facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Μηχανογραφικό με νέο πανεπιστημιακό «χάρτη»

Με απώτερο στόχο να ξεκινήσει μέσα στο φθινόπωρο να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του έτους η διαδικασία του διαλόγου για τις καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις πανεπιστημιακών τμημάτων, ακόμα και ολόκληρων Σχολών ξεκινά σήμερα στη Βουλή η συζήτηση του νομοσχεδίου με τις τροποποιήσεις στο νόμο – πλαίσιο.

Με τις τροποποιήσεις που προτείνονται ικανοποιούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό οι απαιτήσεις των πρυτάνεων και μεγάλου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας. Πάντως, δεν λείπουν και οι φωνές - κυρίως από καθηγητές - που υποστηρίζουν ότι αλλοιώνεται η φιλοσοφία του «νόμου Διαμαντοπούλου» και οι καινοτομίες που επιχείρησε να εισάγει στη φιλοσοφία της ανώτατης Παιδείας στη χώρα μας.

Στις αλλαγές περιλαμβάνονται τα εξής:

• Βασική εκπαιδευτική μονάδα των πανεπιστημίων παραμένουν τα Τμήματα και όχι οι Σχολές που προέβλεπε o ν. 4009/2011

• Οι πρυτανικές αρχές παραμένουν στη θέση τους μέχρι την εξάντληση της θητείας τους. Δρομολογείται, ωστόσο, η εκλογή των μελών του νέου οργάνου, του Συμβουλίου Διοίκησης, διαδικασία που - σύμφωνα με το νομοσχέδιο - θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 25 Οκτωβρίου, δημιουργώντας καθεστώς «διαρχίας» πρύτανη – Συμβουλίου Διοίκησης μέχρι την εκλογή νέων πρυτανικών αρχών. Αναφορικά με τα πανεπιστήμια Θεσσαλίας και Πειραιώς και το Πολυτεχνείο Κρήτης στα οποία η θητεία των πρυτανικών τους αρχών λήγει τον επόμενο μήνα, αυτή παρατείνεται ως τον Δεκέμβριο του 2012.

• Εκλογή και όχι ανάδειξη Κοσμήτορα από λίστα δύο ή τριών υποψηφίων ανάλογα με το μέγεθος της Σχολής.

• Διαχωρισμός αρμοδιοτήτων ανάμεσα στο Συμβούλιο Διοίκησης και τη Σύγκλητο. Το πρώτο θα έχει διοικητικά και οικονομικά καθήκοντα και αρμοδιότητες, ενώ στην αρμοδιότητα της δεύτερης διατηρούνται οι ακαδημαϊκές υποθέσεις.

• Εξασφαλίζεται η διανομή συγγραμμάτων μόνον στους ενεργούς φοιτητές μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος διανομής συγγραμμάτων ΕΥΔΟΞΟΣ.

Απελευθέρωση της χρηματοδότησης

Πρωταρχική επιδίωξη του νομοσχεδίου με τις τροποποιήσεις του νόμου – πλαισίου, είναι να απελευθερωθεί η χρηματοδότηση των πανεπιστημίων, η οποία με τον ν. 4009/2011 βρισκόταν ασφυκτικά συνυφασμένη με την εκλογή των νέων συμβουλίων διοίκησης. Το υπουργείο Παιδείας εκτιμά ότι με την ψήφιση του νέου νομοσχεδίου οι πόροι για τους προϋπολογισμούς των πανεπιστημίων αναμένεται να απελευθερωθούν μέσα στο προσεχές χρονικό διάστημα, προκειμένου να υπάρξει οικονομική «ανάσα» στα ιδρύματα, καθώς αρκετά από αυτά αντιμετωπίζουν δυσεπίλυτα προβλήματα μετά το «κούρεμα» των αποθεματικών τους με το PSI.

Ανοίγει ο δρόμος για καταργήσεις και συγχωνεύσεις

Με την ικανοποίηση των αιτημάτων πρυτάνεων και πανεπιστημιακών μέσα από τις τροποποιήσεις στο νόμο – πλαίσιο το υπουργείο Παιδείας φιλοδοξεί να «λυθούν» τα χέρια του για τον απώτερο στόχο του που είναι η οριστικοποίηση των καταργήσεων και συγχωνεύσεων πανεπιστημιακών τμημάτων, ακόμα και ολόκληρων Σχολών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μέσα στον Αύγουστο αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά του ο νέος πρόεδρος της ΑΔΙΠ (Αρχή Διασφάλισης Ποιότητας) με πλήρη καθήκοντα και απασχόληση, ο οποίος θα συντάξει τη μελέτη για το κλείσιμο Τμημάτων πανεπιστημίων χαμηλής ζήτησης και τη συγχώνευση άλλων με αντίστοιχα τμήματα ομοειδούς αντικειμένου. Η διαδικασία αυτή κρίνεται ιδιαίτερα «λεπτή», καθώς μπορεί να προσκρούσει στις αντιρρήσεις των πανεπιστημιακών αρχών, αλλά και στις αντιδράσεις τοπικών παραγόντων και ολόκληρων κοινωνιών της επαρχίας που δεν βλέπουν ποτέ με «καλό μάτι» τις καταργήσεις πανεπιστημιακών και τεχνολογικών τμημάτων.

Σκοπός του υπουργείου είναι ο διάλογος για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2012, προκειμένου οι όποιες αλλαγές προκύψουν να συμπεριληφθούν στο μηχανογραφικό δελτίο που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις του 2013.

real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news