facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Κάθε μέρα και μια νέα “μαύρη τρύπα”

Φαίνεται ότι η γραφειοκρατία αυξάνεται αντί να μειώνεται σε αυτήν την χώρα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα ένα τεράστιο κόστος σε χρήμα, χρόνο αλλά και διαπραγματευτικό κεφάλαιο απέναντι στην τρόικα που σε λίγες ημέρες επιστρέφει περιμένοντας απτές αποδείξεις και έργο από την Κυβέρνηση Τελευταίο παράδειγμα αδικαιολόγητης κωλυσιεργίας, αποδιοργάνωσης και ασυνεννοησίας μεταξύ των διοικητικών οργανισμών της Πολιτείας είναι οι πρόσφατοι έλεγχοι του Υπουργείου Οικονομικών στο ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίοι εντόπισαν ασυμβατότητα μεταξύ των καταβαλλόμενων συντάξεων και των δηλωθέντων συντάξεων. Ειδικότερα, σε ποσοστό 11,70% των συνταξιούχων του εν λόγω Ταμείου, 2.011 άτομα δηλαδή, δήλωσαν μικρότερη σύνταξη από αυτή που πραγματικά χορηγεί το ταμείο! Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τεράστια απώλεια εσόδων για το Κράτος, την ίδια ώρα που το Ταμείο δανειζόταν χρήματα προκειμένου να χορηγεί κανονικά και στην ώρα τους κάθε μήνα τις συντάξεις.

Γεννάται επομένως το εξής ερώτημα: Έπρεπε να γίνουν εκ των υστέρων έλεγχοι για να διαπιστώσουμε ότι το 12% των συνταξιούχων του Ταμείου (και ποιος ξέρει και για τα υπόλοιπα Ταμεία) δηλώνει χαμηλότερη σύνταξη από αυτή που παίρνει; Και ένα δεύτερο ερώτημα γεννάται από το πρώτο: Γιατί να μην γίνεται απευθείας η διασταύρωση μεταξύ ασφαλιστικών ταμείων και Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων την στιγμή που μπαίνει η σύνταξη στον λογαριασμό του συνταξιούχου και να μην δίνουμε το δικαίωμα στον οποιονδήποτε να δηλώνει οτιδήποτε;

Ανέκαθεν, το ιδεατό φορολογικό σύστημα που ευαγγελίζονταν πολιτικοί, οικονομολόγοι και τεχνοκράτες ήταν αυτό που να δίνει όσο το δυνατόν λιγότερο περιθώριο απόκρυψης περιουσιακών στοιχείων και εισοδημάτων στον φορολογούμενο. Στην Ελλάδα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο! Κάνουμε τα πάντα προκειμένου να διευκολύνουμε τον φορολογούμενο να φοροδιαφύγει. Και ως επιστέγασμα του επιβάλλουμε και έκτακτες εισφορές, χαράτσια και τέλη για να κλείσουμε την μαύρη τρύπα που απορρέει από την αδυναμία της τακτικής και προβλεπόμενης φορολόγησης!

Αν η Κυβέρνηση επιδιώξει την αναμόρφωση του Φορολογικού Συστήματος ίσως θα πρέπει να ξεκινήσει από τα απλά και τα εύκολα όπως το παραπάνω. Δεν είναι καθόλου δύσκολο για ένα ασφαλιστικό Ταμείο, που έχει ολοκληρώσει την απογραφή του και ξέρει πάνω κάτω τον αριθμό των ασφαλισμένων του, να στέλνει κάθε μήνα και το ποσό των συντάξεων που χορηγεί στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Με αυτόν τον τρόπο κλείνει μια πληγή και δίνεται χώρος στην Πολιτεία να ασχοληθεί και με τα δυσκολότερα. Καιρός να σταματήσουμε να ανακαλύπτουμε καθημερινά τον τροχό σε αυτήν την χώρα.

statesmen

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news