facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Τρόικα: Ψάχνουν το χειρότερο σενάριο για Ελλάδα

Η τρόικα έρχεται στην Αθήνα με εντολή να καταγράψει και την παραμικρή απόκλιση από τους στόχους και τις δεσμεύσεις που υπέβαλε γραπτώς η προηγούμενη κυβέρνηση. Παρ' όσα ακούγονται και γράφονται, οι ελεγκτές έχουν λάβει διαφορετικές εντολές από ό,τι τις προηγούμενες φορές.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του euro2day, η τρόικα δεν αναμένεται να μπει σε φάση διαπραγμάτευσης, αλλά μόνο διαπίστωσης και διερεύνησης προθέσεων από την πλευρά της κυβέρνησης. Και αυτό γιατί υπάρχει σιωπηρή απόφαση από την ηγεσία της Ε.Ε. και του ΔΝΤ το ελληνικό μέλλον να κριθεί σε πολιτικό επίπεδο και όχι σε τεχνοκρατικό. Αυτό οφείλεται σε δύο λόγους:

1. Υπάρχει ακόμα μεγάλη σύγχυση στην Ευρώπη και στην Ουάσιγκτον για το τι ακριβώς θέλει -και λέει ότι θέλει- να διαπραγματευτεί η κυβέρνηση. Η απουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά από την τελευταία σύνοδο κορυφής στοίχισε όσον αφορά την αξιόπιστη διαπραγμάτευση γιατί συνοδεύτηκε από πολλές δηλώσεις των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, υπουργών και βουλευτών, οι οποίες ήταν μεν για εγχώρια κατανάλωση, η αποδελτίωσή τους όμως φθάνει κάθε μέρα και ανελλιπώς σε όλες τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Οι δηλώσεις, ειδικά για τις διαθέσεις διαπραγμάτευσης, είναι συχνά αντικρουόμενες και ασαφείς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το τι ακριβώς επιδιώκει να κάνει η κυβέρνηση. Γι' αυτό και οι δηλώσεις αξιωματούχων στην Ε.Ε. και στην Ουάσιγκτον είναι συγκεχυμένες.

2. Σιωπηρά, και βάσει της προκαταρκτικής έκθεσης που παρέδωσε η τρόικα στο eurogroup στις 9 Ιουλίου, εκτιμάται ότι η ύφεση στην Ελλάδα ενδέχεται να ξεπεράσει το 7% φέτος, και σε συνδυασμό με τις καθυστερήσεις και την εκτόξευση του ελλείμματος και του χρέους (που θεωρείται βέβαιο ότι θα αναπροσαρμοστούν εκ νέου από τη Eurostat και την Κομισιόν), εκτοξεύει το κόστος της -αναπόφευκτης- παράτασης της δημοσιονομικής προσαρμογής στα 30-40 δισ. ευρώ, ποσό που μπορεί να αυξηθεί όταν οριστικοποιηθούν οι έλεγχοι.

Το μυστικό πόρισμα είναι αυτό που ξεκίνησε και το νέο γαϊτανάκι περί απόρριψης της πιθανότητας τρίτου δανείου προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ και τις σκληροπυρηνικές χώρες της ευρωζώνης.

Η αλήθεια όμως είναι άλλη. Όπως είχε αποκαλύψει το euro2day από τον Ιούνιο, ήταν κοινό μυστικό στην Ε.Ε. και στο ΔΝΤ από τον περασμένο Φεβρουάριο (όταν δηλαδή αποφασιζόταν το δεύτερο δάνειο) ότι θα χρειαζόταν και τρίτο. Από τότε υπήρχε η άποψη ότι το ΔΝΤ δεν θα συμμετείχε, αλλά η Ε.Ε. αποφάσισε να μεταθέσει το πρόβλημα για αργότερα.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ενημέρωσε τον Μάιο την ηγεσία του eurogroup αλλά και συγκεκριμένους Ευρωπαίους ηγέτες ότι ετοιμάζουν στρατηγική εξόδου από την Ελλάδα. Τα εμφανή κίνητρα ήταν ο πλήρης εκτροχιασμός του ελληνικού προγράμματος. Όμως, σε μια δεύτερη ανάγνωση, η ροπή προς την έξοδο έχει να κάνει και με τα ενδότερα του ΔΝΤ και τη μάχη της Κρ. Λαγκάρντ να κρατηθεί στη θέση της. Όπως μας ενημέρωσε διπλωμάτης, ο οποίος γνωρίζει τις εξελίξεις, οι κυβερνήσεις στις αναδυόμενες αγορές διαφωνούν πλέον ανοιχτά και έντονα με όλη τη στρατηγική της Κρ. Λαγκάρντ στην Ευρώπη και μάλλον η τελευταία θα προτιμούσε να τους παραδώσει ένα εξιλαστήριο θύμα.

Το μπαλάκι των εξελίξεων ανέλαβε να φέρει στην επιφάνεια το γερμανικό περιοδικό Spiegel γράφοντας τα σχετικά, με μια μικρή όμως διαφορά. Το εν λόγω ρεπορτάζ ήταν απόρροια μιας συνέντευξης που έδωσε στο ίδιο περιοδικό μία εβδομάδα πριν ο πρόεδρος του eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος αναφερόμενος στη Ελλάδα είπε ότι το ΔΝΤ πιθανόν να μη συμμετάχει σε ενδεχόμενο νέο δάνειο προς τη χώρα μας. Και επειδή η Γερμανία (την οποία εντέχνως αφήνει έξω το Spiegel), η Ολλανδία και η Φινλανδία έχουν δηλώσει ότι δεν θα συμμετάσχουν σε νέες δανειοδοτήσεις σε ευπαθείς χώρες εάν δεν πράξει το ίδιο και το ΔΝΤ, βγήκε το λογικό συμπέρασμα ότι όταν τον Σεπτέμβριο -Οκτώβριο συζητηθεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα θα έρθει αντιμέτωπη με την πτώχευση.

Με άλλα λόγια, το σενάριο του Spiegel δεν είναι ούτε καινούριο δεδομένο, ούτε νέα εξέλιξη. Πιθανότατα να κυκλοφορεί τώρα εντέχνως όπως γίνεται κάθε φορά πριν από την κάθοδο της τρόικας ως ο σύνηθης μοχλός πίεσης.

Σίγουρα, για το σενάριο αυτό πρέπει να είναι πλήρως ενημερωμένη η κυβέρνηση αφού οι συζητήσεις από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Μάιο έγιναν με τον Ε. Βενιζέλο στο τιμόνι του υπουργείου Οικονομικών, και με τον πρώην πρόεδρο του ΣΟΕ Γ. Ζαννιά στις συναντήσεις της EFC και της EWG, όπου βγαίνουν όλα τα σενάρια στο προσκήνιο.

Όπως σχολίασε Ευρωπαίος αξιωματούχος, πολλά θα εξαρτηθούν από τις διμερείς επαφές που θα έχει ο Αντώνης Σαμαράς με ομολόγους του στην Ε.Ε. και στις ΗΠΑ στο τέλος Αυγούστου και στις αρχές Σεπτεμβρίου, πριν δηλαδή συνεδριάσει εκτάκτως το eurogroup για την Ελλάδα, ώστε να αποφασιστεί το μέλλον της χρηματοδότησης.

Οι τάσεις πάντως αυτήν τη στιγμή είναι να διακοπεί η ροή των δόσεων και -μετά από απαίτηση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε- να μη δοθεί η μεγάλη δόση των 32 δισ. ευρώ του δεύτερου δανείου.

Το ομόλογο των 3,2 δισ. στις 20 Αυγούστου αναμένεται να πληρωθεί από τον EFSF κατευθείαν, η Ελλάδα δεν θα λάβει καθόλου χρηματική υποστήριξη μέχρι τον Σεπτέμβριο και ίσως εξεταστεί το αίτημα του δανείου-γέφυρας ως εναλλακτική περίπου στα μέσα Σεπτεμβρίου για να μη δοθεί η μεγάλη δόση.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news