facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Ιουνίου 2012

Ισπανία: Υπεύθυνοι πολιτικοί οδηγούν τη χώρα χωρίς μνημόνια - Ελλάδα: Υπηρέτες πολιτικοί οδηγούν τη χώρα στην εξαθλίωση

Τι συνέβη στην Ευρώπη και πως η Ισπανία κατάφερε και απέφυγε τον δρόμο του Μνημονίου που οδήγησε σε εξαθλίωση τον Ελληνικό λαό;


Από τις ραγδαίες εξελίξεις στην Ισπανία, διαφαίνεται ότι στην Ελλάδα, υπήρξε οπωσδήποτε, εγκληματική υποχώρηση στις διαπραγματεύσεις του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης, που οδήγησαν τη χώρα στην οικονομική κατάρρευση, ενώ αντίθετα στην Ισπανία, οι πολιτικοί έδρασαν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας τους!!! Αλλά ας δούμε αναλυτικά τις εξελίξεις στην Ισπανία μέσα από έναν καταιγισμό γεγονότων και δηλώσεων.

Την ισπανική «διάσωση», ως μέρος ενός «συνολικού σχεδίου» για τη ζώνη του ευρώ, προτείνει και έμμεσα προσπαθεί να επιβάλλει η κ. Ανγκελα Μέρκελ.

«Εάν η Ισπανία αισθάνεται ότι την έχουν ξεπεράσει οι ανάγκες χρηματοδότησής της, πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μέσα που δημιουργήθηκαν για αυτό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), κ. Γενς Βάιντμαν.

Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ μετείχε στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε εχθές το Eurogroup για μια πιθανή βοήθεια προς τις τράπεζες της Ισπανίας, γνωστοποίησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αξιόπιστη πηγή προσκείμενη στο θέμα αυτό.

Η κυβερνητική πηγή αυτή, δεν διευκρίνισε όμως προς το παρόν, αν το ΔΝΤ θα μετάσχει σε αυτό το σχέδιο βοήθειας προς τις ισπανικές τράπεζες.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκή κυβερνητική πηγή, η βοήθεια προς τις ισπανικές τράπεζες μπορεί να ανέλθει έως και 100 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η Ευρωομάδα (Eurogroup) έχει υποσχεθεί μέχρι και 100 δις ευρώ για την Ισπανία για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της, χωρίς να ζητήσει νέα μέτρα λιτότητας. Το ΔΝΤ θα επιβλέπει την εφαρμογή του σχεδίου, γράφει σήμερα η «le Figaro».

Ενώ η κρίση του χρέους εντείνεται στη ζώνη του ευρώ, η οποία έχει βυθίσει το ευρώ στα 1,24 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2010, το Βερολίνο πίεσε για να χρησιμοποιήσει η Ισπανία το Ταμείο για την υποστήριξη της ζώνης του ευρώ (EFSF) για τη σταθεροποίηση των τραπεζών της, σύμφωνα με το Der Spiegel.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών της, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θέλουν να πείσουν την Μαδρίτη, να προσφύγει στο EFSF για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της. Αυτό ήταν το μήνυμα που αποστέλλεται από Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στον Ισπανό ομόλογό του, Λουίς ντε Guindos, κατά την επίσκεψή του την περασμένη Τετάρτη στο Βερολίνο, λέει το Spiegel. 

Υπολογίζεται από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ότι απαιτούνται 50 - 90 δις, για να σωθούν οι ισπανικές τράπεζες. Αλλά οι συνθήκες απαγορεύουν, στο κράτος, άμεση ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. 

Ο Φορολογικός φεντεραλισμός στο απόγειο του.

Η ισπανική διάσωση των τραπεζών, θα ταιριάζει τόσο, ως μέρος ενός «συνολικού σχεδίου», για να διασωθεί η ζώνη του ευρώ, η οποία περιλαμβάνει σημαντικές θεσμικές αλλαγές, σύμφωνα με την journalWelt am Sonntag.

Αυτό το ολοκληρωμένο σχέδιο θα προταθεί κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 28 Ιουνίου. Περιέχει ένα δυναμικό πακέτο ευρωπαϊκών θεσμικών αλλαγών επί των εθνικών προϋπολογισμών, την δημιουργία ενός εποπτικού οργάνου του τραπεζικού τομέα και την εναρμόνιση των φορολογικών πολιτικών.

Οι Βρυξέλλες θεωρούν, ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ομοσπονδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στις αγορές, και την πρόληψη της μετάδοσης της κρίσης στην Ισπανία, η οποία, πρέπει να δεχτεί και να την επιτρέψει τη διάσωση, κάτι το οποίο όμως θεωρείται ταπεινωτικό για τούς Ισπανούς. 

Για να δείξει την καλή της θέληση προς την Μαδρίτη, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την υποστήριξη του προγράμματος «ανακούφισης και μείωσης του ελλείμματος» της Ισπανίας. «Αναγνωρίζουμε ότι, λόγω των αρνητικών οικονομικών εξελίξεων θα είναι δύσκολο για την Ισπανία για την επίτευξη των στόχων της» για να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% από το 2013, λέει ο εκπρόσωπος του Υπουργού Οικονομικών κ. Johannes Blankenheim.

Αλλά η γερμανική επιείκεια έχει τα όριά της. Σε ομιλία της, στο Βερολίνο πριν από τους ηγέτες του κόμματός της, η κ. Άνγκελα Μέρκελ, απέρριψε κατηγορηματικά την εισαγωγή του ευρώ σε ομόλογα, και ζήτησε από τη Γαλλία και την Ιταλία, φοβούμενη ότι θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες, να επιβάλουν διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην περιοχή ευρώ.

Η Ισπανία θα ζητήσει μια «ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια» για την αποκατάσταση του τραπεζικού της τομέα, δήλωσε το Σάββατο ο Υπουργός Οικονομίας Luis de Guindos, μετά από την τηλεδιάσκεψη του Eurogroup. 

«Η χρηματοδότηση αυτή θα κατευθυνθεί προς την (ισπανικά δημόσια ταμεία για να βοηθήσουν τον τομέα) Frob, και η Frob θα “κάνει ένεση χρήματος στις τράπεζες όπως λέει το αίτημα», είπε σε συνέντευξη Τύπου.

Αρνούμενος συγχρόνως να δώσει λεπτομέρειες για να καταλάβουμε αυτού του είδους την βοήθεια. Η Μαδρίτη αναμένει ότι θα υπάρξει ένα κρυπτογραφημένο αίτημα, λαμβανομένου υπ’όψιν, τα αποτελέσματα του ελέγχου που διεξήγαγε η γερμανική εταιρεία Roland Berger και της Αμερικανικής Oliver Wyman, τα οποία πρέπει να υποβληθούν το αργότερο μέχρι της 21 του Ιουνίου, στην κυβέρνηση.

Από την πλευρά της, η ζώνη του ευρώ, καλείται «να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί θετικά σε ένα αίτημα παροχής βοήθειας» στη Μαδρίτη. Κατά τη διάρκεια μιας τηλεδιάσκεψης, η Ευρωομάδα έχει αναπτύξει ένα σχέδιο για να βοηθήσει την Μαδρίτη, το οποίο, μπορεί να φτάσει μέχρι τα 100 δισ. ευρώ. 

Η ζώνη του ευρώ δεν συνόδευσε την υποστήριξή της, με ένα νέο σχέδιο λιτότητας για την Ισπανία. «Οι όροι που θα επιβληθούν θα είναι στις τράπεζες, όχι την ισπανική κοινωνία», δήλωσε ο Ισπανός υπουργός, ο οποίος είπε ότι το 30% της βοήθειας θα κατευθυνθεί προς τις τράπεζες, οι οποίες, έχουν τη μεγαλύτερη δυσκολία, και ανέφερε ως τέτοιες αυτές τις Τράπεζες οι οποίες αναφέρονται στην έκθεση του ΔΝΤ, η οποία κυκλοφόρησε την Παρασκευή το βράδυ. 

Η χρηματοδότηση θα παρέχεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΑΠΜ). Το ΔΝΤ, το οποίο συμμετείχε στις συζητήσεις με την Ευρωομάδα, κλήθηκε να επιβλέπει την εφαρμογή της βοήθειας.

Αρκετοί ευρωπαίοι ηγέτες (προφανώς μη υπάλληλοι των Τραπεζιτών), έχουν εκφράσει την ανακούφισή τους. «Αυτή είναι μια καλή συμφωνία, είναι ένα πολύ ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης», διαβεβαίωσε ο Υπουργός Οικονομικών κ. Pierre Moscovici, προσδιορίζοντας το ότι «επέμεινε ότι οι όροι περιορίζονται αυστηρά στον τραπεζικό τομέα» και η Ισπανική κοινωνία δεν έχει «πολιτικές λιτότητας»

Ο Γερμανός ομόλογός του, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαιρέτισε την επίτευξη συμφωνίας με την Ισπανία. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέφρασε την ετοιμότητά της να προχωρήσει «γρήγορα» τις απαραίτητες εκτιμήσεις και να προσφέρει τις κατάλληλες συνθήκες για τον τραπεζικό τομέα.

Μέχρι τώρα, η Ισπανία δεν υποχωρούσε από τις θέσεις της, δηλαδή να μην ζητούν βοήθεια αμέσως. Την περασμένη εβδομάδα, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Μαριάνο Ραχόϊ, ο οποίος ήρθε στην κυβέρνηση τον Ιανουάριο, απέκλεισε οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια

Όμως, ενώ το ΔΝΤ ανακοίνωσε χθες τις εκτιμήσεις της για τις ανάγκες των ισπανικών τραπεζών, αντί της Δευτέρας, «το όπλο έχει αλλάξει ώμο».

Μετά τη διενέργεια “προσομοιώσεων” ακραίων καταστάσεων για τις τράπεζες της χώρας, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι ισπανικές τράπεζες είχαν ανάγκη από τουλάχιστον 40 δις ευρώ. 

Στην πραγματικότητα, αυτό είναι διπλάσιο από εκείνο που θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να την σταθεροποιήσουν, και να αποφύγει η Ισπανία να υποστεί μια κερδοσκοπική επίθεση στις αγορές.

Οι εκτιμήσεις που συμπίπτουν με τις εκτιμήσεις του οίκου Fitch, και η οποία στηρίχθηκε σε μια ανάγκη μεταξύ 50 και 100 δισεκατ. ευρώ, ενώ η επιδείνωση της πιστοληπτικής ικανότητάς της κατά τρεις βαθμίδες, και η επίτευξη του στόχου της, η εκτίμηση από την Standard and Poor `s, την ανεβάζει μεταξύ 80 και 112 δις (miliards).

Η Ισπανία έτσι πιέζεται από όλες τις πλευρές να ζητήσει τη συνδρομή και ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), Jens Γουάιντμαν, συνιστά στην Ισπανία να ζητήσουν βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης Ευρωπαϊκή EFSF. 

"Εάν η Ισπανία αισθάνεται συγκλονισμένη από τις ανάγκες χρηματοδότησής της, πρέπει να χρησιμοποιήσει τα μέσα που δημιουργήθηκαν για αυτό", είπε. 

Χθες το βράδυ, ο πρόεδρος του Eurogroup έκρινε ότι «είναι στην Ισπανία για να αποφασίσει τι είναι σωστό να κάνουμε, αλλά "η λύση πρέπει να έρθει γρήγορα». 

Λίγο πριν, η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ με τη σειρά της, εξασφάλισε ότι «εμείς (Ευρώπη), έχουμε όλα όσα είναι απαραίτητα για μια σταθερή ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ". 

Ακόμα και επείγον μήνυμα έστειλε χθες ο Μπαράκ Ομπάμα: «Η Ευρώπη έχει τα μέσα για να δράσει, ξέρει τι να κάνει, αλλά πρέπει να το κάνει τόσο γρήγορα!»

Με το σχεδιασμό για να ζητήσει βοήθεια, η Ισπανία έγινε η τέταρτη χώρα στη ζώνη του ευρώ να υποβάλουν αίτηση για οικονομική ενίσχυση, μετά την Ελλάδα (240 δισ. ευρώ), Ιρλανδία (85 δισ.) και Πορτογαλία (78 δισ. ευρώ)

Η διαφορετική ιδέα, όμως είναι, ότι το EFSF, θα εισφέρει τα χρήματα απευθείας στο τραπεζικό σύστημα, παρακάμπτοντας το κράτος. Ένα σενάριο αναγνωρισμένο από την Ευρώπη.

Πολλά ερωτηματικά αναφύονται, πρώτα απ’ όλα για τούς«μνημονιακούς» υπηρέτες των Τραπεζιτών στην Ελλάδα:

Τί έχουν να δηλώσουν για το ότι στην Ισπανία δανειοδοτούνται οι Τράπεζές της χωρίς να τίς επιβληθεί κανενός είδους «μνημόνιο» ;;;

Προφανώς διότι οι Ισπανοί πολιτικοί αντιστάθηκαν στις “διασώσεις” και δεν υπάκουσαν ως υποτελείς στις «εντολές-παραινέσεις” της κ. Μέρκελ και των εκπροσώπων των Ευρωπαίων Τραπεζιτών.

Το ερώτημα είναι πώς η άμεση βοήθεια προς τις τράπεζες, παρακάμπτοντας το κράτος - όπως ήταν η περίπτωση για την Ελλάδα (240 δισ. ευρώ), Ιρλανδία (85 δισ.) και Πορτογαλία (78 δισ.), μπορεί να γίνει στην Ισπανία και δεν μπορούσε να γίνει στην περίπτωση της Ελλάδος ;;;

lefigaro.fr
aegeantimes.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news