facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

«Δεν υπάρχει Ευρώπη χωρίς την Ελλάδα»

Τι είπε ο Ρόκο Μπουτιλιόνε, o αντιπρόεδρος της ιταλικής Βουλής, στο newsbeast.gr

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής της Ιταλίας, Ρόκο Μπουτιλιόνε, μαζί με αντιπροσωπεία από το κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας, βρέθηκε για λίγο στην Ελλάδα για να δηλώσει την υποστήριξη της χώρας του στους Έλληνες. Συναντήθηκε με ομολόγους του από το ελληνικό κοινοβούλιο και δήλωσε την αλληλεγγύη του.

Είπε ότι «Ευρώπη δεν υπάρχει χωρίς την Ελλάδα» και παρότρυνε τους Γερμανούς να δείξουν επιείκεια και να συμμορφωθούν κατά κάποιο τρόπο. Ανέφερε μάλιστα ότι δεν είναι ο μοναδικός σκοπός η σταθερότητα αλλά είναι πιο σημαντική η ευημερία και η ζωή. Τόνισε ότι χρειάζεται πρόγραμμα για να δημιουργηθούν υποδομές αλλά χωρίς τη σταθερότητα των χωρών της Ε.Ε. δεν θα υπάρξει ανάπτυξη από κοινού.

Μίλησε όμως στο newsbeast.gr και για την κίνηση των δύο ιταλών δημάρχων να δωρίσουν το μισθό τους στη χώρα μας. Σχολίασε το πώς βλέπουν οι Γερμανοί τους Έλληνες και στάθηκε στο φιλελληνικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο.

- Χρησιμοποιήσατε τη φράση του Μπέντζαμιν Φράνκλιν ότι δηλαδή ή θα είμαστε μαζί και θα βοηθηθούμε ή θα μας κρεμάσουν έναν έναν. Εσείς με ποιον τρόπο σκοπεύετε να πιέσετε τους εταίρους ώστε να είναι δίπλα μας και να μην παίρνουν τόσο σκληρά μέτρα για τη χώρα μας;

«Πρώτα απ’ όλα νιώθω αμήχανα που δεν μπορώ να μιλήσω ελληνικά. Επιπλέον, η γιαγιά μου μιλούσε μόνο ελληνικά. Κατάγομαι από ελληνική οικογένεια της Νοτίου Ιταλίας. Η μητέρα μου ήταν δίγλωσση, εγώ λίγα ελληνικά ήξερα. Η κόρη μου δεν μιλά καθόλου.

Πώς να πείσουμε τους Γερμανούς; Νομίζω ότι γνωρίζω αρκετά καλά εκείνο τον πολιτικό οικονομικό και πολιτιστικό κόσμο. Έχω διδάξει και σε γερμανικό πανεπιστήμιο. Δε νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να τους πείσουμε διότι συμμεριζόμαστε τη μοίρα.

Ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. Πολλοί στη Γερμανία το λένε αλλά άμα η Ελλάδα έχει βοηθηθεί από τους Γερμανούς εξαρτάται και από τα ιδεώδη αλλά και από το γεγονός ότι οι μεγάλοι πιστωτές είναι γερμανικές τράπεζες. Έτσι, μια πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδα θα είχε τεράστιες επιπτώσεις για τις γερμανικές τράπεζες. Αυτό ισχύει για την Γαλλία και για τη Γερμανία. Κι άμα γκρεμιστεί ένα κομμάτι του συστήματος, μπορούν να γκρεμιστούν κι άλλα κομμάτια.

Έχουμε δηλαδή μία κοινή μοίρα. Από αυτό το δεδομένο πρέπει να ξεκινήσουμε. Έχουμε μία κοινή μοίρα αλλά δεν πρέπει να υποτιμήσουμε την πολιτιστική πτυχή. Ο γερμανικός πολιτισμός έχει δύο μύθους. Ή τάση προς την Ανατολή αλλά και αυτή προς τη Μεσόγειο. Αυτή είναι οι δύο μύθοι. Οι μεγάλοι Γερμανοί, ποιητές και φιλόσοφοι, θα ήθελαν να ήταν Έλληνες.

Στη Γερμανία, στη Δανία, τη Σουηδία, πάρα πολλοί πολίτες έχουν την τάση να σκέφτονται όπως αυτοί που σήμερα αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Γιατί δεν είναι ομογενής η ευημερία εκεί. Ο κόσμος είναι περισσότερο ανταγωνιστικός. Η ευημερία μας συνεχώς διατρέχει κινδύνους. Αυτό πρέπει να το μάθουν και οι νέοι. Εμείς μπορούμε να τους προσφέρουμε εργαλεία για να αντιμετωπίσουν καλύτερα το μέλλον, αφού θα ξεπεραστεί η ανησυχία για τη σταθερότητα εκ μέρους των Γερμανών. Νομίζω ότι κι εκείνοι ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη όσο και οι Έλληνες. Αλλά ίσως στο μέλλον και οι Γερμανοί να βρεθούν σε δύσκολη στιγμή και τότε να χρειαστεί να το ξανασκεφτούν».

- Δύο ιταλοί δήμαρχοι δώρισαν το μισθό τους στην Ελλάδα. Πώς σχολιάζετε αυτή τους την κίνηση;

«Μου φαίνεται μία απάντηση, μία αντίδραση που ξεχειλίζει από την καρδιά τους. Ας μην ξεχνάμε ότι Ιταλοί και Έλληνες είμαστε στενά συνδεδεμένοι. Η Νότιος Ιταλία κάποτε ήταν ελληνική. Με το πέρασμα των χρόνων ξεχάσαμε τη γλώσσα αλλά δεν ξεχάσαμε την καταγωγή.

Κι εγώ θυμάμαι ότι στην οικογένειά μου, πριν από ορισμένες γενιές, ήμασταν Έλληνες. Σήμερα, είμαστε Ιταλοί αλλά ακόμη υπερήφανοι που υπήρξαμε Έλληνες. Για εμάς ήταν πάντοτε μία τιμή. Και αυτές οι ανθελληνικές τάσεις που έχουν διαδοθεί τελευταία, δεν μπορούν να μας αγγίξουν. Η μεγάλη πλειοψηφία του ιταλικού λαού είναι κατά των ανθελληνικών τάσεων».

- Πώς βλέπετε το φιλελληνικό κίνημα που έχει αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο;

«Το θεωρώ φυσιολογικό. Όταν είπα ότι η Ελλάδα είναι Ευρώπη, είναι κάτι που είναι βαθιά ριζωμένο στο ευρωπαϊκό πνεύμα και στη Γερμανία. Υπάρχει ένα μέρος του ελληνικού λαού που είναι θυμωμένο με τους Γερμανούς και γι’ αυτό δεν θέλουν να αναφέρονται σε αυτούς. Κι υπάρχει ένα μέρος του γερμανικού λαού, επίσης θυμωμένο με τους Έλληνες. Κι αυτό γιατί δεν θέλουν να πληρώσουν. Αν και η Γερμανία πληρώνει πολλά χρήματα και η Ιταλία πληρώνει αρκετά. Για κάθε τρία ευρώ που βάζει η Γερμανία για τη διάσωση της Ελλάδας, η Ιταλία βάζει δύο. Ένα μέρος των Γερμανών όμως πιστεύει ότι μόνο εκείνοι πληρώνουν και γι’ αυτό θέλουν να σταματήσει αυτό. Νομίζω όμως ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους νιώθει πολύ έντονα τη γοητεία της Ελλάδας.

Πιστεύω ότι αυτό το φιλελληνικό κίνημα λοιπόν που έχει αναπτυχθεί σε όλο τον κόσμο, θα είναι αυτό που θα επικρατήσει. Σας βοήθησε πολύ και η προσωπικότητα του πρωθυπουργού, ο οποίος έκανε πολλά για να υπερασπιστεί τις θέσεις και για να πείσει. Έκανε πολλές προσπάθειες, πραγματικά».

newsbeast.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news