facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2012

Πλαστά χαρτονομίσματα τύπωναν οι Ναζί

Οι Ναζί είχαν τυπώσει κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πλαστά βρετανικά χαρτονομίσματα, με σκοπό να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη των αγορών στη στερλίνα. Η στρατηγική αυτή ωστόσο είχε και μια άλλη όψη αφού διευκόλυνε τον εντοπισμό των Γερμανών κατασκόπων, σύμφωνα με μια έκθεση των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών, που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Οι Γερμανοί παραχαράκτες ρίχτηκαν στη δουλειά με διπλό σκοπό: να χρηματοδοτήσουν ορισμένες επιχειρήσεις τους και να δημιουργήσουν κλίμα δυσπιστίας απέναντι στο βρετανικό νόμισμα, αναφέρει η υπηρεσία αντικατασκοπείας ΜΙ5 σε έγγραφα του 1945 που δημοσιοποιήθηκαν από τα Εθνικά Αρχεία.

Η παραγωγή των πλαστών χαρτονομισμάτων ξεκίνησε το 1940. Το Γ΄ Ράιχ ήλπιζε τότε να εισβάλει στη Βρετανία και να τα ρίξει από αεροπλάνα για "να προκαλέσει κρίσης εμπιστοσύνης και μια γενική σύγχυση", σύμφωνα με έναν Γερμανο κατάσκοπο, τον οποίο επικαλείται η ΜΙ5.

Ο Χίτλερ αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το σχέδιο εισβολής στη Βρετανία αλλά οι παραχαράκτες τελειοποίησαν την τεχνική τους. "Είναι αδύνατον για οποιονδήποτε, εκτός από τους ειδικούς, να διακρίνουν τη διαφορά" μεταξύ των πλαστών και των αυθεντικών χαρτονομισμάτων", ανέφερε η βρετανική υπηρεσία.

Τα πλαστά χαρτονομίσματα τέθηκαν αρχικά σε κυκλοφορία σε ουδέτερες χώρες, όπως στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Όμως η γερμανική στρατηγική στράφηκε τελικά εναντίον του Βερολίνου: οι Γερμανοί πράκτορες γίνονταν αντιληπτοί από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες αφού χρησιμοποιούσαν αυτά τα πλαστά νομίσματα.

"Υπάρχει ένα αστείο παράδειγμα, μιας γερμανικής υπηρεσίας πληροφοριών που πουλάει αυτά τα πλαστά χαρτονομίσματα στη Λισαβόνα. Τα αγόρασε μια άλλη υπηρεσία που νόμιζε ότι ήταν αυθεντικά και τα έδωσε στους πράκτορες που έστειλε στη χώρα μας", ανέφερε η ΜΙ5.

Μετά την απόβαση των Συμμάχων στη Γαλλία, το 1944, τα χαρτονομίσματα αυτά κυκλοφόρησαν σε όλη την Ευρώπη, λόγω της μαύρης αγοράς. "Μπορούμε να πούμε ότι ο γερμανικός στόχος να αμαυρωθεί η εμπιστοσύνη στο βρετανικό νόμισμα στο εξωτερικό επιτεύχθηκε", όμως ήταν πλέον πολύ αργά, καταλήγει η υπηρεσία.

nooz.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news