Ένα ατέλειωτο πάρτι μίζας στις εφορίες και στα τελωνεία σε βάρος των φορολογουμένων έχει στηθεί από επίορκους υπαλλήλους, όπως αποκαλύπτει δικαστική έρευνα, με τις αποκαλύψεις για τη δράση των κυκλωμάτων που θησαύριζαν εις βάρος του Δημοσίου να ξεπερνούν κάθε φαντασία.
Όπως αναφέρει το Έθνος, η έρευνα των δικαστικών αρχών έβγαλε στο φως τη δράση κυκλώματος εφοριακών που «κούρευαν» κατά το δοκούν τα πρόστιμα περαίωσης με αποτέλεσμα να κόβονται αρκετά μηδενικά και το ποσό που πληρωνόταν να μην έχει καμία σχέση με το αρχικό πρόστιμο
Το κόλπο με την περαίωση: Πως τα 620.000 ευρώ γίνονταν... 20.000 ευρώ
Αφορμή για τη δικαστική έρευνα, που «δείχνει» την ύπαρξη κυκλώματος, το οποίο «κούρευε» πρόστιμα περαίωσης από φορολογούμενους, ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- η... παρατηρητικότητα δικαστικής λειτουργού στο Διοικητικό Πρωτοδικείο.
Εξετάζοντας την περίπτωση ανώνυμης εταιρείας εντόπισε αναντιστοιχία μεταξύ των φορολογικών παραβάσεών της σε σχέση με το μικρό πρόστιμο που πλήρωσε για περαίωση εξαετίας και το οποίο έφτανε μόλις τα 20.000 ευρώ. Η ίδια, ζήτησε στοιχεία από το υπουργείο Οικονομικών και έκπληκτη διαπίστωσε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία έπρεπε να είχε πληρώσει 620.000 ευρώ!
Όπως προέκυψε, ότι οι αρμόδιοι υπάλληλοι, που είχαν ελέγξει την εταιρεία, είχαν καταχωρίσει στο σύστημα Taxis συνολικά τρία σημειώματα. Σύμφωνα με το πρώτο, έπρεπε η εταιρεία να καταβάλει για την περαίωση 420.000 ευρώ, σύμφωνα με το δεύτερο 20.000 ευρώ, ενώ στο τρίτο 620.000 ευρώ. Ωστόσο, η εν λόγω υπόθεση είχε περαιωθεί με το εκκαθαριστικό που ζητούσε 20.000 ευρώ…
Στο μικροσκόπιο οι συναλλαγές
Με αρκετές υποθέσεις να είναι ήδη στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών για πρόστιμα πολλών χιλιάδων ευρώ που «εξαφανίστηκαν», στόχος της Δικαιοσύνης είναι να εντοπίσει τον τρόπο που λειτουργούσε ο μηχανισμός αυτός, τα ποσά τα οποία δεν μπήκαν στα δημόσια ταμεία εξαιτίας αυτών των κυκλωμάτων, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο γίνονταν «κάτω από το τραπέζι» οι συνεννοήσεις μεταξύ των υπόλογων εταιρειών και των επίορκων υπαλλήλων.
Παράλληλα, από πλευράς Δικαιοσύνης σχετικά με τα ανείσπρακτα πρόστιμα ερευνάται το ενδεχόμενο ύπαρξης όχι μόνο ηθικών αυτουργών, αλλά και τυχόν εμπλοκή ευθυνών πολιτικών προσώπων. Σ΄ αυτή την περίπτωση το σκέλος της δικογραφίας θα διαβιβαστεί στη Βουλή.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στο στόχαστρο των δικαστικών Αρχών είναι και αποφάσεις φορολογικών ελέγχων οι οποίες -σύμφωνα με πληροφορίες- είναι διατυπωμένες με νεφελώδη τρόπο, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τον περιορισμό του ελέγχου όλων των παραβάσεων των περιπτώσεων αυτών.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου