facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Σύνοδος Κορυφής: Λήξαν το θέμα του «επιτρόπου» στην Ελλάδα

Το Σύμφωνο για την ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας στις χώρες –μέλη της Ε.Ε και τη συνθήκη που αφορά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) ενέκριναν οι 25 από τις 27 χώρες. Τα αποδέχτηκε η Ελλάδα, τα αρνήθηκαν η Βρετανία και η Τσεχία. Πρόκειται για μια προσωπική νίκη της Γερμανίδας καγκελαρίου που επέβαλε τους «σφιχτούς» όρους ελέγχου των ευρωπαϊκών χωρών και επιβεβαίωσε και τον αυξανόμενο ηγετικό ρόλο της Γερμανίας στην Ε.Ε

Παρά το γεγονός ότι τα ελληνικά θέματα δεν συμπεριλαμβάνονταν στην παρούσα Σύνοδο Κορυφής και θα συζητηθούν σε νέα Σύνοδο στις 8 Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, στο τέλος της συνεδρίασης, ενημέρωσε τους ηγέτες των υπολοίπων χωρών, για τα μέτρα που έχουν ληφθεί ήδη στην Ελλάδα και τις διαπραγματεύσεις για το PSI, καθώς εκτίμησε ότι δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι, παρά μόνο από τις εκθέσεις της τρόικας. Πάντως, το κλίμα σε βάρος της Ελλάδας, για την μη υλοποίηση των δεσμεύσεών της, κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνόδου, ήταν ιδιαίτερα βαρύ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος και ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος, μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής συμμετείχαν σε σύσκεψη με τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, για ανοιχτά θέματα που αφορούν στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για τη νέα δανεική σύμβαση.

Να σημειωθεί ότι όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, επανέλαβε την απαίτηση για δέσμευση των ελληνικών κομμάτων στα μέτρα που περιλαμβάνονται στη νέα δανειακή σύμβαση, αλλά δεν αναφέρθηκε αυτή τη φορά σε γραπτή δέσμευση. Είπε χαρακτηριστικά: «Ζητάμε από όλα τα κόμματα να δεσμευθούν με ξεκάθαρο τρόπο για την εφαρμογή του νέου προγράμματος».

Επίσης, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου μετά τη σύνοδο Κορυφής, ερωτήθηκε από δημοσιογράφους για την αναγκαιότητα επιτρόπου στην Ελλάδα, υποβάθμισε μεν το θέμα, αλλά ανέφερε ότι η χώρα μας αποτελεί μια «ειδική περίπτωση» καθώς μόνο γι΄ αυτήν τέθηκε θέμα εθελοντικού «κουρέματος» των ομολόγων της και υπογράφεται η νέα δανεική σύμβαση.

Σημαντικές δηλώσεις έγιναν στο περιθώριο της Συνόδου από τους κορυφαίους αξιωματούχους για την Ελλάδα, πρωτίστως με αφορμή το θέμα της τοποθέτησης «Επιτρόπου» στη χώρα μας που θεωρείται «λήξαν» τουλάχιστον ως μονομερή αντιμετώπιση της Ε.Ε προς την Ελλάδα.

Νωρίτερα, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα εποπτείας της Ελλάδας. Η κ. Μέρκελ, είπε ο Γάλλος πρόεδρος δεν το έθεσε έτσι. «Οι διαπραγματεύσεις για τη συμμετοχή των ιδιωτών στην απομείωση του ελληνικού χρέους συνεχίζονται με ικανοποιητικό τρόπο, ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθούν οριστικά τις προσεχείς ημέρες», πρόσθεσε μεταξύ άλλων, ο Γάλλος πρόεδρος.
Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής, ανέφερε ότι «ούτε η Γερμανία, ούτε άλλο κράτος μέλος, ούτε κανείς επιτρέπεται να δίνει στον κόσμο την εντύπωση ότι η εθνική κυριαρχία της Ελλάδας περιορίζεται, στο πλαίσιο των αναγκαίων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη διάσωση του ευρώ». Προσέθεσε μεταξύ άλλων: «Είμαι υπέρ της στήριξης της Ελλάδας, αλλά δεν είναι φιλανθρωπία και οι χώρες που βοηθούν δικαιούνται να παρεμβαίνουν στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της χώρας».

eklogika.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news