facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Βενιζέλος: «Η διάσωση της Ελλάδας δεν έχει ολοκληρωθεί»

«Βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία για το PSI»

H Ελλάδα βρίσκεται κοντά στην επίτευξη συμφωνίας με τους ιδιώτες ομολογιούχους για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. «Η προσπάθεια διάσωσης της χώρας δεν έχει ολοκληρωθεί», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ζήτησε να υπάρξει «συστράτευση τώρα», καθώς «στις 16 Ιανουαρίου αρχίζει η διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα». «Η χώρα ταπεινώνεται, υπάρχει πρόβλημα διεθνούς υπερηφάνειας της χώρας», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.

«Είμαστε κοντά σε μια συμφωνία. Το πιστεύω αυτό γιατί έχω την προσωπική εικόνα των διαπραγματεύσεων και ξέρω ότι αυτό είναι εφικτό εφόσον οι εταίροι μας σεβαστούν την απόφαση της 26ης Οκτωβρίου», είπε ο κ. Βενιζέλος μιλώντας σε εκδήλωση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ελλάδας (Ο.Κ.Ε).

«Ο κάθε καταθέτης μπορεί να είναι βέβαιος ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές», πρόσθεσε και ζήτησε να διαμορφωθεί «ένα εθνικό κίνημα επιστροφής των καταθέσεων στη χώρα».

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ακόμη ότι δεν μπορεί να υπάρξει νέο εθνικό φορολογικό σύστημα, εάν δεν συμφωνήσουν και τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση.

«Η Ελλάδα κλήθηκε να απαντήσει σε δύσκολα διλήμματα τα οποία τέθηκαν με βίαιο τρόπο», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. Το βασικό δίλημμα είναι «αν θα παραμείνουμε στη ζώνη του ευρώ με μεγάλο κόστος, με ρυθμό ύφεσης που δεν συνηθίζεται σε ειρηνικές περιόδους και δραματική αύξηση της ανεργίας».

Ο κ. Βενιζέλος τόνισε, ότι «η έξοδος από το ευρώ σημαίνει πτώχευση, δραστική μείωση περιουσιών και εισοδημάτων, καθώς και συνέπειες για το κοινωνικό, το οικονομικό και ενδεχομένως για το πολιτειακό σύστημα».

«Είναι θαύμα το πώς καταφέραμε να πετύχουμε αυτά που πετύχαμε σε δημοσιονομικό επίπεδο», ανέφερε, συνδέοντας την δημοσιονομική προσπάθεια για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος το 2012 με την ύφεση που δυσκολεύει κατά πολύ την προσπάθεια αυτή.

«Εχει διαρραγεί ο εθνικός ιστός, όχι απλά ο πολιτικός, ο οικονομικός και ο δημοσιονομικός», είπε και πρόσθεσε: «Κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν και για τίποτα». Ειδικότερα για τον τραπεζικό τομέα σημείωσε ότι «αυτό φαίνεται στις εκροές των καταθέσεων».

Ο υπουργός έκανε επίσης λόγο για έλλειμμα πειστικών και εφαρμόσιμων αποφάσεων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης για την «αυτοπροστασία», όπως είπε, της ευρωζώνης.

«Οι πολίτες αναρωτιούνται αν οι θυσίες αυτές αξίζουν το κόπο αφού δεν γνωρίζουμε αν η Ευρώπη είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει το κοινό νόμισμα και να δώσουν ουσιαστική απάντηση στις αγορές οι οποίες επιτίθενται όπου διαπιστώνουν θεσμικό κενό» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών και υποστήριξε, ότι το θεσμικό και πολιτικό έλλειμμα το οποίο υπάρχει σήμερα στην Ευρώπη είναι πιο επικίνδυνο από το οικονομικό.

Αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση, είπε ότι «είναι το αποτέλεσμα επιπόλαιας και ρηχής αντιμετώπισης κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών» και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά αν από την αρχή της κρίσης υπήρχε πολιτική συναίνεσης και αν το ζήτημα της μείωσης του χρέους είχε ωριμάσει νωρίτερα στους εταίρους μας».

«Θα μπορούσε να υπάρξει άλλη διαδρομή αν η κοινωνία των πολιτών ήταν ανοιχτή στο θέμα των διαρθρωτικών αλλαγών, ή αν η χώρα διέθετε ένα διαφορετικό φορολογικό σύστημα» κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών και ανέφερε τέσσερα αναγκαία βήματα προκειμένου, όπως είπε, να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες, αλλά και με τις αγορές.

Κατ’ αρχή, τόνισε, είναι αναγκαίο να διαμορφωθεί ένα εθνικό πρόγραμμα επιστροφής των καταθέσεων και σημείωσε ότι η ανασυγκρότηση του τραπεζικού συστήματος και οι εγγυήσεις που έχουν δοθεί από το κράτος και την ΕΚΤ είναι στοιχεία ισχυρά για να επανέλθει η εμπιστοσύνη. Το δεύτερο, συνέχισε, είναι να μείνουμε στην Ελλάδα, ενώ τα υπόλοιπα δύο είναι να πειστεί η μεσαία τάξη «ότι υπάρχει και θα υπάρχει», αλλά και ο πολίτης που αντιμετωπίζει προβλήματα «ότι δεν θα μείνει μοναδικό και περιθωριοποιημένο θύμα της κρίσης».

«Πρέπει να ξεφύγουμε από την αντίληψη ότι μοχλός ανάπτυξης είναι το κράτος»

«Η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα υφίσταται την ταλαιπωρία της γραφειοκρατίας, τα βάρη της φορολογίας, τον λαβύρινθο της πολυνομίας, την αντιεπιχειρηματική νοοτροπία, τον εκτεταμένο κρατικό παρεμβατισμό» ανέφερε στην τοποθέτησή του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος και υποστήριξε, ότι «η μετάβαση σ' ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, η μεταμόρφωση της οικονομίας και της κοινωνίας μας, είναι μία μάχη που πρέπει να δοθεί σε όλα τα μέτωπα και σε όλα τα επίπεδα».

«Το μέγα τείχος στο οποίο προσκρούει η ανάπτυξη είναι η κυρίαρχη στον τόπο μας νοοτροπία που αντιμετωπίζει την αναπτυξιακή διαδικασία ως ένα προϊόν κρατικής κοπής» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ και κατέληξε.

«Σύμφωνα με αυτήν, μοχλός ανάπτυξης είναι το κράτος. Ο ρόλος του ιδιώτη είναι συμπληρωματικός -αν όχι παρασιτικός. Αυτήν την αντίληψη καλλιεργούν τα μίντια, σ' αυτήν την αντίληψη έχει εθιστεί η κοινωνία, αυτή η αντίληψη διέπει ακόμη και πολλούς παράγοντες της ίδιας της ιδιωτικής οικονομίας».

Συναίνεση σε πρόγραμμα σταθερότητας με αναπτυξιακούς στόχους

Η χώρα έχει ανάγκη από ουσιαστικές συζητήσεις που να διαμορφώνουν κοινές προτάσεις, τόνισε ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου ο πρόεδρος της ΟΚΕ Γιάννης Πολυζωγόπουλος και πρόσθεσε ότι οι περικοπές στις αμοιβές με άνοδο του πληθωρισμού και ιδιωτικοποιήσεις χωρίς σχεδιασμό οδηγούν την κοινωνία σε απόγνωση και τους πολίτες σε περιθωριοποίηση.

Ο πρόεδρος της ΟΚΕ επικαλέστηκε τα στοιχεία του ΟΟΣΑ σύμφωνα με τα οποία η ύφεση από 5,9% το 2011 θα φθάσει το 6,1% το 2012 ενώ η ανεργία θα εκτοξευτεί το 2012 στο 18,5% από 16,6% το 2012. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο παράδειγμα της Αργεντινής όπου η αύξηση της ανεργίας και η σκληρή λιτότητα οδήγησαν σε κατάρρευση.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυζογώπουλο η μόνη δυνατότητα να βγει η χώρα από την κρίση είναι η υλοποίηση ενός προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας με αναπτυξιακούς στόχους και η άρση των εμποδίων στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

tanea.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news