Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός
Αποκαλυπτικά στοιχεία για τον τρόπο δράσης των Τούρκων πρακτόρων αλλά και την… αδράνεια των ελληνικών Αρχών μπροστά στο φαινόμενο των ανεξέλεγκτων πυρκαγιών στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου –και όχι μόνο- την πενταετία 1995-2000, δίνει μέσω συνέντευξής του στη zougla.gr ο αντιστράτηγος εν αποστρατεία του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Ανδριανός Γκουρμπάτσης.
Λίγα 24ωρα μετά την ωμή -εξ ανατολής- παραδοχή δια στόματος του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, περί Τούρκων πρακτόρων οι οποίοι την τριετία 1995-98 πυρπολούσαν ελληνικές δασικές εκτάσεις και την προσπάθεια υποβάθμισης του θέματος με νέες δηλώσεις που κάνουν λόγο για «παρανόηση» και ενώ το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών επιφυλάσσεται να απαντήσει όταν και εάν ενημερωθεί πλήρως, ο έμπειρος αξιωματικός εξηγεί τον τρόπο δράσης των γειτόνων-«εμπρηστών».
Ο κ. Γκουρμπάτσης είναι ο καθ’ ύλην αρμόδιος προκειμένου να ρίξει «φως» στην υπόθεση καθώς για πολλά χρόνια υπήρξε επικεφαλής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού ( Δ.Α.Ε.Ε. ), ενώ υπήρξε και μάρτυρας ενός περιστατικού το οποίο –περιέργως- ουδέποτε έλαβε δημοσιότητα ή τουλάχιστον δεν απασχόλησε σοβαρά τις ελληνικές Αρχές.
«Τι είδα στη Χίο»
Το 1998 η δασοπυρόσβεση και η προστασία των Δασών ανατίθεται και επισήμως στην Πυροσβεστική Υπηρεσία. Αρχηγός του Σώματος εκείνη την περίοδο είναι ο κ. Ανδρέας Γκέκας. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου είναι ιδιαίτερα «θερμό» με πολλές πυρκαγιές να εκδηλώνονται σε δασικές εκτάσεις νησιών του Ανατολικού και Βορειοανατολικού Αιγαίου. Κυρίως στη Χίο και τη Σάμο.
«Εκείνη την περίοδο ο Αρχηγός του Σώματος αλλά και η Πολιτική Ηγεσία ήταν πολύ προβληματισμένοι σχετικά με τις πυρκαγιές στα ελληνικά νησιά. Μου ανατέθηκε, λοιπόν, να μεταβώ με κλιμάκιο στη Χίο και να διαπιστώσω τι ακριβώς συμβαίνει», αναφέρει ο κ. Γκουρμπάτσης και συνεχίζει: «Κατά τη διάρκεια των ερευνών βρισκόμασταν σε ένα δάσος στο βορειοδυτικό τμήμα του νησιού και επόπτευα με τα κιάλια. Λίγη ώρα αργότερα είδα ένα ταχύπλοο σκάφος από τη γείτονα χώρα, το οποίο δεν έφερε διακριτικά στοιχεία, να πλέει προς το νησί εκτοξεύοντας μια φωτοβολίδα. Ήταν φωτοβολίδα με αλεξίπτωτο και επρόκειτο για εμπρηστικό μηχανισμό. Αμέσως ενημέρωσα το Λιμενικό που προσπάθησε να καταδιώξει το σκάφος. Ωστόσο δεν υπήρξε σύλληψη καθώς το ταχύπλοο εισήλθε και πάλι στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, με αποτέλεσμα να εξαφανισθεί».
Σχηματίσθηκε δικογραφία
Στη συνέχεια, ως όφειλε, ο έμπειρος αξιωματικός ενημέρωσε τη φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής η οποία με τη σειρά της ειδοποίησε και την Πολιτική Ηγεσία του υπουργείου. Στην υπόθεση παρενέβησαν και οι εισαγγελικές Αρχές καθώς σχηματίσθηκε δικογραφία. Ουδείς όμως γνωρίζει ποια ήταν η τύχη της.
Ο κ. Γκουρμπάτσης αναφέρει: «Μέχρι εκείνη τη στιγμή είχαμε μόνο υπόνοιες για το ποιος μπορεί να ευθύνεται για τους εμπρησμούς στα ελληνικά νησιά. Πολλοί έκαναν λόγο για τους «Γκρίζους Λύκους» και άλλα ακραία στοιχεία αλλά δεν υπήρχαν αποδείξεις. Το συγκεκριμένο, όμως, περιστατικό ήταν άκρως αποκαλυπτικό. Δεν μπορώ να σας πω τι έγινε στη συνέχεια καθώς λίγο καιρό αργότερα φύγαμε από το νησί. Δεν μπορώ να γνωρίζω ποια ήταν η τύχη της υπόθεσης».
Κατά τον αντιστράτηγο εν αποστρατεία ο πλέον δημοφιλής τρόπος δράσης των εμπρηστών ήταν η ρίψη φωτοβολίδων με αλεξίπτωτο. Πολλούς παρόμοιους εμπρηστικούς μηχανισμούς συναντήσαμε και την επόμενη χρονιά, το καλοκαίρι του 1999, στη Σάμο». Μέχρι εκείνη την περίοδο πιστεύαμε ότι στόχευαν στο να πλήξουν τον τουρισμό μας. Τώρα πλέον μαθαίνουμε ότι ήταν ένα είδος αντιποίνων για την εξωτερική πολιτική μας…».
Δεύτερη προσωπική μαρτυρίαΕπιβεβαιώνει τη δράση Τούρκων πρακτόρων σε όλη την ελληνική επικράτεια ο απόστρατος αξιωματικός Μηνάς Ρασούλης, ο οποίος σε δηλώσεις του, σύμφωνα με το cretalive.gr αναφέρεται σε πληροφορίες για τη δράση των «γειτόνων» μας που φέρονται να πυροδοτούσαν μεγάλες και ταυτόχρονες πυρκαγιές τη δεκαετία του '90.
«Πριν 20 χρόνια υπήρχε η πληροφορία ότι Τούρκοι πράκτορες είχαν δράσει στην ακριτική Ελλάδα αλλά και στην Κρήτη» - αναφέρει ο κ.Ρασούλης, τοποθετώντας τις πυρκαγιές που τότε έπλητταν τη χώρα παράλληλα με την κρίση στην Ευρωκαυκασία και τα Βαλκάνια.
Σύμφωνα με τον απόστρατο αξιωματικό, η Τουρκία διέθετε πολλά μυστικά κονδύλια επιδιώκοντας συμφέροντά της στα Βαλκάνια, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν τη δράση Τούρκων πρακτόρων στην Ελλάδα.
«Η ΕΥΠ τότε είχε προτείνει να πάνε στην Τουρκία εισαγγελείς και να εξετάσουν εκείνους που φέρονταν να συμμετέχουν σε διάφορα επεισόδια» - λέει ο Μηνάς Ρασούλης, τονίζοντας ότι η πολιτική ηγεσία, τότε, (για άγνωστους λόγους) αρνήθηκε.
zougla.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου