facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

ΔΝΤ: Αμφιβολίες για την έκτη δόση;

Επικοινωνία της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη

Την αντίδραση και του ΔΝΤ προκάλεσε η απόφαση του πρωθυπουργού να εξαγγείλει δημοψήφισμα και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.


Οπως μετέδωσε νωρίτερα ο ανταποκριτής του MEGA στις ΗΠΑ, Μιχάλης Ιγνατίου η γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ επικοινώνησε νωρίτερα με τον εκπρόσωπο της Ελλάδας στο ΔΝΤ κ. Παναγιώτη Ρουμελιώτη, με τις πληροφορίες να λένε πως του μετέφερε τη δυσαρέσκεια των στελεχών του Ταμείου για τις «πρωτοβουλίες» του πρωθυπουργού, ενώ πηγές από την Ουάσινγκτον και τα κεντρικά του ΔΝΤ τονίζουν πως αυτές οι εξελίξεις δημιουργούν τεχνικά προβλήματα στην εκταμίευση της έκτης δόσης, αλλά και στην έναρξη του νέου προγράμματος στήριξης της Ελλάδας, έτσι όπως περιγράφηκε και στη Σύνοδο της 26ης Οκτωβρίου.

Επιπρόσθετα ερώτημα παραμένει και το τι θα γίνει με την προγραμματισμένη έλευση της Τρόικας στην Αθήνα, όπως μετέδιδε από το πρωί το protothema.gr. Δείτε εδώ

Την ίδια ώρα και με αφορμή την ανεπάρκεια – όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος – των «συμβατικών» παρεμβάσεων του ΔΝΤ στην περίπτωση χωρών όπως η Ελλάδα που δεν έχουν την ευελιξία «τροποποίησης» της νομισματικής τους πολιτικής, οι επιτελείς του Ταμείου εξετάζουν τη δημιουργία ενός νέου «εργαλείου», μιας εξάμηνης «πιστωτικής γραμμής» ειδικά για την στήριξη κρατών που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά σοκ.

Με μοναδική προϋπόθεση της χορήγησης αυτής της πίστωσης το ότι το μέγεθος των κεφαλαίων που θα χορηγεί μέσω αυτής της «πιστωτικής γραμμής» το ΔΝΤ δεν θα υπερβαίνει το πενταπλάσιο του μετοχικού κεφαλαίου του εκάστοτε κράτους στο ταμείο.

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΔΝΤ, η πρόταση αναμένεται να επικυρωθεί στη συνάντηση της G20 στις Κάννες, όπου τα ευρωπαϊκά κράτη πιθανά αναζητήσουν χρηματοδότηση από τα άλλα μέλη του γκρουπ των είκοσι ισχυρών κρατών.

Επίσης, το νέο εργαλείο του ΔΝΤ δεν θα επιβάλλει πολλές δεσμεύσεις σε χώρες που είναι δημοσιονομικά αξιόπιστες, σε αντίθεση με τα δάνεια που δόθηκαν στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, τα οποία απαιτούσαν μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές.

protothema.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news