facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Δημοψήφισμα: «Ναι» ή «όχι» στη νέα δανειακή σύμβαση

Δημοψήφισμα: «Ναι» ή «όχι» στη νέα δανειακή σύμβασηΑρχές Ιανουαρίου η διεξαγωγή και προτού πάει για ψήφιση στη Βουλή - Την Τετάρτη ξεκινά η συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στην Κυβέρνηση

Ψήφο εμπιστοσύνης εντός των επομένων ημερών και δημοψήφισμα μόλις καταρτιστεί η νέα δανειακή σύμβαση (νέου μνημονίου) και ενόψει της υλοποίησης της συμφωνίας της προηγούμενης εβδομάδας στις Βρυξέλλες, ζήτησε ο Πρωθυπουργός πριν από λίγη ώρα μιλώντας στην συνεδρίαση της ΚΟ του ΠαΣοΚ.


Με τον τρόπο αυτό, αν και ο ίδιος απέρριψε τις εκλογές, ανοίγει ο δρόμος προς μία πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε περίπτωση αρνητικής απάντησης στο δίλημμα του δημοψηφίσματος.

Αναφερόμενος στα περιστατικά των τελευταίων ημερών και στις εκκλήσεις που ακούστηκαν ακόμη και από βουλευτές του ΠαΣοΚ, ο κ. Γ. Παπανδρέου μίλησε για την πολιτική σύγκρουση που βρίσκεται σε εξέλιξη, όμως απέρριψε τις εκλογές, λέγοντας ότι θα ήταν μία μικροκομματική επιλογή.

«Ναι» ή «όχι» στη σύμβαση

Ενόψει των κρίσιμων επιλογών του προσεχούς διαστήματος, ο Πρωθυπουργός, σημείωσε προς το τέλος της ομιλίας του ότι «η απάντηση του λαού δεν αφορά την εκλογή προσώπων και κομμάτων. Εξίσου κορυφαία δημοκρατική λειτουργία είναι η κατάθεση της θέσης κάθε πολίτη. την ώρα που το πολιτικό σύστημα βάλλεται έχουμε χρέος να προτάξουμε το ρόλο και την ευθύνη του πολίτη. Αυτό είναι το δημοψήφισμα», και συμπλήρωσε: «Για τη νέα σύμβαση πρέπει να πάμε σε δημοψήφισμα. Για μια εθνική απάντηση στο μείζον εθνικό ερώτημα. Ο λαός πρέπει να τοποθετηθεί. Θέλει να υιοθετήσουμε τη νέα συμφωνία ή θέλει να την απορρίψουμε;»

Περιγράφοντας δε και το ερώτημα του δημοψηφίσματος, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι «για τη νέα δανειακή σύμβαση εμείς πρέπει να αποφανθούμε, να πάρουμε συγκεκριμένη θέση. Ή αποδεχόμαστε ή όχι αυτή τη δανειακή σύμβαση».

Και (νέα) ψήφος εμπιστοσύνης

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε και ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης, καθώς, όπως είπε, πρέπει να πορευτούμε με ενότητα και αποφασιστικότητα. «Είναι περισσότερο αναγκαία από ποτέ η έκφραση της εμπιστοσύνης», είπε ο κ. Παπανδρέου.

Νωρίτερα, ο Πρωθυπουργός είχε μιλήσει για τους όρους με τους οποίους διεξάγεται η πολιτική σύγκρουση στη χώρα και είχε αναφερθεί σε ετερόκλητες δυνάμεις που «παίζουν τα ρέστα τους».

Ενόψει αυτών, αναφέρθηκε στα ενδεχόμενα συγκυβέρνησης, ή «συγκατοίκησης» και είπε ότι μένουν στο τραπέζι, μόνον όμως σε μία βάση ειλικρινούς διάθεσης για μία πολιτική και συμφωνία για το πού πάει η χώρα. «Μία τέτοια συμφωνία δεν φαίνεται στον ορίζοντα», είπε ο κ. Παπανδρέου, πρότεινε όμως να υπάρξει μία προεκλογική συμφωνία σε «έναν κοινό τόπο με δύο στόχους»: α) την αναθεώρηση του Συντάγματος, και β) μετά επόμενες εκλογές, όποια κι αν είναι κυβέρνηση, η αντιπολίτευση να στηρίξει κάποιες βασικές αρχές και στόχους.

Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών κ. Χ. Καστανίδη στο Βήμα το δημοψήφισμα θα γίνει στις αρχές Ιανουαρίου όταν θα είναι έτοιμη η δανειακή σύμβαση και προτού αυτή πάει στη Βουλή για ψήφιση. Αν το δημοψήφισμα προηγηθεί της κατάθεσης στη Βουλή της νέας δανειακής σύμβασης για να είναι το αποτέλεσμά του δεσμευτικό θα πρέπει να συμμετέχει σε αυτό το 40% των πολιτών. Αν πραγματοποιηθεί μετά τότε χρειάζεται συμμετοχή του 50% των ψηφοφόρων και έγκριση από 180 βουλευτές.

κατόπιν των υελευταίων εξελίξεων η συζήτηση της Τρίτης στη Βουλή ματαιώνεται και την Τετάρτη θα αρχίσει η συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση η οποία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή.

«Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί αν πριν από μία ακριβώς εβδομάδα αυτή εδώ η Ομάδα δεν στεκόταν στο ύψος της» είπε στους βουλευτές του κατά την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ ο κ. Παπανδρέου. «Θέλω να ευχαριστήσω το κάθε βουλευτή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που τιμούμε για το θάρρος του, για την επιμονή και την αντοχή του»

«Η απόφαση που πετύχαμε απομακρύνει την ανασφάλεια και μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον μας. Ενισχύει τη δυνατότητά μας να γίνουμε ξανά αυτοδύναμοι».

«Βήμα - βήμα κατακτάμε τις προϋποθέσεις για ένα καλύτερο μέλλον. Ολες οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να στηρίξουν αυτή τη Συμφωνία. Το ίδιο θα κάνουν και οι πολίτες αν ενημερωθούν επαρκώς».

«Δεν δικαιολογώ σε κανένα σημείο τη βία, μπορώ να συμμεριστώ όμως την οργή του κόσμου» είπε κατά την ομιλία του.

Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε τη συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου και το τι αυτό σημαίνει για τη χώρα, τους πολίτες τις τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία, στηλίτευσε τη συμπεριφορά όσων «για δικούς τους λόγους καλλιεργούν φόβους, μιζέρια και ανασφάλεια: στις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη ο τόπος».

«Ο δρόμος αυτός δεν είναι στρωμένος με πέταλα, έχει όμως ένα τέλος» πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου επιχειρώντας να δείξει κάποιο φως στην άκρη του τούνελ. Παραδέχτηκε όμως ότι «δεν μπορούμε να μιλήσουμε για αυξήσεις μισθών αυτήν την στιγμή», μπορούμε όμως «να μιλήσουμε για επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας».

«Θέλει η πλειοψηφία αστάθεια και αναρχία; Θέλουμε τον εθνικό διχασμό; Θα είναι αυτή λύση για την Ελλάδα;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι εάν συμπεριφερόμαστε με βία απέναντι στους εκλεγμένους εκπρόσωπους του ελληνικού λαού, εάν χωρίζουμε ο ένας τον άλλο σε εθνικόφρονες και μιάσματα, αυτό δεν υπηρετεί την πατρίδα. «Η βία, ο διχασμός και η λασπολογία δεν υπηρετεί την πατρίδα. Αν στήναμε εθνικά δικαστήρια θα λυνόταν τα προβλήματα μας;» συμπλήρωσε.

Τράπεζες: Εξαιρετικά ριψοκίνδυνη η απόφαση του Πρωθυπουργού

Ως εξαιρετικά ριψοκίνδυνη χαρακτηρίζουν τραπεζικοί κύκλοι την απόφαση του Πρωθυπουργού να οδηγήσει τη χώρα σε δημοψήφισμα. «Η εξαγγελία δημοψηφίσματος σχεδόν 3 τρεις μήνες πριν από τη διεξαγωγή του είναι παράτολμη κίνηση» αναφέρουν και τονίζουν ότι «τέτοιες αποφάσεις ανακοινώνονται και πραγματοποιούνται μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές «η ανασφάλεια και η αβεβαιότητα θα ενισχυθούν και θα εντείνουν το κύμα απόσυρσης καταθέσεων από τις τράπεζες καθώς θα παίζεται η παραμονή ή όχι στο ευρώ». Ορισμένες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για αναλήψεις που συνολικά μπορεί να φθάσουν έως και 40 δισ. ευρώ, ποσό που θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΒΑΙΟΣ tovima.gr

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news