facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024

Αγωγή ύψους 450 εκατ. ευρώ κατά του Δημοσίου για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο

Αποζημίωση τουλάχιστον 100.000 ευρώ έκαστος θα ζητούν από το ελληνικό Δημόσιο οι δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από την άρνηση του Αρείου Πάγου να αποστείλει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προδικαστικό ερώτημα.

Η πρώτη αγωγή κατά του Δημοσίου αναμένεται να κατατεθεί προσεχώς –πιθανόν τον Ιανουάριο 2025- από τους 4.500 δανειολήπτες της Eurobank, οι οποίοι είχαν αιτηθεί στον Άρειο Πάγο να στείλει προδικαστικό ερώτημα και το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το αίτημα τους.

Με τις αγωγές τους θα διεκδικούν κατ΄ελάχιστον –όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές- 450 εκατ ευρώ από το ελληνικό δημόσιο. 

Η ηθική βλάβη, όπως αναφέρουν εκπρόσωποι των δανειοληπτών συνίσταται στο γεγονός ότι για την πλειονότητα όσων δανείστηκαν σε ελβετικό φράγκο άλλαξε επί τα χείρω το βιοτικό τους επίπεδο, καθώς πολλοί αναγκάστηκαν να εκποιήσουν περιουσιακά στοιχεία για να μπορέσουν να εξυπηρετούν τι δόσεις των δανείων τους, που λόγω της ισοτιμίας αυξήθηκαν κατά 70%, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις δανειοληπτών που υπέστησαν και βλάβη στην υγεία τους.

Πως φτάσαμε στην αγωγή κατά του ελληνικού δημοσίου 

Να σημειωθεί ότι τον Νοέμβριο 2023 ο Σύλλογος Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο είχε υποβάλλει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εναντίον της Ελληνικής Δημοκρατίας για παραβίαση του άρθρου 267 της Συνθήκης Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το ανώτατο δικαστήριο της χώρας. Σημειώνοντας ότι αυτή η άρνηση του ΑΠ να εφαρμόσει το Ευρωπαϊκό Δίκαιο είχε συνέπειες στην απονομή της δικαιοσύνης σε ότι αφορά τις υποθέσεις τους.

Η Κομισιόν απάντησε πρόσφατα στον Σύλλογο Δανειοληπτών, αναφέροντας πως δεν υπάρχει συστηματική παραβίαση του ενωσιακού δικαίου και ότι οι δανειολήπτες μπορούν να προσφύγουν δικαστικά. 

Και αυτό πράττουν με την κατάθεση της πρώτης αγωγής κατά του Δημοσίου.

Μάλιστα όπως έχει αναφέρει μιλώντας στο mononews.gr η Δέσποινα Σονιάδου εκπρόσωπος του Συλλόγου Δανειοληπτών σε ελβετικό Φράγκο, για τις 5 Δεκεμβρίου 2025 έχουν προσδιοριστεί να συζητηθούν στον ΑΠ αγωγές για αποστολή προδικαστικού ερωτήματος 350 δανειοληπτών της Alpha Bank, 1.100 δανειοληπτών της Εθνικής και 1.600 δανειοληπτών της Τράπεζας Πειραιώς. 

Και σημειώνει χαρακτηριστικά πως: η αποστολή του προδικαστικού ερωτήματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα ξεμπλοκάρει την υπόθεση, δίνοντας μία οριστική λύση στο πρόβλημα που κρατά δέσμια χιλιάδες ελληνικά νοικοκυριά, τα οποία παραμένουν εγκλωβισμένα στη διακύμανση της ισοτιμίας του ελβετικού φράγκου, με τις δόσεις εξυπηρέτησης των δανείων τους να έχουν αυξηθεί 70%.

Να σημειωθεί ότι την περίοδο 2007 – 2009 που εκταμιεύθηκαν τα δάνεια, η ισοτιμία, ήταν 1 ευρώ 1,67 ελβετικά φράγκα και σήμερα βρίσκεται στο 1 ευρω προς 0,94 ελβετικά φράγκα. 

Αυτό σημαίνει αύξηση στο κεφάλαιο κατά 70% και όλος ο συναλλαγματικός κίνδυνος μετακυλίεται στους δανειολήπτες καταναλωτές, ο αριθμός των οποίων μαζί με τους εγγυητές και τους συνοφειλέτες υπολογίζεται πάνω από 150.000 άτομα.

Οπως είναι γνωστό το ο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει ήδη απαντήσει σε προδικαστικά ερωτήματα άλλων χωρών – μελών της ΕΕ και έχει κρίνει ως καταχρηστική τη ρήτρα ισοτιμίας. Συγκεκριμένα έχει διαπιστώσει έλλειψη διαφάνειας στην ενημέρωση των δανειοληπτών, ό,τι δηλαδή δεν είχε καταστεί σαφές σε αυτούς ότι η αξία του δανείου θα αναπροσαρμόζεται ακολουθώντας την ισοτιμία ελβετικού φράγκου.

Οι δικαστές σε Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ουγγαρία, Κροατία, Ισπανία, Ιταλία – απέστειλαν προδικαστικά ερωτήματα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο- και στη συνέχεια έκριναν ότι τα δάνεια με ρήτρα αξίας ελβετικού φράγκου είναι δάνεια με λογιστικό δανεισμό και προκαλούν την άνευ ορίων μετακύλιση του συναλλαγματικού κινδύνου στον δανειολήπτη- καταναλωτή. Με τις αποφάσεις των εθνικών δικαστηρίων οι πολίτες αποπληρώνουν τα δάνεια χωρίς τα βάρη της ισοτιμίας. Ενώ στη Βουλγαρία, όπως και στη Σλοβενία, οι αρχικές συμβάσεις ακυρώθηκαν και πλέον οι δανειοληπτες αποπληρώνουν μόνο το κεφάλαιο (που έχει απομείνει) χωρίς να καταβάλλουν τόκους.

mononews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news