Παρά την ψήφιση της τροπολογίας που κατ' ουσίαν επιτρέπει στην κυβέρνηση να παραχωρήσει μόνο 4 τηλεοπτικές άδειες, η σύγκρουση ανάμεσα στο Μαξίμου και την Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) μαίνεται. Και μολονότι διεξάγεται κυρίως με ανταλλαγή non paper προς τον Τύπο, είναι σφοδρή, κατ' αρχήν διότι αμφισβητείται ακόμη και το κατά πόσον η υποκατάσταση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης από τον υπουργό Επικρατείας είναι σύννομη με το Σύνταγμα. Και εάν για την κυβέρνηση η εξουδετέρωση και η παράκαμψη του ΕΣΡ είναι καθ' όλα νομότυπη, η ΕΙΤΗΣΕΕ έχει εντελώς διαφορετική άποψη -εξάλλου η αμφισβήτηση της νομιμότητας της όλης διαδικασίας αδειοδότησης των καναλιών είναι το μεγάλο της όπλο. Η Ενωση των ιδιωτικών σταθμών επικαλείται την απόφαση 1901/2014 της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποίαν προσδιορίζονται ακριβώς και με σαφήνεια τα συνταγματικά όρια σχετικά με τη διανομή των τηλεοπτικών αδειών. Συγκεκριμένα, η παράγραφος 16 της απόφασης του ΣτΕ αναφέρει ρητά ότι «η χορήγηση των αδειών, ο έλεγχος της εξυπηρέτησης των σκοπών δημοσίου συμφέροντος και η επιβολή κυρώσεων ανατίθεται σε ανεξάρτητη αρχή, το 'Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης». Με άλλα λόγια, ο πόλεμος για την κατίσχυση του «τετρακάναλου» νέου καθεστώτος στην ιδιωτική TV που οραματίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τελειώσει. Κάθε άλλο, φαίνεται ότι εισέρχεται στην φάση της μεγαλύτερης όξυνσής του, καθώς, εκτός από την συνταγματικότητα ή μη, την προάσπιση της ελευθεροτυπίας και τελικά της ίδιας της δημοκρατίας απέναντι στον άκρατο κρατικό παρεμβατισμό στον έλεγχο της ενημέρωσης, υπάρχει πλήθος πολύ σοβαρών, επιμέρους ζητημάτα που παραμένουν ανοιχτά -όχι τόσο σε ποικίλες εξηγήσεις, όσο σε επικίνδυνες παρεξηγήσεις.
Στο ίδιο πνεύμα με τον πρωθυπουργό, ο καθ' ύλην αρμόδιος, ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς ανέφερε ότι οι ιδιωτικοί σταθμοί πχ στην Ισπανία είναι πέντε. Παρόλ' αυτά, η ΕΙΤΗΣΕΕ επιμένει -και παρουσιάζει τεκμήρια γι' αυτό- ότι η κυβέρνηση επικαλείται, πιθανώς εσκεμμένα, εσφαλμένα στοιχεία. Σύμφωνα με την ΕΙΤΗΣΕΕ στη Γαλλία δεν λειτουργούν 5 ιδιωτικά κανάλια αλλά 23, στη Γερμανία δεν είναι 6 αλλά 32, στην Ισπανία 9 και όχι 5, στην Ιταλία περίπου 30 κ.ο.κ. Οσο για το επιχείρημα της πληθυσμιακής αναλογίας το οποίο προέβαλε ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να θεμελιώσει την ανάγκη περιορισμού των αδειών για μια χώρα τόσο μικρή όσο η Ελλάδα, καταρρίπτεται πανηγυρικά από την αναφορά στο Λουξεμβούργο: Οπως έχει ενημερώσει την κυβέρνηση με έγγραφο της 9/11/2015 (αριθμός πρωτοκόλλου 585/Z.1) η εκεί ελληνική πρεσβεία, στο μικροσκοπικό Δουκάτο 14 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Και ο πληθυσμός του Λουξεμβούργου μόλις και μετά βίας αγγίζει το μισό εκ. κατοίκους, είναι δηλαδή πάνω από 20 φορές μικρότερος του ελληνικού.
Ομως, πέρα από τα όποια σφάλματα στην αναπαραγωγή των αριθμών, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι έωλα υπό την έννοια ότι δεν λαμβάνουν υπόψιν την κατάσταση της αγοράς. Αυτό ακριβώς επεσήμανε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν υπέδειξε στον πρωθυπουργό ότι «πρώτον, τα στοιχεία τα οποία δώσατε είναι ανακριβή. Δεύτερον, αναφερθήκατε στο πόσα κανάλια λειτουργούν και όχι στο πόσες άδειες έχουν δοθεί. Εχετε μπλέξει την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς με το καθεστώς αδειοδότησης. Η ίδια η αγορά επέβαλε στις ευρωπαϊκές αγορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης αυτόν τον αριθμό των καναλιών. Δεν επεβλήθη αυτό διά νόμου».
Αυτό που ισχύει στην Ελλάδα είναι ότι η Digea ως πάροχος υπηρεσιών πολυπλεξίας (ψηφιακών εκπομπών) έχει καταβάλει στο κράτος 18,3 εκ. ευρώ για τους 4 συνολικά πολυπλέκτες εθνικής εμβέλειας και για διάστημα 15 ετών (2014-2029). Το συγκεκριμένο τίμημα παραχώρησης θεωρείται ως ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και παρόλ' αυτά, όπως καταγγέλλει η ΕΙΤΗΣΕΕ, η κυβέρνηση κατ' ουσίαν απαιτεί να καταβληθεί εκ νέου.
Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την μετάδοση 8-10 προγραμμάτων κανονικής ευκρίνειας και 4 υψηλής ευκρίνειας ανά πολυπλέκτη, πράγμα που σημαίνει ότι η Digea έχει την τεχνική δυνατότητα να μεταδίδει σήμα για 16 κανάλια HD και 48 SD. Και επειδή η εξέλιξη στον τομέα των ψηφιακών εκπομπών καλπάζει, θεωρείται ως κάτι σχετικά απλό το να αυξηθούν οι δυνατότητες της Digea ώστε να έχει τη δυνατότητα στο κοντινό μέλλον να μεταδίδει 54 κανάλια HD και 150 SD. Από τα προηγούμενα εξάγεται το συμπέρασμα ότι η αδειοδότηση τεσσάρων και όχι περισσότερων ιδιωτικών καναλιών δεν επιβάλεται από κάποιον τεχνικό περιορισμό. Αλλά ούτε και οικονομικό, καθώς η μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεχνολογίας της Φλωρεντίας διευκρινίζει ότι δεν είναι δυνατόν να προταθεί οποιοσδήποτε συγκεκριμένος αριθμός αδειών με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα, ασχέτως εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ακριβώς αυτό για να νομιμοποιήσει την παρέμβασή της στην αγορά. Η έκθεση της Φλωρεντίας αναφέρει επίσης ότι επεξεργάστηκε στοιχεία που της χορηγήθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Επικρατείας, στοιχεία που ούτε διασταυρώθηκαν, ούτε επιβεβαιώθηκαν ή συμπληρώθηκαν από κάποια πρωτογενή έρευνα. Την υστερόβουλη αυτή ασάφεια καυτηρίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί τηλεοπτικών αδειών, όταν έστρεψε τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Είναι απολύτως σαφές -και το ξέρετε και εσείς- ότι δεν υπάρχει κανείς ουσιαστικός τεχνικός περιορισμός στον αριθμό των αδειών. Ούτε καν εσείς δεν το είπατε σήμερα. Ομως, αυτό ακριβώς είναι το επιχείρημα το οποίο επικαλείται η δήθεν έκθεση, την οποία μας προσκομίσατε εδώ. Μια και είμαστε στο θέμα του τρόπου λειτουργίας της αγοράς, κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί δεν επιβάλλετε και αντίστοιχους περιορισμούς στη λειτουργία άλλων αγορών; Γιατί δεν ορίζετε κιόλας ανώτατο αριθμό κινηματογράφων, σουπεμάρκετ, εστιατορίων, κομμωτηρίων; Ετσι αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία της αγοράς;»
Η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, μια πεποίθηση που δεν φαίνεται να προκύπτει βάσει κάποιας ορθολογικής ανάλυσης της νέας κατάστασης που πρόκειται να διαμορφωθεί. Και επιπλέον καταλογίζει στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σταθμών «προβληματική τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, συστηματική μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι 'ευέλικτες' μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια)». Σε αυτές τις αιτιάσεις η ΕΙΤΗΣΕΕ απαντά ότι η ευέλικτη εργασία όχι μόνο είναι νομικά κατοχυρωμένη αλλά υιοθετείται ακόμη και στο δημόσιο, ότι δεν γίνονται παρατυπίες και ότι σε κάθε περίπτωση οι εναλλακτικές μορφές συνεργασίας δεν υπερβαίνουν το 5% των απασχολούμενων στην ιδιωτική τηλεόραση. Η ΕΙΤΗΣΕΕ κλείνει τη διαμάχη γύρω από την αναπόφευκτη, όπως φαίνεται, κατάργηση θέσεων εργασίας στην ιδιωτική TV εξαιτίας των μεθοδεύσεων της κατά τα άλλα φιλεργατικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διερωτώμενη ρητορικά «αλήθεια, τι προσπαθεί να μας πει η κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις της; Οτι θα μειωθεί ο αριθμός των σταθμών και δεν θα μειωθεί η απασχόληση; Μήπως θα αυξηθεί κιόλας;»
Λίγες ημέρες πριν από την συνεδρίαση της Βουλής για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών η ΕΙΤΗΣΕΕ είχε εγκαλέσει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι «για μία ακόμα φορά καταφεύγει στη μέθοδο της έντεχνης παραπλάνησης». Ο κ. Αλεξιάδης είχε αφήσει αιχμές κατά τον σταθμών περί «εκατομμυρίων ευρώ που χρωστούν στο ΕΣΡ για πρόστιμα», καθώς και για άλλες οφειλές. Οι ιδιοκτήτες των καναλιών αντέδρασαν αμέσως, κατηγορώντας τον αναπληρωτή υπουργό ότι σκοπίμως αποκρύπτει ότι τα πρόστιμα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ και από ό,τι είναι αναρτημένο εκεί, φαίνεται ότι κανένα από τα έξι κανάλια εθνικής εμβέλειας δεν βαρύνεται με κάποιο πρόστιμο. Η ΕΙΤΗΣΕΕ ισχυρίζεται ότι οι σταθμοί-μέλη της δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, καθώς είτε έχουν καλύψει όλες τις οφειλές τους, είτε έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Μιλώντας για συκοφαντίες εις βάρος τους, «λάσπη στον ανεμιστήρα» κ.λπ, οι ιδιοκτήτες των σταθμών έχουν επανειλημμένως δηλώσει δημόσια ότι δεν έχουν την παραμικρή ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες, ειδάλλως δεν θα είχαν δικαίωμα λήψης φορολογικής, ασφαλιστικής και τραπεζικής ενημερότητας. Ισχυρίζονται επίσης ότι τα δάνειά τους έχουν ληφθεί απολύτως νόμιμα, εξυπηρετούνται κανονικά και σε καμία περίπτωση δεν είναι «κόκκινα».
protothema
Αριθμός καναλιών: Πόσα στην Ελλάδα και πόσα στην Ευρώπη;
Σε ξεχωριστό πεδίο μάχης αναδείχθηκε η σύγκριση της ιδιωτικής τηλεόρασης διεθνώς με το όραμα που προβάλει η κυβέρνηση για το άμεσο μέλλον των εγχώριων σταθμών. Αποδείχθηκε, δε, ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να συμφωνήσει με την Ενωση των ιδιωτικών καναλιών ούτε στον ακριβή αριθμό των σταθμών που λειτουργούν σήμερα στην Ευρώπη. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στην ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις τηλεοπτικές άδειες έθεσε το ερώτημα «ξέρετε, πόσες είναι οι άδειες στη Γαλλία, η οποία έχει έξι φορές μεγαλύτερο πληθυσμό από την Ελλάδα; Είναι μόλις πέντε. Στη Γερμανία, η οποία είναι οκτώ φορές μεγαλύτερη, είναι μόλις έξι. Συνεπώς με βάση τα ευρωπαϊκά δεδομένα, οι τέσσερις άδειες που προτείνουμε είναι πολλές, δεν είναι λίγες».Στο ίδιο πνεύμα με τον πρωθυπουργό, ο καθ' ύλην αρμόδιος, ο υπουργός Επικρατείας κ. Νίκος Παππάς ανέφερε ότι οι ιδιωτικοί σταθμοί πχ στην Ισπανία είναι πέντε. Παρόλ' αυτά, η ΕΙΤΗΣΕΕ επιμένει -και παρουσιάζει τεκμήρια γι' αυτό- ότι η κυβέρνηση επικαλείται, πιθανώς εσκεμμένα, εσφαλμένα στοιχεία. Σύμφωνα με την ΕΙΤΗΣΕΕ στη Γαλλία δεν λειτουργούν 5 ιδιωτικά κανάλια αλλά 23, στη Γερμανία δεν είναι 6 αλλά 32, στην Ισπανία 9 και όχι 5, στην Ιταλία περίπου 30 κ.ο.κ. Οσο για το επιχείρημα της πληθυσμιακής αναλογίας το οποίο προέβαλε ο πρωθυπουργός προσπαθώντας να θεμελιώσει την ανάγκη περιορισμού των αδειών για μια χώρα τόσο μικρή όσο η Ελλάδα, καταρρίπτεται πανηγυρικά από την αναφορά στο Λουξεμβούργο: Οπως έχει ενημερώσει την κυβέρνηση με έγγραφο της 9/11/2015 (αριθμός πρωτοκόλλου 585/Z.1) η εκεί ελληνική πρεσβεία, στο μικροσκοπικό Δουκάτο 14 ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί. Και ο πληθυσμός του Λουξεμβούργου μόλις και μετά βίας αγγίζει το μισό εκ. κατοίκους, είναι δηλαδή πάνω από 20 φορές μικρότερος του ελληνικού.
Ομως, πέρα από τα όποια σφάλματα στην αναπαραγωγή των αριθμών, τα επιχειρήματα της κυβέρνησης είναι έωλα υπό την έννοια ότι δεν λαμβάνουν υπόψιν την κατάσταση της αγοράς. Αυτό ακριβώς επεσήμανε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν υπέδειξε στον πρωθυπουργό ότι «πρώτον, τα στοιχεία τα οποία δώσατε είναι ανακριβή. Δεύτερον, αναφερθήκατε στο πόσα κανάλια λειτουργούν και όχι στο πόσες άδειες έχουν δοθεί. Εχετε μπλέξει την ελεύθερη λειτουργία της αγοράς με το καθεστώς αδειοδότησης. Η ίδια η αγορά επέβαλε στις ευρωπαϊκές αγορές των μέσων μαζικής ενημέρωσης αυτόν τον αριθμό των καναλιών. Δεν επεβλήθη αυτό διά νόμου».
Γιατί εν έτει 2016 μόνο τέσσερα κανάλια;
Σαρκάζοντας τα «δημιουργικά» μαθηματικά της κυβέρνησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστησε την προσοχή του κοινοβουλίου σε ένα κρίσιμης σημασίας ζήτημα: Την περιβόητη μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεχνολογίας της Φλωρεντίας, η οποία υποτίθεται ότι ορίζει ως ανώτατο πλήθος ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών στην Ελλάδα τους τέσσερις. «Δεν ξέρω καν ποιος ζήτησε αυτήν την έκθεση και αν έχει πληρωθεί, αλλά πείτε στο συντάκτη της ότι, όταν διαιρεί κάποιος το 24 διά του 8, κάνει 3 και όχι 2» είπε στον Αλέξη Τσίπρα ο κ. Μητσοτάκης. Το χονδροειδές αυτό σφάλμα σε μια απλή πράξη διαίρεσης εμφανίζεται στην τεκμηρίωση του πώς η κυβέρνηση κατέληξε στον αριθμό 4: Η χωρητικότητα ενός πολυπλέκτη (δηλαδή ενός ψηφιακού διαύλου) είναι 24.88 Mbit/s και σε αυτό το εύρος πρέπει να διευθετηθούν κάποιες ροές («κανάλια») υψηλής ευκρίνειας, των 8 Mbit/s έκαστο. Διαιρώντας το 24.88 δια του 8, το αποτέλεσμα είναι 3,1 και όχι 2, γι' αυτό και η ΕΙΤΗΣΕΕ διαμαρτύρεται ότι ο προσδιορισμός των 4 αδειών βασίζεται σε «αριθμητικά λάθη, λανθασμένες παραδοχές και λογικές υπερβάσεις».Αυτό που ισχύει στην Ελλάδα είναι ότι η Digea ως πάροχος υπηρεσιών πολυπλεξίας (ψηφιακών εκπομπών) έχει καταβάλει στο κράτος 18,3 εκ. ευρώ για τους 4 συνολικά πολυπλέκτες εθνικής εμβέλειας και για διάστημα 15 ετών (2014-2029). Το συγκεκριμένο τίμημα παραχώρησης θεωρείται ως ένα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη και παρόλ' αυτά, όπως καταγγέλλει η ΕΙΤΗΣΕΕ, η κυβέρνηση κατ' ουσίαν απαιτεί να καταβληθεί εκ νέου.
Η σημερινή τεχνολογία επιτρέπει την μετάδοση 8-10 προγραμμάτων κανονικής ευκρίνειας και 4 υψηλής ευκρίνειας ανά πολυπλέκτη, πράγμα που σημαίνει ότι η Digea έχει την τεχνική δυνατότητα να μεταδίδει σήμα για 16 κανάλια HD και 48 SD. Και επειδή η εξέλιξη στον τομέα των ψηφιακών εκπομπών καλπάζει, θεωρείται ως κάτι σχετικά απλό το να αυξηθούν οι δυνατότητες της Digea ώστε να έχει τη δυνατότητα στο κοντινό μέλλον να μεταδίδει 54 κανάλια HD και 150 SD. Από τα προηγούμενα εξάγεται το συμπέρασμα ότι η αδειοδότηση τεσσάρων και όχι περισσότερων ιδιωτικών καναλιών δεν επιβάλεται από κάποιον τεχνικό περιορισμό. Αλλά ούτε και οικονομικό, καθώς η μελέτη του Ευρωπαϊκού Κέντρου Τεχνολογίας της Φλωρεντίας διευκρινίζει ότι δεν είναι δυνατόν να προταθεί οποιοσδήποτε συγκεκριμένος αριθμός αδειών με κριτήριο την οικονομική βιωσιμότητα, ασχέτως εάν η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται ακριβώς αυτό για να νομιμοποιήσει την παρέμβασή της στην αγορά. Η έκθεση της Φλωρεντίας αναφέρει επίσης ότι επεξεργάστηκε στοιχεία που της χορηγήθηκαν από το ελληνικό υπουργείο Επικρατείας, στοιχεία που ούτε διασταυρώθηκαν, ούτε επιβεβαιώθηκαν ή συμπληρώθηκαν από κάποια πρωτογενή έρευνα. Την υστερόβουλη αυτή ασάφεια καυτηρίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου περί τηλεοπτικών αδειών, όταν έστρεψε τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας: «Είναι απολύτως σαφές -και το ξέρετε και εσείς- ότι δεν υπάρχει κανείς ουσιαστικός τεχνικός περιορισμός στον αριθμό των αδειών. Ούτε καν εσείς δεν το είπατε σήμερα. Ομως, αυτό ακριβώς είναι το επιχείρημα το οποίο επικαλείται η δήθεν έκθεση, την οποία μας προσκομίσατε εδώ. Μια και είμαστε στο θέμα του τρόπου λειτουργίας της αγοράς, κύριε Πρωθυπουργέ, γιατί δεν επιβάλλετε και αντίστοιχους περιορισμούς στη λειτουργία άλλων αγορών; Γιατί δεν ορίζετε κιόλας ανώτατο αριθμό κινηματογράφων, σουπεμάρκετ, εστιατορίων, κομμωτηρίων; Ετσι αντιλαμβάνεστε τη λειτουργία της αγοράς;»
Εργαζόμενοι στην TV: Πόσοι οδηγούνται στην ανεργία;
Είναι 15.000 ή λιγότερες από 3.000 οι θέσεις εργασίας που ενδεχομένως θα χαθούν εάν οι τηλεοπτικοί σταθμοί που θα μείνουν εκτός των νομίμων τεσσάρων αναγκαστούν να κλείσουν υπό το νέο καθεστώς; Απολύτως καταδεικτική του χάσματος που χωρίζει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τους ιδιοκτήτες των τηλεοπτικών σταθμών πανελλήνιας εμβέλειας είναι η ολοκληρωτική διάσταση ανάμεσα στις εκτιμήσεις που καταθέτει καθεμία πλευρά για τους δυνάμει ανέργους του κλάδου: Η κυβέρνηση περιορίζει τους νυν εργαζόμενους στους 2.639 βασιζόμενη στα στοιχεία του συστήματος Εργανή (συγκεκριμένα Mega 540, Alpha 537, Αντ1 509, Star 387, Σκάι 340, Ε TV 206, Μακεδονία 61, Art 59) και απορρίπτει τον περίπου εξαπλάσιο αριθμό των 15.000 ατόμων, όπως τα υπολόγισαν κάποιοι μιλώντας σε ΜΜΕ. Ωστόσο, η ΕΙΤΗΣΕΕ επισημαίνει ότι η ίδια ουδέποτε έκανε επισήμως λόγο για 15.000 εργαζόμενους που κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι, για άλλη μία φορά, προσπαθεί να προκαλέσει εντυπώσεις παρουσιάζοντας απατηλά δεδομένα. Μάλιστα «η κυβέρνηση συνελήφθη ψευδόμενη» δήλωσε η Ενωση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών. Η εξουσία χρησιμοποιεί τα στοιχεία με τέτοιο τρόπο ώστε να αυτοπροστατεύεται από τις επικρίσεις, εφόσον, ούτως ή άλλως, ακόμη και βάσει των μαθηματικών της κυβέρνησης, η ανθρωποθυσία που συνεπάγεται το κλείσιμο καναλιών θα είναι της τάξης των 1.000 θέσεων εργασίας. Κι αυτό διότι οι τέσσερις νόμιμοι σταθμοί υποχρεούνται να λειτουργούν με μίνιμουμ 400 εργαζόμενους, οπότε το σύνολο θα είναι 1.600 άτομα. Εάν γίνει δεκτό ότι αυτή τη στιγμή στην ιδιωτική τηλεόραση εργάζονται μόνο 2.639, αυτομάτως περισσεύουν 1.039 άνθρωποι. Αλλά η ΕΙΤΗΣΕΕ μιλά για πολύ περισσότερους, καθώς η κυβέρνηση παρασιωπά το γεγονός ότι εκτός των μονίμων υπαλλήλων που εξαρτώνται από τα κανάλια με σχέσεις μισθωτής εργασίας, υπάρχουν πολλαπλάσιοι οι οποίοι βιοπορίζονται απασχολούμενοι στον κλάδο υπό ποικίλους όρους συνεργασίας, με πολλές και διάφορες ειδικότητες. Οι ηθοποιοί και οι μουσικοί για παράδειγμα, όπως και μεγάλος αριθμός τεχνικών κατά κανόνα εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες, οπότε με τη συρρίκνωση της αγοράς στους μισούς σταθμούς, εξυπακούεται ότι οι ευκαιρίες απασχόλησης μειώνονται αντίστοιχα.Η κυβέρνηση διατείνεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξει αύξηση της ανεργίας στον κλάδο, μια πεποίθηση που δεν φαίνεται να προκύπτει βάσει κάποιας ορθολογικής ανάλυσης της νέας κατάστασης που πρόκειται να διαμορφωθεί. Και επιπλέον καταλογίζει στους ιδιοκτήτες των ιδιωτικών σταθμών «προβληματική τήρηση των διατάξεων της εργατικής νομοθεσίας, συστηματική μη καταβολή δεδουλευμένων, υπερωριών και επιδομάτων, εξαντλητικά ωράρια εργασίας, περιπτώσεις απασχόλησης ανασφάλιστων εργαζομένων, ενώ κυριαρχούν οι 'ευέλικτες' μορφές εργασίας (συμβάσεις μερικής απασχόλησης, συμβάσεις δανεισμού, εργολαβίας και μπλοκάκια)». Σε αυτές τις αιτιάσεις η ΕΙΤΗΣΕΕ απαντά ότι η ευέλικτη εργασία όχι μόνο είναι νομικά κατοχυρωμένη αλλά υιοθετείται ακόμη και στο δημόσιο, ότι δεν γίνονται παρατυπίες και ότι σε κάθε περίπτωση οι εναλλακτικές μορφές συνεργασίας δεν υπερβαίνουν το 5% των απασχολούμενων στην ιδιωτική τηλεόραση. Η ΕΙΤΗΣΕΕ κλείνει τη διαμάχη γύρω από την αναπόφευκτη, όπως φαίνεται, κατάργηση θέσεων εργασίας στην ιδιωτική TV εξαιτίας των μεθοδεύσεων της κατά τα άλλα φιλεργατικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ διερωτώμενη ρητορικά «αλήθεια, τι προσπαθεί να μας πει η κυβέρνηση με τις ανακοινώσεις της; Οτι θα μειωθεί ο αριθμός των σταθμών και δεν θα μειωθεί η απασχόληση; Μήπως θα αυξηθεί κιόλας;»
Μόνο τέσσερα ιδιωτικά κανάλια: Κέρδος ή ζημία;
Ο κ. Νίκος Παππάς δηλώνει βέβαιος ότι από την εφαρμογή του άμεσου κρατικού ελέγχου στην λειτουργία της τηλεοπτικής αγοράς «θα υπάρξουν σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη» -μολονότι δεν παρέχει κάποια συγκεκριμένη τάξη μεγέθους. Η αισιόδοξη αυτή πρόβλεψη του υπουργού Επικρατεία διαψεύδεται μετ' επιτάσεως από τους ιδιοκτήτες των σταθμών, οι οποίοι προβλέπουν μια εντελώς ζοφερή εικόνα για τον κλάδο. Κατ' επέκτασιν, το κλείσιμο τηλεοπτικών οργανισμών θα ζημιώσει αντί να ωφελήσει το κράτος. Χωρίς να γίνεται λόγος για ατομικά εισοδήματα εργαζομένων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ΕΙΤΗΣΕΕ, οι επιπτώσεις από την παρέμβαση στην ελεύθερη λειτουργία της αγοράς θα είναι τεράστιες για την ελληνική οικονομία. Στην καλύτερη περίπτωση θα μειωθεί στο μισό η ετήσια συνεισφορά των ιδιωτικών σταθμών στο ελληνικό δημόσιο, η οποία υπολογίζεται στα 350 εκ. ευρώ. Αντίστοιχα θα χαθούν τα 73 εκ. ευρώ ανά έτος που αφορούν στην απόδοση αγγελιοσήμου, τα έσοδα από την σκληρή φορολόγηση των καναλιών, βάσει του συντελεστή-στραγγαλιστή 41,5% επί του κύκλου εργασιών συν τον ΦΠΑ. Ακόμη, θα εκμηδενιστούν οι έως τώρα επενδύσεις του κλάδου στην παραγωγή τηλεοπτικών προγραμμάτων, οι οποίες υπερβαίνουν τα 4 δισ. ευρώ, με μέσο όρο 175 εκ ευρώ ετησίως.Τι χρωστάνε τα κανάλια;
Ομοθυμαδόν οι εταίροι του κυβερνητικού σχηματισμού, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και οι ΑΝΕΛ υψώνουν απειλητικά το φραγγέλιο των χρεών απέναντι στα ιδιωτικά κανάλια. Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κ. Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος επανέλαβε στη Βουλή ότι τα κανάλια «χρωστάνε 808 εκατ. ευρώ στις τράπεζες και θα πληρώσουν οπωσδήποτε», ο δε Αλέξης Τσίπρας μίλησε αφηρημένα -πλην απαξιωτικά- για τους ιδιωτικούς σταθμούς, μαζί με αιχμές γενικώς για τον νεοφιλελευθερισμό κ.λπ: «Oσο για εκείνους τους φανατικούς νεοφιλελεύθερους που ισχυρίζονται ότι όλα αυτά πρέπει να τα λύνει η ίδια η αγορά, ένα σχόλιο μόνο θέλω να κάνω: Αλήθεια, γιατί αυτή η αγορά, η οποία όλα τα λύνει από μόνη της, είκοσι επτά χρόνια δεν κατάφερε να λύσει το πρόβλημα και έχουμε καταλήξει σε υπερχρεωμένα και μη βιώσιμα σχήματα, τα οποία διατηρούνται στη ζωή από τις ενέσεις ρευστότητας των τραπεζών, ενώ όλη η υπόλοιπη οικονομία έχει στεγνώσει;»Λίγες ημέρες πριν από την συνεδρίαση της Βουλής για την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών η ΕΙΤΗΣΕΕ είχε εγκαλέσει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Τρύφωνα Αλεξιάδη, ότι «για μία ακόμα φορά καταφεύγει στη μέθοδο της έντεχνης παραπλάνησης». Ο κ. Αλεξιάδης είχε αφήσει αιχμές κατά τον σταθμών περί «εκατομμυρίων ευρώ που χρωστούν στο ΕΣΡ για πρόστιμα», καθώς και για άλλες οφειλές. Οι ιδιοκτήτες των καναλιών αντέδρασαν αμέσως, κατηγορώντας τον αναπληρωτή υπουργό ότι σκοπίμως αποκρύπτει ότι τα πρόστιμα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του ΕΣΡ και από ό,τι είναι αναρτημένο εκεί, φαίνεται ότι κανένα από τα έξι κανάλια εθνικής εμβέλειας δεν βαρύνεται με κάποιο πρόστιμο. Η ΕΙΤΗΣΕΕ ισχυρίζεται ότι οι σταθμοί-μέλη της δεν χρωστούν ούτε ένα ευρώ στο ελληνικό δημόσιο, καθώς είτε έχουν καλύψει όλες τις οφειλές τους, είτε έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από το νόμο διαδικασίες. Μιλώντας για συκοφαντίες εις βάρος τους, «λάσπη στον ανεμιστήρα» κ.λπ, οι ιδιοκτήτες των σταθμών έχουν επανειλημμένως δηλώσει δημόσια ότι δεν έχουν την παραμικρή ληξιπρόθεσμη οφειλή προς το δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τις τράπεζες, ειδάλλως δεν θα είχαν δικαίωμα λήψης φορολογικής, ασφαλιστικής και τραπεζικής ενημερότητας. Ισχυρίζονται επίσης ότι τα δάνειά τους έχουν ληφθεί απολύτως νόμιμα, εξυπηρετούνται κανονικά και σε καμία περίπτωση δεν είναι «κόκκινα».
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου