facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Τις θερμές ευχές μας σε όλους και όλες. 

Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση! 

Το άγιο Φως ας φωτίσει τις ψυχές και τις ζωές όλων μας!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 19 Ιουλίου 2015

DW: Η ΕΕ καλείται να βοηθήσει τους πρόσφυγες που έχουν "ξεμείνει" στην Ελλάδα

Η γερμανική οργάνωση για τους πρόσφυγες (Pro Asyl) κατηγόρησε σήμερα, Κυριακή, την Ευρώπη ότι «κοιτάει από την άλλη» ενόσω Έλληνες εθελοντές προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στις συνεχιζόμενες αφίξεις προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, όπως η Κως.

Το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA μετέδωσε δήλωση του προέδρου της Pro Asyl, Γκούντερ Μπέρκχαρντ, ο οποίος χαρακτηρίζει «καταστροφικές» τις συνθήκες που επικρατούν σε ορισμένα ελληνικά νησιά , με τους πρόσφυγες από χώρες όπως η Συρία να κυκλοφορούν "παρατημένοι".

Επεσήμανε μάλιστα την υπερπροσπάθεια πολιτών – εθελοντών που παλεύουν να αντισταθμίσουν την ανικανότητα των ελληνικών αρχών, ενώ οι ίδιοι έχουν πληγεί βαθιά από τα μέτρα λιτότητας.

Ο Μπέρκαρντ δήλωσε περαιτέρω ότι ένα κατάλληλο πρόγραμμα βοήθειας απαιτείται επειγόντως για τους πλέον αδύναμους και υπογραμμίζει ότι η ΕΕ πρέπει να επιτρέψει στους πρόσφυγες να ταξιδεύουν νόμιμα σε άλλα κράτη της Ευρώπης.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αναφέρει ότι περισσότεροι από 77.000 μετανάστες διακινδύνευσαν (μόνο) φέτος το θαλάσσιο νυχτερινό ταξίδι μέσω Τουρκίας για να φτάσουν σε κάποιο ελληνικό νησί: Κω, Σάμο, Λέσβο και Χίο. Οι περισσότεροι προέρχονται από τη Συρία και οι υπόλοιποι από χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Ερυθραία και η Σομαλία. Οι ροές αυτές ενισχύθηκαν, συνεχίζει η σχετική αναφορά, από τότε που η Αθήνα αυστηροποίησε τους ελέγχους στα σύνορα του Έβρου.

Οι πρόσφυγες που φθάνουν στα ελληνικά νησιά «είναι εντελώς μόνοι τους» και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει χρήματα για να τους φροντίσει, δήλωσε στο δίκτυο DPA ο διευθυντής της γερμανικής φιλανθρωπικής ιατρικής δράσης Medeor, Μπερντ Πάστορς, ο οποίος επεσήμανε τις πολλαπλές ανάγκες των προσφύγων, όχι μόνο για τροφή αλλά και για φάρμακα.

Αρκετοί πρόσφυγες παραπονούνται ότι δεν υπάρχουν οι κατάλληλες δομές σίτισης και στέγασης στην Ελλάδα για να τους βοηθήσουν καθώς και ότι σε αρκετές περιπτώσεις «περιφέρονται» μέχρι να τους δοθεί η ευκαιρία να φύγουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ύπατη Αρμοστεία απηύθυνε έκκληση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωτοβουλία έναντι της ολοένα επιδεινούμενης ανθρωπιστικής κατάστασης, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως βοήθεια για να αντιμετωπίσει τις πάνω από 1000 αφίξεις μεταναστών και προσφύγων την ημέρα.

Οι αρμόδιοι υπουργοί των 28 κρατών - μελών της Ένωσης θα συναντηθούν την Δευτέρα στις Βρυξέλλες για έναν δεύτερο γύρο συζητήσεων σχετικά με την προώθηση και διανομή πάνω από 60.000 προσφύγων στις χώρες της Ευρώπης.

skai

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news