facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

Χρόνια Πολλά σε όλους από το ΔΗΜΟΣΙΟ ΓΡΑΝΑΖΙ

Ευχόμαστε σε όλους Καλά Χριστούγεννα με αγάπη, υγεία και αισιοδοξία! Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και κάθε δυνατή ευτυχία για το νέο έτος!

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Ασφαλιστικό: Ποιοι και πόσο θα πληρώσουν το «μάρμαρο»

Σημαντικές επιβαρύνσεις στο σύνολο των ασφαλισμένων και συνταξιούχων μέσω της αύξησης των εισφορών, της έμμεσης μείωσης των συντάξεων και της αύξησης των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (για τις πρόωρες) περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πακέτο για το ασφαλιστικό.

Αν και οι θεσμοί δεν έχουν δώσει ακόμη το οριστικό «ΟΚ» για τις ελληνικές προτάσεις (ενώ ορισμένες πληροφορίες θέλουν την κυβέρνηση να επανεξετάζει το θέμα της αύξησης (1%+5%) της εισφοράς υπέρ υγείας), στο πεδίο του ασφαλιστικού, με στόχο την εξοικονόμηση 665 εκατ. ευρώ το 2015 και 1,86 δισ. ευρώ το 2016, η Αθήνα προτείνει μέτρα που οδηγούν σε μειώσεις από 1% ως 6% για τους συνταξιούχους, 1,5% για τους εργαζόμενους και 2,9% για τους εργοδότες.

Οι επιβαρύνσεις αφορούν περίπου 240.000 επιχειρήσεις, 2,6 εκατομμύρια συνταξιούχους καθώς και 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα ενώ και περίπου 300.000 ασφαλισμένοι, σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, που μέχρι σήμερα, μπορούν να κάνουν χρήση ειδικών διατάξεων που οδηγεί στη συνταξιοδότηση πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους ηλικίας, εκτιμάται ότι με κάποιο τρόπο θα επιβαρυνθούν.

Η πρόταση για αύξηση του μη μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων μέσω της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών κατά 2,9 ποσοστιαίες μονάδες, εκτιμάται ότι θα δώσει σημαντική ανάσα στα έσοδα του ΙΚΑ, αναμένεται όμως να εκτινάξει το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, αναστρέφοντας την πτωτική πορεία που για το 2014 εκτιμάται σε -2,7% για το σύνολο της οικονομίας και κατά 3,1% για τον επιχειρηματικό (ιδιωτικό) τομέα, αντανακλώντας την άνοδο της παραγωγικότητας και κυρίως τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών που είχε εφαρμοστεί από την 1η Ιουλίου του 2014.

Εφόσον γίνουν αποδεκτές οι ελληνικές προτάσεις, οι εισφορές εργοδοτών θα αυξηθούν εκ νέου, από 24,6% σε 27,5%. Να σημειωθεί ότι η μείωση των εργοδοτικών εισφορών είχε αποφασιστεί χωρίς να έχουν προηγηθεί μελέτες και να έχουν ληφθεί μέτρα για την άμεση μείωση των εσόδων του ΙΚΑ, γεγονός που οδήγησε σε αύξηση του ελλείμματος του μεγαλύτερου ασφαλιστικού φορέα της χώρας, το οποίο κλήθηκε να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός.

Δυσάρεστη έκπληξη αποτελεί για τους 2.650.000 συνταξιούχους η έμμεση πλην οριζόντια μείωση των συντάξεων, κύριων και επικουρικών. Αν και καταργείται η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, βάσει της ελληνικής πρότασης, οι μεν κύριες συντάξεις μειώνονται κατά 1% καθώς αυξάνεται η εισφορά ασθένειας από 4% σε 5%, οι δε επικουρικές μειώνονται κατά 5%, μέσω της επιβολής αντίστοιχης εισφοράς.

Στην πράξη ένας συνταξιούχος του ΙΚΑ που παίρνει 750 ευρώ κύρια σύνταξη και 150 ευρώ επικουρική θα έχει μείωση σύνταξης κατά 15 ευρώ το μήνα, εκ των οποίων τα 7,5 ευρώ θα παρακρατούνται από την κύρια σύνταξη (1%) και τα υπόλοιπα 7,5 ευρώ από την επικουρική (5%). Μάλιστα, σύμφωνα με τους ειδικούς, η μείωση στις επικουρικές συντάξεις ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη, εάν η εισφορά επιβληθεί στο αρχικό, ονομαστικό ποσό και όχι στο τελικό ποσό που δίνεται, μετά τον υπολογισμό των μνημονιακών περικοπών.

Συνταξιούχος με κύρια σύνταξη 680 ευρώ χάνει 6,8 ευρώ το μήνα, ενώ αν λαμβάνει και επικουρική 182 ευρώ θα χάσει από 1/1/2016 άλλα 9,1 ευρώ, σύνολο 16 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με το σύστημα «Ήλιος» του υπουργείου Εργασίας, η πλειοψηφία των συνταξιούχων λαμβάνουν κύριες συντάξεις με μέσο όρο τα 680 ευρώ, ενώ στις επικουρικές η συντριπτική πλειοψηφία λαμβάνουν σύνταξη στα 182 ευρώ κατά μέσο όρο.

Δεδομένου ότι το ΕΤΕΑ χορηγεί επικουρικές που κυμαίνονται από 132 ευρώ (ΤΕΑΠ- ΕΛΤΑ) μέχρι 512 (ΤΕΑΠΕΤΕ), η επιβολή της εισφοράς 5% θα μπορούσε να οδηγήσει σε έμμεσες μειώσεις από 6 ως 26 ευρώ το μήνα. Για επικουρικές συντάξεις της τάξης των 150 ευρώ η επιβάρυνση θα είναι 7,5 ευρώ το μήνα, για συντάξεις 200 ευρώ η μείωση θα είναι 10 ευρώ, για επικουρικές των 300 ευρώ στα 15 ευρώ το μήνα, και πάει λέγοντας. Αντίστοιχα η επιβάρυνση για τις κατώτατες κύριες συντάξεις των 480 ευρώ θα είναι 4,8 ευρώ το μήνα, ενώ για τις κύριες που φτάνουν τα 2.500 ευρώ, ο περιορισμός θα είναι 25 ευρώ.

Η τελική πρόταση προβλέπει και μειώσεις μισθών, σε μικρότερο όμως ποσοστό, για τους 1,7 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα που ασφαλίζονται στο ΙΚΑ. Με τα προτεινόμενα μέτρα, οι ασφαλιστικές κρατήσεις θα αυξηθούν από 15,5% στο 17%.

Μισθωτός με μέσο μισθό 1.050 ευρώ που ασφαλίζεται σε επικουρικό Ταμείο αναμένεται να χάσει 15,75 ευρώ το μήνα, ενώ ο εργοδότης του θα πληρώνει για αυτόν 30,45 ευρώ επιπλέον το μήνα. Αντίστοιχα μισθωτός με 750 ευρώ χάνει 11 ευρώ το μήνα και ο εργοδότης του 21 ευρώ το μήνα.

Πρόωρο τέλος στις πρόωρες...

Ο κύβος ερρίφθη και για τις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με την κυβέρνηση να δεσμεύεται ότι θα λάβει μέτρα, από 1η Ιανουαρίου 2016 αλλά και νωρίτερα, προκειμένου να κλείσουν τα παράθυρα εξόδου στη σύνταξη, πριν τα γενικά όρια ηλικίας, δηλαδή με μειωμένη στα 62 και με πλήρη στα 67 ή στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.

Στο απυρόβλητο μένουν μόνο όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης, εργαζόμενοι σε Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα καθώς και μητέρες με προστατευόμενα μέλη που έχουν αναπηρίες.

Έτσι, αυξήσεις ορίων ηλικίας αναμένονται για μητέρες με ανήλικα στο Δημόσιο και το ΙΚΑ, μισθωτούς με 35ετία μέχρι το 2012 που μπορούσαν να συνταξιοδοτηθούν στα 58 ή στα 59, ελεύθερους επαγγελματίες με 35ετία μέχρι το 2012 που θα έφευγαν στα 60 αλλά και ασφαλισμένους σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες με 25ετία μέχρι το 2012.

Στο κάδρο των αλλαγών μπαίνει και η 25ετία στο δημόσιο και τα σώματα ασφαλείας, καθώς οι εκπρόσωποι των δανειστών επιμένουν ότι δεν μπορούν να διατηρήσουν το δικαίωμα συνταξιοδότησης χωρίς όριο ηλικίας, μόνο και μόνο γιατί έχουν συμπληρώσει 25 έτη ασφάλισης.

Ακόμη και αυτοί που θα διασωθούν πάντως, εκτιμάται ότι θα υποστούν σημαντικές περικοπές στις συντάξεις τους, εφόσον επιλέξουν να συνταξιοδοτηθούν πριν από τη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας τους, καθώς η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει γενναία αύξηση του πέναλτι, της μείωσης δηλαδή της σύνταξης κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, επιπλέον του 6% που ισχύει για κάθε έτος που ο ασφαλισμένος συνταξιοδοτείται νωρίτερα από το όριο των 62.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news