Απροκάλυπτη παρέμβαση των Ευρωπαϊκών Υπηρεσιών για την Καταπολέμηση της απάτης στο έργο των ελληνικών Αρχών καταγγέλλουν ανώτατα στελέχη της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (πρώην ΣΔΟΕ) με έγγραφο που απέστειλαν στον επικεφαλής της υπηρεσίας, κ. Ευάγγελο Καραμάνο.
Πρωταγωνιστές στην ιστορία που καταδεικνύει την «άνευ όρων» παράδοση μέρους της ελληνικής φορολογικής διοίκησης στις ορέξεις των Ευρωπαίων, είναι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) και η ΥΠΕΕ που το 2009 κλήθηκαν να κάνουν έλεγχο σε πολύ γνωστή ελληνική εταιρεία.
Στις 23 Φεβρουαρίου 2009 το συνεργείο της OLAF μαζί με ελεγκτές τη Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων διενήργησαν έρευνα σε γνωστή επιχείρηση, μετά από σχετικό αίτημα της Κοινοτικής Αρχής. Ο έλεγχος διήρκησε από τις 23 Φεβρουαρίου 2009 μέχρι και τις 27 Φεβρουαρίου 2009, με τους έλληνες ελεγκτές να καταγγέλλουν ότι η παρουσία τους ήταν καθαρά «διακοσμητική» καθώς ουδέποτε ενημερώθηκαν για την πορεία αλλά και τα αποτελέσματα των ερευνών. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ίδια η OLAF είχε ζητήσει τη συνδρομή των ελλήνων ελεγκτών στην έρευνα αλλά στη συνέχεια τους παραμέρισε ζητώντας τους απλά να υπογράψουν τον πρακτικό έλεγχο.
Τι καταγγέλλουν οι Έλληνες ελεγκτές
Στις 4 Μαρτίου 2009, 10 ημέρες μετά τον έλεγχο στην εταιρία, οι υπάλληλοι της ΥΠΕΕ που συμμετείχαν περιέγραψαν στην αναφορά τους προς τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης κ. Ευάγγελο Καραμάνο, την «απαξίωση» που εισέπραξαν από τους «Ράμπο» της OLAF.
Επισημαίνουν ότι στις 23 Φεβρουαρίου κλήθηκαν να διενεργήσουν από κοινού έλεγχο στην επιχείρηση, όταν όμως μετέβησαν στο ξενοδοχείο που διέμεναν οι ευρωπαίοι «συνάδελφοί» τους εκείνοι αρνήθηκαν να τους ενημερώσουν σχετικά με την έρευνα παρά το γεγονός ότι εκείνοι τους το ζήτησαν με επίμονο τρόπο. «Το μόνο που μας ανέφεραν ήταν ότι ήθελαν να πάρουν τον σκληρό δίσκο του υπολογιστή της εταιρείας», αναφέρουν χαρακτηριστικά.
Η περίεργη συμπεριφορά των ελεγκτών της OLAF συνεχίστηκε και κατά τη διάρκεια της έρευνας όταν μια ελληνίδα υπάλληλος ενημέρωσε τα μέλη της ΥΠΕΕ ότι δεν χρειαζόντουσαν άλλο και τους ζήτησε να αποχωρήσουν! Η απαξίωσή τους συνεχίστηκε, όπως αναφέρουν, και την επόμενη ημέρα καθώς παρότι είχε κανονισθεί η μεταφορά των μελών της OLAF στα γραφεία της ΥΠΕΕ για τη συζήτηση της υπόθεσης, εντούτοις τα στελέχη της ευρωπαϊκής υπηρεσίας μετέβησαν εκ νέου στην επιχείρηση συνεχίζοντας μόνοι τους τον έλεγχο!
Σαν να μη φτάνουν όλα αυτά τους ζητήθηκε επιπλέον να συνυπογράψουν τη «κοινή» (κατά τα άλλα) έκθεση ελέγχου η οποία τους δόθηκε στα αγγλικά λίγο πριν οι Ευρωπαίοι «Ράμπο» ταξιδέψουν για τις Βρυξέλλες.
Απαιτούμε να υπογράψετε!
Από την πλευρά τους οι έλληνες ελεγκτές αρνήθηκαν να υπογράψουν καταγγέλλοντας ως μη νόμιμες τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν. Ωστόσο οι ενστάσεις τους δεν φαίνεται να πτόησαν την OLAF η οποία ένα μήνα αργότερα επανήλθε, απαιτώντας εγγράφως από τους Έλληνες ελεγκτές να συνυπογράψουν έναν έλεγχο που απλά παρακολούθησαν! Με έγγραφο που απεστάλη προς τον προϊστάμενο της μονάδας «Ευρωπαικές Υποθέσεις» της ΥΠΕΕ ζήτησαν να τους επιστραφεί (και μάλιστα το συντομότερο δυνατόν) η έκθεση υπογεγραμμένη, ώστε να προχωρήσει στην οριστική της διατύπωση. Στο ίδιο έγγραφο επεσήμανε ότι θέλει να της χορηγηθούν αντίγραφα από τους σκληρούς δίσκους της εταιρείας που έχει στην κατοχή η ΥΠΕΕ, ενώ υποχρεώνει την αρμόδια ελληνική ελεγκτική αρχή να ορίσει και την ακριβή ημερομηνία παραλαβής τους!
Τι είναι η OLAF
Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (ή OLAF) συστήθηκε το 1999, για να προστατέψει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να διασφαλίσει την καλύτερη δυνατή χρήση των πόρων της ΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπάλληλοι της έχουν εκτεταμένη δικαιοδοσία έρευνας των πολιτικών αδικημάτων, ενώ μπορούν να διεξάγουν επί τόπου ελέγχους στις έδρες επιχειρήσεων στα Κράτη-Μέλη καθώς και σε μερικές άλλες χώρες με τις οποίες η Κοινότητα έχει υπογράψει συμφωνίες συνεργασίας. Οφείλουν ωστόσο να συνεργάζονται με τις Αρχές των Κρατών-Μελών αλλά και να αφήνουν στους υπαλλήλους των Κρατών-Μελών την πρωτοβουλία στις ποινικές υποθέσεις. Τίποτα από τα δυο ωστόσο δεν συνέβη στην περίπτωση της χώρας μας.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου