Μιλώντας στην τουρκική βουλή για τις σχέσεις με την Αίγυπτο, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τόνισε πως ο διάλογος με το Κάιρο θα συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να ομαλοποιηθούν οι σχέσεις των δύο χωρών.
Ο Τσαβούσογλου επεσήμανε πως εάν η Αίγυπτος υπογράψει συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών με την Τουρκία, ακυρώνοντας την αντίστοιχη συμφωνία με την Ελλάδα, τότε η αιγυπτιακή ΑΟΖ θα αυξηθεί σημαντικά στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο ίδιος ωστόσο παραδέχτηκε πως για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρξε επίσημη συνομιλία ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Δήλωσε συγκεκριμένα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών: «Ο διάλογος με την Αίγυπτο συνεχίζεται. Πραγματοποιήσαμε δύο συναντήσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών. Με τον υπουργό Εξωτερικών κ. Σούκρι μπορούμε να συνομιλήσουμε. Άλλωστε όπως είπατε και εσείς συνομιλουμε στο περιθώριο διεθνών συναντήσεων. Αν η Αίγυπτος υπογράψει συμφωνία καθορισμού θαλάσσιων περιοχών ευθύνης, τότε θα αποκτήσει μεγαλύτερη θαλάσσια περιοχή ευθύνης στην Μεσόγειο. Είτε ως υφαλοκρηπίδα είτε ως ΑΟΖ, οτιδήποτε κηρύξει. Εντέλει για αυτό το ζήτημα αυτό δεν υπήρξε μια επίσημη συνομιλία Δεν φτάσαμε δηλαδή ακόμη σε αυτό το στάδιο» δήλωσε.
Πρόσφατα ο θεωρητικός της «Γαλάζιας Πατρίδας», και απόστρατος ναύαρχος Τζιχατ Γιαϊτζί, ταξίδεψε στην Αίγυπτο προκειμένου να πείσει Αιγύπτιους αξιωματούχους, πως η συμφωνία καθορισμού ΑΟΖ που υπέγραψε το Κάιρο με Αθήνα και Λευκωσία στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι σε βάρος των αιγυπτιακών συμφερόντων.
Όπως αποκάλυψε ο τ. αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικών Δυνάμεων της Τουρκίας, και επικεφαλής του Κέντρου Ναυτικών και Στρατηγικών Σπουδών του ιδιωτικού πανεπιστημίου Μπαχτσεσεχίρ, βρέθηκε στην Αίγυπτο και είχε επαφές με αρμόδιους αξιωματούχους, χωρίς όμως να δώσει λεπτομέρειες για την αντίδρασή τους.
Όπως αποκάλυψε ο Γιαϊτζι, στην φιλοκυβερνητική εφημεριδα Yeni Akit, εξήγησε με χάρτες και έγγραφα στους Αιγυπτίους πως: «Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση (Σημ : Κυπριακή Δημοκρατία) παραπλάνησαν το Κάιρο, αποσπώντας περισσότερα από 21 χιλιάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα θαλάσσιας δικαιοδοσίας» και πως η συμφωνίες με Αθήνα και Λευκωσία είναι σε βάρος των αιγυπτιακών συμφερόντων, στην Ανατολική Μεσόγειο.
protothema
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου