facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Παρασκευή 25 Αυγούστου 2023

Πολωνία: Επτά άνθρωποι πέθαναν από τη νόσο των λεγεωναρίων, 76 έχουν μολυνθεί

Επιδημία της νόσου των λεγεωναρίων στην πόλη Ζέσουφ στη νότια Πολωνία, που βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, έχει σκοτώσει μέχρι στιγμής 7 ανθρώπους. Οι αρχές προσπαθούν να βρουν την πηγή της βακτηριακής μόλυνσης, η οποία πιστεύουν ότι βρίσκεται στην παροχή νερού, αναφέρει το Reuters.

«Συνολικά επτά άνθρωποι, τέσσερις άνδρες και τρεις γυναίκες απεβίωσαν», δήλωσε ο επικεφαλής της πολωνικής υγειονομικής επιθεώρησης Κριστόφ Σάτσκα στο τηλεοπτικό δίκτυο Polsat News.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η πιο κοινή μορφή μετάδοσης του βακτηρίου είναι η εισπνοή μολυσμένων αερολυμάτων που παράγονται τη στιγμή της εκτόξευσης νερού ή των ατμών από μολυσμένες πηγές νερού. Το πέμπτο στη σειρά θύμα στο Rzeszow είναι μια 79χρονη γυναίκα, δήλωσε ο Ματέρνα, διευθυντής του νοσοκομείου της πόλης Rzeszow, στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων PAP. «Ήταν ασθενής με πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου… Οι εξετάσεις επιβεβαίωσαν την παρουσία του βακτηρίου», είπε η Ματέρνα.

Η λεγιωνέλλωση, ή νόσος των λεγεωνάριων, που προκαλείται από το βακτήριο legionella, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μορφή πνευμονίας. Το βακτήριο εντοπίστηκε στην περίπτωση 76 νοσηλευόμενων ασθενών στο Ζέσουφ και τη γύρω περιοχή, ανέφερε την Πέμπτη το PAP. Ο δήμαρχος του Ζέσουφ , Konrad Fijolek, είπε ότι οι αρχές δοκιμάζουν δείγματα νερού για λεγιονέλλα και ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, η πόλη Rzeszow, λιγότερο από 200 χιλιόμετρα από την πόλη Lviv της δυτικής Ουκρανίας, έχει μεγιστοποιήσει τα επίπεδα χλωρίου, υπεριωδών ακτίνων και όζοντος που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία του νερού. Το σύστημα νερού θα φιλτραριστεί και θα απολυμανθεί επίσης, είπε ο Fijolek. Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το πρωί της Πέμπτης ότι συγκροτήθηκε ομάδα κρίσης υπό την ηγεσία της υπουργού Υγείας, Katarzyna Sojka, για την ανάλυση της επιδημίας. Το Ζέσουφ είναι ένας προορισμός όπου πολλοί ξένοι αξιωματούχοι ταξιδεύουν από και προς την Ουκρανία, ειδικά με τρένο.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), το ποσοστό θνησιμότητας μεταξύ των ασθενών με νόσο των Λεγεωνάριων είναι περίπου 5-10%. Δεν αναπτύσσουν τη νόσο όλοι οι άνθρωποι που εκτίθενται στη λεγιονέλλα, ενώ ο κίνδυνος να αρρωστήσουν από βακτήρια λεγιονέλλας είναι υψηλότερος στην περίπτωση των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα, των καπνιστών και των ηλικιωμένων. Τα συμπτώματα αρχίζουν γενικά μεταξύ της δεύτερης και της δέκατης ημέρας μετά τη μόλυνση, αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις, μπορεί να περάσουν τρεις εβδομάδες πριν εμφανιστούν.

Τα πρώτα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν πυρετό, ρίγη, πονοκέφαλο και μυϊκούς πόνους, ακολουθούμενα από ξηρό βήχα και δυσκολία στην αναπνοή που μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε σοβαρή πνευμονία. Περίπου το ένα τρίτο των ασθενών έχουν επίσης διάρροια ή εμετό και περίπου οι μισοί ασθενείς εμφανίζουν σύγχυση ή παραλήρημα. Οι περισσότεροι ασθενείς χρειάζονται νοσηλεία και θεραπεία με τα κατάλληλα αντιβιοτικά. Για τη διάγνωση πρέπει να γίνονται ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης οπουδήποτε μπορούν να δημιουργηθούν λεπτά σταγονίδια νερού (αεροζόλ), για παράδειγμα σε ντους και βρύσες, μονάδες σπα/υδρομασάζ, πύργους ψύξης και συμπυκνωτές εξάτμισης που χρησιμοποιούνται για κλιματισμό, διακοσμητικά σιντριβάνια, ειδικά εκείνα που είναι εγκατεστημένα σε εσωτερικούς χώρους, προθήκες ψυγείων με σύστημα ύγρανσης και άλλες συσκευές με λεπτό ψεκασμό ή συστήματα άρδευσης εξοπλισμένα με σωλήνες κήπου που χρησιμοποιούνται για το πότισμα φυτών.

Digi24.ro/ertnews

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news