facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014

Πολεμικό κλίμα στη Βουλή για τον ΕΝΦΙΑ - Αύριο Πέμπτη η ψηφοφορία

Τη μετάθεση της συζήτησης και ψηφοφορίας για την τροπολογία του υπουργείου Οικονομικών για τον ΕΝΦΙΑ αποφάσισε η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, ώστε να δοθεί χρόνος να τοποθετηθούν οι βουλευτές. Η επίμαχη διάταξη, ωστόσο, που έχει κατατεθεί στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία συστήματος αμοιβών νοσοκομείων, είναι στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ έχει προκαλέσει και αντιδράσεις σε κυβερνητικά στελέχη.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νίκος Σηφουνάκης, δήλωσε ότι θα την καταψηφίσει γιατί δεν θέλει όπως είπε, να συνηγορήσει στη συνέχιση μιας εξόφθαλμης αδικίας. «Για δεύτερη φορά δεν θα συναινέσω σε αλλαγές που δεν λύνουν το πρόβλημα και εν τέλει δημιουργούν και δικαίως, ένα αίσθημα εμπαιγμού σε χιλιάδες φορολογούμενους. Δεν ξέρω αν θα φτάσω στο σημείο να αναπολήσω το "ΕΕΤΗΔΕ", όπως είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στη συνέντευξή του στη ΔΕΘ, αλλά δεν θα συνηγορήσω στη συνέχιση μιας εξόφθαλμης αδικίας» τόνισε ο κ.Σηφουνάκης.

 


 

Σύσσωμη καταψηφίζει η αντιπολίτευση
Σύσσωμη η αντιπολίτευση δήλωσε ότι θα καταψηφίσει τη διάταξη, ενώ η κυβέρνηση αντέτεινε ότι ο φόρος στην ακίνητη περιουσία είναι ένα μέτρο που ισχύει σε όλα τα σύγχρονα κράτη. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ,Κωνσταντίνος Ζαχαριάς, υποστήριξε ότι «η τροπολογία αποτυπώνει την αμηχανία και το αδιέξοδο της σημερινής πολιτικής της κυβέρνησης η οποία δεν μπορεί να δώσει λύσεις και πρέπει να ανατραπεί άμεσα». «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται ότι θα αποκαταστήσει όλες τις αδικίες αυτής της κυβέρνησης που πρέπει να φύγει για να σταματήσει η καταστροφική πολιτική της» τόνισε ο κ. Ζαχαριάς.

Για καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης μίλησε και η εισηγήτρια των ΑΝΕΛ, Έλενα Κουντουρά, δηλώνοντας την πλήρη διαφωνία του κόμματός της για τον ΕΝΦΙΑ.

Ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, Δημήτρης Κουκούτσης, έκανε λόγο για «αλλαγές σε επίπεδο εμπαιγμού και για απαράδεκτο και άδικο φόρο».

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας φόρος εντελώς άδικος. Θα καταπέσει στα δικαστήρια γιατί φορολογεί την κατοχή, το κεφάλαιο και όχι το εισόδημα» υποστήριξε από την πλευρά του ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ,Γιώργος Κυρίτσης.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, χαρακτήρισε τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ, «δόλωμα για να αποσπάσει τη λαϊκή ανοχή, ενώ στην ουσία παραμένει άθικτος προς όφελος του κεφαλαίου».

Ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, Χρήστος Αηδόνης, δήλωσε ότι θα καταψηφίσει την τροπολογία για τον ΕΝΦΙΑκαταλογίζοντας αδυναμία στο υπουργείο Οικονομικών να φέρει μια σωστή και δίκαιη ρύθμιση. «Είναι ανοησία και παραλογισμός η συγκεκριμένη τροπολογία. Αρκείται σε οριακές παρεμβάσεις και δεν απαντά στο πρόβλημα. Όταν μια πολιτεία δεν αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει στην κοινωνία είναι μοιραίο να έρθει το τέλος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, έκανε λόγο για ανάγκη διορθωτικών αλλαγών στον ΕΝΦΙΑ, σημειώνοντας: «Ερχόμαστε να κάνουμε αλλαγές που θα αντιμετωπίσουν μέρος των προβλημάτων». Ο κ. Κουτσούκος αναγνώρισε ότι «η διαδικασία του προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών έπρεπε να έχει αντιμετωπιστεί νωρίτερα» και παραδέχτηκε ότι τα κριτήρια που μπαίνουν για τη φοροαπαλλαγή θα δημιουργήσουν αδικίες.

«Οι αλλαγές που έγιναν δεν καλύπτουν τις αδικίες, δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε να τις κάνουμε, όμως όποιος δεν ψηφίζει τις βελτιώσεις να μας πει αν στο μυαλό του έχει ότι όλα τα σύγχρονα κράτη έχουν φόρο περιουσίας», ανέφερε. Κλείνοντας, ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να παρουσιάσει συγκεκριμένες προτάσεις και να δώσει λογαριασμό διαφορετικά, όπως είπε, «ψαρεύει σε θολά νερά».

 

Την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ ζήτησε ο Γκ. Χαρδούβελης
Με αιχμές για λαϊκισμό και παροχολογία προς όσους ασκούν κριτική στον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν την τροπολογία που εισηγήθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το σύστημα αμοιβών στα νοσοκομεία.

Η τροπολογία με τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ θα ψηφιστεί αύριο Πέμπτη, ενώ πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι ο Νίκος Σηφουνάκης, που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την τροπολογία, θα αντικατασταθεί εφόσον τεθεί ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Τώρα που το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του, που αρχίζουμε να πατάμε στα πόδια μας, ο δικός μου ρόλος, αλλά και των βουλευτών, είναι να διαφυλάξουμε την πορεία της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας για την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.
«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις αντιδράσεις των πολιτών στα λάθη», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Διορθώνουμε λάθη και αποκαθιστούμε αδικίες. Συγχρόνως κάνουμε και φοροελαφρύνσεις που δεν υπήρχαν στον αρχικό νόμο».

Όπως σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, «Φέτος έγινε μία τεράστιας έκτασης φορολογική αλλαγή», η φορολόγηση των ακινήτων «αποτελεί κοινή πρακτική στα ανεπτυγμένα κράτη και φέτος διευρύνθηκε η φορολογική βάση: Πληρώνουν πολλοί περισσότεροι πολίτες, αναπτύχθηκε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της περιουσίας όλων των φορολογουμένων». Το σύστημα αυτό, συνέχισε, «αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη βάση δεδομένων ακίνητης περιουσίας» και πλέον «μπαίνουν οι βάσεις ώστε να μεταφερθεί μελλοντικά η φορολογία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να γίνει ο φόρος πλήρως ανταποδοτικός».
Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι «λιγότεροι φόροι, υψηλότερη ανάπτυξη περισσότερα εισοδήματα και περισσότερες θέσεις εργασίας», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

''The New Daily Mail'' 


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news