facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

ΔΝΤ: Η Ελλάδα θα χρειαστεί και νέα ελάφρυνση χρέους

Εντονη είναι η ανησυχία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την «πολιτικοποίηση» των αποφάσεων, όχι μόνο όσον αφορά στην Ελλάδα και την Ιταλία αλλά και για ολόκληρη την Ευρωζώνη.

Το Euro2day.gr μίλησε με αρκετούς υψηλά ιστάμενους αξιωματούχους στο περιθώριο της Συνόδου του ΔΝΤ στο Μπαλί. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι τόσο οι κεντρικοί τραπεζίτες όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συγκλίνουν στην άποψη ότι η πολιτικές ζυμώσεις για τις κρίσιμες θέσεις που «ανοίγουν» στην ΕΕ το 2019 ενδέχεται να φέρουν τα πάνω-κάτω και σε συνδυασμό με τις γεωπολιτικές εξελίξεις, την εσωστρέφεια των ΗΠΑ, τον εμπορικό «πόλεμο» και τις υπόγειες πιέσεις Κίνας και Ρωσίας, να απειλήσουν τη σταθερότητα της ανάκαμψης της ευρωζώνης.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ήρθε να επιβεβαιώσει τα αποκλειστικά ρεπορτάζ του Euro2day.gr, τόσο για την αναδιάταξη της ευρωζώνης όσο και για τις πολιτικές αποφάσεις, λέγοντας ότι προβληματίζεται με τις εμπορικές διενέξεις, την επαναδιαπραγμάτευση των κανόνων της ΕΕ από την πλευρά κάποιων κρατών-μελών, αλλά και την παρέμβαση κρατικών κυβερνήσεων στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών.

Το ελληνικό χρέος και οι τράπεζες
Οπως είχαμε γράψει, όλες οι πλευρές συμφώνησαν να μη μιλήσουν για τις συντάξεις και συγκεκριμένα θέματα της Ελλάδας στο Μπαλί, καθώς οι εξελίξεις στην Ιταλία συμπαρασύρουν και τη χώρα μας. Η Κομισιόν μάλιστα σηκώνει ψηλά τον πήχη της ανησυχίας για τη γειτονική χώρα, ώστε να ενισχυθούν, μέσω των αγορών, οι πιέσεις προς τη Ρώμη ενόψει διαπραγματεύσεων για τον ιταλικό προϋπολογισμό.

Στο Μπαλί, ωστόσο, έγιναν αρκετές κλειστές συζητήσεις για το μέλλον της ευρωζώνης. Διασταυρωμένες πληροφορίες ανέφεραν ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και το ΔΝΤ κατέκριναν την πολιτικοποίηση της Κομισιόν και την έντονη παρουσία «πολιτικών ανταλλαγμάτων» στο προσφυγικό, βάζοντας σε δεύτερη μοίρα, όπως λένε οι πηγές, τη δημοσιονομική πορεία Ελλάδας και Ιταλίας.

«Εάν η ΕΕ λάβει τα ανταλλάγματα που θέλει από τη Ρώμη, τότε θα παρατείνει τη δημοσιονομική χαλαρότητα που παρέχει τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν στις κυβερνήσεις της Ιταλίας; Αυτό είναι επικίνδυνο», μας επεσήμανε παράγοντας από τη Φρανκφούρτη.

Σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημόσιο χρέος, ΕΚΤ και ΔΝΤ συμφωνούν ότι από το 2022 αναμένεται να χρειαστεί νέα αναδιάρθρωση (reprofiling) από την ΕΕ, γιατί δεν θα είναι βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος αντίδρασης των αγορών.

Με την ΕΚΤ να τελειώνει από πυρομαχικά και να μην μπορεί να «ξελασπώσει» πλέον την ευρωζώνη, η ευρωτράπεζα βγάζει κόκκινη κάρτα σε νέους «πολιτικούς χειρισμούς», σε ό,τι αφορά την Ιταλία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, υποστηρίζει ότι ο τραπεζικός τομέας της Ιταλίας αλλά και κάποιες τράπεζες της Ελλάδας χρειάζονται «συμμάζεμα», ενώ υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της ΕΕ έκανε αναφορά σε μία εκ των τεσσάρων συστημικών, η οποία βρίσκεται σε ανοικτή γραμμή με τον SSM και ανταλλάσσει επιστολές σε ό,τι αφορά το πλάνο κεφαλαιακής της ενίσχυσης. «Δεν θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο όμως. Θεωρώ ότι θα εξελιχθεί ομαλά», ανέφερε για την ελληνική τράπεζα.

Η διάλυση του Washington Club
Οι εποχές που οι επικεφαλής της Κομισιόν, του ΔΝΤ, του ESM, του Eurogroup μαζί με τους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας συνεδρίαζαν (από το 2012) τρεις φορές τον χρόνο και ουσιαστικά λάμβαναν όλες τις αποφάσεις για την ευρωζώνη, τελείωσαν.

Διασταυρωμένες πληροφορίες ανέφεραν στο Euro2day.gr ότι το Club έχει διαλυθεί και έχει ανασυσταθεί ένα μικρότερο. Οπως μαθαίνουμε, η αποχώρηση -ουσιαστικά- από την Ευρώπη του ΔΝΤ εν μέσω εντόνων διαφωνιών με την Κομισιόν, έβγαλε εκτός το Ταμείο. Ποιος μπορεί να ξεχάσει άλλωστε τη δημόσια διαμάχη κορυφής μεταξύ Λαγκάρντ και Γιούνκερ για τις εκατέρωθεν δημοσιονομικές προβλέψεις και την αναξιοπιστία τους.

Επίσης, λόγω αδυναμίας των οικονομικών Ισπανίας και Ιταλίας και μετά τις τελευταίες εκλογές στη Ρώμη, και αυτές οι δύο χώρες δεν θεωρούνται πλέον «πυρήνας» και τέθηκαν εκτός.

Οι πηγές μας ανέφεραν ότι προς το παρόν οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας συναντιούνται και κυκλικά «μπαινοβγαίνουν» στο πιο μικρό νέο Club, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup και συνήθως ο Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ. Ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών παραμένει εκτός, παρά το γεγονός ότι ο Αυστριακός καγκελάριος λαμβάνει μέρος στις τηλεφωνικές διασκέψεις των «5» (Μέρκελ, Μακρόν, Γιούνκερ, Ρούτε, Κουρτς) που αναφέραμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ.

Οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, οι ευρωεκλογές του 2019 και θέσεις που ανοίγουν στην κορυφή της ΕΕ έχουν δημιουργήσει απ’ ό,τι φαίνεται ένα μείγμα καχυποψίας και εσωστρέφειας. Κανείς όμως στο Μπαλί δεν φαίνεται να ξέρει με βεβαιότητα ποιος θα προταθεί για πού και ορισμένοι έφτασαν στο σημείο να ρωτούν ακόμα και δημοσιογράφους για το τι γνωρίζουν για τις προθέσεις της ομάδας των «5»...

Μητσοτάκης βλέπει Γιούνκερ
Την Τετάρτη, πριν τη Σύνοδο Κορυφής ηγετών της ΕΕ για το άρθρο 50 (Brexit) και της Συνόδου του ΕΛΚ όπου θα παραβρεθεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, ο Κ. Μητσοτάκης θα δει και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι χρειάστηκε αρκετή πίεση για να κλειστεί το ραντεβού, καθώς ο κ. Γιούνκερ θέλει να απέχει από την προεκλογική περίοδο της Ελλάδας. Καθώς όμως ήδη έχει δει τη Φώφη Γεννηματά, τον Σταύρο Θοδωράκη και πολλάκις τον Αλέξη Τσίπρα, θα «έβγαζε μάτι» να απορρίψει για ακόμα μια φορά το αίτημα του προέδρου της ΝΔ.

Το ζήτημα εδώ δεν είναι η αλληλεγγύη των μελών του ΕΛΚ -ως είθισται-, όπως μας μετέφερε υψηλά ιστάμενος αξιωματούχος της Κομισιόν, αλλά η ατζέντα του προσφυγικού και κατά πόσο μια ενδεχόμενη κυβέρνηση ΝΔ με συνασπισμό με άλλα κόμματα θα είναι διατεθειμένη να ακολουθήσει την παρούσα πολιτική.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news