facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2018

«Χωρίς διαβούλευση» οι νέες χωματερές σε Κορωπί και Μέγαρα

Την αντίδραση του δήμου Κρωπίας, αλλά και του τέως περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού, προκαλεί το σχέδιο δημιουργίας νέων Χώρων Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (XYTY) σε παλιά λατομεία στο Κορωπί και τα Μέγαρα.

Όπως ανέφερε η Καθημερινή, η απόφαση θα ανακοινωθεί μέσα στον Οκτώβριο, πιθανότατα στη Βουλή, ενώ η χωροθέτηση θα επικυρωθεί με νομοθετική ρύθμιση, όπως έγινε το 2003.

Ωστόσο ο δήμος Κρωπίας κάνει λόγο για παράκαμψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο θέμα των χωροθετήσεων. Στις 25 Σεπτεμβρίου, ο δήμαρχος Κρωπίας Δημήτριος Κιούσης απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο με όλα τα τεκμήρια ακαταλληλότητας της περιοχής Κορωπίου (Λατομεία Κυριακού) και για την αποφυγή σκέψης για νομοθετική παράκαμψη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Συνέχεια δόθηκε χθες Τρίτη, με αφορμή το δημοσίευμα της Καθημερινής, όταν αντιπροσωπεία του δήμου επισκέφθηκε τον κ.Φάμελλο, ο οποίος υποσχέθηκε επίσημη συνάντηση και δήλωσε ανοιχτός σε προτάσεις του δήμου.

Στις αντιδράσεις προστέθηκε ανακοίνωση του τέως περιφερειάρχη Γιάννη Σγουρού, ο οποίος προειδοποιεί ότι η Αττική «δεν πρέπει να ξαναζήσει νέες Κερατέες», αναφερόμενος στις οξείες αντιδράσει των κατοίκων της Κερατέας σε προηγούμενο σχέδιο για νέα χωματερή.

Ο τέως περιφερειάρχης επίσης κάνει λόγο για απουσία ουσιαστικής διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες.

Κατηγορεί την περιφερειάρχη Αττικής Ρέμα Δούρου για ολιγωρία ως προς την εξεύρεση νέων χώρων ταφής, διαβλέποντας επίσης ότι «εκτός από τα αδιέξοδα με τους χώρους ταφής, η κ. Δούρου θέλει να κληρονομήσει αδιέξοδα και με τις τοπικές κοινωνίες».

«Δεν εξηγείται αλλιώς», σημειώνει ο κ Σγουρός, ότι «έρχεται όχι να συνεννοηθεί, αλλά να επιβάλει σε συνεργασία με το αρμόδιο υπουργείο χωρίς τον παραμικρό διάλογο και διαβούλευση με φορείς και πολίτες, χωροθετήσεις, διαπράττοντας έτσι το ίδιο λάθος που οδήγησε στο παρελθόν σε συγκρούσεις με τις τοπικές κοινωνίες. Αν δεν έχει τη διάθεση να προχωρήσει σε σοβαρό διάλογο για την επίλυση του προβλήματος, τουλάχιστον ας μην ανοίγει νέες πληγές που υπονομεύουν κάθε προσπάθεια δρομολόγησης ρεαλιστικών και βιώσιμων λύσεων».

ΕΔΣΝΑ: Η χωροθέτηση σε Μέγαρα και Κορωπί αποφασίστηκε πριν χρόνια

Από την πλευρά του, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής, ο οποίος φέρεται να προωθεί το σχέδιο σε συνεργασία με την περιφέρεια, διερωτάται γιατί υπάρχουν αντιδράσεις, δεδομένου ότι η χωροθέτηση σε Μέγαρα και Κορωπί δεν είναι κάτι νέο.

«Σε ό,τι αφορά την εικαζόμενη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στον δήμο Κρωπίας, πρέπει να σημειωθεί πως προξενεί εντύπωση το γεγονός ότι "για δεύτερη φορά προκαλείται ένταση" αν και είναι γνωστό ότι η συγκεκριμένη θέση έχει επιλεγεί από το 2003, (Ν3164, άρθ. 33), από την τότε υπουργό Β. Παπανδρέου, της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Επίσης η ίδια θέση επιβεβαιώθηκε και το 2013, όταν έγινε τροποποίηση του νόμου (με τον Ν4122/2013), ειδικά για την Ανατολική Αττική, με προτείνοντα τον τότε περιφερειάρχη κ. Σγουρό και με δήμαρχο Κρωπίας τον σημερινό, κ. Κιούση, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση έκτοτε, ειδικά μάλιστα από τους γνωρίζοντες το θέμα…

» Σε ό,τι αφορά την εικαζόμενη χωροθέτηση ΧΥΤΥ στον δήμο Μεγαρέων, όταν δημοσιοποιήθηκε από τον ΕΔΣΝΑ (απόφασή 343/2017), στη βάση του ΠΕΣΔΑ Αττικής (ΦΕΚ 4175 Β/23 - 12 - 2016 - Απόφαση 414/2016 του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής), το σχέδιο "αποκατάστασης και αξιοποίησης των εξοφλημένων ανενεργών λατομείων - μεταλλείων (ΕΑΛΜ) Αττικής σε συνέργεια με τις προβλεπόμενες δομές διαχείρισης στερεών αποβλήτων του ΠΕΣΔΑ Αττικής" και ενημερώθηκαν σχετικά οι δήμοι, ουδεμία παρατήρηση ή πρόταση κατατέθηκε εκ μέρους του δήμου Μεγαρέων».

newpost

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news