facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

ΠΟΕ–ΟΤΑ: O Σγουρός χαρίζει 3 εκατ. ευρώ στον εργολάβο-εκδότη

Σφοδρή επίθεση κατά του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού εξαπολύει με ανακοίνωσή της η ΠΟΕ - ΟΤΑ, με αφορμή, όπως καταγγέλλει, την απευθείας ανάθεση των λειτουργιών του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής σε εργολάβο που ήδη βρίσκεται εγκατεστημένος στο χώρο (πρόκειται για το θέμα το οποίο είχε αποκαλύψει η aftodioikisi.gr το περασμένο Σάββατο)

Συγκεκριμένα κάνει λόγο για «σύμβαση-δώρο στα μεγάλα εκδοτικά-εργολαβικά συμφέροντα που προασπίζει» και τον κατηγορεί ότι επιδίωξή του τώρα είναι να «πριμοδοτήσει τον ίδιο εργολάβο με 2,5-3 εκατομμύρια ευρώ».

Συμπληρώνει δε, ότι ο περιφερειάρχης Αττικής προσπάθησε να εξυπηρετήσει τα ίδια ακριβώς συμφέροντα από τον πρώτο κιόλας μήνα της ανάληψης των καθηκόντων του, καλώντας τρία διαδοχικά Διοικητικά Συμβούλια προκειμένου να εκχωρήσει σε ιδιώτες τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής.

Παράλληλα τον καλεί να προωθήσει άμεσα την επισκευή των προωθητήρων του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. οι οποίοι βρίσκονται επί ένα και πλέον χρόνο ακινητοποιημένοι για 50.000 ευρώ αλλά και την ενεργοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΔΣΝΑ
Μετά την επίσκεψη του Προέδρου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, κ. Ιωάννη Τέντε και στον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ιωάννη Καραβοκύρη, αλλά και τις ανησυχητικές για τους εργαζόμενους στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δηλώσεις, είμαστε υποχρεωμένοι να διακηρύξουμε σε κάθε κατεύθυνση:
Προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η αδυναμία τoυ Προέδρου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α., κ. Ιωάννη Σγουρού, να παραθέσει πλήρως και εμπεριστατωμένα τα οικονομικά του Συνδέσμου παρότι τα γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον. Σίγουρα τα χρέη σήμερα αγγίζουν τα 83.000.000€ περίπου. Ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δεν έχει όμως μόνο χρέη, έχει και αναμενόμενα έσοδα για το 2012, για τα οποία ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δεν ανέφερε κουβέντα. Είχε υποχρέωση λοιπόν να αναφέρει ότι από τα 100.000.000€, που σύμφωνα με την υπουργική απόφαση είναι υποχρεωμένοι να καταβάλουν στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α οι Δήμοι μέλη του, έχουν καταβληθεί μόνο 3.000.000€, άρα οι ανείσπρακτες οφειλές από την υπουργική απόφαση είναι 97.000.000€. Εκτός των ανείσπρακτων οφειλών, ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α έχει δεσμευμένα από εργολάβο στην Εμπορική Τράπεζα και στην ΕΕΑΑ 12.000.000 €. Επίσης τα χρέη διαφόρων Δήμων από συμβατικές υποχρεώσεις ανέρχονται στο ποσό των 14.000.000€. Αν λοιπόν αθροίσουμε τις ανείσπρακτες οφειλές, τα δεσμευμένα από τον εργολάβο και τις συμβατικές υποχρεώσεις των Δήμων, τα αναμενόμενα έσοδα για το 2012 ανέρχονται στο ποσό των 123.000.000€. Με απλή αφαίρεση είναι φανερό ότι απομένουν 40.000.000€ στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α, συνυπολογίζοντας και τα εναπομείναντα οφειλόμενα αντισταθμιστικά προς το Δήμο Φυλής, μηδενίζεται το χρέος του Συνδέσμου.
Αυτή είναι η πραγματικότητα με δεδομένο ότι βρισκόμαστε ήδη στα τέλη Ιουλίου του 2012 και ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. δεν έχει εισπράξει τίποτε για τις υπηρεσίες που παρέχει όλους αυτούς τους μήνες στους Δήμους της Αττικής. Εάν λοιπόν ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α. αρχίζει και εισπράττει τα οφειλόμενα από τους Δήμους μέλη του, τα οποία αποτελούν τούς κύριους πόρους του, τα όποια προβλήματα θα διευθετηθούν .Άρα αυτό που όφειλε να απασχολήσει τον Πρόεδρο του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. είναι η άμεση είσπραξη των εσόδων .
Ένα επίσης σημαντικό θέμα είναι η λειτουργία του Αποτεφρωτήρα νοσοκομειακών αποβλήτων και οι υποχρεώσεις της Κεντρικής εξουσίας και του Υπουργείου Υγείας προς τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Η λειτουργία του Αποτεφρωτήρα είναι εκτός αρμοδιοτήτων του αντικειμένου του Ε.Δ.Σ.Ν.Α και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αυτή τη λειτουργία ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α την επιχορηγεί ετησίως με 3.000.000 €, τα οποία όφειλε να καταβάλει το Υπουργείο Υγείας. Εάν λοιπόν υπολογιστούν αυτά τα 3.000.000 € επί πέντε (5) χρόνια που τα επιχορηγεί ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α, προκύπτει ένα ποσό της τάξης των 15.000.000 € που δεν έχουν αποδοθεί από την Κεντρική Διοίκηση στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Αυτά εάν εισπραχθούν ο Ε.Δ.Σ.Ν.Α θα είναι πλεονασματικός.
Επομένως η συνεχής επίκληση των χρεών είναι μάλλον υποκριτική και οδηγεί σε λάθος συμπεράσματα για τον Ε.Δ.Σ.Ν.Α, τον Φορέα που μέχρι σήμερα έχει δώσει εξετάσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων και μόνο κολακευτικά σχόλια έπρεπε να υπάρχουν γι αυτόν, με δεδομένο ότι η Αττική δεν έχει επιβαρυνθεί με πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων της, σε αντίθεση με την υπόλοιπη χώρα.
Αντί λοιπόν ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. να επισείει τον κίνδυνο των σκουπιδιών στους δρόμους της Αθήνας και την μετατροπή της σε Νάπολη καλοκαιριάτικα, καλό θα ήταν να αντιμετωπίσει τα προβλήματα, που του είναι γνωστά από την πρώτη στιγμή πού ανέλαβε ως Πρόεδρος του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Επισημαίνουμε για τελευταία φορά ότι τα στελέχη του Ε.Δ.Σ.Ν.Α, είναι τα μόνα πού έχουν την εμπειρία στην διαχείριση των απορριμμάτων και είναι ικανά και επαρκή, για να αντιμετωπίσουν τα όποια προβλήματα προκύπτουν, με δεδομένο ότι έχουν ασχοληθεί με το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων από γενέσεως του, έχοντας την απόλυτη τεχνογνωσία.
Κλείνοντας τονίζουμε ότι οι εργαζόμενοι στον Ε.Δ.Σ.Ν.Α. θα προασπίσουν, όπως αυτοί πολύ καλά ξέρουν, το Δημόσιο και Κοινωνικό του χαρακτήρα !Σχέδια συρρίκνωσης δεν θα περάσουν! Οι αγώνες μας μαζί με τους ΟΤΑ του Α! βαθμού και τα συνδικαλιστικά τους όργανα θα αποτρέψουν κάθε τέτοιο σχέδιο.
ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Γ. Ζαχόπουλος
Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ. Χάρδας

aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news