facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024

Σουηδία: Πέρασε νόμο που επιτρέπει την αλλαγή φύλου και από τα 16

Το κοινοβούλιο της Σουηδίας ψήφισε νόμο με τον οποίο μειώνεται η ελάχιστη ηλικία για τη νόμιμη αλλαγή φύλου από τα 18 στα 16 έτη ενώ διευκολύνεται η πρόσβαση σε χειρουργικές επεμβάσεις.

Ο νόμος πέρασε με 234 ψήφους υπέρ και 94 κατά από το Κοινοβούλιο της Σουηδίας που έχει 349 μέλη.

Αν και η σκανδιναβική χώρα ήταν η πρώτη που εισήγαγε τη νόμιμη αλλαγή φύλου το 1972, η νέα πρόταση, που αποσκοπεί στο να επιτρέψει τον αυτοπροσδιορισμό και να απλοποιήσει τη διαδικασία, προκάλεσε έντονη συζήτηση στη χώρα.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός του συντηρητικού πρωθυπουργού Ουλφ Κρίστερσον ήταν διχασμένος ως προς το θέμα. Το κόμμα του πρωθυπουργού, οι Μετριοπαθείς, και οι Φιλελεύθεροιι υποστήριζαν σε μεγάλο βαθμό τον νόμο, ενώ το μικρότερο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών ήταν εναντίον του.

Οι Σουηδοί Δημοκράτες, το λαϊκιστικό κόμμα που υποστηρίζει την κυβέρνηση αλλά δεν συμμετέχει σε αυτή ήταν αντίθετοι, αναφέρει ο Guardian.

Πέρα από τη μείωση της ηλικίας, ο νέος νόμος αποσκοπεί στο να καταστήσει απλούστερο για ένα άτομο να αλλάξει το φύλο του, μια διαδικασία που σήμερα μπορεί να κρατήσει μέχρι και επτά χρόνια.

Δύο νέοι νόμοι θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιουλίου 2025: ένας που ρυθμίζει τις χειρουργικές επεμβάσεις για την αλλαγή φύλου και ο δεύτερος ρυθμίζει τη διοικητική διαδικασία για την αλλαγή φύλου.

Στο εξής η αλλαγή θα γίνεται ακόμη και από τα 16, αν και όσοι είναι κάτω των 18 θα χρειάζονται την έγκριση των γονέων τους, ενός γιατρού και του Εθνικού Συμβουλίου Υγείας και Πρόνοιας.

Δεν θα απαιτείται πλέον η διάγνωση της δυσφορίας του φύλου, την οποία ένα άτομο μπορεί να βιώνει ως αποτέλεσμα της αναντιστοιχίας μεταξύ του βιολογικού του φύλου και του φύλου με το οποίο ταυτίζεται.

Οι χειρουργικές επεμβάσεις για τη φυλομετάβαση θα επιτρέπονται από την ηλικία των 18 ετών, αλλά δεν θα απαιτείται πλέον η έγκριση του συμβουλίου. Η αφαίρεση των ωοθηκών ή των όρχεων θα επιτρέπεται μόνο από την ηλικία των 23 ετών, όπως ισχύει σήμερα.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news