facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020

Τα... «γυρίζει» ο Γ.Καλλιάνος για τον Ν.Χαρδαλιά - «Οι εμπλεκόμενοι φορείς έκαναν το καλύτερο δυνατό»

Ο Γιάννης Καλλίανος, με μία πρώτη ανάρτησή του έκανε αναφορά σχετικά με τα δεδομένα που ο κ. Χαρδαλιάς δεν έπρεπε να λάβει υπόψιν, όσον αφορά τη θεομηνία που έπληξε την Εύβοια. Στη συνέχεια, όμως, ισχυρίζεται πως «οι εμπλεκόμενοι φορείς έκαναν το καλύτερο δυνατό».

«Κανένας σοβαρός Μετεωρολόγος δεν θα έδινε πρόγνωση για τόσο συγκεκριμένα χιλιοστά στην Εύβοια κατά τη διάρκεια του επόμενου 24ωρου. Και μάλιστα 63, ούτε 60, ούτε 65!».

Αυτό τόνισε με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο μετεωρολόγος και βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Καλλιάνος, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που προκάλεσαν οι φονικές πλημμύρες στην Εύβοια.
«Κανένα προγνωστικό μοντέλο δεν έχει τη δυνατότητα να σου πει ακριβώς πόσα χιλιοστά θα βρέξει σε μια κακοκαιρία που έρχεται, και αν σου πει δεν το λαμβάνεις υπόψιν σου γιατί ποτέ δεν πρόκειται να πέσει μέσα 100%. Το μόνο που ξέρουν οι Μετεωρολόγοι είναι αν τα φαινόμενα θα είναι έντονα στην ευρύτερη περιοχή και αν ο όγκος του νερού μεγάλος», τονίζει ο ίδιος.

«Οπότε μη ρωτάτε εμένα, ρωτήστε τον κ. Χαρδαλιά από που προέκυψε αυτή η πρόγνωση των 63mm για την Εύβοια (τελικά τα βροχόμετρα έγραψαν 350mm!!!). Ποιος ήταν δηλαδή ο αρμόδιος Μετεωρολόγος που έδωσε αυτή τη λανθασμένη εκτίμηση στον Υπουργό;;;», πρόσθεσε.

Με νεότερη ανάρτησή του ο κ. Καλλιάνος διευκρινίζει, ωστόσο, πως «το ερώτημά μου ήταν και παραμένει όχι αν υπήρξε συντονισμός. Συντονισμός υπήρξε και οι εμπλεκόμενοι φορείς έκαναν το καλύτερο δυνατό, δεδομένων των συνθηκών. Το ερώτημά μου ήταν ως προς τη λανθασμένη πρόβλεψη που δόθηκε, κάτι το οποίο αναγνώρισε άλλωστε και ο ίδιος ο Υπουργός, ο κ. Χαρδαλιάς, ο οποίος είναι όλο αυτό το διάστημα πάντα στην πρώτη γραμμή δίνοντας πολλαπλές μάχες σε πολλά και δύσκολα μέτωπα».

Υπενθυμίζεται ότι Νίκος Χαρδαλιάς δήλωσε την Κυριακή πως «δυστυχώς, η ένταση του φαινομένου ήταν πολύ μεγάλη (...). Η πρόβλεψη που είχαμε έκανε εκτίμηση για 63 χιλιοστά βροχής σε 24 ώρες, ενώ η βροχή έφτασε τα 350 χιλιοστά μέσα σε έξι ώρες».

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί πως η ΕΜΥ ξεκαθάρισε, από την πλευρά της, πως όχι μονο υπήρξε έγκαιρη προειδοποίηση για τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα, ήδη από την Πέμπτη, αλλά και ότι κι η ίδια «ποτέ δεν αναφέρει ύψη υετού αναλυτικά ανά περιοχή διότι αυτό δεν είναι εφικτό».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Τα... «γυρίζει» ο Γ.Καλλιάνος για τον Ν.Χαρδαλιά - «Οι εμπλεκόμενοι φορείς έκαναν το καλύτερο δυνατό»"

Ζερεφός: Σωστά δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης - Είχε δίκιο ο Χαρδαλιάς

Σύμφωνος με την άποψη που διατύπωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς για τη χρήση του 112 εμφανίστηκε απόψε ο καθηγητής φυσικής της ατμόσφαιρας Χρήστος Ζερεφός.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, για την τραγωδία στην Εύβοια με τους οκτώ νεκρούς από τις πλημμύρες, ο κ. Ζερεφός είπε ότι καλώς δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης. «Είχε δίκιο ο κ. Χαρδαλιάς. Στο νερό ποτέ εκκένωση γιατί θα πάνε να πνιγούνε» τόνισε χαρακτηριστικά ο ακαδημαϊκός.

Ακούστε τις δηλώσεις Ζερεφού στην ΕΡΤ



Ο καθηγητής τόνισε ότι «το μόνο που θα μπορούσε ήταν να δοθεί μια γενική εντολή να ανεβούν οι άνθρωποι στις ταράτσες των σπιτιών, όπως κάνουν οι Γιαπωνέζοι». Και συμπλήρωσε ότι στις πολύ μεγάλες καταστροφές πολύ λίγα μπορεί να κάνει ο άνθρωπος και η Πολιτεία. «Στο νερό ισχύει η διάσωση από αέρος, εάν είναι δυνατόν- που συνήθως δεν είναι. Αλλιώς να ανέβουν σε ταράτσες ή ψηλούς ορόφους… Πρέπει να υπάρξει ένας πολεοδομικός κανονισμός, που τουλάχιστον στις περιοχές που δέχονται συνήθως μεγάλους όγκους νερού, να έχουν όλα τα διαμερίσματα πρόσβαση στις ταράτσες».

Ο κ. Ζερεφός επανέλαβε και αυτός ότι το φαινόμενο στην Εύβοια ήταν πολύ ακραίο, αφού έπεσε σε 4-5 ώρες όσο νερό πέφτει σε 7-8 μήνες στην Αθήνα, τόνισε όμως ότι τα ακραία φαινόμενα θα είναι πιο συχνά στο μέλλον και θα έχουμε και άλλες Εύβοιες στο μέλλον, αν δεν μάθουμε από τα λάθη μας.

protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Ζερεφός: Σωστά δεν δόθηκε εντολή εκκένωσης - Είχε δίκιο ο Χαρδαλιάς"

Νέα μέτρα για κορωνοϊό: Οι πρώτες αντιδράσεις των επιχειρηματιών του Ηρακλείου

Σε… απόγνωση βρίσκονται οι επιχειρηματίες καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο Ηράκλειο εξαιτίας των νέων μέτρων που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, η περιφέρεια Κρήτης συμπεριλαμβάνεται στις περιοχές όπου τα καταστήματα επισιτισμού και διασκέδασης θα πρέπει να κλείνουν στις 12 τα μεσάνυχτα.
Οι επιχειρηματίες του κλάδου βρίσκονται στα… κάγκελα καθώς θεωρούν πως πρόκειται για ένα άδικο μέτρο την ώρα μάλιστα που τα καταστήματα στην Αθήνα θα παραμείνουν ανοιχτά.
«Το παράδοξο είναι ότι δεν μπορούν να εξαιρούν την Αθήνα που έχει τόσα κλαμπ και τέτοια νυχτερινή ζωή και να συμπεριλαμβάνουν την Κρήτη μαζί με το νησί της Μυκόνου που ήταν και η απαρχή της νέας έξαρσης του κορωνοϊού. Η Κρήτη μέχρι πρότινος ήταν “ορφανή” από εγχώρια κρούσματα με εξαίρεση την κατάσταση στη Μεσαρά που και πάλι όπως φαίνεται είναι ελεγχόμενη. Είναι πολύ άδικο αυτό που συμβαίνει», επεσήμανε μιλώντας στο cretapost, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης νομού Ηρακλείου, Μαρία Αντωνακάκη.
Ήδη οι αντιδράσεις είναι αρκετές από το σύνολο των επιχειρηματιών του κλάδου που περίμεναν πώς και πώς τον Αύγουστο για να αυξηθεί η κίνηση.
«Όπως καταλαβαίνεται έχουν αντιδράσει όλοι οι επιχειρηματίες που έχουν καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος γιατί περιμένανε τον Αύγουστο να έχει κάποια αύξηση στην κίνηση μήπως και σωθούνε», υπογράμμισε σχετικά η κ. Αντωνάκη.
Παράλληλα, σύμφωνα με την κ. Αντωνακάκη υπάρχει άλλη μία αδικία που καταγράφεται στο συγκεκριμένο μέτρο καθώς την «πληρώνουν» τα καφέ και τα εστιατόρια που μέχρι και σήμερα τηρούσαν με ευλάβεια όλα τα μέτρα της κυβέρνησης.
«Το άλλο σημαντικό ζήτημα που προκύπτει είναι πως δεν γίνεται να την πληρώνουν τα καφέ και τα εστιατόρια τα οποία όλον τον καιρό κρατούσαν αποστάσεις, έχουν μειώσει τα καθίσματά τους και τηρούσαν τα μέτρα που της επιβλήθηκαν και υπολειτουργούσαν. Τώρα καλούνται να κλείσουν και 12 το βράδυ και να βγάζουν τους πελάτες έξω. Αυτό είναι εξίσου άδικο», υπογράμμισε σχετικά η κ. Αντωνακάκη η οποία πρόσθεσε πως αν το μέτρο αυτό συνεχίσει και μετά τις 23 Αυγούστου «τότε θα καταστραφούμε, θα είναι η ταφόπλακά μας».
Αξίζει να σημειωθεί πως ήδη έχει ξεκινήσει μία πανελλήνια προσπάθεια των Συνδέσμων και Σωματείων του κλάδου για να έρθουν σε επικοινωνία με τον πρωθυπουργό.
cretapost
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μέτρα για κορωνοϊό: Οι πρώτες αντιδράσεις των επιχειρηματιών του Ηρακλείου"

Ο Χάφταρ υποστηρίζει ότι Ελλάδα και Λιβύη ξεκινούν συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς μετά την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδος και Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ και τις νέες παράνομες NAVTEX από πλευράς Τουρκίας, τώρα ο Εθνικός Στρατός του Χαλίφα Χάφταρ, με ανάρτησή του στο Twitter αποκαλύπτει ότι Ελλάδα και Λιβύη είναι κοντά ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών.
Λογαριασμός στο Twitter που πρόσκειται στις δυνάμεις του Εθνικού Στρατού της Λιβύης έκανε ανάρτηση στην οποία αναφέρει ότι «Ελλάδα και Λιβύη ξεκινούν διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση θαλάσσιων συνόρων».
Ο LNA, επικαλούμενος ένα άρθρο του libyareview σύμφωνα με το οποίο ο υπουργός Εξωτερικών της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, Abdul-Hadi Al-Hawaij, αποκάλυψε ότι το υπουργείο του έχει συνομιλήσει με το ελληνικό επί του θέματος λέγοντας πως «τόσο η Λιβύη όσο και η Ελλάδα συμφώνησαν να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων τους, καθώς και να συζητήσουν ορισμένα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών».
Σύμφωνα με το άρθρο ο Al-Hawaij σημείωσε ότι η Λιβύη χαιρετίζει μια λύση μέσω του άρθρου 74 του Δικαίου της Θάλασσας, που αφορά λύσεις που βασίζονται σε συμφωνίες και καλή γειτονία.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Χάφταρ υποστηρίζει ότι Ελλάδα και Λιβύη ξεκινούν συζητήσεις για οριοθέτηση ΑΟΖ"

Κρίση στο Αιγαίο: Άγρια νύχτα με το Oruc Reis - Πλέει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Σε κατάσταση «κόκκινου συναγερμού» βρίσκονται οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις παρακολουθώντας στενά τς κινήσεις του Oruc Reis ενώ η πολιτική ηγεσία ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις.

Το Oruc Reis που συνοδεύεται από σχεδόν τον μισό τουρκικό στόλο βρίσκεται από περίπου τις 4 το απόγευμα της Δευτέρας στο νοτιοανατολικό ακρο της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Το τουρκικό σκάφος όπως φαίνεται στο χάρτη που ακολουθεί κινείται με κατεύθυνση νοτιοανατολικά σε σχεδόν ευθεία γραμμή με ταχύτητα 3-4 μίλια την ώρα (ώρα 22:45).
reis-kinisi
Όπως εκτιμούν οι ελληνικές αρχές το Oruc Reis στην πραγματικότητα δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες καθώς αν και έχει απλώσει καλώδια δεν μπορεί να προχωρήσει λόγω του θορύβου των πολεμικών πλοίων που βρίσκονται στην περιοχή.

Η περιοχή που πλέει το Oruc Reis και τα δύο συνοδευτικά του πλοία, το «Αταμάν» και το «Τσένγκιζ Χαν», είναι διεθνή ύδατα άνωθεν περιοχής ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

h23-0
Την ίδια ώρα από τους ασυρμάτους των ελληνικών πλοίων εκπέμπεται ανά 15 λεπτά το ίδιο μήνυμα με το οποίο λένε στο πλήρωμα και τον κυβέρνητη του Oruc Reis ότι βρίσκεται σε ελληνική υφαλοκρηπίδα και τον καλούν να απομακρυνθεί από την περιοχή. 
xartis-anatoliki-mesogeios
Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν ότι η Ελλάδα κινείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει για τις εξελίξεις τόσο τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Σαρλ Μισέλ όσο και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Το Oruc Reis συνοδεύεται από επτά τουρκικές φρεγάτες οι οποιες έχουν απλωθεί σε κοντινή απόσταση γυρω του, δημιουργώντας έναν προστατευτικό κλοιό. Σύμφωνα με πληροφορίες το τουρκικό ερευνητικο σκάφος έχει κινηθεί για λίγα ναυτικά μίλια εντος της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, πραγματοποιωντας συνεχώς ελιγμούς οι οποίοι δείχνουν ότι μέσα στις προθέσεις του είναι να πραγματοποιεί ένα συνεχές «πήγαινε-έλα» μεταξυ ελληνικης και τουρκικής ΑΟΖ.

Το ερώτημα ειναι ωστόσο εάν απο εκει και πέρα είναι αν θα επιδιώξει απλά να προκαλέσει διεξάγοντας σεισμικές έρευνες μέσω σόναρ - κάτι που αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για την ελληνική πλευρά - με σκοπό την δημιουργία εντυπώσεων οι οποίες εν συνεχεία θα αξιοποιηθούν από την τουρκικη προπαγάνδα.

ataman-0
Το ΑΤΑΜΑΝ που συνοδεύει το ORUC-REIS
cengiz-han-0
Το CENGIZ-HAN που συνοδεύει το ORUC-REIS
Πέρα από την κινητικότητα του Oruc Reis όμως, την ελληνική πλευρά ανησυχεί παράλληλα και η σημαντική συσσώρευση μεγάλων μονάδων επιφάνειας του τουρκικού στόλου, νότια της Ρόδου. Σύμφωνα με πληροφορίες οι Τούρκοι έχουν στείλει περισσότερα από 17 πλοία (φρεγάτες, κορβέτες και τορπιλάκατοι) και υποβρύχια μεταξύ Ρόδου και Καστελλόριζου, στα οποία εάν προσθέσουμε και τις 7 φρεγάτες που συνοδεύουν το Oruc Reis, τότε συμπληρώνεται μια δύναμη περί των 25 πλοίων.

Εντυπωσιακό είναι όμως και το γεγονός ότι σε αυτήν τη δύναμη η Τούρκοι έχουν ενσωματώσει μερικές απο τις πιο ισχυρές μονάδες τους, όπως πχ φρεγάτες τυπου ΜΕΚΟ, στέλνοντας ετσι ένα επιπλέον μήνυμα και σε επιχειρησιακό επίπεδο, προς την ελληνική πλευρά.

Διπλωματικος πυρετός

Τα παιχνίδια της Άγκυρας έχουν προκαλέσει διπλωματικό «πυρετό» με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ενημερώνει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ για τις τουρκικές προκλήσεις και να τονίζει ότι πολιτική των ίσων αποστάσεων είναι αντιπαραγωγική και μη αποδεκτή με τον κ. Στόλτενμπεργκ να γράφει στο Twitter ότι «η κατάσταση πρέπει να ληθεί με πνεύμα συμμαχικής αλληλεγγύης και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».

Λίγο αργότερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δια του εκπροσώπου του κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει άμεσα τις ερευνητικές δραστηριότητες του «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο εκφράζοντας για μια ακόμα φορά την ανησυχία της Ουάσιγκτον για τις ενέργειες της Τουρκίας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες γνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει εκδώσει ειδοποίηση σε άλλα πλοία για ερευνητικές δραστηριότητες στην Ανατολική Μεσόγειο. Προτρέπουμε τις τουρκικές αρχές να σταματήσουν τέτοια σχέδια για επιχειρήσεις και να αποφύγουν μέτρα που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τα δηλωμένα σχέδια της Τουρκίας για έρευνες φυσικών πόρων σε περιοχές στις οποίες η Ελλάδα και η Κύπρος διεκδικούν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέτοιες δράσεις είναι προκλητικές και αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή. Η ανάπτυξη των πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να προάγει τη συνεργασία και να παρέχει τα θεμέλια για διαρκή ενεργειακή ασφάλεια και οικονομική ευημερία σε ολόκληρη την περιοχή» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κρίση στο Αιγαίο: Άγρια νύχτα με το Oruc Reis - Πλέει μέσα στην ελληνική υφαλοκρηπίδα"

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Χαλκιδέων

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύχθηκε σήμερα, Δευτέρα 10 Αυγούστου 2020, ολόκληρος ο Δήμος Χαλκιδέων της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κατόπιν της από 9 Αυγούστου 2020 αίτησης του Δήμου και της Περιφέρειας προς τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για την αντιμετώπιση των έκτακτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (ισχυρές βροχοπτώσεις, πλημμύρες) που εκδηλώθηκαν στις 8 και 9 Αυγούστου και έπληξαν την ευρύτερη περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των καταστροφικών φαινομένων και για έξι (6) μήνες, ήτοι από τις 9 Αυγούστου 2020 έως και τις 9 Φεβρουαρίου 2021.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο Δήμος Χαλκιδέων"

Γεννηματά: Η κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας για τετελεσμένα

Η Φώφη Γεννηματά καλεί την κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας για τετελεσμένα.

«Να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων», αναφέρει χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ και ταυτόχρονο σημειώνει «αυτό είναι το εθνικό χρέος».

Ολόκληρη η δήλωση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής έχει ως εξής: «Αναμένουμε από την κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο. Αυτό είναι το εθνικό χρέος. Επισημαίνουμε», καταλήγει η δήλωση της Φ. Γεννηματά, «ότι το αρραγές εσωτερικό μέτωπο είναι απολύτως αναγκαίο, όμως εξακολουθούμε να μην έχουμε καμία επίσημη ενημέρωση από την κυβέρνηση».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Γεννηματά: Η κυβέρνηση να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας για τετελεσμένα"

Χαλίφα Χάφταρ: Βυθίσαμε σκάφος με μισθοφόρους της Τουρκίας

Σκάφος που μετέφερε μισθοφόρους της Τουρκίας στα ανοικτά της Λιβύης υποστηρίζει πως κατέστρεψε ο Λιβυκός Εθνικός Στρατός (LNA) του Στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ.
Σύμφωνα με την ανάρτηση λογαριασμού που απηχεί τις απόψεις του LNA στο Twitter: «Λιβυκός Στρατός: Στοχεύσαμε και καταστρέψαμε ένας σκάφος που μετέφερε Σύρους αντάρτες και μισθοφόρους πιστούς στην Τουρκία και την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) μόλις πέρασαν την θαλάσσια ζώνη αποκλεισμού στα ανοικτά της Σύρτης.


Το σκάφος ειδοποιήθηκε μέσω ασυρμάτου αλλά δεν απάντησε στην προειδοποίηση και στοχοθετήθηκε από πύραυλο που εκτοξεύθηκε από την ακτή, που είχε ως αποτέλεσμα την καταστροφή του στόχου και τον θάνατο 20 Σύρων τρομοκρατών μισθοφόρων πιστών στην Τουρκία και την «ληγμένη» κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας», ανέφεραν πηγές προσκείμενες στον Στρατάρχη Χαφτάρ.
mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Χαλίφα Χάφταρ: Βυθίσαμε σκάφος με μισθοφόρους της Τουρκίας"

Διπλωματικός πυρετός και στην ΕΕ για τα ελληνοτουρκικά: Επικοινωνία Μισέλ με ηγέτες κρατών

Στενά παρακολουθεί η ΕΕ την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως τονίζει πηγή της ΕΕ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ «είναι σε επικοινωνία για την κατάσταση με διάφορους ηγέτες».

Επιπροσθέτως, η ίδια πηγή υπογράμμισε ότι «η επόμενη Σύνοδος Κορυφής είναι προγραμματισμένη για το Σεπτέμβριο». Ανάμεσα στα ζητήματα που θα συζητηθούν είναι αυτό της Τουρκίας, ενώ περισσότερες λεπτομέρειες αναμένεται να δοθούν «όσο πλησιάζει η συνάντηση», επισημαίνει η ευρωπαϊκή πηγή.

Έτοιμη να παράσχει βοήθεια στην Εύβοια είναι η ΕΕ

Τα συλλυπητήρια του στις οικογένειες των θυμάτων και την αλληλεγγύη της ΕΕ για τις πλημμύρες που έπληξαν την Εύβοια, εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διαχείρισης Κρίσεων.

Ο Γιάνες Λέναρσιτς ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter: « Το ελληνικό νησί της Εύβοιας επλήγη από σφοδρές πλημμύρες που οδήγησαν σε πολλούς θανάτους και καταστροφές. Τα συλλυπητήριά μου σε όσους έχασαν τους αγαπημένους τους. Η ΕΕ παρακολουθεί την κατάσταση και είναι έτοιμη να παράσχει την επείγουσα βοήθεια που χρειάζεται σε αυτή τη δύσκολη στιγμή».

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Διπλωματικός πυρετός και στην ΕΕ για τα ελληνοτουρκικά: Επικοινωνία Μισέλ με ηγέτες κρατών"

Νέα μέτρα στην μάχη με τον κορωνοϊό: Τα μεσάνυχτα θα κλείνουν τα μπαρ σε 15 περιοχές

Σε κατάσταση συναγερμού εξακολουθεί να βρίσκεται η κυβέρνηση και οι υγειονομικές αρχές της χώρας για την πορεία της πανδημίας. Παρά την αισθητή μείωση των κρουσμάτων τη Δευτέρα (έπεσαν στα 126 από 203 την Κυριακή) η κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα μια σειρά από νέα περιοριστικά μέτρα για να προλάβει την υπερμετάδοση του ιού. 

Η ΔΕΘ ματαιώνεται, τα μπαρ και τα εστιατόρια θα κατεβάζουν νωρίτερα τα ρολά σε Μύκονο, Πάρο, Χαλκιδική και άλλες δώδεκα περιοχές της χώρας ενώ όπως ξεκαθάρισε η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τα μέτρα αυτά θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας εφόσον παραστεί ανάγκη...

Στα στοιχεία του ΕΟΔΥ εντοπίζεται πάντως εκτός από την μείωση και ακόμη ένα ενθαρρυντικό στοιχείο. Για πρώτη φορά την τελευταία εβδομάδα Καταγράφηκαν λιγότερα από 100 εγχώρια κρούσματα.

Ματαίωση ΔΕΘ- Στις 12 θα κατεβάζουν ρολά μπαρ και εστιατόρια

Έπειτα από τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη με συναρμόδιους Υπουργούς, κυβερνητικά στελέχη και τον επικεφαλής της Επιτροπής των λοιμωξιολόγων καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα και σε συνέχεια εισήγησης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

1ον: Η προγραμματισμένη για το διάστημα 5-13 Σεπτεμβρίου 2020, 85η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, δεν θα πραγματοποιηθεί. Ο Πρωθυπουργός θα παραβρεθεί στη Θεσσαλονίκη με την καθιερωμένη ομιλία, που θα εκφωνήσει στις 5 Σεπτεμβρίου, σε περιορισμένο ακροατήριο. 

2ον: Με βάση την πορεία και την αξιολόγηση των επιδημιολογικών δεδομένων αποφασίστηκε ότι από τις 17/8 για την είσοδο στην Ελλάδα καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου για τον κορονοϊό (PCR test), που θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν, για όσους ταξιδεύουν με πτήσεις από τις εξής χώρες: Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία και Ολλανδία. 

3ον: Σε ό,τι αφορά τα χερσαία σύνορα, από τις 17/8 καθίσταται υποχρεωτική η προσκόμιση αρνητικού τεστ μοριακού ελέγχου (PCR test) για όλους τους εισερχόμενους από τα χερσαία σύνορα. Το τεστ θα πρέπει επίσης να έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την είσοδο στην Ελλάδα. Η υποχρέωση προσκόμισής του συμπεριλαμβάνει επίσης τους Έλληνες πολίτες και τους έχοντες άδειες διαμονής. Το τεστ πρέπει να έχει διενεργηθεί στη χώρα προέλευσης και όχι στην Ελλάδα. 

4ον: Από τις 16/8 μπαίνει πλαφόν στον επιτρεπόμενο αριθμό εισερχομένων από το συνοριακό φυλάκιο της Κακαβιάς. Συγκεκριμένα, από τις 16/8 θα επιτρέπεται η διέλευση 750 ατόμων την ημέρα.

5ον: Αναστέλλεται σε ολόκληρη τη χώρα κάθε δημόσια εκδήλωση στην οποία οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι, περιλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων. 

6ον: Με βάση τα στοιχεία και το επιδημιολογικό φορτίο αποφασίστηκε, από τις 11 μέχρι τις 23/8 η απαγόρευση λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος από τις 12.00 τα μεσάνυκτα μέχρι τις 7.00 το πρωί στις εξής περιοχές:

- Τις Περιφέρειες Κρήτης, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης,
- Τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Λάρισας και Κέρκυρας,
- Τους Δήμους Μυκόνου, Πάρου, Σαντορίνης, Βόλου, Κατερίνης, Ρόδου, Αντιπάρου, Ζακύνθου, Κω.

Η απαγόρευση δύναται να επεκταθεί σε άλλες περιοχές ή και οριζόντια, ανάλογα με την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων.


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Νέα μέτρα στην μάχη με τον κορωνοϊό: Τα μεσάνυχτα θα κλείνουν τα μπαρ σε 15 περιοχές"

Επικοινωνιακό «σόου» από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας – Φωτογραφίες του Oruc Reis περιτριγυρισμένο από πολεμικά

Εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό σεισμογραφικό Oruc Reis το οποίο μάλιστα συνοδεύεται από 7 πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού.
Το ερευνητικό, προερχόμενο από την κυπριακή υφαλοκρηπίδα, μπήκε την Δευτέρα στο ανατολικό άκρο της ελληνικής, με σκοπό να απλώσει καλώδια και να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες.


Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή έσπευσαν πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού ώστε να αναχαιτίσουν τα τουρκικά σκάφη. Όπως αναφέρεται, τα ελληνικά πλοία βρίσκονται σε κοντινή απόσταση, και καλούν στον ασύρματο ανά 15 λεπτά το Oruc Reis, διευκρινίζοντας του ότι βρίσκεται εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ζητώντας του να απομακρυνθεί.
Το βράδυ, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ανάρτησε στο Twitter φωτογραφίες οι οποίες δείχνουν τον κινηματογραφικό σχηματισμό που περιλαμβάνει το Ορούτς Ρέις περικυκλωμένο από πέντε πολεμικά πλοία του τουρκικού ναυτικού.


Στο δεύτερο tweet το τουρκικό υπουργείο αναφέρει: «Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα στο πλαίσιο της αποφασιστικότητάς τους να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο στις περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας».


mononews
Διαβάστε Περισσότερα » "Επικοινωνιακό «σόου» από το τουρκικό υπουργείο Άμυνας – Φωτογραφίες του Oruc Reis περιτριγυρισμένο από πολεμικά"

Φθιώτιδα: "Πιστή" χωρίς μάσκα σε εκκλησία επιτέθηκε στους αστυνομικούς

Η 54χρονη τους πέταξε μπουκάλι με νερό και χτυπούσε τους αστυνομικούς που πήγαν να της επιβάλλουν πρόστιμο για μη χρήση μάσκας.

Το απίστευτο περιστατικό έγινε το πρωί της Κυριακής (9/8) στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Ρεγγίνι Φθιώτιδας, όπου μάλιστα στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδας Συμεών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η 54χρονη, η οποία είναι από την Αττική, μπήκε στο ναό χωρίς μάσκα και έγινε καταγγελία στο Κέντρο της Άμεσης Δράσης «100». Πριν είχε αρνηθεί να υπακούσει στη σύσταση του ιερέα και των επιτρόπων να συμμορφωθεί με τα μέτρα, που της έγινε με ευγενικότατο τρόπο.

Αστυνομικοί του Α.Τ. Καμένων Βούρλων πήγαν στην εκκλησία την ώρα που τελείωσε η Θεία Λειτουργία και έβγαιναν οι πιστοί, εντοπίζοντας τη γυναίκα που δεν φορούσε μάσκα.
«Οι αστυνομικοί την πλησίασαν ευγενικά και την ενημέρωσαν ότι έπρεπε να της κόψουν πρόστιμο. Εκείνη αρνήθηκε να τους δώσει τα στοιχεία της και άρχισε να φωνάζει στους αστυνομικούς, μπροστά σε όλο τον κόσμο. Όταν μάλιστα πήγαν να την πλησιάσουν περισσότερο τους πέταξε ένα μπουκάλι με νερό που κρατούσε και άρχισε να τους χτυπά με χέρια και πόδια. Φώναζε και ήταν έξαλλη κατάσταση....», είπε αυτόπτης μάρτυρας στο LamiaReport.

Όπως ήταν φυσικό οι αστυνομικοί την ακινητοποίησαν και αναγκάστηκαν να την οδηγήσουν με το περιπολικό στο Α.Τ. Καμένων Βούρλων, όπου εκτός από το πρόστιμο των 150€ που της επιβλήθηκε για τη μη χρήση μάσκας, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος της και για αντίσταση κατά της Αρχής.

Να σημειωθεί ότι είναι το πρώτο πρόστιμο που επιβάλλεται, και μάλιστα επεισοδιακό, για μη χρήση μάσκας σε εκκλησία της Φθιώτιδας και να υπενθυμίσουμε ότι η εντολή του Μητροπολίτη Συμεών προς τους ιερείς είναι η αυστηρή τήρηση των μέτρων που προβλέπει ο νόμος.

lamiareport
Διαβάστε Περισσότερα » "Φθιώτιδα: "Πιστή" χωρίς μάσκα σε εκκλησία επιτέθηκε στους αστυνομικούς"

Καλπάζει ο κορονοϊός: Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο

Τα κρούσματα του νέου κορονοϊού ξεπέρασαν σήμερα τα 20 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του πρακτορείου Reuters, με τα μισά από αυτά να έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και την Ινδία.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει μολύνει τουλάχιστον τετραπλάσιο αριθμό ανθρώπων από εκείνον που προσβάλλεται κάθε χρόνο από σοβαρή μορφή γρίπης.

Οι νεκροί από την ασθένεια Covid-19 έχουν ξεπεράσει τους 728.000, είναι δηλαδή περισσότεροι από τα θύματα της γρίπης σε ετήσια βάση.

Η καταμέτρηση του πρακτορείου, που βασίζεται σε κυβερνητικά στοιχεία, δείχνει ότι η ασθένεια επιταχύνεται. Χρειάστηκαν περίπου έξι μήνες για να φτάσουν τα κρούσματα τα 10 εκατομμύρια και μόλις 43 ημέρες για να διπλασιαστούν, στα 20 εκατομμύρια.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι τα επίσημα στοιχεία υποεκτιμούν τόσο τις μολύνσεις όσο και τους θανάτους, ιδίως στις χώρες εκείνες που έχουν περιορισμένες δυνατότητες διεξαγωγής εξετάσεων.

Η πανδημία επιταχύνεται ταχύτερα στη Λατινική Αμερική, όπου σήμερα καταγράφεται το 28% των κρουσμάτων και πάνω από το 30% των θανάτων.

Καθώς το πρώτο κύμα του ιού ακόμη δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή του σε ορισμένες χώρες, ενώ σε άλλες παρατηρείται αναζωπύρωση, οι κυβερνήσεις εμφανίζονται διχασμένες στην αντιμετώπιση του προβλήματος: ορισμένες επαναφέρουν τα αυστηρά υγειονομικά μέτρα ενώ άλλες συνεχίζουν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς.

Οι ειδικοί εκτιμούν επίσης ότι το δίλημμα για το τι θα γίνει με τα σχολεία, την εργασία και την κοινωνική ζωή θα συνεχιστεί –μαζί με τους περιορισμούς– μέχρι να βρεθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Σε όλον τον κόσμο σήμερα αναπτύσσονται περισσότερα από 150 εμβόλια, με τα 25 από αυτά να βρίσκονται στη φάση των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους.

newsbeast
Διαβάστε Περισσότερα » "Καλπάζει ο κορονοϊός: Τα κρούσματα ξεπέρασαν τα 20 εκατομμύρια σε όλον τον κόσμο"

Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου μετά την φονική έκρηξη

Την παραίτηση της κυβέρνησής του ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ, στον απόηχο της πολύνεκρης έκρηξης που συγκλόνισε την περασμένη εβδομάδα τη Βηρυτό και προκάλεσε τη λαϊκή οργή εναντίον της ηγεσίας της χώρας.

Ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, που εμφανίζεται ως ανεξάρτητος, κατέστησε την παραδοσιακή πολιτική τάξη υπεύθυνη για τις αποτυχίες της, καταγγέλλοντας τη «διαφθορά» που οδήγησε σε «αυτόν τον σεισμό ο οποίος έπληξε τη χώρα». «Σήμερα, ανακοινώνω την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης», είπε κατά τη διάρκεια τηλεοπτικού διαγγέλματος προς τους Λιβανέζους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η έκρηξη των επικίνδυνων υλικών που ήταν αποθηκευμένα στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου τα τελευταία 7 χρόνια, ήταν «το αποτέλεσμα ενδημικής διαφθοράς». «Σήμερα, ανταποκρινόμαστε στη βούληση των πολιτών στο αίτημά τους να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι για την καταστροφή που κρυβόταν για επτά χρόνια και τη λαχτάρα τους για πραγματική αλλαγή», υπογράμμισε.

news
Διαβάστε Περισσότερα » "Παραιτήθηκε η κυβέρνηση του Λιβάνου μετά την φονική έκρηξη"

Απειλές Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα σχέδιά μας –Δεν θα μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας»

Τους προκλητικούς τόνους συνεχίζει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει κανένας τρόπος με τον οποίο η Τουρκία θα συναινέσει σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία προσπαθεί να την «κλειδώσει» στις ακτές της, αγνοώντας την τουρκική επικράτεια.

«Το να αγνοεί κανείς τα 780.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ένα τεράστιο κομμάτι γης όπως είναι η Τουρκία αποτελεί λάθος. Δεν θα συναινέσουμε στην προσπάθεια εγκλωβισμού μας στις τουρκικές ακτές», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, λίγη ώρα αφότου το σεισμογραφικό σκάφος Oruc Reis μπήκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και διεμήνυσε;: « Όσοι δεν μας ακούν αμαυρώνουν το μέλλον τους».

Λίγο μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε αποφασισμένος να μην κάνει βήμα πίσω, ενώ ανέφερε ότι αν και είχε συμφωνήσει με την Άνγκελα Μέρκελ και το Βερολίνο η Άγκυρα να μην κάνει γεωτρήσεις και έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο, «η Ελλάδα έδειξε τις αλγεινές της προθέσεις με την συμφωνία της με την Αίγυπτο για οριοθέτηση της ΑΟΖ».

Σύμφωνα με το Anadolu, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε ότι η Άγκυρα είναι πάντα έτοιμη να λύσει το ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω διαλόγου σε δίκαιη βάση και κάλεσε τις μεσογειακές χώρες να συνεργαστούν στην εξεύρεση «αποδεκτής φόρμουλας που προστατεύει τα δικαιώματα όλων».

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Απειλές Ερντογάν: «Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα σχέδιά μας –Δεν θα μας εγκλωβίσουν στις ακτές μας»"

Διακοπτό: Βράχια έπεσαν πάνω στο τρένο - Έσπασαν τα τζάμια βαγονιού

Ατύχημα σημειώθηκε σήμερα το μεσημέρι στο δρομολόγιο των 15:30 Καλάβρυτα - Διακοπτό, όταν έγινε κατολίσθηση και έπεσαν βράχια στο τρένο, το οποίο ήταν γεμάτο επιβάτες, σύμφωνα με μαρτυρία επιβάτιδας στο protothema.gr. 

Τα τζάμια του παραθύρου σκορπίστηκαν μέσα στο βαγόνι και συγκεκριμένα στο βαγόνι 1, πάνω στους επιβάτες και στα καθίσματα. Προκλήθηκαν ζημιές και υπήρξαν ελαφρά τραυματίες από την εκτόξευση των γυαλιών στο πρόσωπο επιβάτη. 


IMG-20200810-WA0013

Όλοι οι επιβάτες του βαγονιού, σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, σοκαρίστηκαν καθώς από τη μία μεριά ήταν ο βράχος και από την άλλη ο γκρεμός. Οι επιβάτες επέδειξαν την απαιτούμενη ψυχραιμία και ακινητοποίησαν το τρένο με το ειδικό φρένο που υπάρχει για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. 

Φρόντισαν τον τραυματία και μόλις το τρένο ακινητοποιήθηκε, ο οδηγός μετέβη στο εν λόγω βαγόνι για να διαπιστώσει αν οι επιβάτες χρειάζονται βοήθεια. 

20200810_160858
20200810_160900
IMG-20200810-WA0014
protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Διακοπτό: Βράχια έπεσαν πάνω στο τρένο - Έσπασαν τα τζάμια βαγονιού"

Πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Έχουμε την ισχύ να καταστρέψουμε κάθε «συμμαχία του κακού»

Ασταμάτητη είναι η τουρκική προκλητικότητα, καθώς σε δήλωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι η Ελλάδα αυξάνει την ένταση στην Αν. Μεσόγειο.

«Η πλευρά που αυξάνει την ένταση στη Μεσόγειο δεν είναι η Τουρκία, αλλά η Ελλάδα», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, όπως μεταδίδει το TRT Haber, και προσθέτει: «Δεν εναπόκειται σε κανέναν να προσπαθήσει να αποκλείσει τη χώρα μας από τη Μεσόγειο, η οποία βρίσκεται υπό τουρκική κυριαρχία εδώ και αιώνες».

Η Ελλάδα έχει δείξει ότι δεν είναι ειλικρινής σχετικά με τον διάλογο με την πειρατική συμφωνία που συνήψε με την Αίγυπτο στις 6 Αυγούστου 2020. Με αυτήν τη συμφωνία, παραβιάστηκε η υφαλοκρηπίδα της χώρας μας και της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο. Με αυτήν την εξέλιξη, το πλοίο Oruc Reis ξεκίνησε την προγραμματισμένη σεισμική ερευνητική δραστηριότητα από σήμερα. Δεν υπάρχει νομική βάση για την Ελλάδα να αντιταχθεί στη δραστηριότητά μας», αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ σε άλλο σημείο.
«Η Τουρκία έχει την ισχύ, τη δυνατότητα να καταστρέψει «συμμαχίες του κακού» στη Μεσόγειο που είναι εναντίον της», προσθέτει. «Όσοι ενεργούν σύμφωνα με το “Είμαι ο μοναδικός ιδιοκτήτης της Μεσογείου” θα απογοητευτούν πικρά», επισημαίνει το τουρκικό ΥΠΕΞ.

aftodioikisi
Διαβάστε Περισσότερα » "Πρόκληση από το τουρκικό ΥΠΕΞ: Έχουμε την ισχύ να καταστρέψουμε κάθε «συμμαχία του κακού»"

Κορωνοϊός: Στα 126 τα νέα κρούσματα - 38 στην Αττική, 18 στη Θεσσαλονίκη

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 126 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων τα 10 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 5.749, εκ των οποίων το 55.0% αφορά άνδρες.

Αναλυτικά τα νέα κρούσματα εντοπίστηκαν:

10 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

- 26 εισαγόμενα κρούσματα, εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν σε μετανάστες που αφίχθηκαν στη Μυτιλήνη.

38 κρούσματα στην Π.Ε. Αττικής, εκ των οποίων τουλάχιστον τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα ή ιστορικό πρόσφατο ταξιδιού στο εσωτερικό της χώρας.

18 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων περισσότερα από τα μισά είχαν στενή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα.

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Βοιωτίας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δωδεκανήσου,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου Κρήτης,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καβάλας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας,

- 5 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,

- 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης,

- 1 κροούσμα στην Π.Ε. Σερρών,

- 2 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων,

- 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής, 2 εκ των οποίων συνδέονται με συρροή κρουσμάτων στο εργοστάσιο ελαιουργίας.

Από το σύνολο των κρουσμάτων, τα 1473 (25.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2795 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

exelixi10_8


24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 6 (25.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 58.3% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 129 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

xartis10_8


Τέλος, έχουμε 1 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 213 θανάτους συνολικά στη χώρα. 70 (32.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ


protothema
Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 126 τα νέα κρούσματα - 38 στην Αττική, 18 στη Θεσσαλονίκη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news