facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Στο 20% η υποχρεωτική συμμετοχή φαρμακοποιών στα νέα «εταιρικά» φαρμακεία

Την πολυαναμενόμενη κοινή υπουργική απόφαση που ρυθμίζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων κοινοποίησε την Πέμπτη το υπουργείο Υγείας στον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο (ΠΦΣ) και λίγο προτού αυτή δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, δίνοντας έτσι τέλος στις υποθέσεις και τα σενάρια αλλά και πυροδοτώντας νέο γύρο κινητοποιήσεων των φαρμακοποιών.

Ο "άγνωστος Χ" αλλά και ρυθμιστής της επόμενης ημέρας για το φαρμακείο στην χώρα μας, δηλαδή το μάξιμουμ ποσοστό των μεριδίων που θα μπορεί να κατέχει πτυχιούχος φαρμακοποιός στα νέα φαρμακεία, "αποκαλύπτεται" στην κοινή υπουργική απόφαση, πλην όμως απέχει μακραν και από τα πιο μελανά σενάρια που εξέταζαν οι εκπρόσωποι των φαρμακοποιών.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η υποχρεωτική συμμετοχή φαρμακοποιού με 20% στην εταιρική σύνθεση του φαρμακείου. "Στην εταιρική σύνθεση των ΕΠΕ στις οποίες συμμετέχουν μη φαρμακοποιοί, μετέχει υποχρεωτικά ως εταίρος, με ποσοστό συμμετοχής τουλάχιστον 20%, και ο ορισθείς υπεύθυνος φαρμακοποιός για την λειτουργία κάθε φαρμακείου" αναφέρεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 2 με τίτλο "Ρυθμίσεις για τις άδειες φαρμακείου".

Επιπλέον, διευκρινίζεται ότι κάθε άδεια ίδρυσης αντιστοιχεί σε 1 φαρμακείο, αλλά ειδικά για το έτος 2015 επιτρέπεται η χορήγηση μέχρι πέντε αδειών, ενώ ο ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός χορηγούμενων αδειών αυξάνεται κατά μία άδεια ετησίως έως και το 2020. Έτσι, συνολικά καθορίζεται ως ανώτατος επιτρεπόμενος αριθμός αδειών οι 10 άδειες φαρμακείου σε όλη την επικράτεια.

Οι άδειες ίδρυσης φαρμακείων χορηγούνται σε φαρμακοποιούς κατόχους άδειας ασκήσεως επαγγέλματος φαρμακοποιού χώρας μέλους της Ε.Ε., καθώς και σε άλλα φυσικά πρόσωπα πολίτες κράτους-μέλους της Ε.Ε., από τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφερειακής Ενότητας της έδρας των φαρμακείων και εντός αυτής, με απόφαση του Αρμόδιου Περιφερειάρχη και δηλώνονται από τον κάτοχο της αδείας στον οικείο Φαρμακευτικό Σύλλογο εντός εξήντα (60) ημερών. Επίσης, άδειες μπορούν να ζητούν και να λαμβάνουν συνεταιρισμοί φαρμακοποιών μελών της Ομοσπονδίας Συνεταιρισμών Φαρμακοποιών Ελλάδος και έπειτα από αιτιολογημένη απόφαση του Δ. Σ. της ΟΣΦΕ.

Λουράντος: Προσχηματικό το ποσοστό 20%

Προσχηματικό και για το θεαθήναι χαρακτήρισε το 20% της προβλεπόμενης συμμετοχής του Φαρμακοποιού στα νέα φαρμακεία ο πρόεδρος του ΠΦΣ, κ. Κώστας Λουράντος, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι η υπουργική απόφαση υπαγορεύθηκε από συγκεκριμένα συμφέροντα.

"Το προσχηματικό και για το θεαθήναι ποσοστό συμμετοχής ουσιαστικά καθιστά τον φαρμακοποιό υπεύθυνο για οτιδήποτε συμβεί, ανεξάρτητα εάν πλέον θα ενεργεί κατ΄ εντολήν του επιχειρηματία εταίρου. Παράλληλα στερεί από τον Έλληνα πολίτη την αξιόπιστη επιστημονική συμβουλή και συμβολή του φαρμακοποιού, τον οποίο η ΚΥΑ καθιστά υποχείριο του εμφανούς ή αφανούς εταίρου" υπογραμμίζει σε ανακοίνωση του ο ΠΦΣ.

Σύμφωνα με τους φαρμακοποιούς, ο κλάδος τους παραδίδεται, αλλά ως κουφάρι πλέον, λόγω της οικονομικής εξαθλίωσης, "σε εσωτερικά και εξωτερικά συμφέροντα".

Οι φαρμακοποιοί δηλώνουν ότι "απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την Υπουργική Απόφαση και την επιστρέφουν ως απαράδεκτη" καθώς και ότι θα προσφύγουν άμεσα στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news