facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Παρέμβαση Γιούνκερ για το δημοψήφισμα – Όλη η συνέντευξη

Θα ήθελα να ζητήσω από τον ελληνικό λαό να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ.

Αν πει «ναι» στις προτάσεις που δημοσιεύτηκαν χθες, τόσο το καλύτερο, τόνισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Κομισιόν, οι Ελληνες δεν πρέπει να «αυτοκτονήσουν» γιατί φοβόμαστε τον θάνατο, να πουν «ναι» ανεξάρτητα από το ερώτημα που θα τεθεί. Γιατί οι Ελληνες πολίτες είναι υπεύθυνοι και υπερήφανοι για τον εαυτό τους.

Ενα «όχι» θα σήμαινε ότι η Ελλάδα λέει «όχι» στην Ευρώπη, ανέφερε ο ίδιος.


VIDEO 1 από realmedialive 

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε πως περιμένει ότι η ευρωζώνη θα συνεχίσει να έχει 19 μέλη.

Είμαι υπέρ μιας Ευρώπης της υπομονετικής αναζήτησης του κοινού συμφέροντος όχι της αντιπαράθεσης εθνικών συμφερόντων όχι της αντιπαλότητας εθνικών εγωισμών, είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κομισιόν, «δεν υπάρχει ένα παιχνίδι πόκερ που κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει, όλοι κερδίζουμε, όλοι χάνουμε». 

«Δεν είμαι», ανέφερε ο ίδιος, «ευχαριστημένος με το θέαμα που παρουσίασε η Ευρώπη την προηγούμενη εβδομάδα. Αισθάνομαι προδομένος».


VIDEO 2 από realmedialive 

«Γίνεται λόγος για έγγραφο τελεσίγραφο. Από πού προέρχονται αυτές οι αντιμαχίες, οι προσβολές και αυτοί οι εκβιασμοί;», αναρωτήθηκε ο κ. Γιούνκερ.

Την Παρασκευή, είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν, μετά από μήνες συζητήσεων βρισκόμασταν σε ένα τραπέζι προσπαθώντας να βρούμε συμφωνία. Αυτή η προσπάθεια κόπηκε από ένα διάγγελμα για δημοψήφισμα χωρίς να λέγεται όλη η αλήθεια.

Εκανα τα πάντα. Προσπάθησα να κάνω τα πάντα και δεν μας αξίζουν οι επικρίσεις που μας γίνονται. Δεν αξίζουν ούτε στον Γερούν Ντάισελμπλουμ που κατέβαλε τεράστιες προσπάθειες, σημείωσε ο ίδιος.

«Τι διακυβεύεται; Η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη», ανέφερε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


VIDEO 3 από realmedialive 

Ο ίδιος σημείωσε ότι ο ελληνικός λαός μου είναι ιδιαίτερα προσφιλής. Δεν είναι κούφια λόγια αυτά που λέω. Προσπάθησα να είμαι στο πλευρό τους. Ξέρω τι δυσκολίες πέρασαν.

«Το τελευταίο πεντάμηνο ενεπλάκην προσωπικά σε όλη την διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Για μένα η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ δεν ήταν ποτέ μια πιθανότητα και δεν είναι. Όμως δεν μπορώ να εξασφαλίσω μια λύση ώστε να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη κόντρα σε 18 χώρες», τόνισε.

Όπως είπε ο κ. Γιούνκερ, έκανα ό,τι μπορούσα. Στο κομμάτι της συνεργασίας, προσαρμόσαμε τη διαδικασία στις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Δεν πήγαμε στην Αθήνα και δημιουργήσαμε το Brussels Group. Δούλεψα για να τεθούν οι συζητήσεις σε πιο πολιτικό επίπεδο.

Τόσο εγώ όσο και ο Γ. Ντάισελμπλουμ, είπε ο επικεφαλής της Κομισιόν, φέραμε τις συζητήσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο, όπως είχε ζητηθεί και δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν, δείξαμε τεράστια υπομονή στο ότι οι ελληνικές προτάσεις έφταναν πολύ αργά.


VIDEO 4 από realmedialive 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Επιτροπής, το πακέτο που προτείνεται είναι απαιτητικό αλλά έντιμο. Δεν υπάρχει κυνήγι μαγισσών. Δεν ζητήσαμε περικοπές συντάξεων, είναι ένα πακέτο που φέρνει πολύ διαφανή δημόσια διοίκηση. Εμείς στην ΕΕ επιμείναμε στα πλέον κοινωνικά και δίκαια μέτρα. 

Όπως είπε ο ίδιος, ακόμα και η ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται ότι το ασφαλιστικό χρήζει μεταρρύθμισης και ότι δεν είναι βιώσιμο. Ολοι πρέπει να συνεισφέρουν στο μέτρο που μπορούν. Για παράδειγμα, μπορεί να ξεκινήσει με τις πρόωρες συντάξεις. Η Αθήνα θα μπορούσε να αντικαταστήσει μέτρα με άλλα αρκεί τα μεγέθη να βγαίνουν.

Δεν πρόκειται, τόνισε, για ένα «ηλίθιο πακέτο λιτότητας». Κάποια από τα μέτρα θα είναι δύσκολα βραχυπρόθεσμα, αλλά το πακέτο έχει ορίζοντα ανάπτυξης. 

Δεν ζητούμε απλά 12 δισ. εξοικονόμηση τα επόμενα χρόνια. Η δημοσιονομική εξυγίανση σημαίνει ότι πρέπει να μείνουν τα δημόσια οικονομικά υπό έλεγχο ενώ προχωρούμε προς την ανάπτυξη.


VIDEO 5 από realmedialive 

Επίσης, επεσήμανε ο κ. Γιούνκερ, «δεν ζητήσαμε περικοπές μισθών. Ζητήσαμε αναδιοργάνωση στο δημόσιο και αλλαγές στα εργασιακά σε συνεργασία με θεσμούς όπως το ILO».

«Ζητήσαμε περικοπές στις αμυντικές δαπάνες και αυτό νομίζω ότι είναι θεμιτό. Ζητήσαμε λιγότερο ευνοϊκό καθεστώς για τους εφοπλιστές, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρόσθεσε:

«Το πακέτο που προτείναμε σημαίνει περισσότερες επενδύσεις και ανάπτυξη. Αλλά δεν μπορούν να γίνουν γρήγορα, χωρίς μεταρρυθμίσεις». 

«Γιατί οι τιμές στην ενέργεια και κάποιες άλλες υπηρεσίες είναι από τις υψηλότερες στην Ευρώπη; Γιατί υπάρχουν συμφέροντα, απάντηση. Γιατί δεν έχει 
καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή;», αναρωτήθηκε πρόεδρος της Κομισιόν.


VIDEO 6 από realmedialive 

Η μεγάλη πρόκληση για την Ελλάδα είναι σήμερα η αβεβαιότητα, ξεκαθάρισε ο ίδιος, συμπληρώνοντας: 

«Που βρισκόμαστε τώρα; Οι ελληνικές αρχές έφυγαν Παρασκευή νύχτα από το τραπέζι ενώ συζητούσαμε ακόμα και ενώ είχαμε συμφωνήσει να κατέβει ο ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%».

«Η φυγή των Ελληνων συναδέλφων, έγινε την χειρότερη στιγμή. Είχαμε πει στον Αλέξη Τσίπρα ότι το Eurogroup ήταν έτοιμο να συζητήσει περισσότερο τα μέτρα και είχαμε συζητήσει μαζί με τον Ρέγκλινγκ για το θέμα του χρέους, είπε και συνέχισε: 

«Εμείς στην Κομισιόν συμφωνούσαμε για ένα πακέτο 35 δισ. ευρώ για να γίνουν επενδύσεις στην Ελλάδα».

Όπως δήλωσε ο κ. Γιούνκερ, ήμασταν έτοιμοι να κινήσουμε βουνά μέχρι την τελευταία στιγμή μέχρι που μας έκλεισαν την πόρτα. 

«Δεν έχω να κάνω άλλες προτάσεις σήμερα. Προτείνω τις προτάσεις που έκανα και μπορούσαν εύκολα να οδηγήσουν σε συμφωνία», τόνισε ο πρόεδρος της Επιτροπής.


real

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news