facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 22 Ιουλίου 2012

Τι σημαίνει η απόφαση της ΕΚΤ να μη δέχεται ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο

Η Φρανκφούρτη ξεκαθαρίζει προς την Αθήνα ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων και «διαπραγματεύσεων» «Εφαρμόστε το μνημόνιο τώρα, με κάθε τρόπο». Αυτό είναι στην ουσία το μήνυμα, που έστειλε χθες προς τη χώρα μας ένας εκ των δανειστών μας, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με την απόφασή της να μην κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες.

Στην ουσία, η Φρανκφούρτη ξεκαθαρίζει προς την Αθήνα ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια καθυστερήσεων και «διαπραγματεύσεων» αν θέλουμε να μείνουμε μέλος της Ευρωζώνης.

Με λίγα λόγια, να κάνουμε πράξη τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί και νομοθετηθεί, να κόψουμε δαπάνες και σπατάλες 11,6 δισ. ευρώ και να υλοποιήσουμε – επιτέλους – τις μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, που τόσο έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία, ανεξαρτήτως μνημονίου.

Αυτό σημαίνει ότι τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας μας δεν θα έχουν πηγή για να αντλούν ρευστότητα;

Όχι. Υπάρχει ο μηχανισμός της Τράπεζας της Ελλάδος, ο γνωστός ELA – Emergency Liquidity Assistance, ο οποίος θα συνεχίσει να τροφοδοτεί τις τράπεζες με το απαραίτητο ρευστό.

Αλλάζει κάτι στα όποια επίπεδα ρευστότητας χορηγούν τα πιστωτικά ιδρύματα προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά;

Όχι. Ό,τι έδιναν – δηλαδή ελάχιστα – θα συνεχίσουν να δίνουν. Θυμίζουμε, άλλωστε, την έκεθση της Alpha Bank μέσα στην εβδομάδα, όπου επισήμανε πως – τουλάχιστον για αυτό το τρίμηνο – η χρηματοδότηση της οικονομίας δεν θα αποκατασταθεί. Αλλάζει, όμως, το κόστος του χρήματος, δεδομένου ότι ο ELA παρέχει ακριβότερη ρευστότητα σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Θα υπάρξει πρόβλημα για τις καταθέσεις μας;

Όχι. Απολύτως κανένα. Οι καταθέσεις είναι διασφαλισμένες και εγγυημένες και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη απόφαση.

24h

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news