facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020

Ποιοι κάτοχοι διπλώματος ΙΧ θα μπορούν να οδηγούν μοτοσικλέτες ελεύθερα;

Μια πιο ήπια λύση για όλους αποφάσισε να υιοθετήσει το Υπουργείο στις άδειες οδήγησης αυτοκινήτων και δικύκλων έως 125 κ.εκ.

Ισοδύναμα αλλά υπό προϋποθέσεις και με πρακτικές εξετάσεις οδήγησης αποφάσισε να είναι τα διπλώματα οδήγησης των αυτοκινήτων με εκείνα των δικύκλων με κυβισμό έως 125 κ.εκ. η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsauto.gr η ισοδυναμία θα είναι εν μέρει (demi) και θα αφορά μόνο όσους έχουν δίπλωμα οδήγησης για πάνω από 12 έτη ή θα είναι άνω των 30 ετών! Η συγκεκριμένοι οδηγοί αυτοκινήτων θα μπορούν να αποκτούν και δίπλωμα οδήγησης για δίκυκλο έως 125 κ.εκ. μόνο κατόπιν πρακτικών εξετάσεων οδήγησης ακόμη και χωρίς τη συμβολή των Σχολών Οδηγών καθώς θα μπορούν με το δικό τους δίκυκλο ή κάποιου γνωστού τους να μεταβαίνουν στο χώρο εξετάσεων ώστε να περάσουν μόνο από τις πρακτικές εξετάσεις οδήγησης! Ναι σωστά διαβάσατε οι οδηγοί που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις εξαιρούνται από τις θεωρητικές εξετάσεις αλλά και από τα μαθήματα οδήγησης, τα οποία γίνονται προαιρετικά, και βέβαια με αυτό τον τρόπο το κόστος απόκτησης της άδειας οδήγησης για δίκυκλο 125 κ.εκ. μειώνεται στο ελάχιστο καθώς το μόνο έξοδο αφορά στην απόκτηση του e-παραβόλου προγραμματισμού πρακτικών εξετάσεων που κοστίζει μόλις 15 ευρώ.

Με αυτό τον τρόπο τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εκτιμούν πως ικανοποιούν τα αιτήματα των Σχολών Οδηγών όσο και των πολιτών αλλά και εμπόρων δικύκλων.

Οι Σχολές Οδηγών σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr άσκησαν αφόρητες πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για να μην επιτευχθεί η ισοδυναμία μεταξύ των διπλωμάτων οδήγησης αυτοκινήτων και δικύκλων έως 125 κ.εκ. καθώς θα δημιουργούνταν τεράστια προβλήματα στην… οδική ασφάλεια.

Βέβαια κανείς δεν έκανε λόγο για τα… φακελάκια που θα χάνονταν καθώς αποτελεί κοινό μυστικό ότι αυτά τα χρήματα τα μοιράζονται κάποιοι εξεταστές με κάποιες Σχολές Οδηγών που εν τέλει δίνουν διπλώματα με το αζημίωτο σε ανθρώπους που ίσως να μην έχουν οδηγήσει ποτέ στη ζωή τους!

Αλλά σύμφωνα με κάποιους οι άνθρωποι που οδηγούν χρόνια αυτοκίνητα δεν έχουν καμία οδική παιδεία

Τελικά η demi-ισοδυναμία στα διπλώματα οδήγησης μεταξύ ΙΧ και δίκυκλου αποτελεί το πρώτο βήμα προς την σωστή κατεύθυνση και ο χρόνος και τα αποτελέσματα από την συγκεκριμένη κίνηση θα αποδείξουν αν οι Έλληνες οδηγοί θα μπορούν στο απώτερο μέλλον να οδηγούν με το δίπλωμα αυτοκινήτου και δίκυκλο έως 125 κ.εκ. και χωρίς να δίνουν πρακτικές εξετάσεις οδήγησης…

newsauto

Διαβάστε Περισσότερα » "Ποιοι κάτοχοι διπλώματος ΙΧ θα μπορούν να οδηγούν μοτοσικλέτες ελεύθερα;"

Βόλος: Εννέα κρούσματα σε κέντρο αποκατάστασης - Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο

Συναγερμός σήμανε απόψε στον Βόλο, όταν εννέα κρούσματα κορωνοϊού εντοπίστηκαν σε Μονάδα Υγείας που λειτουργεί ως Κέντρο Αποκατάστασης στην πόλη.

Τα εννέα άτομα που εντοπίσθηκαν με κορωνοϊό είναι ηλικίας μεταξύ 65 και 90 ετών και όλοι είναι νοσηλευόμενοι, οι οποίοι και μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο "Αχιλλοπούλειο" Νοσοκομείο του Βόλου και νοσηλεύονται στην Β' Παθολογική Κλινική, η οποία έχει διαμορφωθεί, ώστε να μπορεί να υποδέχεται και να νοσηλεύει ασθενείς με κορωνοϊό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ οι νοσηλευόμενοι που προσβλήθηκαν από κορωνοϊό είναι έξι γυναίκες και τρεις άνδρες και αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα υγείας, όπως καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά.

Ήδη έχει ενημερωθεί ο ΕΟΔΥ και αναμένεται να διενεργηθούν τεστ σε όλο το προσωπικό του Κέντρου Αποκατάστασης, ενώ το επισκεπτήριο στη Μονάδα Αποκατάστασης έχει ήδη απαγορευτεί.

ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόλος: Εννέα κρούσματα σε κέντρο αποκατάστασης - Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο"

Βρετανία - Κορωνοϊός: 20.000 νέα κρούσματα και υπερδιπλάσιοι θάνατοι σε σχέση με χθες

Η Βρετανία κατέγραψε σήμερα 20.018 νέα κρούσματα της COVID-19 και 397 νέους θανάτους ασθενών που επήλθαν μέσα σε 28 ημέρες από τη διάγνωσή τους με τον ιό SARS-CoV-2, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων είναι υψηλότερος σε σχέση με τα 18.950 κρούσματα που καταγράφηκαν χθες, όταν και 136 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του νέου κορωνοϊού.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα βρίσκεται σε καθεστώς lockdown μεχρι -τουλάχιστον- τις 2 Δεκεμβρίου εξαιτίας της έξαρσης των κρουσμάτων. Η κυβέρνηση Τζόνσον διατεινόταν μέχρι πρόσφατα ότι προσπαθούσε να το αποφύγει πάση θυσία, εν τέλει όμως αποφάσισε την νέα καραντίνα εν μέσω σφοδρής κριτικής από τους αντιπάλους της.

Η Βρετανία έχει το μεγαλύτερο αριθμό θανάτων από COVID-19 που έχει δηλωθεί επίσημα στην Ευρώπη και βρίσκεται αντιμέτωπη με περισσότερα από 20.000 νέα περιστατικά μόλυνσης ημερησίως.

Οι επιστήμονες έχουνε προειδοποιήσει ότι το χειρότερο σενάριο, που προβλέπει 80.000 νεκρούς, είναι δυνατό να ξεπεραστεί στη διάρκεια του χειμώνα.

 ΑΜΠΕ/naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Βρετανία - Κορωνοϊός: 20.000 νέα κρούσματα και υπερδιπλάσιοι θάνατοι σε σχέση με χθες"

Γαλλία: Περισσότεροι από 850 οι ημερήσιοι θάνατοι από κορονοϊό

Οι υγειονομικές αρχές στην Γαλλία ανακοίνωσαν σήμερα 36.330 νέα κρούσματα κορονοϊού τις τελευταίες 24 ώρες, πολύ λιγότερα από το ρεκόρ των 52.518 κρουσμάτων που καταγράφηκε χθες, Δευτέρα, αλλά οι 854 ημερήσιοι θάνατοι που είχαν σχέση με την ασθένεια είναι ο βαρύτερος απολογισμός μετά την 15η Απριλίου.

Οι αριθμοί στην  Γαλλία

Ο αριθμός αυτός είναι διπλάσιος από τους 416 θανάτους που αναφέρθηκαν χθες, Δευτέρα και ο συνολικός αριθμός των θανάτων ανέρχεται τώρα σε 38.289.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στο εξής σε 1.502,763, ο πέμπτος υψηλότερος παγκοσμίως.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/ newsit
Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Περισσότεροι από 850 οι ημερήσιοι θάνατοι από κορονοϊό"

Σεισμός στη Σάμο: Το νησί ανυψώθηκε κατά 18 - 25 εκατοστά!

Ανύψωση τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα του νησιού της Σάμου, μετά τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές, αφαιρώντας ανθρώπινες ζωές σε Ελλάδα και Τουρκία κατέγραψε έρευνα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών υπό τον Ευθύμη Λέκκα.

Πιο συγκεκριμένα, η ερευνητική ομάδα του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών αποτελούμενη από τους Καθηγητή Δρ. Ευθύμη Λέκκα, Υποψ. Δρ. Σπυρίδωνα Μαυρούλη, Υποψ. Δρ. Μαριλία Γώγου, Υποψ. Δρ. Ιωάννα Τριαναταφύλλου, με τη συμμετοχή και του σεισμολόγου Δρος Γεράσιμου Παπαδόπουλου, πραγματοποίησε εκτεταμένη έρευνα πεδίου για το σεισμό της Σάμου, τις επιπτώσεις του στα κτήρια, τα συνοδά γεωδυναμικά φαινόμενα, το τσουνάμι και τις σημαντικές εδαφικές παραμορφώσεις.

Από τα σημαντικότερα ευρήματα είναι η τεκτονική ανύψωση, που παρατηρήθηκε τόσο στο βόρειο όσο και στο νότιο τμήμα, δηλαδή στο ανερχόμενο τέμαχος του ρήγματος, που ενεργοποιήθηκε στο θαλάσσιο χώρο βόρεια του νησιού.


anipsosi2

Στο βόρειο μέρος η τεκτονική ανύψωση πιστοποιήθηκε σε παράκτιες θέσεις στο Καρλόβασι (Εικ. 1, 2, 3), ενώ στο νότιο μέρος σε παράκτιες θέσεις στο Ποτοκάκι, στο Πυθαγόρειο και στην Ψιλή Άμμο

Από το σύνολο των επιτόπιων παρατηρήσεων προκύπτει ότι η μόνιμη συνσεισμική ανύψωση του νησιού είναι της τάξης των 18-25 εκατοστών.

Επίσης, σημαντικές εδαφικές μεταβολές είναι και οι κατολισθήσεις, οι οποίες συνδέονται γεωδυναμικά με το υποθαλάσσιο σεισμικό ρήγμα με διεύθυνση Α-Δ και με κλίση προς Βορρά. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η κατολίσθηση στην παραλιακή θέση Αυλάκια με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή της κυκλοφορίας.

anipsosi20
 

Επιπρόσθετες σημαντικές καταπτώσεις βράχων αναφέρθηκαν στον Κερκετέα στα νότια του Καρλοβασίου.

Η έρευνα συνεχίζεται και μια πιο πλήρης έκθεση θα δημοσιευτεί σύντομα στο Newsletter of Environmental, Disaster, and Crises Management Strategies, του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών & Κρίσεων» του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά την έρευνα

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεισμός στη Σάμο: Το νησί ανυψώθηκε κατά 18 - 25 εκατοστά!"

Αναστασιάδης - Τατάρ: Θετικό κλίμα για πενταμερή συνάντηση

Σε φιλική ατμόσφαιρα πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη με τον νέο ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ.

Σε δηλώσεις του, στο Προεδρικό Μέγαρο, μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση του με τον ηγέτη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, από την οικία της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι «πρέπει να πω, ότι ήταν σε φιλική ατμόσφαιρα που πραγματοποιήθηκε η συνάντηση.

Όπως ήταν αναμενόμενο, από δικής μου πλευράς έθεσα και εξέφρασα την αποφασιστικότητα να συμμετάσχω σε μια νέα πενταμερή συνάντηση και σύμφωνα με το γράμμα του ΓΓ της 29ης που απευθυνόταν σε εμένα αλλά αντιλαμβάνομαι ότι ανάλογο είχε πάει και στον κ. Τατάρ, προκειμένου να συζητήσουμε στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Ο κ. Τατάρ είπε ότι είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε μια άτυπη πενταμερή, αλλά θα πρέπει στο τραπέζι να τεθούν και άλλες ιδέες.

Εν συνεχεία ήγειρα το θέμα της Αμμοχώστου και από πλευράς του ήγειρε το θέμα των υδρογονανθράκων.

Ήταν η πρώτη συνάντηση, δεν έχουμε μπει σε λεπτομέρειες ή συζητήσεις. Βεβαίως, επέμεινα ότι αυτό που πρέπει να συζητηθεί είναι το πώς επανενώνεται ο τόπος και η προοπτική για το μέλλον και ο ίδιος επέμεινε ότι ύστερα από τόσα χρόνια θα πρέπει να δούμε και άλλες μορφές λύσης.

Οπωσδήποτε αυτό που έχει σημασία είναι να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία, έτσι ώστε να επιτραπεί στον ΓΓ να συγκαλέσει μια άτυπη πενταμερή για να δούμε πού ακριβώς οδηγούμεθα».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «δεν θα ήθελα μετά την πρώτη συνάντηση να κάνω δηλώσεις, οι οποίες θα μολύνουν ενδεχόμενα μια φιλική ατμόσφαιρα. Χωρίς αμφιβολία υπάρχει διάσταση θέσεων».

Σε ερώτηση αν θα έρθει στην Κύπρο η κ. Λουτ, ο Πρόεδρος είπε ότι «εξαρτάται από τον ΓΓ», ενώ ερωτηθείς για το τι έθεσε σε σχέση με την Αμμόχωστο είπε ότι «για την Αμμόχωστο, ό,τι έπρεπε να λεχθεί ελέχθη».

Η συνάντηση διήρκεσε σχεδόν 2 ώρες και πραγματοποιήθηκε στην κατοικία της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ στο αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών

Η ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών μεταξύ άλλων αναφέρει: 

«Η άτυπη συνάντησή τους πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Ειδικής Αντιπροσώπου - Αναπληρωτή Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, κα. Elizabeth Spehar, και τους έδωσε την ευκαιρία να γνωριστούν μεταξύ τους και να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους άτυπη ανταλλαγή απόψεων σε μια εγκάρδια ατμόσφαιρα.

Ο κ. Τατάρ και ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να ανταποκριθούν θετικά στη δέσμευση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για διερεύνηση της δυνατότητας σύγκλησης μιας άτυπης πενταμερούς συνάντησης υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, σε ευνοϊκό κλίμα, στο κατάλληλο στάδιο».

ΑΜΠΕ/ naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναστασιάδης - Τατάρ: Θετικό κλίμα για πενταμερή συνάντηση"

Μπέος: Βγήκε από το νοσοκομείο μετά από κορωνοϊό & τα έβαλε με τον Τσίπρα

Βγαίνοντας από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας όπου νοσηλεύτηκε έχοντας κορωνοϊό, ο Αχιλλέας Μπέος, Δήμαρχος Βόλου, έριξε τα βέλη του κατά του… Αλέξη Τσίπρα!

«Ρε τί έχετε προσφέρει στην πατρίδα σας; Κοπρίτες. Πώς θα επιστρέψετε στην εξουσία είναι; Έτσι δεν θα επιστρέψετε ποτέ, γιατί πλέον ο κόσμος ξύπνησε. Τί φταίει ο καθένας που βρίσκεται στην εξουσία είτε λέγεται Μακρόν, είτε Μητσοτάκης, εδώ πρόκειται για μία πανδημία» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Τον σιχάθηκα. Δεν ντρέπεσαι να το παίζεις και προοδευτικός; Ντροπή Τσίπρα», είπε ο Αχιλλέας Μπέος με τον γνωστό του τρόπο και την άνεση που ξέρουμε να εκφράζεται και από τα γήπεδα.

Ο Αχιλλέας Μπέος κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για μικροπολιτική στο θέμα της πανδημίας ενώ δήλωσε πως εάν και δεν είναι Νέα Δημοκρατία, στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη που διαχειρίζεται την κρίση.

Σε ένα παραλήρημα φράσεων, που πολλές από αυτές δεν ολοκληρώνονταν, καταφέρθηκε εναντίον του κ. Τσίπρα λέγοντας χαρακτηριστικά «θα εκφραστώ απέναντι στην κατάντια όπως ξέρω. Αυτοί οι πολιτικοί απατεώνες. Βγαίνει ο Τσίπρας. Τι δουλειά έχει κάνει; Είναι να τρελαίνεσαι. Εκμεταλλεύεστε τον πόνο των συνανθρώπων σας για να κάνετε φθηνή πολιτική; Ρε απατεώνες, αυτό είναι το πρόβλημα της πατρίδας μας; Σε μία περίοδο κρίσης σε μία πανδημία, τι λαϊκισμός είναι αυτός; Τόσο γλυκιά είναι η εξουσία; Τι κάνετε; Εδώ υποφέρει ο κόσμος. Δεν είμαι ΝΔ, και δεν με ενδιαφέρει ο Μητσοτάκης, ας πάει να κόψει το λαιμό του. Αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Ρε τι έχετε προσφέρει στην πατρίδα σας; Κοπρίτες. Πώς θα επιστρέψετε στην εξουσία είναι; Έτσι δεν θα επιστρέψετε ποτέ, γιατί πλέον ο κόσμος ξύπνησε. Τι φταίει ο καθένας που βρίσκεται στην εξουσία είτε λέγεται Μακρόν είτε Μητσοτάκης, εδώ πρόκειται για μία πανδημία. Τον σιχάθηκα. Δεν ντρέπεσαι να το παίζεις και προοδευτικός; Ντροπή Τσίπρα».

 

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Μπέος: Βγήκε από το νοσοκομείο μετά από κορωνοϊό & τα έβαλε με τον Τσίπρα"

Κύπρος: 174 νέα κρούσματα, πέντε οι διασωληνωμένοι

Το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου, ενημέρωσε ότι από σύνολο 4,033 εργαστηριακών διαγνώσεων εντοπίστηκαν 174 νέα περιστατικά της νόσου COVID-19.

Σημειώνεται ότι εντοπίστηκαν ακόμα 2 θετικά περιστατικά από το Σωκράτειο Μέλαθρον Ευγηρίας στην Λεμεσό, μετά τη μεταφορά τους στο ΤΑΕΠ Λεμεσού. Διακομίστηκαν για νοσηλεία στο νοσοκομείο αναφοράς.

Επιπρόσθετα, διεκπεραιώθηκαν 95 δείγματα που λήφθηκαν στο πλαίσιο δειγματοληπτικού ελέγχου που διενεργεί η ΚΟΠ σε Σωματεία που συμμετέχουν στις διοργανώσεις της, χωρίς τον εντοπισμό κρούσματος.

Συνεπώς και με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται στα 4,934.

Επιπρόσθετα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αμμοχώστου νοσηλεύονται 27 άτομα θετικά στον ιό SARS-CoV-2, εκ των οποίων τα τέσσερα στη Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας.

Επιπλέον, στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας εξακολουθούν να νοσηλεύονται διασωληνωμένοι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας πέντε ασθενείς, ενώ άλλα δέκα άτομα νοσηλεύονται σε θάλαμο COVID-19.

naftemporiki

Διαβάστε Περισσότερα » "Κύπρος: 174 νέα κρούσματα, πέντε οι διασωληνωμένοι"

Κοντοζαμάνης: Ψεύτες και συκοφάντες όσοι λένε πως ασθενείς με κορονοϊό μένουν εκτός ΜΕΘ

Σκληρή απάντηση έδωσε ο Βασίλης Κοντοζαμάνης σε όσους αναφέρουν ότι μένουν ασθενείς με Covid19 εκτός ΜΕΘ. Ο υφυπουργός Υγείας έκανα λόγο για ψέματα, συκοφαντίες και προσβολή των επαγγελματιών Υγείας.

Ο κ. Κοντοζαμάνης τόνισε, παράλληλα, πως η προσπάθεια ενίσχυσης του Συστήματος Υγείας είναι συνεχής αλλά δεν είναι ανεξάντλητες οι δυνάμεις μας. Ειδικότερα, αναφερόμενος ο υφυπουργός Yγείας σε όσους αναφέρουν ότι μένουν ασθενείς με κορονοϊό εκτός ΜΕΘ υπογράμμισε: “Θεωρώ αδιανόητο ότι υπάρχει κάποιος που ισχυρίζεται ότι μένουν άνθρωποι εκτός ΜΕΘ και όποιος το κάνει αυτό σίγουρα δεν έχει σχέση με το Σύστημα Υγείας και βεβαίως αυτά που διατυπώνει είναι ψέματα και συκοφαντίες. Μειώνει την προσπάθεια την οποία καταβάλλουμε όλοι και βεβαίως προσβάλλει τους γιατρούς, τους νοσηλευτές που αυτήν τη στιγμή δίνουν τη μάχη με την πανδημία”.

Κατά την ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας, ο Βασίλης Κοντοζαμάνης εξήγησε ότι η διασωλήνωση είναι μία ιατρική πράξη για την οποία αποφασίζει ο γιατρός, “δεν αποφασίζει η κυβέρνηση, ούτε το υπουργείο Υγείας. Ας αφήσουμε την ιατρική κοινότητα να κάνει τη δουλειά της”.

Ο κ. Κοντοζαμάνης έδωσε και στοιχεία για την λειτουργία κλινών ΜΕΘ. Ειδικότερα, στην επικράτεια λειτουργούν 997 κλίνες, εκ των οποίων 696 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid19 είναι διαθέσιμες 331 κλίνες, εκ των οποίων 209 είναι καλυμμένες και 122 κενές. Στην Αττική σε σύνολο 359 κλινών ΜΕΘ, 292 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 λειτουργούν 140 εκ των οποίων 99 είναι καλυμμένες και 41 κενές. Στην Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ οι 92 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για κορονοϊό διατίθενται 83 εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες και οι 20 είναι κενές.

Το σύστημα υγείας αναδιατάσσει τις δυνάμεις του όπου υπάρχει ανάγκη, τόσο σε κλίνες νοσηλείας όσο και σε κλίνες ΜΕΘ, ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης. Ιδιαίτερη βαρύτητα, όπως είπε, αυτήν τη στιγμή δίνεται στη Θεσσαλονίκη όπου “το πρόβλημα είναι πιο οξύ” και έχουν αυξηθεί οι ΜΕΘ αποκλειστικά για Covid19. Ταυτόχρονα, υπογράμμισε, ενισχύεται το σύστημα με προσωπικό και με οικονομικούς πόρους.

Επίσης , η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) είναι στη μάχη με 160 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα, τα οποία υποδέχονται κόσμο, γίνεται αξιολόγηση των περιστατικών και διεξάγεται και διαγνωστικός έλεγχος για τον κορονοϊό, εφόσον χρειαστεί. “Η προσπάθεια είναι συνεχής, αλλά σίγουρα δεν είναι ανεξάντλητες οι δυνάμεις μας”, τόνισε ο κ. Κοντοζαμάνης, προσθέτοντας ότι “είναι πολύ σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα και να παραμείνουμε πιστοί στις οδηγίες που δίνονται έτσι ώστε να ανταποκριθούμε στις κρίσιμες στιγμές”.

ΑΠΕ – ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοντοζαμάνης: Ψεύτες και συκοφάντες όσοι λένε πως ασθενείς με κορονοϊό μένουν εκτός ΜΕΘ"

Ιταλία: 28.244 νέα κρούσματα και 353 νεκροί σε ένα 24ωρο

Μεγάλη αύξηση του αριθμού νεκρών από κορονοϊό καταγράφεται στην Ιταλία το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Σήμερα έχασαν την ζωή τους 353 ασθενείς και διαγνώσθηκαν 28.244 θετικοί στον ιό.

Συνολικά, πραγματοποιήθηκαν 182.287 διαγνωστικά τεστ. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, από τις 6 Μαΐου μέχρι σήμερα.

Χθες τα περιστατικά ήταν 22.253 και 233 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, επίσης, εισήχθησαν 203 ασθενείς σε μονάδες εντατικής θεραπείας, (συνολικά νοσηλεύονται σε αυτές 2.225 άνθρωποι) και άλλοι 1.2754 στους νοσοκομειακούς θαλάμους. Εκτός ΜΕΘ, στα νοσοκομεία της χώρας, βρίσκονται 21.114 πολίτες, με συμπτώματα της covid- 19.

Τα περισσότερα κρούσματα διαγνώσθηκαν και πάλι στην Λομβαρδία (6.804) ενώ ακολουθούν το Πεδεμόντιο, με πρωτεύουσα το Τορίνο (3.169), η Καμπανία με πρωτεύουσα την Νάπολη (2.971), η Τοσκάνη (2.336) και το Βένετο (2.298).

Aίσθηση, τέλος, προκάλεσε η παρέμβαση του προέδρου των Ιατρικών Συλλόγων Ιταλίας, Φιλίππο Ανέλι, ο οποίος, σε ανάρτησή του στο Facebook υπογράμμισε ότι «οι γιατροί φοβούνται ότι το δεύτερο αυτό κύμα μπορεί να αποδειχθεί τσουνάμι και να συμπαρασύρει το Εθνικό Σύστημα Υγείας της χώρας». Για τον λόγο αυτό -εξηγεί- «ζητούν από την κυβέρνηση Κόντε να υιοθετήσει πιο επιθετικά μέτρα».

Ο Φιλίππο Ανέλι προσθέτει ότι «τα νοσοκομεία γεμίζουν με ασθενείς με κορονοϊό, κάτι που δεν επιτρέπει να θεραπευθούν με τον πρέποντα τρόπο ασθενείς με άλλες παθήσεις». Προβλέπει, τέλος, ότι «αν αυτή η κατάσταση συνεχιστεί, μπορεί να γίνει μη διαχειρίσιμη».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ιταλία: 28.244 νέα κρούσματα και 353 νεκροί σε ένα 24ωρο"

Βιέννη: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό!

Το τρομοκρατικό “χτύπημα” στη Βιέννη το βράδυ της Δευτέρας άφησε πέντε ανθρώπους νεκρούς και περισσότερους από 20 τραυματίες.

Η συντονισμένη τρομοκρατική επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, 02.11.2020, στην Βιέννη, φαίνεται πως ήταν ακόμη ένα τρομακτικό “έργο” του Ισλαμικού Κράτους.

Κι αυτό διότι διεθνή Μέσα Ενημέρωσης μεταδίδουν πως η τρομοκρατική οργάνωση που αποτέλεσε τον εφιάλτη της Ευρώπης πριν λίγα χρόνια, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με τους τουλάχιστον τέσσερις νεκρούς και τους 20 τραυματίες.

Τις πληροφορίες μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τη δήλωση της οργάνωσης στο Telegram.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Βιέννη: Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό!"

Κορωνοϊός: Με νέο ωράριο τα φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη από την Τετάρτη

Με νέο ωράριο θα λειτουργούν από αύριο, Τετάρτη, τα φαρμακεία του νομού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο των μέτρων για την καταστολή της πανδημίας COVID-19 στη χώρα μας.

Πιο συγκεκριμένα θα είναι ανοιχτά καθημερινά από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα, ενώ από τις 4 και έπειτα θα λειτουργεί αυξημένος αριθμός εφημερευόντων και έπειτα τα διανυκτερεύοντα.

Το ωράριο αυτό θα ισχύσει όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η απαγόρευση κυκλοφορίας στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης που έχει επιβληθεί από την Πολιτεία στο πλαίσιο της αυστηροποίησης των μέτρων έναντι του κορωνοϊού.

Όπως τονίζει ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Διονύσιος Ευγενίδης, η απόφαση τροποποίησης του ωραρίου, η οποία επικυρώθηκε από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ελήφθη ομόφωνα από το Δ.Σ. του Συλλόγου. Με το συνεχές ωράριο περιορίζονται οι μετακινήσεις τόσο των πολιτών όσο και των φαρμακοποιών, που είναι το ζητούμενο του μέτρου της απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

«Αυτές τις κρίσιμες ώρες οι φαρμακοποιοί παραμένουμε στις επάλξεις, στην πρώτη γραμμή της αντίστασης απέναντι στον κορωνοϊό. Ο Φ.Σ.Θ. παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προβεί σε κάθε απαραίτητη ενέργεια, εφόσον χρειαστεί, πάντα με στόχο την αδιάλειπτη παροχή της φαρμακευτικής αγωγής των συμπολιτών μας», αναφέρει ο Σύλλογος σε γραπτή ανακοίνωσή τους.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Με νέο ωράριο τα φαρμακεία στη Θεσσαλονίκη από την Τετάρτη"

Κορονοϊός: Ερημώνει η Τουρκία μετά τις 22.00 – Τα νέα μέτρα Ερντογάν

Σε μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού προχώρησε και η Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να τα ανακοινώνει το απόγευμα της Τρίτης (03.11.2020).

Οι πόλεις της Τουρκίας θα… ερημώνουν μετά τις 10 το βράδυ, καθώς θα κλείνουν εστιατόρια -με εξαίρεση τα delivery, τα κομμωτήρια, τα θέατρα, τα σινεμά και οι συναυλιακοί χώροι. Σήμερα, ανακοινώθηκαν στη γειτονική χώρα 2.343 νέα κρούσματα κορονοϊού, ενώ 79 άνθρωποι κατέληξαν τις τελευταίες 24 ώρες.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Ερημώνει η Τουρκία μετά τις 22.00 – Τα νέα μέτρα Ερντογάν"

Έρχεται βαρυχειμωνιά τύπου «Ω» -Γιατί ανησυχούν οι μετεωρολόγοι

Αλλάζει ο καιρός, καθώς σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μανουσάκη, με αρκετό κρύο αναμένεται αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που αναμένονται μέσα στον Νοέμβριο, είναι αποτέλεσμα του καιρικού φαινομένου «Εμποδισμός τύπου Ω», που θα επηρεάσει και τη χώρα μας. Μάλιστα όπως λέει ο Κλέαρχος Μαρουσάκης, πιθανόν το δεύτερο μισό του μήνα, το σκηνικό να είναι ακόμα πιο χειμωνιάτικο, καθώς αέριες μάζες από τη βόρεια – βορειοανατολική Ευρώπη θα κινηθούν πιο νότια επηρεάζοντας και τη χώρα μας.

«Εκτεταμένος αντικυκλώνας αναμένεται να καλύψει μεγάλο μέρος της Γηραιάς ηπείρου τις επόμενες ημέρες «μπλοκάροντας» την ροή των συστημάτων κακοκαιρίας από τα δυτικά της Ευρώπης προς τα ανατολικά. Έτσι λοιπόν οι κακοκαιρίες μη μπορώντας να ξεπεράσουν αυτό το «βουνό» που δημιουργούν οι υψηλές πιέσεις προς την κεντρική Ευρώπη, αναγκάζονται να κινηθούν γύρω από αυτό με αποτέλεσμα ο καιρός να μας έρχεται από τη βόρεια – βορειοανατολική Ευρώπη».

Γιατί ονομάζεται εμποδισμός τύπου «Ωμέγα»

«Στον επισυναπτόμενο χάρτη με την μπλε καμπύλη αποτυπώνουμε την περιφέρεια του αντικυκλώνα ή αλλιώς πεδίου υψηλών βαρομετρικών πιέσεων που αναμένεται να καλύψει μεγάλο τμήμα της Γηραιάς ηπείρου. Αν παρατηρήσουμε την μορφή αυτής της καμπύλης, θα δούμε ότι διαγράφεται το κεφαλαίο γράμμα Ωμέγα της ελληνικής αλφάβητου. Από εκεί λοιπόν προέρχεται και η ονομασία αυτού του τύπου εμποδισμού της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας, και λέγεται εμποδισμός διότι εμποδίζει τις κακοκαιρίας να περάσουν μέσα από αυτό το πεδίο αναγκάζοντάς τες να κινηθούν γύρω από αυτό όπως σημειώσαμε παραπάνω».

Τι καιρό συναντάμε

«Στο εσωτερικό του «ΩΜΕΓΑ» εμποδιστή επικρατούν ήπιες καιρικές συνθήκες με σχεδόν ανέφελο ουρανό, ασθενείς ανέμους και κατά τη διάρκεια του Χειμώνα αλλά και του Φθινοπώρου (ιδιαίτερα το προχωρημένο Φθινόπωρο) εξαιτίας του ότι η διάρκεια της νύχτας μεγαλώνει αρκετά, ευνοούνται οι θερμοκρασιακές αναστροφές (η θερμοκρασία αντί να πέφτει με το ύψος ανεβαίνει και άρα κάνει περισσότερο κρύο χαμηλά) αλλά και οι ομίχλες ακτινοβολίας εξαιτίας της έντονης ηλιακής ακτινοβολίας που επικρατεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και της απελευθέρωσής της τη νύχτα στο υπέρυθρο φάσμα.

Στον αντίποδα στην περιφέρεια του εμποδιστή αυτού επικρατεί κακοκαιρία με βροχές, καταιγίδες, χιόνια κατά την χειμερινή περίοδο αλλά και δυνατούς ανέμους. Ο τύπος καιρού που επικρατεί στις περιοχές με κακοκαιρία γύρω από τον εμποδιστή αυτόν, εξαρτάται από τα βαρομετρικά χαμηλά και την βαροβαθμίδα (διαφορά πίεσης) που θα δημιουργηθεί και σε ποια πλευρά στην περιφέρεια του εμποδιστή».

Τι θα δώσει αυτός ο τύπος καιρού στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες

«Με αρκετά δυνατούς βοριάδες και αρκετό κρύο (ιδιαίτερα νύχτα και πρωί) στα ανατολικά και βόρεια, αναμένεται να κυλήσουν οι επόμενες ημέρες στη χώρα μας. Οι βροχές θα είναι γενικά λίγες και εκεί όπου η τοπογραφία το ευνοεί σε συνδυασμό και με την αλληλεπίδρασή της με τον βοριά. Έτσι περιμένουμε τοπικές βροχές στα ανατολικά προσήνεμα και τη βόρεια Κρήτη ενώ ίσως ασπρίσουν και οι ψηλές κορυφές των βουνών αυτών των γεωγραφικών διαμερισμάτων. Το γεγονός ότι δεν περιμένουμε σημαντικά φαινόμενα οφείλεται στο ότι αυτές οι κακοκαιρίες μας έρχονται από ηπειρωτικές περιοχές και δεν έχουν πολύ υγρασία. Άρα λοιπόν ότι υγρασία πάρουν θα την βρουν από το Αιγαίο και γι αυτό αυτές οι κακοκαιρίες αφορούν περιοχές του Αιγαίου αλλά και περιοχές που βρέχονται από αυτό. Στην ουσία η χώρα μας χωρίζεται σε δύο τμήματα, από την οροσειρά της Πίνδου και πιο ανατολικά όπου έχουμε τις συννεφιές με τις βροχές, ενώ δυτικά της Πίνδου κυριαρχεί η ηλιοφάνεια με λίγες τοπικές συννεφιές».

Ισχυρή δόση χειμώνα ίσως πάρουμε στο δεύτερο μισό του μήνα

«Αξίζει να σημειώσουμε ότι τα προγνωστικά στοιχεία επιμένουν για διαδοχικούς σχηματισμούς αντικυκλώνων προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη ιδιαίτερα από τις 15 με 20 του Νοέμβρη και μετά. Αυτό θα αναγκάσει αέριες μάζες από τη βόρεια – βορειοανατολική Ευρώπη να κινηθούν πιο νότια επηρεάζοντας και τη χώρα μας. Αυτό ίσως οδηγήσει σε αρκετά πιο χειμωνιάτικο σκηνικό τον καιρό της χώρας μας κάτι όμως για το οποίο δεν μπορούμε να μιλήσουμε με βεβαιότητα. Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ο Νοέμβριος στατιστικά «παράγει» επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα για τη χώρα μας οπότε όσο ο καιρός το επιτρέπει προετοιμαζόμαστε κατάλληλα».

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Έρχεται βαρυχειμωνιά τύπου «Ω» -Γιατί ανησυχούν οι μετεωρολόγοι"

Βόμβες Λαβρόφ: «2.000 μισθοφόροι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ» – Θα παρέμβει η Ρωσία;

Ο αριθμός των μισθοφόρων από τη Μέση Ανατολή στην περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες προσεγγίζει τις 2.000, δηλώνει ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Kommersant.

O Λαβρόφ είπε ότι το ζήτημα αυτό τέθηκε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 27 Οκτωβρίου καθώς και στις συστηματικές επαφές που είχε με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, δηλώνει ότι η Ρωσία υποστηρίζει τις προσπάθειες των γειτόνων, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, για την διευθέτηση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ μέσω της διπλωματικής και πολιτικής οδού.

Απαντώντας στο ερώτημα πώς η Μόσχα αντιμετωπίζει την πρόταση των προέδρων της της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν να δημιουργηθεί ένα σχήμα για την διευθέτηση της διένεξης με την συμμετοχή της Άγκυρας και της Μόσχας, ο Λαβρόφ επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές προτάσεις για το σχήμα των συνομιλιών, όπως και για την διεύρυνση του, την αλλαγή του κτλ» και πως «το θέμα αυτό συζητήθηκε πρόσφατα κατά την συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας».

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών δηλώνει επίσης στην συνέντευξη του ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Τουρκία για να αποτραπεί η ανάπτυξη ενός στρατιωτικού σεναρίου επίλυσης της διένεξης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Επισήμανε μάλιστα ότι η Μόσχα και η Άγκυρα είναι στενοί εταίροι και μπορούν να ασκήσουν επιρροή ώστε να υπάρξει μια ευέλικτη και ρεαλιστική προσέγγιση έχοντας ως γνώμονα στη συνεργασία τους τη στρατηγική θεώρηση. Ανέφερε ως παράδειγμα τη συνεργασία της Ρωσίας με την Τουρκία στη Συρία και τη Λιβύη.

onalert

Διαβάστε Περισσότερα » "Βόμβες Λαβρόφ: «2.000 μισθοφόροι στο Ναγκόρνο Καραμπάχ» – Θα παρέμβει η Ρωσία;"

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανέλαβε τη θερμομέτρηση στα δικαστήρια εν μέσω πανδημίας

Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανέλαβε λόγω Covid-19 την υγειονομική / ιατρική κάλυψη, την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και την παροχή πρώτων βοηθειών στα δικαστήρια της επικράτειας.

Ειδικότερα, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κωνσταντίνος Τσιάρας και ο πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Αντώνης Αυγερινός υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, με το οποίο καθορίζεται το πλαίσιο συνεργασίας του υπουργείου με τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό για την υγειονομική / ιατρική κάλυψη, την αντιμετώπιση επειγόντων περιστατικών και την ασφαλή παροχή πρώτων βοηθειών στα δικαστήρια όλης της χώρας.

Στο μνημόνιο συνεργασίας προβλέπεται:

· η θερμομέτρηση εισερχομένων στα κτίρια των δικαστηρίων στο πλαίσιο λήψης μέτρων ενάντια στην πανδημία λόγω Covid-19.

· η παροχή, σε συνεργασία και επικοινωνία με τις υπηρεσίες του υπουργείου Δικαιοσύνης, έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων σε περιπτώσεις επιδημιών, και

· η υγειονομική κάλυψη και πρωτοβάθμια περίθαλψη σε κάθε είδους διοργανώσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Τέλος, στο μνημόνιο συνεργασίας προβλέπεται η ανάπτυξη εκπαιδευτικών δράσεων στις Α’ Βοήθειες και στην Καρδιοαναπνευστική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) στο προσωπικό του υπουργείου Δικαιοσύνης.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός ανέλαβε τη θερμομέτρηση στα δικαστήρια εν μέσω πανδημίας"

Ενιαίο e-pass από αύριο για τα διόδια όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας


Σε παραγωγική λειτουργία τίθεται από αύριο το ενιαίο e-pass για τα διόδια όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας. Έτσι, από 4 Νοεμβρίου οι οδηγοί έχουν τη δυνατότητα να περνούν από οποιοδήποτε σταθμό διοδίων χρησιμοποιώντας τον πομποδέκτη που ήδη διαθέτουν, ανεξαρτήτως παραχωρησιούχου και χωρίς να προβούν σε καμία επιπλέον ενέργεια.

Η λειτουργία του ενιαίου e-pass είχε εξαγγελθεί από τους αρμόδιους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη και έρχεται να δώσει λύση σε ένα ζήτημα που δυσχεραίνει την καθημερινότητα όσων πολιτών κινούνται σε αυτοκινητόδρομους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με το μέχρι τώρα ισχύον καθεστώς, οι οδηγοί έπρεπε να διαθέτουν τρεις διαφορετικές συσκευές-πομποδέκτες για όλους τους αυτοκινητοδρόμους. Με τη διαλειτουργικότητα των διοδίων δίνεται η δυνατότητα διέλευσης με οποιονδήποτε από τους υφιστάμενους πομποδέκτες. Με αυτό τον τρόπο οι μετακινήσεις θα γίνονται ευκολότερα, με μικρότερες ουρές, λιγότερη ταλαιπωρία και μεγαλύτερη ταχύτητα σε όλη την επικράτεια.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Ενιαίο e-pass από αύριο για τα διόδια όλων των αυτοκινητοδρόμων της χώρας"

Χαρδαλιάς: Πρόθεση μας είναι να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία - Γιατί έκλεισαν τα λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες

Διευκρινίσεις για τα αυξημένα μέτρα ανάσχεσης της διασποράς του κορωνοϊού που ισχύουν από σήμερα έδωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι υγειονομικό σχέδιο είναι δυναμικό και προσαρμόζεται στα δεδομένα, ενώ προχώρησε σε αποσαφήνιση των εξειδικευμένων μέτρων που ισχύουν από σήμερα σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες και ανέλυσε το τι ισχύει για τον περιορισμό μετακίνησης των πολιτών, την αναστολή των αεροπορικών συνδέσεων και την απαγόρευση της μετακίνησης εκτός νομού, της αναστολής λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων, μουσείων κ.λπ., τον περιορισμό των αθλητικών δραστηριοτήτων και τη λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων.

 

Ειδική αναφορά έκανε στα σχολεία, υπογραμμίζοντας ότι η πρωτοβάθμια εκπαίδευση παραμένει ανοιχτή, ενώ στα λύκεια εφαρμόζεται τηλεκπαίδευση. Αυτό, όπως εξήγησε ο Ν. Χαρδαλιάς, δεν οφείλεται στην επιδημιολογική κατάσταση των σχολείων.

«Πρόθεση μας είναι τα σχολεία να είναι ανοιχτά» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, σημειώνοντας ότι το ποσοστό θετικότητας στα τεστ που έγιναν ήταν κάτω της μονάδας και άρα δεν υπήρχε θέμα διασποράς. Το σκεπτικό που επικράτησε ήταν ότι σε περιοχές με μεγάλη διασπορά της νόσου, «μπορεί ο ιός να μπει και στα σχολεία».

Σε ό,τι αφορά τη Μαγνησία, που μπήκε στο «κόκκινο» επίπεδο, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι αυτό οφείλεται στο αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρήθηκε με 135 ενεργά κρούσματα και 311 στενές επαφές που βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό.

Επίσης, δόθηκαν διευκρινίσεις για ορισμένα μέτρα που ισχύουν στο κόκκινο επίπεδο.

Ειδικότερα, Οι περιορισμοί επιβατών για ταξί και ΙΧ «προφανώς δεν ισχύουν σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης», όπου υπάρχει συνοδός.

Επίσης επιτρέπειται η λειτουργία καταστημάτων οπτικών και ακουστικών βαρυκοΐας μόνο κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας

Στις δραστηριότητες που αναστέλλονται περιλαμβάνονται εκείνες της φυσικής ευεξίας. Επίσης στις ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις που μπορούν να λειτουργούν περιλαμβάνονται και οι ιδιωτικές.

Η διανομή κατ' οίκον εξακολουθεί να λειτουργεί. Στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες το take away και το drive through δεν επιτρέπονται. Επιτρέπεται μόνο το ντελίβερι.

Enimerosi-2
Enimerosi-3
Enimerosi-4
Enimerosi-5
Enimerosi-6
Enimerosi-7
Enimerosi-8

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Χαρδαλιάς: Πρόθεση μας είναι να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία - Γιατί έκλεισαν τα λύκεια σε Θεσσαλονίκη και Σέρρες"

Καιρός αύριο: Πού θα βρέχει την Τετάρτη (04/11)

Διαβάστε πώς θα είναι ο καιρός αύριο, Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με την πρόγνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας. 

Τοπικές βροχές αναμένονται στα βόρεια και βαθμιαία στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και τη βόρεια Κρήτη. Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στα δυτικά και τα βόρεια θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, τοπικά στο Αιγαίο 6 και από το απόγευμα στα Δωδεκάνησα μέχρι 7 μποφόρ.

Ο καιρός αύριο: Η πρόγνωση για όλη τη χώρα

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και πιθανώς να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια από το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι 3 με 4 μποφόρ. Από το μεσημέρι βορειοανατολικοί 4 με 5 και το βράδυ στα ανατολικά θα ενισχυθούν τοπικά σε 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 12 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και μετά το μεσημέρι θα σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές.
Άνεμοι: Αρχικά μεταβλητοί ασθενείς, από το απόγευμα ανατολικοί νοτιοανατολικοί έως 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Στη Θράκη νεφώσεις με ασθενείς τοπικές βροχές τις πρωινές ώρες και από το απόγευμα γενικά αίθριος. Στη Μακεδονία λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία κυρίως από το μεσημέρι.
Η ορατότητα τις πρωινές ώρες στη Μακεδονία θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Στα δυτικά μεταβλητοί ασθενείς και βαθμιαία ανατολικοί βορειοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ. Στα ανατολικά βορειοανατολικοί 3 με 4 και από το απόγευμα 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 08 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αραιές νεφώσεις, κατά διαστήματα πιο πυκνές. Η ορατότητα τις πρωινές και νυχτερινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί ασθενείς, στο Ιόνιο βορειοδυτικοί έως 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στα βόρεια.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 4, από το μεσημέρι τοπικά 5 και το βράδυ στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 11 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές κυρίως στη βόρεια Κρήτη.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και μετά το μεσημέρι τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, από το μεσημέρι γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5, βαθμιαία τοπικά 6 και από αργά το απόγευμα στα Δωδεκάνησα τοπικά 7 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 23 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΣΑΜΟΣ
Καιρός: Λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις, βαθμιαία γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και από το απόγευμα τοπικά 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Καιρός αύριο: Πού θα βρέχει την Τετάρτη (04/11)"

Κορωνοϊός - Σουηδία: Αυξάνεται η ανησυχία - «Η ανάπαυλα του καλοκαιριού τελείωσε» λέει ο πρωθυπουργός

Τα περιστατικά COVID-19 αυξάνονται γρήγορα στη Σουηδία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Στέφαν Λεβέν, ανακοινώνοντας αυστηρότερες συστάσεις για άλλες τρεις περιφέρειες εν μέσω ενδείξεων ότι η αναζωπύρωση της ασθένειας αρχίζει να προκαλεί μια αύξηση των θανάτων.

«Έχουμε μια πολύ σοβαρή κατάσταση», είπε ο Λεβέν σε συνέντευξη Τύπου. «Όλο και περισσότερες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας χρησιμοποιούνται τώρα για τη θεραπεία ασθενών της COVID-19. Η ανάπαυλα που είχαμε αυτό το καλοκαίρι τελείωσε».

Σύμφωνα με τις νέες περιφερειακές οδηγίες, το 70% των Σουηδών ζει τώρα υπό καθεστώς αυστηρότερων, αν και ακόμα εθελοντικών, συστάσεων που περιλαμβάνουν εργασία από το σπίτι εφόσον είναι δυνατόν και αποφυγή των μέσων μαζικής μεταφοράς, των εμπορικών κέντρων και των γυμναστηρίων.

Ο Λεβέν είπε ακόμη ότι όσοι γευματίζουν σε εστιατόρια θα περιορίζονται σε ομάδες των οκτώ το πολύ. Ενώ αυτό το μέτρο αποτελεί μια αυστηροποίηση, υπολείπεται ακόμη πολλών άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπου τα εστιατόρια έχουν κλείσει ή έχουν περιοριστεί οι ώρες λειτουργίας τους και επιτρέπεται μόνο το take-away.

«Θέλουμε και έχουμε βασίσει τις αποφάσεις μας από την αρχή σε μια συνειδητά μακροπρόθεσμη στρατηγική για να κάνουμε αυτό που θα είναι βιώσιμο μακροπρόθεσμα και αυτό για το οποίο μπορούμε να έχουμε την ευρύτερη δυνατή αποδοχή», είπε ο Λεβέν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Υγείας, η Σουηδία κατέγραψε 10.177 νέα περιστατικά κορωνοϊού από την προηγούμενη ενημέρωση την περασμένη Παρασκευή.

Τα περιστατικά στη σκανδιναβική χώρα, η οποία δεν δημοσιεύει νέα δεδομένα για την COVID-19 στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και τις Δευτέρες, έχουν αυξηθεί απότομα τις τελευταίες εβδομάδες, καταγράφοντας κατ' επανάληψη ημερήσια ρεκόρ την περασμένη εβδομάδα.

«Η εξέλιξη είναι προς τη λάθος κατεύθυνση με πολλούς τρόπους», δήλωσε ο επικεφαλής επιδημιολόγος Άντερς Τέγκνελ, σε χωριστή συνέντευξη Τύπου. «Βλέπουμε τάσεις ότι οι θάνατοι αρχίζουν να αυξάνονται, αν και (ξεκινούν) από πολύ χαμηλά επίπεδα».

Η Σουηδία κατέγραψε 31 νέους θανάτους από την Παρασκευή, με αποτέλεσμα ο αριθμός των θανάτων στη διάρκεια της πανδημίας να ανέλθει σε 5.969. Το ποσοστό θανάτων ανά κάτοικο στη Σουηδία είναι αρκετές φορές μεγαλύτερο από τις γειτονικές της σκανδιναβικές χώρες, αλλά χαμηλότερο από ορισμένες μεγαλύτερες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ισπανία και η Βρετανία.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Σουηδία: Αυξάνεται η ανησυχία - «Η ανάπαυλα του καλοκαιριού τελείωσε» λέει ο πρωθυπουργός"

Κοροναϊός: Νέα ΝΟΤΑΜ για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»

Έως την Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2020 στις 06:00 το πρωί και όχι έως τα μεσάνυχτα της ίδιας ημέρας (προϋπάρχουσα οδηγία) αναστέλλονται προσωρινά όλες οι πτήσεις επιβατών διεθνών και εσωτερικών δρομολογίων στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» σύμφωνα με νέα αεροπορική οδηγία (NOTAM) της ΥΠΑ.

Επίσης, στη Notam για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία» προστίθεται στις εξαιρέσεις πτήσεων που επιτρέπονται και οι πτήσεις που θα γίνονται μετά από έγκριση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, σε συνεργασία με την ΥΠΑ, για τον επαναπατρισμό ξένων πολιτών και μονίμων κατοίκων ξένων χωρών και των μελών των οικογενειών τους.

Οι υπόλοιπες εξαιρέσεις ισχύουν ως έχουν, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΥΠΑ που εκδόθηκε τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2020.

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Κοροναϊός: Νέα ΝΟΤΑΜ για το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης «Μακεδονία»"

Κορωνοϊός: Διπλό αρνητικό ρεκόρ με 2.166 νέα κρούσματα και 169 διασωληνωμένους

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2166 νέα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 22 συνδέονται με συρροές.

Αναλυτικότερα:

40 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

4 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

542 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές

595 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστή συρροή

• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας
• 2 κρούσμα στην Π.Ε. Άρτας
• 18 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε Βοιωτίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
• 46 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 42 κρούσματα στην Π.Ε. Έβρου, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Εύβοιας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ευρυτανίας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ζακύνθου
• 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας
• 53 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας
• 24 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσπρωτίας
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Θήρας
• 27 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 32 κρούσματα στην Π.Ε. Καβάλας
• 15 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου
• 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας
• 26 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς
• 22 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης
• 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
• 106 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Λασιθίου
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
• 51 κρούσματα στην Π.Ε. Μεσσηνίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
• 25 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
• 78 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας
• 32 κρούσματα στην Π.Ε Πιερίας
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας
• 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου
• 108 κρούσματα στην Π.Ε. Ροδόπης, εκ των οποίων 4 συνδέονται με γνωστές συρροές
• 11 κρούσματα στην Π.Ε. Ρόδου
• 37 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή
• 2 κρούσματα στην Π.Ε. Σποράδων
• 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Φθιώτιδας
• 17 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας
• 7 κρούσματα στην Π.Ε. Φωκίδας
• 38 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
• 12 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
• 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χίου

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 44246, εκ των οποίων το 54.7% άνδρες.

4225 (9.5%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 14111 (31.9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

169 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 38 (22.5%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 300 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ

Τέλος, έχουμε 13 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 655 θανάτους συνολικά στη χώρα. 255 (38.9%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.3% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

 Ο καθηγητής του ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε ότι από τα νέα κρούσματα  542 εντοπίστηκαν στην Αττική, 595 στη Θεσσαλονίκη, 108 στη Ροδόπη, 106 στην Λάρισα και 78 στην Πέλλα.  Περιέγραψε με ιδιαίτερα μελανά χρώματα την αύξηση της πανδημίας στην χώρα μας κάνοντας για μια ακόμη φορά έκκληση για αυστηρή τήρηση των υγειονομικών κανόνων.

Όπως είπε η επιδημία στην Ελλάδα δείχνει σημεία εκθετικής αύξησης, ξεπερνώντας πλέον τις 2.000 διαγνώσεις ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας. Η Αττική παρουσίασε επιβάρυνση της επιδημιολογική κατάστασης με αύξηση περίπου 30% σε σχέση με την προηγουμένη εβδομάδα- σήμερα ανακοινώθηκαν 542 διαγνώσεις.

Εκρηκτική αύξηση παρατηρήθηκε στη Θεσσαλονίκη -σήμερα ανακοινώθηκαν 595 διαγνώσεις- η οποία ανά μονάδα πληθυσμού παρουσίασε ως και 4 φορές περισσότερες διαγνώσεις σε σύγκριση με την Αττική και η μετάβαση αυτή έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

«Οι νέοι 19 με 39 έχουν μεγαλύτερη επίπτωση, ξεπερνώντας τις 350 διαγνώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού, και ακολουθεί η ηλικιακή ομάδα 40 με 65 που έφτασε πάνω από 250 διαγνώσεις αν εκατομμύριο πληθυσμού. Ανησυχητική είναι η αύξηση των διαγνώσεων στις ηλικίες άνω των 65 ετών, που αποτελεί και τον κύριο πυρήνα των ευπαθών ομάδων που επιβαρύνει το σύστημα υγείας, αλλά και η ενδιάμεση ηλικιακή ομάδα 40-65 προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία», είπε ο κ. Μαγιορκίνης. Σαφείς αυξητικές τάσεις παρουσιάζει και ο αριθμός των ατόμων που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Έκανε έκκληση για άλλη μια φορά για αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και ειδικά χρήση μάσκας τονίζοντας ότι η πιθανότητα μετάδοσης από έναν φορέα που δεν χρησιμοποιεί μάσκα σε κλειστό χώρο είναι έως και 10 φορές μεγαλύτερη απ' ό,τι σε ανοιχτό χώρο.

Η δυναμική του δευτέρου κύματος ενισχύεται μέρα με τη μέρα σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ στην Ευρώπη η επιδημία έχει ξεπεράσει τις 10 εκατ. διαγνώσεις από την αρχή, ενώ ο αριθμός των ατόμων που διαγιγνώσκονται κάθε μέρα αγγίζει τις 280.000. Οι χώρες περνούν σε φάση εκθετικής αύξησης και λαμβάνουν αυστηρότερα μέτρα προστασίας, επισήμανε.

Η Αττική δεν ακολουθεί την ίδια πορεία με τη Θεσσαλονίκη

Ερωτηθείς ο Γκίκας Μαγιορκίνης, για το αν η Αττική ακολουθεί παρόμοια πορεία με αυτή της Θεσσαλονίκης, είπε ότι «είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα κάθως τα μέτρα άρχισα να εφαρμόζονται μόλις σήμερα στην Αττική».

Η αύξηση 30% των νέων κρουσμάτων που καταγράφεται στην Αττική «δεν είναι πολύ για την Αττική» ανέφερε χαρακτηριστικά ο επ. καθηγητής, τονίζοντας ότι « στη Θεσσαλονίκη είδαμε διπλασιασμό και τριπλασιασμό των νέων μολύνσεων. Η Αττική φαίνεται να είναι πιο σταθερή. Όμως από την άλλη, βλέπουμε τι έγινε στην Θεσσαλονίκη - με 5 με 5 φορές μεγαλύτερη διασπορά από ότι στην Αθήνα - οπότε καταλαβαίνετε ότι δεν έχουμε κανένα περιθώριο εφησυχασμού».

Σε ερώτηση που αφορούσε τα τεστ, ο Γ Μαγιορκίνης είπε ότι δεν είναι πανάκεια ενώ σε παρέμβαση του ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, διαβεβαίωση ότι «ουδέποτε ετέθη θέμα επάρκειας των τεστ καθώς όσοι χρειάζονται τα τεστ μπορούν να τα κάνουν».

Στη Συνέχει ο κύριος Μαγιορκίνης ανέφερε ότι και στο Βέλγιο που γίνονται πολλά τεστ «η χώρα είναι σε πολύ χειρότερη κατάσταση από την Ελλάδα» και τόνισε ότι το τεστ ποτέ δεν είναι αρκετό. «Το ότι κάνω το τεστ δεν σημαίνει ότι είμαι ασφαλής» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι σήμερα έγιναν στη χώρα περίπου 23.000 τεστ. Μάλιςτα επισήμανε ότι τα γρήγορα τεστ «θα αυξηθούν μέρα με την ημέρα».

Ωστόσο τόνισε ότι το τεστ «δεν θα δώσει τη λύση όπως δεν την έδωσε πουθενά στον κόσμο» όπως είπε και αναφέρθηκε στην ατομική ευθύνη που είναι πολύ πιο σημαντική από τα πολλά τεστ.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Διπλό αρνητικό ρεκόρ με 2.166 νέα κρούσματα και 169 διασωληνωμένους"

“Λυγίζει” το Βέλγιο – “Βουλιάζουν” οι εντατικές: Στέλνει ακόμη και διασωληνωμένους ασθενείς στη Γερμανία

Το ολοένα και σφοδρότερο δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19 στο Βέλγιο οδήγησε τις αρχές της χώρας να μεταφέρουν ορισμένους βαριά ασθενείς, πολλούς εκ των οποίων διασωληνωμένους, στη γειτονική Γερμανία και αεροσκάφη-ασθενοφόρα άρχισαν σήμερα τη μεταφορά των Βέλγων ασθενών εκεί.

Κάθε ασθενής Covid-19 μεταφέρεται μέσα σε ειδική κάψουλα που συνδέεται με ιατρικές συσκευές. Οι περισσότεροι από τους ασθενείς είναι διασωληνωμένοι.

Η χώρα των 11 εκατομμυρίων κατοίκων μετρά 7.231 ασθενείς με COVID-19 στα νοσοκομεία, οι 1.302 εξ αυτών σε μονάδες εντατικής θεραπείας και οι πόλεις-εστίες του νέου κορονοϊού στη χώρα, όπως εκείνη της Λιέγης στο ανατολικό τμήμα, έχουν ήδη δει να εξαντλείται η χωρητικότητα κλινών στις ΜΕΘ.

Ασθενοφόρα άρχισαν τη διακομιδή ασθενών από τα σύνορα την περασμένη εβδομάδα και έχουν ήδη μεταφέρει 15 ασθενείς. Από σήμερα τα ελικόπτερα-ασθενοφόρα άρχισαν να μεταφέρουν ασθενείς από το Βέλγιο σε περιοχές στη γερμανική ενδοχώρα. Ο Ολιβιέ Πιρότ, συντονιστής για το Centre Medical Heliporte, εξηγεί ότι η αεροδιακομιδή βοηθάει στο να μειωθεί ο χρόνος μεταφοράς των ασθενών.

Βέλγιο

Ένα τέτοιο ταξίδι, όπως προς τη γερμανική πόλη Μίνστερ, θα διαρκέσει οδικώς τουλάχιστον 3 ώρες, όμως μπορεί να γίνει τρεις φορές ταχύτερα αεροπορικώς και με λιγότερα «τραντάγματα» για τους ασθενείς, για παράδειγμα από τις λακκούβες στο οδόστρωμα.

Ο Μάρτιν Κοτχάους, ο πρεσβευτής της Γερμανίας στο Βέλγιο, είπε πως ένας μηχανισμός έχει στηθεί για τη μεταφορά Βέλγων ασθενών στο γερμανικό κρατίδιο Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, όπου η χωρητικότητα σε κλίνες είναι μεγαλύτερη.

«Κατά το πρώτο κύμα, η Γερμανία είχε περισσότερους από 230 ασθενείς από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Τώρα, επεκτείνουμε τη βοήθειά μας προς το Βέλγιο», είπε στο Reuters.

«Όμως, στο μέλλον, ενδέχεται Γερμανοί να χρειαστεί να μεταφερθούν στο Βέλγιο».

Reuters / ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "“Λυγίζει” το Βέλγιο – “Βουλιάζουν” οι εντατικές: Στέλνει ακόμη και διασωληνωμένους ασθενείς στη Γερμανία"

Κορωνοϊός - Γαλλία: Η πίεση στο σύστημα υγείας «στέλνει» ασθενείς σε νοσοκομεία της Γερμανίας

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανέφεραν πως «προβλέπονται» διακομιδές ασθενών με Covid-19 από το βόρειο τμήμα της χώρας προς τη Γερμανία, τις επόμενες ημέρες, μπροστά στο δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την τήρηση των μέτρων καραντίνας από τους περισσότερους Γάλλους.

Σήμερα το πρωί, την επομένη της επιστροφής από την αργία των Αγίων Πάντων, σε καμιά δεκαριά λύκεια στο Παρίσι πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις ή απόπειρες καταλήψεων από μαθητές, που διαμαρτύρονται κατά των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην εκπαίδευση, τα οποία κρίνουν ανεπαρκή λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

Η «πίεση (της επιδημίας) είναι πάρα πολύ ισχυρή σε ορισμένες περιοχές», ιδίως στην Ωβέρνη-Ρον-Αλπ (κεντροανατολικά) και στο Ω ντε Φρανς (βόρεια), εξήγησε ο Φρεντερίκ Βαλτού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομείων της Γαλλίας (FHF).

«Διακομιδές (ασθενών) προς άλλες περιοχές, δηλαδή προς άλλες χώρες, θα βοηθήσουν στο να μειωθεί αυτή η πίεση και σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι και επιτακτικές», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως οι πρώτες μεταφορές ασθενών προς τη Γερμανία ενδέχεται να γίνουν «τις επόμενες δέκα ημέρες».

Οι υγειονομικές αρχές προβλέπουν ότι θα επέλθει «ένας βαθμός κορεσμού σε καμιά δεκαριά ημέρες» στις μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τον Βαλτού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Γαλλία: Η πίεση στο σύστημα υγείας «στέλνει» ασθενείς σε νοσοκομεία της Γερμανίας"

Άρειος Πάγος: Συνταγματική η εκδίκαση υποθέσεων του νόμου “Κατσέλη” μέχρι το τέλος του 2021

Η Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ομόφωνα γνωμοδότησε ότι είναι συνταγματική και σύμφωνη με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου οι διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Δικαιοσύνης για τις εκκρεμείς υποθέσεις του νόμου “Κατσέλη” που συζητείται στη Βουλή.

Σημειώνεται ότι οι ειρηνοδίκες θα κληθούν μέσα στους επόμενους 13 μήνες, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2021 να εκδικάσουν αφενός 37.000 δίκες που θα προσδιοριστούν τώρα και άλλες 43.000 που ήδη εκκρεμούν μέσα στο επόμενο διάστημα. Πρόκειται για εκκαθάριση των χιλιάδων υποθέσεων που εκκρεμούν στα Ειρηνοδικεία της χώρας και οι προσδιορισμοί εκδίκασής τους φτάνουν έως το 2032. Συνολικά στα Ειρηνοδικεία εκκρεμούν περίπου 80.000 υποθέσεις, αλλά θα επαναπροσδιοριστούν συνολικά άλλες 37.000 υποθέσεις, αυτές δηλαδή που έχουν δικάσιμο για μετά το 2021 (15/6/2021). Η μόνη διαφορά είναι ότι οι υποθέσεις αυτές θα δικάζονται χωρίς ακροαματική διαδικασία, αλλά με την κατάθεση εγγράφων, εκτός αν κρίνει ο Ειρηνοδίκης απαραίτητη την παρουσία του αιτούντα για να σχηματίσει δικανική αντίληψη. 

Τι έκρινε η Ολομέλεια

Η Διοικητική Ολομέλεια με την υπ΄ αριθμ. 36/2020 γνωμοδότησή της έκανε δεκτή την εισήγηση του αρεοπαγίτη Θεόδωρου Κανελλόπουλου και μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«Οι διατάξεις του άρθρου 1 του υπό κρίση σχεδίου νόμου, παρά τις ανωτέρω επισημαινόμενες μικρής σε έκτασης ασάφειες και τα αντίστοιχα ερμηνευτικά προβλήματα, είναι συμβατές με τις επιταγές του άρθρου 6 παράγραφος 1 της ΕΣΔΑ ως προς την εύλογη διάρκεια της πολιτικής δίκης καθόσον συμβάλλουν με βάση τις συγκεκριμένες ρυθμίσεις που θεσπίζουν στην ταχεία απονομή της Δικαιοσύνης και ειδικότερα στην επιτάχυνση εκδίκασης των εκκρεμών υποθέσεων του νόμου 3869/2010, με την έκδοση δικαστικών αποφάσεων σε εύλογο χρόνο, παράλληλα δε, ουδόλως αντιβαίνουν στη συνταγματική διάταξη του άρθρου 20 παράγραφος 1 του Συντάγματος, καθόσον δεν καθιστούν δυσχερή την πρόσβαση των ενδιαφερομένων στα δικαστήρια και κατά συνέπεια δεν πλήττουν άμεσα ή έμμεσα τον πυρήνα του δικαιώματος πρόσβασης στην δικαιοσύνη, καθώς επίσης και στις λοιπές συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν τις γενικές δικονομικές αρχές, οι οποίες αποτελούν και δικονομικές εγγυήσεις των διαδίκων.

Η επιτυχία της σχετικής ρύθμισης, ωστόσο εξαρτάται και από την αναλογία των εκκρεμών αιτήσεων, που θα επαναπροσδιοριστούν και θα συζητηθούν σε κάθε Ειρηνοδικείο, σε σχέση με τον αριθμό των υπηρετούντων Ειρηνοδικών, η οποία θα πρέπει να είναι αντίστοιχη του προβλεπόμενου από τον κανονισμό του δικαστηρίου αριθμό υποθέσεων».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Άρειος Πάγος: Συνταγματική η εκδίκαση υποθέσεων του νόμου “Κατσέλη” μέχρι το τέλος του 2021"

Κορωνοϊός - Γαλλία: Η πίεση στο σύστημα υγείας «στέλνει» ασθενείς σε νοσοκομεία της Γερμανίας

Οι υγειονομικές αρχές της Γαλλίας ανέφεραν πως «προβλέπονται» διακομιδές ασθενών με Covid-19 από το βόρειο τμήμα της χώρας προς τη Γερμανία, τις επόμενες ημέρες, μπροστά στο δεύτερο κύμα της επιδημίας Covid-19, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίζει να αυξάνεται, παρά την τήρηση των μέτρων καραντίνας από τους περισσότερους Γάλλους.

Σήμερα το πρωί, την επομένη της επιστροφής από την αργία των Αγίων Πάντων, σε καμιά δεκαριά λύκεια στο Παρίσι πραγματοποιήθηκαν καταλήψεις ή απόπειρες καταλήψεων από μαθητές, που διαμαρτύρονται κατά των υγειονομικών πρωτοκόλλων στην εκπαίδευση, τα οποία κρίνουν ανεπαρκή λόγω του μεγάλου αριθμού των μαθητών ανά τάξη.

Η «πίεση (της επιδημίας) είναι πάρα πολύ ισχυρή σε ορισμένες περιοχές», ιδίως στην Ωβέρνη-Ρον-Αλπ (κεντροανατολικά) και στο Ω ντε Φρανς (βόρεια), εξήγησε ο Φρεντερίκ Βαλτού, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Νοσοκομείων της Γαλλίας (FHF).

«Διακομιδές (ασθενών) προς άλλες περιοχές, δηλαδή προς άλλες χώρες, θα βοηθήσουν στο να μειωθεί αυτή η πίεση και σε ορισμένες περιπτώσεις θα είναι και επιτακτικές», σημείωσε, συμπληρώνοντας πως οι πρώτες μεταφορές ασθενών προς τη Γερμανία ενδέχεται να γίνουν «τις επόμενες δέκα ημέρες».

Οι υγειονομικές αρχές προβλέπουν ότι θα επέλθει «ένας βαθμός κορεσμού σε καμιά δεκαριά ημέρες» στις μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τον Βαλτού.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Γαλλία: Η πίεση στο σύστημα υγείας «στέλνει» ασθενείς σε νοσοκομεία της Γερμανίας"

Covid-19: Εκτός ΜΕΘ οι μισοί θάνατοι στην Ελλάδα

Oι μισοί θάνατοι από κορωνοϊό δεν σημειώνονται στις ΜΕΘ αλλά στις απλές κλίνες Covid-19 των νοσοκομείων, λόγω έλλειψης κλινών εντατικής θεραπείας. Αυτό αποκαλύπτει το έγγραφο των αρμόδιων κρατικών λειτουργών για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας, που φέρνει στο φως η εφημερίδα «Τα ΝΕΑ».

Όπως προκύπτει, το διάστημα 19-25 Οκτωβρίου, οι κυρίως ηλικιωμένοι -άνω των 80 ετών- παρότι η υγεία τους επιδεινώνεται δραματικά από τον ιό, καταλήγουν σε κλίνες απλής νοσηλείας. Έτσι λοιπόν συνάγεται ότι οι συνεχείς αναφορές για «κάλυψη» των κλινών εντατικής θεραπείας λόγω της επιδημιολογικής επιβάρυνσης δεν αποτυπώνουν πλήρως τα δεδομένα σε σχέση με τη θνησιμότητα.

Στο 11σέλιδο έγγραφο αναλύονται τα δεδομένα από την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μέχρι πριν από λίγες ημέρες. Ενα τμήμα της εν λόγω αναφοράς σχετίζεται με τους θανάτους που καταγράφηκαν το εν λόγω χρονικό διάστημα: «Απεβίωσαν συνολικά 63 άτομα με διάμεση ηλικία 82 έτη και υπήρξε συγκριτικά αύξηση της τάξης του 1,59% των θανάτων σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα», αναφέρεται χαρακτηριστικά, για να συμπληρωθεί αμέσως μετά ότι «η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν σε ΜΕΘ είναι τα 72 έτη, ενώ η διάμεση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν εκτός ΜΕΘ είναι τα 84 έτη».

Τα παραπάνω οδηγούν στο συμπέρασμα ότι άτομα μεγάλης ηλικίας, άνω των 80 ετών, δεν οδηγούνται στις ΜΕΘ παρότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από τον φονικό ιό και επιλέγεται να νοσηλευτούν στις μονάδες αυξημένης φροντίδας νεότεροι ασθενείς.

Σε άλλη 83σέλιδη έκθεση κρατικών λειτουργών που παρουσιάσθηκε επίσης τις τελευταίες ημέρες, προσδιοριζόταν ότι η κάλυψη στις ΜΕΘ την περίοδο 25-27 Οκτωβρίου ήταν της τάξης του 48% σε όλη την επικράτεια και 60% σε Αττική και Θεσσαλονίκη, με περαιτέρω αυξητική τάση τα τελευταία 24ωρα. Και σε αυτό το έγγραφο μνημονεύεται ότι οι ασθενείς που απεβίωσαν εντός των ΜΕΘ από την 1η έως την 27η Οκτωβρίου ήταν 74, όταν οι συνολικοί θάνατοι το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν 202.

Δηλαδή και σε αυτή την περίπτωση παρουσιάζεται αυτή η σημαντική διαφοροποίηση, γεγονός που οδηγεί σε υπόνοιες ότι «αποφεύγεται εισαγωγή στις ΜΕΘ, για να μη δίνεται και η εικόνα ενός επιβαρυμένου συστήματος υγείας, με μεγάλη πληρότητα στις μονάδες αυτές».

Ακόμη, στο ίδιο έγγραφο επισημαίνεται ότι το ποσοστό 52,7% των ατόμων που νοσηλεύονταν στις ΜΕΘ από την 1η έως την 27η Οκτωβρίου ήταν πριν σε απλή κλίνη για Covid-19, ενώ ο μέσος χρόνος που μεσολαβεί για τον θάνατο ενός ασθενούς που νοσηλεύεται σε ΜΕΘ (ποσοστό διασωλήνωσης 90%, ποσοστό θνησιμότητας 45%) είναι 18 μέρες.

ΠΟΕΔΗΝ: Δεν υπάρχουν ΜΕΘ, έχουμε γίνει Ιταλία

Όταν ένας ηλικιωμένος νοσεί από κορωνοϊό κι έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κανονικά θα πρέπει να μπει σε ΜΕΘ, αφού είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει επιπλοκές. Δεν μπαίνει, γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ, καταγγέλλει και ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος.

«Το σύστημα έχει ξεπεράσει τα όριά του. Αυτό φαίνεται με δύο αποφάσεις της κυβέρνησης: Αναστολή των τακτικών χειρουργείων κατά 80%, άνθρωποι που περιμένουν να μπουν χειρουργείο δύο χρόνια, τώρα υπάρχει μεγάλη επικινδυνότητα για τη ζωή τους, αν δεν έχουν χρήματα να πάνε ιδιωτικά. Ακόμα και έκτακτα θα αναβάλλονται, γιατί δεν υπάρχουν διαθέσιμες γενικές κλίνες ΜΕΘ. Δεύτερον, μετατρέπουν τις γενικές κλίνες ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορωνοϊού. Στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή υπήρχαν 30 κλίνες κενές, που γέμισαν το Σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα έτρεχε στη Θεσσαλονίκη ο Κικίλιας και μετέτρεψε σχεδόν όλες τις ΜΕΘ σε ΜΕΘ κορωνοϊού», υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος, μιλώντας στον Alpha 98,9.

Τι σημαίνει αυτό; «Από δω και πέρα, τροχαία, άλλα ατυχήματα και παθήσεις θα περιμένουν διασωληνωμένοι σε κανονικά δωμάτια, περιμένοντας στη λίστα», τόνισε ο κ. Γιαννάκος.

«Σε πολλά νοσοκομεία, όταν ακούτε ότι πεθαίνουν άνθρωποι με Covid, σε νοσοκομεία που δεν διαθέτουν ΜΕΘ, όπως Ιπποκράτειο, Αγίας Βαρβάρας, στην Άρτα, στην Πρέβεζα, στο Αλεξάνδρα... Εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ κορωνοϊού, ως εκ τούτου οι άνθρωποι πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ», πρόσθεσε.

Όπως κατήγγειλε, «όταν ξέρουν τη δυσκολία για κλίνη ΜΕΘ όσοι εργάζονται στο σύστημα υγείας και οι εντατικολόγοι, όταν βλέπουν έναν ηλικιωμένο με Covid ή με πολλά υποκείμενα νοσήματα, τον πάνε σε νοσοκομείο (που δεν διαθέτει ΜΕΘ) και ξέρουν ότι εκεί θα επιβαρυνθεί η υγεία του πολύ γρήγορα και θα καταλήξει. Στην Παμμακάριστο έχουν πεθάνει πολλοί ασθενείς, δεν ξέρουν ότι εκεί δεν υπάρχουν ΜΕΘ; Στο Αλεξάνδρας, στο Ιπποκράτειο Αθηνών, στο Αγίας Βαρβάρας! Από τα γηροκομεία πηγαίνουν εκεί ηλικιωμένοι. Ε, τι θα κάνουν; Οι περισσότεροι θα πεθάνουν. Όταν ένας ηλικιωμένος νοσεί από κορωνοϊό και έχει σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, κανονικά θα πρέπει να μπει σε ΜΕΘ, αφού είναι βέβαιο ότι θα παρουσιάσει επιπλοκές. Δεν μπαίνει, γιατί δεν υπάρχουν ΜΕΘ».

Δηλαδή, οι γιατροί επιλέγουν ποιος θα μπει σε ΜΕΘ; «Εάν η Ελλάδα είχε 3.500 κλίνες, δεν θα είχε πεθάνει κανείς. Και πέρυσι και πρόπερσι, με την εποχική γρίπη, είχαμε 40-50 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Οι γιατροί, οι εντατικολόγοι με το ΕΚΑΒ που διαχειρίζονταν τις κλίνες ΜΕΘ, επέλεγαν περιστατικά. Όταν υπήρχε ένας ο οποίος ήταν ηλικιωμένος, δεν είχε την προτεραιότητα να μπει σε ΜΕΘ. Προτιμούσαν ένα τροχαίο, έναν νέο άνθρωπο. Επιλογή γινόταν στην Ελλάδα και γίνεται.(...) Έχουμε γίνει Ιταλία, γιατί οι ΜΕΘ είναι ελάχιστες και άνθρωποι με υποκείμενα νοσήματα που νοσούν και ηλικιωμένοι θα έπρεπε να βρίσκονται από την πρώτη στιγμή σε ΜΕΘ κι επειδή ξέρουν ότι θα διασωληνωθούν και θα μείνουν ίσως 2-3 μήνες εκεί, δίνοντας τη μάχη για τη ζωή, δεν τους βάζουν».

«Υπάρχει η ατομική ευθύνη για τα μέτρα, αλλά είχαμε οκτώ μήνες γα να προετοιμάσουμε το σύστημα υγείας. Δεν είναι ωραίο η Βουλή να χαρίζει στο νοσοκομείο Σωτηρία 50 ΜΕΘ και να λειτουργούν οι 12. Στη Νίκαια επιχειρηματίας έκανε δωρεά και ακόμη δεν λειτουργούν», υπογράμμισε ο κ. Γιαννάκος.

Αναφορικά με τον τρόπο που γίνονται τα τεστ, σχολίασε: «Γίνονται τεστ μόνο στις επαφές θετικών κρουσμάτων. Έτσι δεν αντιμετωπίζεται η νόσος. Δεν είναι ατομική ευθύνη να στοιβάζεται ο κόσμος στα μέσα μαζικής μεταφοράς σαν σαρδέλες κάθε πρωί».

Υπερεξάντληση του προσωπικού των νοσοκομείων

Περιγράφοντας στο Τvxs.gr την κατάσταση, η πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) Δάφνη Κατσίμπα κάνει λόγο για «υπερεξάντληση και αποδεκατισμό» του προσωπικού των νοσοκομείων ενώ δηλώνει ότι «η κυβέρνηση δεν ήθελε να οχυρώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας γιατί ασχολείται με την είσοδο των ιδιωτών μέσω ΣΔΙΤ».

«Όλες οι κλίνες ΜΕΘ που προϋπήρχαν, είναι γεμάτες και αυτές τις ημέρες γεμίζουν και οι επιπλέον που έφτιαξε ο κ. Κικίλιας», μας λέει η κα Κατσίμπα. Στην ερώτηση πόσες κενές κλίνες ΜΕΘ υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη, η απάντησή της ήταν μόνο 4, στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ. Συγκεκριμένα, από τις 25 επιπλέον κλίνες έχουν γεμίσει οι 21. Στο νοσοκομείο Παπανικολάου είναι γεμάτες 18 από τις προϋπάρχουσες και 6 νέες, στο Γεννηματάς και οι 10 επιπλέον έχουν ασθενείς, στο Παπαγεωργίου και οι 6. «Εκτός από αυτές τις 4 στο ΑΧΕΠΑ που ενδεχομένως γεμίσουν τις επόμενες ώρες, όλες οι άλλες κλίνες ΜΕΘ για νοσημεία ασθενών Covid-19 είναι κατειλημμένες. Το υπουργείο σχεδιάζει να δημιουργήσει κι άλλες κλίνες στο Άγιος Παύλος και το Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Όμως μέχρι να λειτουργήσουν αυτές, βρισκόμαστε σε οριακό σημείο», τονίζει η πρόεδρος της ΕΝΙΘ.

Ανάμεσα στους ασθενείς είναι και αρκετά άτομα που εργάζονται στο δημόσιο σύστημα υγείας. «Από την 28η Οκτωβρίου έχουμε μετρήσει πάνω από 100 κρούσματα σε άτομα του προσωπικού και κάποια εξ αυτών νοσηλεύονται», μας λέει η κα Κατσίμπα. Ευτυχώς για τα άτομα αυτά, γίνονται τεστ στις 7 και τις 14 ημέρες προκειμένου να επανέλθουν με ασφάλεια στη δουλειά τους. Όμως οι απουσίες αυτές δυσχεραίνουν ακόμα περισσότερο το έργο όσων εργάζονται. Πολλοί έχουν να πάρουν ρεπό εβδομάδες ολόκληρες. «Είμαστε σε κατάσταση υπερεξάντλησης και αποδεκατισμού» λέει χαρακτηριστικά η κα Κατσίμπα.

 
Γέμισαν με ασθενείς Covid τα νοσοκομεία της Ηπείρου

Για υποστελεχωμένα νοσοκομεία σε όλη την Περιφέρεια Ηπείρου έκανε λόγο ο Γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ηπείρου Χαράλαμπος Παππάς μιλώντας στην ΕΡΤ3.

Ο κ. Παππάς είπε ότι τα νοσοκομεία της περιοχής κατακλύστηκαν μετά τα 57 κρούσματα σε γηροκομείο των Ιωαννίνων, με αποτέλεσμα να μεταφέρονται ασθενείς στο Μεσολόγγι και στην Πάτρα.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Covid-19: Εκτός ΜΕΘ οι μισοί θάνατοι στην Ελλάδα"

Επίθεση στη Βιέννη: Δεν προκύπτει συνεργός του δράστη από το οπτικό υλικό - 14 οι συλλήψεις υπόπτων

Η αυστριακή αστυνομία συνέλαβε 14 άτομα συνδεόμενα με τον βασικό ύποπτο στην επίθεση της Βιέννης, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ενας 20χρονος Αυστριακός υπήκοος με καταγωγή από την Βόρεια Μακεδονία είναι ο βασικός ύποπτος για την επίθεση που άφησε 4 νεκρούς και 22 τραυματίες.

Ο ύποπτος ξεγέλασε το πρόγραμμα αποριζοσπατικοποίησης και έδωσε την εντύπωση ότι είχε ενταχθεί, ενώ έκανε το ακριβώς αντίθετο, δήλωσε ο αυστριακός υπουργός Εσωτερικών.

Η ανάλυση των σκηνών της επίθεσης με βάση το οπτικό υλικό κινητών τηλεφώνων δεν παρέχει στοιχεία για την ύπαρξη και δεύτερου δράστη, είπε, προσθέτοντας ωστόσο ότι μένει ακόμη να αποκλεισθεί ότι υπήρξε και δεύτερος δράστης. Στην πρωινή συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι τουλάχιστον ένας ακόμη δράστης διαφεύγει.

Ο βασικός ύποπτος εξουδετερώθηκε από την αστυνομία σε διάστημα εννέα λεπτών, διευκρίνισε ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, ενώ ο υπουργός Ασφαλείας τόνισε ότι η ταχεία ταυτοποίηση των στοιχείων του είχε ως αποτέλεσμα τις αστυνομικές εφόδους που έκανε στην συνέχεια η αστυνομία και τις συλλήψεις που ακολούθησαν.

Η επίθεση ξεκίνησε περί τις 20.00 τοπική ώρα. Μέλη των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας κλήθηκαν επί τόπου και έδωσαν τέλος στην επίθεση πυροβολώντας και σκοτώνοντας τον άνδρα στις 20.09, δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ. «Χωρίς την ταχεία επέμβαση, το περιστατικό θα ήταν ακόμη χειρότερο», είπε.

Ο τζιχαντιστής ήταν στη φυλακή αλλά τον άφησαν ελεύθερο

Γνωστός στις αρχές της Αυστρίας ήταν ο 20χρονος τρομοκράτης που αιματοκύλισε την Βιέννη το βράδυ της Δευτέρας σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους πριν να πέσει νεκρός από τα πυρά αστυνομικών.

Οπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ το όνομα του τζιχαντιστή του Ισλαμικού Κράτους ήταν Φετζουλάι Κουτίμ (Fejzulai Kujtim).

Ο Κουτίμ κατά την ίδια ενημέρωση είχε καταδικαστεί σε 22 μήνες φυλάκιση στις 25 Απριλίου του 2019 επειδή ήθελε να μεταβεί στη Συρία για να ενταχθεί στο Iσλαμικό Κράτος αλλά είχε αποφυλακιστεί υπό όρους στις 5 Δεκεμβρίου του 2019.

Όπως εξήγησε λόγω της ηλικίας του είχε αντιμετωπιστεί με τη νομοθεσία περί ανηλίκων.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι ο 20χρονος, ο οποίος είχε γεννηθεί στην Αυστρία αλλά έχει καταγωγή από τα Σκόπια, είχε κριθεί από την αυστριακή αστυνομία ως «ανίκανος να σχεδιάσει τρομοκρατικές επιθέσεις».

Δείτε τη φωτογραφία του τζιχανιστή:

tzixantistisvieni

Την ίδια ώρα, ερωτήματα προκαλεί το ντύσιμο του ισλαμιστή τρομοκράτη, ενώ σκορπούσε χθες τον θάνατο. Ο 20χρονος δράστης Fejzulai Kujtim φορούσε λευκά ρούχα, σύμφωνα με τα βίντεο που έχουν στα χέρια τους οι Αρχές. Όπως αναφέρουν τα γερμανικά ΜΜΕ, πιθανότατα τα λευκά ρούχα να... προδώσουν το τρομοκρατικό δίκτυο, στο οποίο ανήκε ο νεαρός Αυστριακός.
Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση στη Βιέννη: Δεν προκύπτει συνεργός του δράστη από το οπτικό υλικό - 14 οι συλλήψεις υπόπτων"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news