facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020

Έξαλλος ο Αναστασιάδης με τις αποκαλύψεις για την «χρυσή βίζα»: Μη με ρωτήσετε τίποτα

Ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις αποκαλύψεις του Al Jazeera, για τη χρυσή βίζα, εμφανίστηκε ενώπιον δημοσιογράφων ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης.

Προειδοποίησε τους δημοσιογράφους να μην τον ρωτήσουν για την υπόθεση για να μην τους πάρει ο δαίμονας. Το βίντεο δημοσιοποίησε η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης».

Πολιτικό σεισμό προκαλεί στην Κύπρο η δημοσίευση της έρευνας του τηλεοπτικού δικτύου AL Jazeera για τα χρυσά διαβατήρια στην Κύπρο. Με κρυφές κάμερες οπτικογράφησαν τον Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη, και τον βουλευτή του ΑΚΕΛ Χρήστο Τζιοβάννη να «διαπραγματεύονται» με «μεσάζοντες» για την απόκτηση διαβατηρίων από Κινέζους «επενδυτές» που έχουν προβλήματα με το νόμο.

Στο βίντεο που ανήρτησε στη ιστοσελίδα του ο Al Jazeera παρουσιάζεται ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χ. Τζιοβάνης, με τον δικηγόρο του Α. Πιτάτζιη να συνομιλούν με τους υπό κάλυψη δημοσιογράφους του Al Jazeera σε κάποιο εστιατόριο.

Άτομο από την ομάδα του κ. Τζιοβάνη λέει σε κάποιον από τους μεσάζοντες ότι μπορούν να αλλάξουν το όνομα του ενδιαφερόμενου για διαβατήριο και γελώντας λέει ότι «φυσικά μπορούμε να το κάνουμε αυτό, εδώ είναι Κύπρος».

pronews
Διαβάστε Περισσότερα » "Έξαλλος ο Αναστασιάδης με τις αποκαλύψεις για την «χρυσή βίζα»: Μη με ρωτήσετε τίποτα"

Συνάντηση Τζιτζικώστα – Μέρκελ: Αναγκαία η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία

Αναγκαία χαρακτήρισε την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία ο Πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών, Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας στην ομιλία του στην δεύτερη μέρα της συνόδου της Ολομέλειας του οργάνου, στις Βρυξέλλες.

Απευθυνόμενος στην Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία ήταν- διαδικτυακά- η κεντρική ομιλήτρια στη σύνοδο, ο κ. Τζιτζικώστας αναφέρθηκε στην κλιμάκωση των προκλήσεων από μέρους της Τουρκίας από χθες και πρόσθεσε: «Για να διατηρήσουμε τα εσωτερικά σύνορα μεταξύ των χωρών της ΕΕ ανοιχτά, χρειαζόμαστε ισχυρά εξωτερικά σύνορα.

Η ΕΕ πρέπει να υπερασπιστεί την εδαφική κυριαρχία της. Τα σύνορα των κρατών μελών είναι και σύνορα της ΕΕ. Οι πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, οι οποίες κλιμακώθηκαν εκ νέου χτες είναι απαράδεκτες. Με αυτή την κατάσταση και την τουρκική προκλητικότητα, είναι αναγκαίο να προβλεφθούν άμεσα κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία. Χαιρετίζω τη σαφή θέση της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ επί του θέματος».

Πριν την έναρξη της συνόδου, η κ. Μέρκελ και ο κ. Τζιτζικώστας είχαν διμερή συνάντηση, στην οποία συζήτησαν για μια σειρά από θέματα, όπως το μεταναστευτικό, τις πρόσφατες τουρκικές προκλήσεις, την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης και τη συνεργασία της Γερμανικής Προεδρίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών.

«Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού»

Κατά την ομιλία του στη σύνοδο της Επιτροπής των Περιφερειών, ο κ. Τζιτζικώστας, αναφέρθηκε στην αλληλεγγύη που έχει δείξει η Γερμανία στους πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού και πρόσθεσε ότι «Περιφερειάρχες και Δήμαρχοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας και συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάκαμψη της Ευρώπης».

«Εργαζόμαστε αδιάκοπα για να περιορίσουμε τη διασπορά του κορονοϊού, να βοηθήσουμε τους πιο ευάλωτους πολίτες, να προστατεύσουμε τις τοπικές κοινωνίες, την τοπική οικονομία και τις θέσεις εργασίας. Όσες προσπάθειες κι αν καταβάλλουμε όμως, οι διαθέσιμοι πόροι δεν αρκούν για να παρέχουμε τις υπηρεσίες που επιθυμούμε στους συμπολίτες μας, με τους προϋπολογισμούς Περιφερειών και Δήμων να έχουν μειωθεί δραματικά σε ποσοστό έως και 91%», σημείωσε.

Αναφερόμενος στη γερμανική προεδρία της ΕΕ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών υπογράμμισε ότι αυτή έρχεται σε μια περίοδο εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς υπάρχει ανάγκη για ένα νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και είμαστε στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Στο επίκεντρο βρίσκεται, πρόσθεσε, και το νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση.

«Η αλληλεγγύη, και ο επιμερισμός της ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών είναι τα κλειδιά για την επιτυχή διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, που είναι κατεξοχήν ευρωπαϊκό. Δεν πρέπει να αφήσουμε τις χώρες της πρώτης γραμμής, που υποδέχονται τους μετανάστες μόνες στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης», τόνισε.

Ο κ. Τζιτζικώστας ανέφερε πως είναι κρίσιμη η πιο στενή συνεργασία μεταξύ όλων των επιπέδων διακυβέρνησης της ΕΕ, εξηγώντας τον κρίσιμο ρόλο των Περιφερειών και των Δήμων, που είναι, όπως είπε «τα δημοκρατικά θεμέλια της ΕΕ και το δίχτυ ασφαλείας της, βοηθώντας την Ευρώπη να έρθει πιο κοντά τους πολίτες της».

Επισήμανε ότι σε κάθε δήμο και περιφέρεια της Ευρώπης θα γίνουν «τοπικοί διάλογοι» για τα θέματα της ΕΕ και αναφέρθηκε στην ανάγκη διασφάλισης των ευρωπαϊκών κονδυλίων συνοχής.

Μέρκελ: Η ΕΕ έχει δημιουργήσει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση σε κάθε περιοχή

Η Καγκελάριος Μέρκελ τόνισε από την πλευρά της ότι «η γερμανική προεδρία έχει να αντιμετωπίσει στο εξάμηνό της την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που διαμόρφωσε η πανδημία του κορονοϊού».

Εξέφρασε την ανησυχία της για την αύξηση κρουσμάτων στην Ευρώπη και πρόσθεσε ότι πρέπει να προσέξουμε για να μη χαλάσουμε όσα φτιάξαμε τους προηγούμενους μήνες και να μην υποχρεωθούμε σε νέο lockdown.

Ευχαρίστησε τους Περιφερειάρχες και Δημάρχους της ΕΕ «για τη σπουδαία συνεισφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας σε όλη την Ευρώπη».

«Η ΕΕ έχει δημιουργήσει τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε την κρίση σε κάθε περιοχή. Σε μια τόσο μεγάλη κρίση απαιτούνται έκτακτα μέτρα. Εργαζόμαστε εντατικά, προκειμένου να διασφαλίσουμε τους απαιτούμενους πόρους και τα μέσα για να πετύχουμε το στόχο της αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της και να ανακάμψουμε», ανέφερε.

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, η κ. Μέρκελ είπε ότι η γερμανική προεδρία θεωρεί πως πρέπει να βελτιώσουμε την ανθρωπιστική προσέγγιση της μεταναστευτικής κρίσης. «Η πρόταση της Κομισιόν για ένα νέο σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο είναι θετική και πρέπει να εξεταστεί, χωρίς όμως αγκυλώσεις, χωρίς λογικές περιχαράκωσης στα εθνικά σύνορα», σημείωσε.

Τέλος, για το Brexit, υπογράμμισε ότι «πρέπει να επιτύχουμε μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, αλλά πρέπει να προετοιμαστούμε και για το ενδεχόμενο να μην επέλθει συμφωνία».

«Η απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα είναι μια πιο ισχυρή Ευρώπη, με έξυπνη επικουρικότητα για να διασφαλίσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η αλληλεγγύη όπως αποδείχτηκε και στην πανδημία του κορονοϊού και η συνεργασία με τους πολίτες είναι θεμελιώδης παράγοντας. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είναι κρίσιμη γιατί είναι η ευκαιρία μας για να ανοικοδομήσουμε την Ευρώπη”, ανέφερε.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συνάντηση Τζιτζικώστα – Μέρκελ: Αναγκαία η επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία"

Τουρκία: Εγκαλούν την Ελλάδα για… κλιμάκωση της έντασης!

Η Τουρκία κάνει τα… γνωστά της κόλπα και “πετά το μπαλάκι” στην Ελλάδα, εμφανίζοντας τη χώρα μας ως υπεύθυνη του επικείμενου «ναυαγίου» των διερευνητικών επαφών!

Κι όλα αυτά την ώρα που το Oruc Reis βρίσκεται ξανά εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με την Τουρκία του Ερντογάν να δείχνει ξανά πως είναι ικανή να ξεπεράσει κάθε όριο.

Σε non paper έξι σημείων, η γειτονική χώρα διακινεί ένα έγγραφο υπό τον τίτλο «Κινήσεις Κλιμάκωσης από την Αθήνα στην Αν. Μεσόγειο και το Αιγαίο από τις 12 Σεπτεμβρίου».

Η Τουρκία μέσα από το έγγραφο του υπουργείο Εξωτερικών της επικαλείται:

1.Τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας – ΗΠΑ μεταξύ 14 και 18 Σεπτεμβρίου στη Θράκη όπου ζει η «τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα».

2. Την NAVTEX που εξέδωσε στις 15 Σεπτεμβρίου η Ελλάδα για στρατιωτικές ασκήσεις στη Χίο «η οποία τελεί υπό καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης» και στις ανάλογες ασκήσεις στη Λήμνο που «επίσης τελεί υπό το ίδιο καθεστώς».

3. Το τουρκικό ΥΠΕΞ εγκαλεί ακόμη την Ελλάδα για εναέριες ασκήσεις σε Χίο, Κω και Ρόδο και στην εκδοθείσα NOTAM μεταξύ 27ης και 2ας Οκτωβρίου που «επίσης επηρέασε την ελευθερία της αεροπλοΐας».

4. Η Άγκυρα διαμαρτύρεται επίσης για τις χρονικά παρατεταμένες και γεωγραφικά εκτεταμένες NAVTEX που εκδίδει η Ελλάδα στο Αιγαίο, παραθέτοντας «παραδείγματα».

5. Επίσης το τουρκικό ΥΠΕΞ Άγκυρα αναφέρει ότι πέραν των παραβιάσεων των «αποστρατιωτικοποιημένων» ζωνών, η Ελλάδα παραβιάζει και το διμερές moratorium του 1988 ορίζοντας δύο ξεχωριστές ασκήσεις για την 29η Οκτωβρίου που είναι η Εθνική Εορτή της Τουρκίας, κάτι που προκάλεσε όπως αναφέρουν την αντίστοιχη απάντηση της Αγκυρας για την 28η Οκτωβρίου.

6. Τέλος το τουρκικό ΥΠΕΞ κατηγορεί την Ελλάδα και για την πρόσφατη NOTAM μεταξύ 13 και 18 Οκτωβρίου επειδή καλύπτει την περιοχή δραστηριοτήτων του Ορούτς Ρέις, ενώ διαμαρτύρεται και για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα να προμηθεύεται UAV από το Ισραήλ για χρήση στην περιοχή.

Δείτε ολόκληρο το προκλητικό non paper του Τουρκικού ΥΠΕΞ κάνοντας κλικ εδώ.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Τουρκία: Εγκαλούν την Ελλάδα για… κλιμάκωση της έντασης!"

Δηλώσεις «βόμβα» Νταβούτογλου κατά της οικογένειας Ερντογάν: «Είναι μεγάλη καταστροφή για την χώρα»

Ο πρώην Τούρκος πρωθυπουργός Α.Νταβούτογλου χτυπά πλέον την ίδια την πορεία του Τούρκου προέδρου ενώ αναφορές των εργατικών ενώσεων μιλάνε για την πραγματική ανεργία.

Την ίδια στιγμή, η ανεργία στην Τουρκία υπερβαίνει κατά πολύ τα επίσημα στοιχεία, διότι η τουρκική κυβέρνηση δεν περιλαμβάνει εκατομμύρια ανέργων στους υπολογισμούς της, σύμφωνα με την τουρκική εργατική ένωση DİSK.

Η κυβερνητική απαγόρευση απόλυσης εργαζομένων ή η απαίτησή  για ολιγόωρη εργασία  σημαίνει ότι η επίσημη ανεργία κατά τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο του 2020 ανήλθε σε 4,23 εκατομμύρια,,ανακοίνωσε η ένωση DİSK.

Ωστόσο, ο πραγματικός αριθμός των ανέργων είναι 9,8 εκατομμύρια, υπερδιπλασιάζοντας τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ανακοίνωσε το μεγαλύτερο εργατικό συνδικάτο της χώρας επικαλούμενο την δική του έρευνα.

Το ξέσπασμα του COVID-19 μεταφράστηκε σε χαμένες θέσεις εργασίας και ανεργία, η οποία αυξήθηκε κατά 1,88 εκατομμύρια μόνο τον Ιούλιο, αναφέρει η ανακοίνωση της DİSK, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Diken.

Το ποσοστό ανεργίας της Τουρκίας παρέμεινε αμετάβλητο στο 13,4% την περίοδο Ιουνίου-Αυγούστου, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα.

Η ανεργία ήταν 13,9% την ίδια περίοδο το 2019, ανακοίνωσε το επίσημο τουρκικό ινστιτούτο στατιστικής. Η ανεργία μειώθηκε στο 13,6 τοις εκατό τους τρεις μήνες έως τον Αύγουστο από 14,3 τοις εκατό την ίδια περίοδο έως τον Ιούλιο, όταν υπολογίζονταν και οι εποχικοί υπάλληλοι.

Ο DİSK στην ανακοίνωση του ανέφερε ότι ο αριθμός των ανέργων στην Τουρκία χωρίς ελπίδα να βρουν εργασία έχει αυξηθεί κατά 1,33 εκατομμύρια από τον προηγούμενο χρόνο.

Δηλώσεις Νταβούτογλου κατά της οικογένειας Ερντογάν

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου, κατήγγειλε τις πολιτικές του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς τον αυτόν και την οικογένειά του ως τη μεγαλύτερη καταστροφή που υπέστη ποτέ η χώρα.

Σε δηλώσεις του ο Νταβούτογλου υποστήριξε την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας υπό τον Πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντας ότι αυτή πλησιάζει στο πλήρες αδιέξοδο ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της τουρκικής οικονομίας και της διεθνούς απομόνωσης.

Τόνισε ότι η επιθετική εξωτερική πολιτική του Ερντογάν οδήγησε αρκετές αραβικές και ευρωπαϊκές χώρες να επανεκτιμήσουν την σχέση τους με την Τουρκία ως ανταγωνιστική, και όχι φιλική λόγω της τουρκικής στρατιωτικής περιφερειακής δράσης.

Μόνο το Αζερμπαϊτζάν, το Κατάρ, η Σομαλία και το ήμισυ της Λιβύης που ελέγχει η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) έχουν παραμείνει σύμμαχοι της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (SOHR), ο αριθμός των ανταρτών που έχουν μεταφερθεί από την Τουρκία στη Λιβύη έχει αυξηθεί σε περίπου 18.000 μισθοφόρους συριακής υπηκοότητας, συμπεριλαμβανομένων 350 ανηλίκων κάτω των 18 ετών, και όλους αυτούς τους πληρώνει η Άγκυρα.

Ο Νταβούτογλου, ήταν ένας από τους πιο στενούς άνδρες του Ερντογάν στο παρελθόν, όταν υπηρέτησε ως υπουργός εξωτερικών και  Πρωθυπουργός πριν από τη παραίτησή του.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η προθυμία του Ερντογάν να παραμείνει στην εξουσία τον έκανε να μην διστάζει να σφυρηλατήσει αφύσικες πολιτικές συμμαχίες.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη έκκληση του Ερντογάν προς τους Τούρκους να είναι υπομονετικοί με τις δυσκολίες που περνούν, ο Νταβούτογλου πρόσθεσε: «Το έθνος θα είναι υπομονετικό. Αλλά σε ποια καταστροφή θα είναι υπομονετικοί; Σε όλα αυτά, αναρωτιέμαι; Εσείς εσείς είστε η καταστροφή κ. Ερντογάν”, κατέληξε ο ίδιος.

Αυτά που δηλώνει ένας πρώην Τούρκος αξιωματούχος της εμβέλειας ενός Νταβούτογλου, αντικατοπτρίζουν με σαφήνεια την εικόνα της σημερινής Τουρκίας, που οδηγείται ολοταχώς στο σενάριο “ Γιουγκοσλαβία” από τις μεγάλες δυνάμεις για τα δικά τους πρωτίστως συμφέροντα.

pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Δηλώσεις «βόμβα» Νταβούτογλου κατά της οικογένειας Ερντογάν: «Είναι μεγάλη καταστροφή για την χώρα»"

Τετραμερή με τη συμμετοχή της προτείνει η Τουρκία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ

Η Άγκυρα ζήτησε σήμερα τη διεξαγωγή συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας, του Αζερμπαϊτζάν, της Αρμενίας και της Τουρκίας για την επίλυση της κρίσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, την ώρα που η κατάπαυση του πυρός παραβιάζεται διαρκώς από τη στιγμή που τέθηκε σε εφαρμογή, το Σάββατο.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, ζήτησε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση, να οργανωθούν τετραμερείς συνομιλίες για να βρεθεί μια λύση. «Αφού η Ρωσία είναι στο πλευρό της Αρμενίας και εμείς, η Τουρκία, στηρίζουμε το Αζερμπαϊτζάν, ας συναντηθούμε για να συζητήσουμε την επίλυση αυτών των προβλημάτων», είπε ο Καλίν. «Αφού η Ομάδα του Μινσκ δεν κατάφερε να βρει μια λύση εδώ και πάνω από 30 χρόνια, είναι ώρα να βρούμε έναν νέο μηχανισμό», είπε αναφερόμενος σε αυτήν τη μεσολαβητική ομάδα του ΟΑΣΕ στην οποία μετέχουν η Ρωσία, η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

Η Τουρκία, η οποία έχει ταχθεί υπέρ του Αζερμπαϊτζάν από την έναρξη των συγκρούσεων, στις 27 Σεπτεμβρίου, εκτιμά ότι η Ομάδα του Μινσκ δεν κατάφερε να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο για την επίλυση του ζητήματος.

Το κάλεσμα της Άγκυρας για τη δημιουργία ενός «νέου μηχανισμού» σημειώνεται αφού ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αρμενίας ανακοίνωσε μια συνάντηση με τις συμπροεδρεύουσες χώρες της Ομάδας του Μινσκ, σε ημερομηνία που ακόμη δεν έχει καθοριστεί.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Τετραμερή με τη συμμετοχή της προτείνει η Τουρκία για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ"

Σούζαν Ίτον: Ισόβια και 13 χρόνια στον 28χρονο για δολοφονία και βιασμό

Ποινή ισόβιας κάθειρξης στον 28χρονο Γιάννη Παρασκάκη για την ανθρωποκτονία της Αμερικανίδας βιολόγου Σούζαν Ίτον (Suzanne Eaton) και 13 έτη για τον βιασμό της, αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου.

Το Δικαστήριο απέρριψε κατά πλειοψηφία το ελαφρυντικό της ύστερης καλής διαγωγής που ζήτησε ο δικηγόρος του κατηγορούμενου.

Σε ό,τι αφορά στις ποινές, ο εισαγγελέας πρότεινε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και 15 χρόνια κάθειρξη για τον βιασμό και 1000 ευρώ πρόστιμο για το πλημμέλημα της κατοχής μιας πτυσσόμενης ράβδου.

Τελικά, το δικαστήριο αποφάσισε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και 13 έτη για τον βιασμό της Σούζαν Ίτον και για το πλημμέλημα της οπλοκατοχής επέβαλε πρόστιμο 1.000 ευρώ και φυλάκιση 4 μηνών. 

Νωρίτερα, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο για ανθρωποκτονία από πρόθεση και ένοχο για βιασμό κατά πλειοψηφία 6-1, έπειτα από πρόταση του εισαγγελέα.

Η υπεράσπιση είχε καταβάλει προσπάθειες να αποδεχθεί το δικαστήριο το επιχείρημα του μειωμένου καταλογισμού, υποστηρίζοντας ότι ο κατηγορούμενος δεν είχε αντίληψη της σημασίας των πράξεών του. Διαβάστηκαν αποτελέσματα πραγματογνωμοσύνης όμως, τα οποία έδειχναν ότι ο 28χρονος είχε συνείδηση του τί έκανε.

Ο ίδιος ο δράστης στην απολογία του αποδέχθηκε την δολοφονία, υποστήριξε όμως ότι ήταν ατύχημα και ότι δεν είχε βιάσει την Αμερικανίδα.

«Καταπέλτης» η εισαγγελέας

Νωρίτερα η εισαγγελέας πρότεινε την ενοχή του κατηγορουμένου για ανθρωποκτονία αλλά και για τον βιασμό της Αμερικανίδας βιολόγου.

«Το θύμα εντοπίστηκε τυχαία από τον κατηγορούμενο, την ακολούθησε με το αυτοκίνητο του και την εμβόλισε με αυτό. Πέρασε ενώ ήταν ήδη στο οδόστρωμα και πάλι από πάνω της με το αμάξι. Προκλήθηκαν πολλαπλά κατάγματα στον θώρακα, τα πλευρά και στο κεφάλι ενώ κόπηκε και το αυτί της.

Μετά την έβαλε στο αμάξι, στο πορτ μπαγκάζ ,και την μετέφερε στο σημείο στη θέση Καλαμάκι. Ενώ ήταν εν ζωή ήρθε σε συνουσία κατά φύση και παρά φύση μαζί της μια φορά, έχοντας η παθούσα χάσει τις αισθήσεις της» ανέφερε η εισαγγελέας.

Ο θάνατος επήλθε από ασφυξία

Ο Εισαγγελέας ανέφερε στη συνέχεια πως εξελίχθηκαν τα γεγονότα στον λόφο πάνω από το παλαιό καταφύγιο – σπηλιά: «την έριξε ο κατηγορούμενος από ύψος 7 μέτρων. Το σώμα της σφηνώθηκε σε ένα σημείο και έτσι επήλθε ο θάνατος της από ασφυξία.

Στη συνέχεια το άψυχο σώμα της άτυχης γυναίκας, βρέθηκε από εθελοντές εξερευνητές. Το γεγονός ότι καθάρισε το αυτοκίνητο μετά το συμβάν αλλά και το δειγματοληπτικό υλικό από τις κάμερες, σε συνδυασμό με το γενετικό υλικό της θανούσης στο παπούτσι του κατηγορουμένου, το αίμα στην ομπρέλα με την οποία τυλίχτηκε το πτώμα αποδεικνύουν ότι εκείνος έκανε την πράξη».

Είχε συνείδηση των πράξεών του

Η αγόρευση του Εισαγγελέα κατέληξε ως εξής: «Είχε συνείδηση των πραττομένων καθώς την έβαλε στον χώρο των αποσκευών. Δε βρισκόταν σε διατάραξη συνείδησης όταν τελέσθηκε η πράξη. Ελαττωμένος καταλογισμός δεν υπάρχει και προτείνουμε την ενοχή του κατηγορουμένου για τα δυο κακουργήματα και το πλημμέλημα».

Η εκδίκαση της υπόθεσης που ξεκίνησε από νωρίς το πρωί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου, συνεχίζεται με τις αγορεύσεις των δύο δικηγόρων της οικογένειας της Suzanne Eaton και του δικηγόρου του κατηγορούμενου.

Το Δικαστήριο στη συνέχεια θα αποσυρθεί προκειμένου να εκδώσει την απόφαση.

tanea

Διαβάστε Περισσότερα » "Σούζαν Ίτον: Ισόβια και 13 χρόνια στον 28χρονο για δολοφονία και βιασμό "

Κορονοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Κύπρο με 83 μολύνσεις – Στο επίκεντρο η Λεμεσός

Ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφεται στην Κύπρο, καθώς μετά τα 62 κρούσματα που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης, (13/10), το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε άλλα 21 κρούσματα στην ίδια μέρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στα 83, το τελευταίο 24ωρο.

Ο συγκεκριμένος αριθμός αποτελεί ρεκόρ, αφού τα περισσότερα κρούσματα που είχαν εντοπιστεί σε μια μέρα από την κήρυξη της πανδημίας, ήταν 58, την 1η Απριλίου.

Τα κρούσματα, είναι ως επί τω πλείστον στην Λεμεσό, όπου φαίνεται να υπάρχουν αλυσίδες μετάδοσης.

ΑΠΕ ΜΠΕ/ newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Νέο αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων στην Κύπρο με 83 μολύνσεις – Στο επίκεντρο η Λεμεσός"

Νέο μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία: Να ανακληθεί η απόφαση για τα Βαρώσια

Ακόμα ένα μήνυμα προς την Τουρκία, με αφορμή αυτή τη φορά την απόφασή της για το παράνομο άνοιγμα της παραλίας των Βαρωσίων, κατά παράβαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, έστειλε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αποκαλύπτοντας την έντονη ενόχληση των ΗΠΑ για τις αλλοπρόσαλλες κινήσεις της Άγκυρας.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν βαθιά για τη μονομερή απόφαση να ανοίξει εκ νέου τα Βαρώσια και ζητούν την ανάκληση αυτής της απόφασης. To άνοιγμα των Βαρωσίων είναι ασυμβίβαστο με τις αποφάσεις 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι προκλητικό και αντιπαραγωγικό για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απαντώντας σε ερώτηση του ΑΝΤ1 για τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο και συνεχίζουν να απαιτούν διάλογο και σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να υποστηρίζουν έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό για την επανένωση του νησιού ως διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία θα ωφελήσει όλους τους Κύπριους, καθώς και την ευρύτερη περιοχή», συμπλήρωσε.

Νωρίτερα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε λάβει θέση και για την κίνηση της Άγκυρας να ξαναστείλει το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο. Η εκπρόσωπος Τύπου, Μόργκαν Όρταγκους, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αποδοκιμάζει τις νέες τουρκικές Navtex και ζητά από την Τουρκία να τερματίσει τις προκλήσεις, ώστε να ξεκινήσει διάλογος με την Ελλάδα.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο μήνυμα των ΗΠΑ στην Τουρκία: Να ανακληθεί η απόφαση για τα Βαρώσια"

Λέσβος: Ζημιές στο Καρά Τεπέ από τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Ακραία καιρικά φαινόμενα έπληξαν σήμερα τη Λέσβο και το προσωρινό Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Μαυροβούνι (Καρά Τεπέ). Η δυνατή και παρατεταμένη για πολλές ώρες βροχόπτωση και ο ισχυρός αέρας, προκάλεσαν προβλήματα που ήδη έχουν ξεκινήσει και αντιμετωπίζονται.  Σημειώνουμε ότι τα έργα διαχείμασης (winterization) βρίσκονται σε εξέλιξη από την πρώτη στιγμή. 

Σήμερα, επισημαίνουν κύκλοι του υπουργείου Μετανάστευσης, δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια ο διαγωνισμός για την κατασκευή προγραμματισμένων έργων υποδομής και προστασίας, όπως  αντιπλημμυρικά ,  επαρκούς ηλεκτροδότησης, ύδρευσης, πυροπροστασίας κλπ.  

Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, ζήτησε την άμεση βοήθεια του Ελληνικού Στρατού για την διοχέτευση υδάτων όσο και για την άντλησή τους με κατάλληλα μηχανήματα και η ανταπόκριση ήταν άμεση. Μέσα σε λίγες ώρες έγιναν αντιπλημμυρικά έργα για την θωράκιση της δομής από τα εξωτερικά όμβρια ύδατα, ανοίχτηκαν απορροές όμβριων υδάτων, έγιναν επιχωματώσεις, τοποθετήθηκαν συρματοκιβώτια, μπροστά από τις σκηνές μεγάλης χωρητικότητας (rub halls), ανοίχτηκαν χαντάκια και αποστραγγίστηκαν λιμνάζοντα ύδατα. Αύριο το πρωί, θα τοποθετηθεί χαλίκι τύπου 3Α στο δρόμο πέριξ της δομής για την προστασία από ορμητικά νερά.

Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας, που συντονίζει στο πεδίο η Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ήταν μετά από λίγες ώρες τα προβλήματα να αντιμετωπίζονται και η κατάσταση να αρχίζει να βελτιώνεται. 

Επίσης σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ και εθελοντές προχωράμε στην εφαρμογή των έργων προστασίας της δομής.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Λέσβος: Ζημιές στο Καρά Τεπέ από τα ακραία καιρικά φαινόμενα"

Γαλλία: Σχεδόν 13.000 νέα κρούσματα της πανδημίας και 117 θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντοπίστηκαν 12.993 νέες μολύνσεις από Covid-19 τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός σημαντικά αυξημένος σε σύγκριση με τα 8.505 κρούσματα της Δευτέρας, αλλά πολύ χαμηλότερος από το ρεκόρ των 26.896 κρουσμάτων που καταγράφηκαν το Σάββατο.

Ο μέσος όρος των 7 τελευταίων ημερών ωστόσο βρίσκεται πάνω από τις 17.000 για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στις 17.816. Ο αριθμός των ανθρώπων που πέθαναν από την Covid-19 αυξήθηκε σήμερα κατά 117, φτάνοντας τους 32.943. Τα κρούσματα αθροιστικά ανέρχονται σε 756.472 από την αρχή της πανδημίας.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν θα παραχωρήσει αύριο συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία ενδέχεται να ανακοινώσει νέα μέτρα, όπως τοπικά lockdown, για να αναχαιτιστεί η πανδημία.

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Σχεδόν 13.000 νέα κρούσματα της πανδημίας και 117 θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο"

Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει επιλέξει το δρόμο που οδηγεί σε κυρώσεις

Στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής προσφέραμε μία πολύ ξεκάθαρη επιλογή στην Τουρκία, δυστυχώς όμως φαίνεται ότι η Άγκυρα επιλέγει το δρόμο που οδηγεί σε κυρώσεις, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποδεχόμενος τον Γερμανό υπουργό Εξωτερικών Χάικο Μάας.

Καλωσορίζοντας τον κ. Μάας στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι έρχεται σε «καιρούς προκλήσεων» και ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με τις πρόσφατες εξελίξεις στην περιοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι ξεκάθαρα, καλώντας όλα τα μέρη να απέχουν από προκλήσεις. Από τότε όμως -όπως πρόσθεσε- είδαμε την εξόρμηση του Oruc Reis στο Καστελόριζο και το άνοιγμα των Βαρωσίων στην Κύπρο.

«Προφανώς δεν θα συζητήσουμε υπό αυτές τις συνθήκες. Προσφέραμε στην Τουρκία μια πολύ σαφή επιλογή, στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής: Μια ανανεωμένη εταιρική σχέση ή συνέπειες σε περίπτωση που συνεχιστεί η επιθετική συμπεριφορά. Και φαίνεται πως η Τουρκία έχει διαλέξει τη δεύτερη οδό, τόνισε ο πρωθυπουργός.


Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε μάλιστα την παράγραφο 21 του κειμένου συμπερασμάτων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το οποίο η ΕΕ θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα είχε συμφωνήσει να αρχίσουν οι διερευνητικές επαφές από εκεί που είχαν σταματήσει το 2016, με μόνο θέμα την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, όμως αντί ημερομηνία για την επανέναρξή τους, είδαμε το Oruc Reis να βγαίνει ξανά στην ανατολική Μεσόγειο.

«Θα πρέπει να συζητήσουμε στη Σύνοδο Κορυφής αυτές τις εξελίξεις και καλό θα είναι να μπορούμε να καθόμαστε στο τραπέζι και να συνομιλούμε (με την Τουρκία) σαν λογικοί άνθρωποι», κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, τόνισε ότι η προκλητική στάση της Τουρκίας, αντιβαίνει πλήρως το πνεύμα των όσων είχαν συμφωνηθεί.

«Γι’ αυτό έχω πολύ κατανόηση για το γεγονός ότι στην Ελλάδα υπάρχει όχι απλά ενόχληση, αλλά εκνευρισμός. Δεν είναι η πρώτη φορά που μέσω τουρκικών προκλήσεων διακόπτεται η ρότα που είχε χαραχθεί», τόνισε ο Χάικο Μάας.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι η απόφασή του να μην επισκεφθεί και την Άγκυρα, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο, αποτυπώνει έμπρακτα την αλληλεγγύη και στήριξη που έχει η Ελλάδα από την ΕΕ και τη Γερμανία.

Όλη η δήλωση Μητσοτάκη

«Καλώς ορίσατε, για άλλη μια φορά, εν μέσω αυτών των ιδιαίτερα δύσκολων συνθηκών, δεδομένων των όσων συνέβησαν τις τελευταίες ημέρες. Θεωρώ πως κανείς δεν θα μπορούσε να είναι ικανοποιημένος με τις πρόσφατες εξελίξεις, ειδικά υπό το φως των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Είναι πολύ σημαντικό να υπενθυμίσουμε σε όλους πως τα όσα συμφωνήθηκαν στις Βρυξέλλες ήταν απολύτως ξεκάθαρα.

Διαβάζω ενδεικτικά μια πρόταση: «Η επιδίωξη διαλόγου με καλή πίστη και η αποχή από μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν στα συμφέροντα της ΕΕ και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών μελών της ΕΕ αποτελεί απόλυτη προϋπόθεση», κάτι που σημαίνει δηλαδή ότι αποτελεί προϋπόθεση για την βελτίωση της σχέσης μας με την Τουρκία. Αυτό που έχουμε δει έκτοτε είναι την επανάληψη των δραστηριοτήτων του Oruc Reis και φυσικά επίσης το άνοιγμα του περίκλειστου παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια της Κύπρου, που παρέμενε κλειστό για 46 χρόνια.

Στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δώσαμε στην Τουρκία μια ξεκάθαρη επιλογή. Είτε την ανανέωση των σχέσεων της με την Ευρώπη είτε να αντιμετωπίσει συνέπειες αν συνεχιστεί αυτή η επιθετική συμπεριφορά. Δυστυχώς, φαίνεται πως - προς το παρόν - η Τουρκία έχει επιλέξει τον δεύτερο δρόμο. Θα πρέπει να θυμόμαστε πως στην Παράγραφο 21 των συμπερασμάτων του Συμβουλίου, καταστήσαμε σαφές πως στην περίπτωση που συνεχιστουν οι μονομερείς ενέργειες και οι προκλήσεις εκ μέρους της Τουρκίας κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου, εμείς - ως Ευρωπαϊκή Ένωση - θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία και όλες τις επιλογές που διαθέτουμε. Θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις και θα λάβουμε τις κατάλληλες αποφάσεις το αργότερο ως τον Δεκέμβριο.

Αυτή είναι η πραγματικότητα που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Θα ήθελα να επαναλάβω ότι έχουμε κάθε πρόθεση να ξεκινήσουμε έναν παραγωγικό διάλογο με την Τουρκία. Γνωρίζετε πως και με την διαμεσολάβηση της Γερμανίας συμφωνήσαμε - τουλάχιστον δύο φορές - να επανεκκινήσουμε τις διερευνητικές επαφές από το σημείο όπου είχαν σταματήσει τον Μάρτιο του 2016, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας. Αυτό ήταν το αντικείμενο εκείνων των διερευνητικών επαφών. Και δυστυχώς αντί να ορίσουμε μια ημερομηνία - ο κ. Τσαβούσογλου είπε στον Υπουργό κ. Δένδια πριν από λιγότερο από μια εβδομάδα ότι η Τουρκία θα καλούσε την Ελλάδα για την έναρξη των διερευνητικών επαφών - και αντί για μια ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών επαφών έχουμε το Oruc Reis να πλέει εντός της ελληνικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

Προφανώς δεν θα προχωρήσουμε σε συζητήσεις υπό αυτές τις συνθήκες, με ένα πλοίο να βρίσκεται εν πλω και αναμένω ότι το ζήτημα θα συζητηθεί εκ νέου στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, έτσι ώστε να εξετάσουμε τις τελευταίες εξελίξεις. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ξανά για την ενεργό διπλωματική σας στάση. Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο που, όντως, θα κάτσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητήσουμε, σαν λογικοί άνθρωποι. Δεν αναφέρομαι σε εμάς. Καταλαβαίνετε. Να συζητήσουμε αντί για την εμπλοκή σε μια αχρείαστη διπλωματία των κανονιοφόρων.»

Η δήλωση Μάας (με βάση τη διερμηνεία)

«Αγαπητέ κύριε Πρωθυπουργέ, αγαπητέ Νίκο, βρίσκομαι συχνά στην Αθήνα, αλλά θα ευχόμουν οι αφορμές να ήταν πιο ευχάριστες.

Θεωρώ ότι τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες πετύχαμε από κοινού την αντιπαράθεση που υπάρχει ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα να την φέρουμε στο δρόμο της διπλωματίας. Χαίρομαι πολύ για το γεγονός ότι με την ουσιαστική βοήθεια του Έλληνα Πρωθυπουργού κατέστη δυνατό να ανακοινώσουμε πριν από λίγο καιρό ότι θα πρέπει να γίνουν απευθείας συνομιλίες.

Ως εκ τούτου μας προκάλεσαν εξαιρετική έκπληξη όσα είδαμε τις τελευταίες μέρες από την τουρκική πλευρά, τόσο το άνοιγμα του παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια όσο και το γεγονός ότι το Oruc Reis απέπλευσε εκ νέου. Όλα αυτά αντίκεινται στο πνεύμα όσων συμφωνήσαμε, δηλαδή σε κλίμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης να προσπαθήσουμε με διπλωματικά μέσα να αποκλιμακώσουμε την ένταση της διαμάχης.

Γι’ αυτό έχω μεγάλη κατανόηση αν τώρα στην Αθήνα επικρατεί όχι μόνο έκπληξη, αλλά και θυμός, καθώς εκ νέου -δεν είναι η πρώτη φορά- με προκλήσεις από την τουρκική πλευρά όσα είχαμε δρομολογήσει κατ’ αρχάς διακόπηκαν.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σας πω ότι στη βάση των αποφάσεων που ελήφθησαν στο Συμβούλιο θεωρώ ότι έχουμε μόνο μία δυνατότητα, η οποία είναι ο διάλογος, για να οδηγηθούμε σε κάποια αποτελέσματα.

Γι’ αυτό λοιπόν θεώρησα καλό να κάνω αυτή την περιοδεία, αυτό το ταξίδι, που με οδήγησε στη Λευκωσία και εδώ στην Αθήνα, όπου και το ταξίδι μου σταματάει. Γιατί θέλω απλά να ανακοινώσω και να δείξω έμπρακτα την αλληλεγγύη και τη στήριξη που έχει η Ελλάδα από όλους εμάς στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Γερμανία.»

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει επιλέξει το δρόμο που οδηγεί σε κυρώσεις"

Σεμπάστιαν Κουρτς: Εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο θα υπάρξουν κυρώσεις

Με επιβολή κυρώσεων προειδοπoίησε την Τουρκία, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς, ο οποίος σε αποψινές δηλώσεις του καταδικάζει τόσο την εκ νέου αποστολή του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο, όσο και το άνοιγμα από την Τουρκία της παραλίας στα Βαρώσια της Κύπρου.

Με «πλήρη σαφήνεια», όπως ο ίδιος σημειώνει, ο Αυστριακός καγκελάριος καταδικάζει την ανανεωμένη αποστολή του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis» στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ, σύμφωνα με τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζει ότι «εάν συνεχίσει να παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο, θα υπάρξουν κυρώσεις».

Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό καγκελάριο, η αποστολή του ερευνητικού σκάφους δείχνει «για μία ακόμη φορά, ότι η Τουρκία υπό τον πρόεδρο Ερντογάν αντιδρά μόνον σε πίεση από την πλευρά της ΕΕ και αξιολογεί οποιαδήποτε άλλη συμπεριφορά ως δείγμα αδυναμίας».

«Επίσης και το άνοιγμα της παραλίας στα Βαρώσια στην Κύπρο αποτελεί σαφή παραβίαση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός με μεσολάβηση του ΟΗΕ, προκαλεί μόνον περαιτέρω δυσπιστία και υπονομεύει τις προσπάθειες για μία ειρηνική λύση για την Κύπρο», επισημαίνει ο ίδιος στις δηλώσεις του.

Για μία ακόμη φορά, ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας ζητά την διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία και τονίζει ότι «η Τουρκία απομακρύνεται εδώ και χρόνια ολοένα και περισσότερο από τις ευρωπαϊκές αξίες, όπως σαφώς διαπιστώνει και η πρόσφατη έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

Σε πρόσφατες συνεντεύξεις του, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε καταγγείλει ως «απολύτως ανεπίτρεπτα» την χρησιμοποίηση από την Τουρκία των μεταναστών ως όπλο κατά της Ευρώπης και την παραβίαση, από μέρους της, του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα με γεωτρήσεις σε ελληνικό έδαφος.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος καλούσε την Ευρωπαϊκή Ένωση, «να αποκτήσει επιτέλους το θάρρος να αντισταθεί στον Ερντογάν και να μην επιτρέψει στο εξής ούτε την εκμετάλλευση των προσφύγων ως όπλο, ούτε τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, από τον Τούρκο πρόεδρο».

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς προειδοποιούσε ότι, «εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει, και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο».

Στις συνεντεύξεις του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς είχε επισημάνει ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ δεν έχουν ακόμη μία ενιαία στάση απέναντι στον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, και είχε ζητήσει περισσότερη ενότητα, αναφέροντας χαρακτηριστικά : «θα ήθελα μία ενωμένη ΕΕ που θα ενεργήσει αποφασιστικά, και δεν καταλαβαίνω γιατί δεν συμβαίνει αυτό».

ΑΠΕ-ΜΠΕ/mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Σεμπάστιαν Κουρτς: Εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο θα υπάρξουν κυρώσεις"

Νέο Ηράκλειο: Ο δήμαρχος υπέβαλε αίτημα για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Καταστροφικό ήταν το πέρασμα της κακοκαιρίας από το Ηράκλειο Αττικής, όπου τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα το πρωί, ενώ ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ τους μετέφεραν στα νοσοκομεία «Ευαγγελισμός» και ΚΑΤ.

Η πρωινή νεροποντή προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε σπίτια και πολλά δέντρα έπεσαν, προκαλώντας -μεταξύ άλλων- και έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Τελικά, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (13/10) αποκαταστάθηκε η λειτουργία της πόλης, μετά από πολύωρες προσπάθειες των συνεργείων του δήμου, με τη βοήθεια της Πολιτικής Προστασίας, της Περιφέρειας και της Πυροσβεστικής.

Με την απομάκρυνση των δέντρων και την αποκατάσταση των οδικών δικτύων, η προτεραιότητα δίνεται πλέον στην καταγραφή των ζημιών και στις περιουσίες των πολιτών, οι οποίες θα γίνουν από μεικτά κλιμάκια της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου και της περιφέρειας Αττικής. Τα πρώτα κλιμάκια ήδη βρέθηκαν στις πληγείσες περιοχές για να καταγράψουν την κατάσταση.

Ο δήμαρχος, Νίκος Μπάμπαλος, αιτήθηκε να κηρυχθεί ο δήμος Ηρακλείου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Ευχαριστώ όλους όσοι συμμετέχουν στην προσπάθεια και ενημερώνω τους συμπολίτες μας ότι έχω ζητήσει με επιστολή μου από την Περιφέρεια Αττικής και τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη, ο οποίος είναι μαζί μας από την πρώτη στιγμή, να κηρυχθεί το Ηράκλειο Αττικής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης», τόνισε -μεταξύ άλλων- ο κ. Μπάμπαλος.

Και προσέθεσε: «Η αποδοχή του αιτήματος από την Περιφέρεια θα επιταχύνει τη διαδικασία αποζημίωσης των συμπολιτών μας για τις ζημιές που υπέστησαν μέσα σε λίγη ώρα από τη σημερινή κακοκαιρία».

Αυτοψία Πατούλη - Συνδρομή της περιφέρειας Αττικής με μηχανήματα και προσωπικό

«Είμαστε δίπλα στον δήμο Ηρακλείου και στους κατοίκους, συμβάλλοντας έμπρακτα στην ταχύτερη ανακούφιση τους. Η περιφέρεια ανταποκρίθηκε άμεσα στην έκτακτη κατάσταση και συνδράμει με όσα μέσα διαθέτει για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, από το Ηράκλειο στην επίσκεψη/αυτοψία που πραγματοποίησε το μεσημέρι της τρίτης 13 Οκτωβρίου, προκειμένου να διαπιστώσει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί και να ενημερωθεί από τον δήμαρχο Ηρακλείου Νίκο Μπάμπαλο για την έκταση των προβλημάτων αλλά και για τις ανάγκες που υπάρχουν.

Ο κ. Πατούλης συνοδευόταν από τον αντιπεριφερειάρχη Πολιτικής Προστασίας Βασίλη Κόκκαλη και την αντιπεριφερειάρχη Β. Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη.

Με την ολοκλήρωση της επίσκεψής επισήμανε: «Η περιφέρεια Αττικής με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης, ανταποκρίθηκε άμεσα για την αντιμετώπιση των συνεπειών της σφοδρής κακοκαιρίας. Από τις πρώτες πρωινές ώρες έχουμε φέρει μηχανήματα, φορτωτές, εργάτες με αλυσοπρίονα για να αποσύρουμε τους κορμούς των δέντρων που έχουν κλείσει και καταστρέψει πολλά κομμάτια της πόλης. Βρισκόμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στον δήμαρχο Νίκο Μπάμπαλο και να συνδράμουμε με κάθε τρόπο, όπου υπάρχει ανάγκη ενώ τα κλιμάκια των μηχανικών μας θα βοηθήσουν στη διαδικασία καταγραφής των ζημιών».

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων σημειώνει ότι, τα ξημερώματα ανταποκρίθηκε άμεσα η περιφέρεια στην έκκληση του δήμου Ηρακλείου για συνδρομή στην αντιμετώπιση των σοβαρών προβλημάτων, που άφησε η κακοκαιρία αλλά και στην καταγραφή των ζημιών. Με εντολή του περιφερειάρχη και τον συντονισμό του κ. Κόκκαλη έσπευσαν στην πληγείσα περιοχή 11 οχήματα (φορτωτές, γερανοφόρα και φορτηγά), για την διάνοιξη των δρόμων και την απομάκρυνση των φερτών υλικών- κορμών και δέντρων που είχαν κλείσει την κυκλοφορία.

Επίσης, συνεργεία με πάνω από 40 εργαζόμενους, με αλυσοπρίονα και άλλα ειδικά μηχανήματα κόβουν και αποσύρουν κορμούς δέντρων, που έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο της πόλης, ενώ μετέβησαν και κλιμάκια μηχανικών της περιφέρειας, προκειμένου να συνδράμουν επικουρικά τον δήμο, στη διαδικασία καταγραφής των ζημιών σε οικίες και επιχειρήσεις.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Νέο Ηράκλειο: Ο δήμαρχος υπέβαλε αίτημα για να κηρυχθεί η περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης"

Τα «άγνωστα» μπόνους της κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ (λίστα)

Μια σειρά από οφέλη έχουν όσοι είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ και διαθέτουν κάρτα ανεργίας.

Αναλυτικά, αυτά είναι τα εξής:

  1. Η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ προσφέρει: Μοριοδότηση στις Προκηρύξεις του ΑΣΕΠ.
    2. Μοριοδότηση σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα του ΟΑΕΔ
    3. Δυνατότητα Συμμετοχής σε Ενεργητικές Πολιτικές (Απασχόληση, Κατάρτιση, Συμβουλευτική)
    4. Δυνατότητα Συμμετοχής σε Προγράμματα Κοινωνικής Προστασίας (Κοινωνικός Τουρισμός, Κατασκηνωτικό).
    Ειδική περίπτωση: Το δικαίωμα αυτό χάνεται στην περίπτωση που οι άνεργοι απολέσουν την ιδιότητα του ανέργου σε χρόνο που δεν τους επιτρέπει να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στα προγράμματα αυτά ως εργαζόμενοι.
    5. Ασφάλιση μέσω του ΕΛΕΚΠ – κλάδος ΛΑΕΚ στον κλάδο ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.
    6. Προαιρετική Ασφάλιση στους κλάδους σύνταξης και ΕΤΕΑ (Επικουρική Ασφάλιση) μέσω του ΕΛΕΚΠ – κλάδος ΛΑΕΚ.
    7. Ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.
    8. Μειώσεις ή Απαλλαγές από τη φορολογική αρχή (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.)
    9. Ένταξη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν σε δάνεια, οφειλές κλπ (Νόμος Κατσέλη).
    10. Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
    11. Δυνατότητα Συμμετοχής σε προσφορές επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
    12. Ωφελούμενοι διαφόρων παροχών (π.χ. επίδομα θέρμανσης).
    13. Η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ προσφέρει: Δυνητικοί δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης.
    14. Η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ προσφέρει: Πιθανά οφέλη από παροχές Δήμων (π.χ. δημοτικά κολυμβητήρια, δημοτικά θέατρα).
    15. Η κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ προσφέρει: Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία.

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Τα «άγνωστα» μπόνους της κάρτας ανεργίας του ΟΑΕΔ (λίστα)"

Κορωνοϊός - Ιταλία: Κοντά στα 6.000 τα νέα κρούσματα - «Όχι σε νέο lockdown» λέει ο Κόντε

Οι εισαγωγές στις μονάδες εντατικής θεραπείας και τα κρούσματα κορωνοϊού σημείωσαν μεγάλη άνοδο το τελευταίο 24ωρο στην Ιταλία. Πιο συγκεκριμένα, τα νέα περιστατικά, σήμερα, είναι 5.901, με 41 νεκρούς.

Το τελευταίο εικοσιτετράωρο, εισήχθησαν 62 επιπλέον ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας των νοσοκομείων της χώρας, όπου συνολικά νοσηλεύονται 514 άνθρωποι. Χθες, τα νέα κρούσματα ήταν 4.619, με 39 νεκρούς.

Παράλληλα, 5.076 ασθενείς έχουν εισαχθεί στους θαλάμους covid-19 των ιταλικών νοσοκομείων και 81.603 είναι σε κατ΄οίκον περιορισμό.

Κόντε: Να αποφύγουμε νέο εθνικό lockdown

Παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε μεταξύ των άλλων τόνισε ότι «η Ιταλία είναι σε καλύτερη κατάσταση σε σύγκριση με άλλες χώρες, αλλά δεν μπορεί να υπάρξει κανένας εφησυχασμός».

«Δεν θα στείλουμε ποτέ την αστυνομία στo σπίτι των πολιτών, αλλά πρέπει να υιοθετήσουμε προσεκτικές συμπεριφορές, για να μπορέσουμε να χειριστούμε την φάση αυτή», πρόσθεσε ο Κόντε.

Εξήγησε, δε, ότι «ο κύριος στόχος της κυβέρνησής του είναι να μην κηρυχθεί και πάλι η χώρα σε κατάσταση γενικού lockdown» ενώ προέτρεψε τους Ιταλούς να είναι πιο προσεκτικοί όταν συναντούν φίλους και συγγενείς, διότι έχει αποδειχθεί ότι ο ιός μεταδίδεται, κυρίως, μέσα στο σπίτι.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Ιταλία: Κοντά στα 6.000 τα νέα κρούσματα - «Όχι σε νέο lockdown» λέει ο Κόντε"

Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα με αίτημα την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων

Συλλαλητήριο στο Σύνταγμα πραγματοποιούν εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, ανεργοι, μαθητές και φοιτητές, μέσω του οποίου ζητούν μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας και των δικαιωμάτων του λαού.

Το συλλαλητήριο στο οποίο συμμετέχουν δυνάμεις του ΠΑΜΕ διοργανώνουν ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, συνδικάτα και φορείς, ενώ στο πρόγραμμα υπήρχαν προγραμματισμένες και ομιλίες.

Με συνθήματα όπως «ασφάλεια - υγεία - σύνταξη - δουλειά» και «συμβάσεις κλαδικές - αυξήσεις των μισθών» απαιτούν να μη μείνει κανείς χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα, καμία μείωση μισθού, καθώς και ουσιαστική προστασία των ανέργων και επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Παράλληλα, απαιτούν να ληφθούν τώρα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας μαθητών και εκπαιδευτικών, ώστε να είναι ομαλή και με ασφάλεια η λειτουργία των σχολείων, αλλά και να ληφθούν μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας.

Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσε και ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος πραγματοποίησε και δηλώσεις. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στις εξελίξεις γύρω από τα ελληνοτουρκικά και τις διαρκείς προκλήσεις της Άγκυρας.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες του newsbeast.gr:

 

  

  

  

  

 

  

  

  

  

  

 

 newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα με αίτημα την προστασία της δημόσιας υγείας και τη διατήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων"

Δένδιας: Διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν με το Oruc Reis στην υφαλοκρηπίδα

Διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν, όσο το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρίσκεται στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντησή του με τον Καναδό ομόλογό του Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί, ο οποίος βρίσκεται στην Αθήνα.

«Μετά τη χθεσινή νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε για έρευνες μόλις 6,5 μίλια από τις ακτές μας, η ηγεσία της Τουρκίας απέδειξε ότι δεν είναι ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Αντί για διάλογο, αντί για τις διερευνητικές επαφές για τις οποίες είχαν δεσμευτεί να προτείνουν ημερομηνία, επέλεξαν πάλι την κλιμάκωση. Την ευθεία απειλή κατά της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας.

Όπως ανέφερε, άλλωστε, μόλις πριν λίγες ημέρες οι 27 ηγέτες της ΕΕ κάλεσαν την Τουρκία να απέχει από ενέργειες αντίθετες με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό, ενώ γινόταν ρητή αναφορά στην ανάγκη αποκλιμάκωσης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Όμως και στα δύο ζητήματα, η Τουρκία επέλεξε την κλιμάκωση, προσέθεσε.

«Επιβεβαίωσε έτσι ότι είναι ο κατεξοχήν παράγων υπονόμευσης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, από τη Λιβύη μέχρι το Ιράκ, από το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Συρία, το Ναγκόρνο Καραμπάχ, η Τουρκία είναι ο κοινός παρονομαστής σε κάθε πρόβλημα της περιοχής μας. Απέδειξε ότι οι επικλήσεις για διάλογο δεν είναι παρά προσχήματα. Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να την κρίνει με βάση τις πράξεις και όχι τις διακηρύξεις. Πρέπει όλοι να αναγνωρίσουμε την πραγματικότητα πριν να είναι αργά».

Ο υπουργός Εξωτερικών είχε την ευκαιρία να αναλύσει όλο το πρόσφατο ιστορικό της παράνομης συμπεριφοράς της Τουρκίας σε βάρος της Ελλάδος και της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Καναδό ομόλογό του.

Συζήτησαν ακόμη μια ευρεία θεματολογία: τις εξελίξεις από την πανδημία του κορονοϊού, τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, τη Συρία, τη Λιβύη, τη Λευκορωσία, ζητήματα ενέργειας, τις σχέσεις ΕΕ- Καναδά και τα ζητήματα του ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα είναι απόλυτα προσηλωμένη στη στήριξη των ευρωαντλατικών σχέσεων», σημείωσε ο κ. Δένδιας, προσθέτοντας πως η χώρα μας μοιράζεται την ανησυχία των συμμάχων της τόσο για την απαράδεκτη συμπεριφορά τής Τουρκίας σε βάρος χώρας-συμμάχου, όσο και την επιλογή της να αποκτήσει μη συμβατό στρατιωτικό υλικό με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αναφορικά με τις σχέσεις της Ελλάδας με τον Καναδά, ο κ. Δένδιας επισήμανε πως πρόκειται για μια «μακροχρόνια ιστορική φιλία, η οποία εδράζεται στις κοινές μας αξίες, στο σεβασμό μας στη δημοκρατία, στην αρχή επίλυσης των διαφορών με ειρηνικά μέσα, στο σεβασμό των σχέσεων καλής γειτονίας, στο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, στο σεβασμό και την επιλογή της πολυμέρειας ως βέλτιστου τρόπου συνεργασίας στις διεθνείς σχέσεις».

Είναι άλλωστε, όπως ανέφερε, μια φιλία με ισχυρά θεμέλια, η οποία καλλιεργείται από την ευημερούσα ελληνική ομογένεια στον Καναδά και ενισχύεται από την αυξανόμενη παρουσία καναδικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

Ο κ. Δένδιας εξέφρασε την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης για την απόφαση του Καναδά να υποδεχτεί 50 οικογένειες ευάλωτων αιτούντων άσυλο, ενώ συλλυπήθηκε τον ομόλογό του για την πρόσφατη απώλεια του πληρώματος καναδικού ελικοπτέρου στο Ιόνιο, στο πλαίσιο αποστολής του ΝΑΤΟ εν ώρα καθήκοντος.

Σαμπανί: Ο Καναδάς επιθυμεί να διαδραματίσει θετικό ρόλο

Από την πλευρά του ο Καναδός υπουργός Εξωτερικών Φρανσουά-Φιλίπ Σαμπανί εξέφρασε την επιθυμία του Καναδά να διαδραματίσει θετικό ρόλο στην αποκλιμάκωση, καθώς παρακολουθεί από την πρώτη στιγμή την ένταση που διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι ο διάλογος θα μας πάει μπροστά, ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να μας βοηθήσει», επισήμανε. «Μιλήσαμε για όλα αυτά στα οποία ο Καναδάς μπορεί να διαδραματίσει ρόλο. Είμαστε ένας έντιμος εταίρος, που μπορεί να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής».

Όπως τόνισε, ο Καναδάς έχει υποβάλει προτάσεις στο γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τις οποίες μετέφερε και στον κ. Δένδια, ενώ σε συνάντηση που θα έχει με τον κ. Στόλτενμπεργκ στην ευρωπαϊκή του περιοδεία θα του μεταφέρει τα μηνύματα του Έλληνα πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών.

«Δεν πρόκειται να προσποιηθώ ότι είμαστε η μόνη χώρα που μπορεί να το πράξει αυτό, όμως νομίζω πως μπορούμε και εμείς να ενισχύσουμε και να αρθρώσουμε λόγο, προκειμένου να ακουστεί η φωνή μας για να κλείσει το χάσμα».

Σημείωσε πως πρέπει να μεταφερθεί σωστά το μήνυμα στην Τουρκία, να είναι σαφές ότι θέλουμε να παραμείνει στη Βορειοατλαντική συμμαχία. «Είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρξει αποκλιμάκωση, σταθερότητα και αυτό μπορούμε να το πράξουμε στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», προσέθεσε.

Επισήμανε ακόμη την επιθυμία του Καναδά να υπάρξει νέα ώθηση στις σχέσεις με την Ελλάδα. Ο Καναδάς είναι ο ήδη μεγαλύτερος επενδυτής εκτός ΕΕ στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν στην Ελλάδα καναδικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται για παράδειγμα στο μεταλλευτικό τομέα, και τώρα εξετάζεται πως θα αξιοποιηθεί η συνεργασία περαιτέρω, προάγοντας την πράσινη οικονομία και την ηλεκτροκίνηση.

«Θέλουμε να εξελιχθούμε στον καλύτερο υπερατλαντικό εταίρο που έχετε», ανέφερε χαρακτηριστικά και προσέθεσε:

«Θέλουμε να χτίσουμε μια σχέση που εδράζεται σε κοινές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας της έκφρασης, όλα αυτά υπάρχουν προφανώς στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι σταθερή και χαρακτηρίζεται από έννομη τάξη και κράτος δικαίου και όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι εγγύηση για να θέλουμε να κάνουμε περισσότερα».

news

Διαβάστε Περισσότερα » "Δένδιας: Διερευνητικές επαφές δεν μπορούν να υπάρξουν με το Oruc Reis στην υφαλοκρηπίδα"

Κορωνοϊός - Βρετανία: Στους 143 οι νέοι θάνατοι - Ο μεγαλύτερος αριθμός από τον Ιούνιο

Στους 143 ανήλθαν οι ασθενείς που έχασαν τη ζωή τους το τελευταίο 24ωρο λόγω του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, ανεβάζοντας έτσι τον συνολικό αριθμό των απωλειών στις 43.018.

Ο σημερινός αριθμός νεκρών είναι ο υψηλότερος ημερήσιος από τον Ιούνιο και έρχεται σε μια περίοδο, που τμήματα της χώρας έρχονται αντιμέτωπα με αυστηρότερους κοινωνικούς περιορισμούς στο πλαίσιο ενός νέου συστήματος προειδοποίησης τριών επιπέδων.

Ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων που αναφέρθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες αυξήθηκε κατά 17.234, φτάνοντας στα 634.920 από την έναρξη της πανδημίας. Ο αριθμός κρουσμάτων τη Δευτέρα ήταν 13.972.

Οι 143 θάνατοι που αναφέρθηκαν την Τρίτη είναι υπερδιπλάσιοι από τους 61που επιβεβαιώθηκαν την ίδια ημέρα την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με στοιχεία της κυβέρνησης.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός - Βρετανία: Στους 143 οι νέοι θάνατοι - Ο μεγαλύτερος αριθμός από τον Ιούνιο"

Δίκη Χρυσής Αυγής: Αύριο στις 12 οι ποινές για τους καταδικασθέντες

Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης (14/10/202) το δικαστήριο θα ανακοινώσει την απόφαση του για τις ποινές που θα επιβληθούν στους 57 καταδικασθέντες για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης στις τοποθετήσεις τους ζήτησαν από το δικαστήριο μία χαμηλότερη ποινή για τους εντολείς τους.

Ο δικηγόρος του Νίκου Μιχαλολιάκου αναφέρθηκε για μία ακόμα φορά στον… «σύννομο» βίο του…λέγοντας χαρακτηριστικά «Να πείτε ένα ηχηρό “σκάστε” σε όσους βγάζουν πριν από εσάς απόφαση. Σεβόμαστε την απόφαση, αλλά θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα ένδικα μέσα μέχρι την τελική μας δικαίωση».

Τι προηγήθηκε 

Η εισαγγελέας της έδρας Αδαμαντία Οικονόμου υπέβαλε την πρότασή της για τις ποινές που θα πρέπει να επιβληθούν στους 57 κατηγορούμενους της Χρυσής Αυγής, με βάση την χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου επί των ελαφρυντικών.

Για τον Γιώργο Ρουπακιά, τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, πρότεινε ισόβια κάθειρξη για την ανθρωποκτονία και για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση κάθειρξη 7 ετών.

Για τον γενικό γραμματέα της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο η κυρία Οικονόμου προτείνει ποινή 13 ετών για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Την ίδια ποινή πρότεινε για όλους τους πρώην βουλευτές που είχαν διεθύνση σε εγκληματική οργάνωση, δηλαδή Ηλία Κασιδιάρη, Γιάννη Λαγό, Χρήστο Παππά, Γιώργο Γερμενή, Ηλία Παναγιώταρο και Αρτέμη Ματθαιόπουλο.

Για τους βουλευτές που κρίθηκαν ένοχοι για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση προτεινόμενη ποινή είναι τα 7 έτη, ενώ για όσους έχουν ελαφρυντικό (Αλεξόπουλος, Αρβανίτης, Μίχος, Μπούκουρας) είναι 5 έτη. Η ποινή των 7 ετών προτάθηκε και για όλους τους κατηγορούμενους που έχουν καταδικαστεί για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Εδώ πρέπει να σταθούμε καθώς η ποινή κάθειρξης επτά ετών που πρότεινε η εισαγγελέας να επιβληθεί σε επτά πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής οι οποίοι καταδικάστηκαν για ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και το δικαστήριο δεν τους αναγνώρισε ελαφρυντικό αφορά τους: Κωνσταντίνο Μπαρμπαρούση, Ελένη Ζαρούλια, Νίκο Κούζηλο, Δημήτρη Κουκούτση, Πολύβιο Ζησιμόπουλο, Παναγιώτη Ηλιόπουλο και Αντώνη Γρέγο.

Με άλλα λόγια, το ζεύγος Μιχαλολιάκου – Ζαρούλια είναι πολύ πιθανό να οδηγηθεί στην φυλακή.

Για τους κατηγορούμενους της υπόθεσης δολοφονίας του Παύλου Φύσσα που καταδικάστηκαν για συνέργεια στην ανθρωποκτονία, η εισαγγελεας ζητά να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης 8 ετών. Για τον πυρηνάρχη Νίκαιας Γιώργο Πατέλη προτάθηκε ποινή κάθειρξης 8 ετών για την συνέργεια σε ανθρωποκτονια και 7 έτη για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Σε όσους έλαβαν ελαφρυντικό η προτεινόμενη ποινή είναι τα 6 έτη κάθειρξης.

Για την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος των Αιγυπτίων αλιεργατών η εισαγγελέας πρότεινε ποινές κάθειρξης από 7-10 χρόνια για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Για τον πυρηνάρχη Περάματος Αναστάσιο Πανταζή ζητά ποινή κάθειρξης 10 ετών για την απόπειρα ανθρωποκτονίας και 7 ετών κάθειρξης για την ένταξη σε εγκληματική οργάνωση.

Για την επίθεση σε βάρος των αφισοκολλητών του ΠΑΜΕ ζητά να επιβληθεί ποινή 10 μηνών φυλάκισης για το αδίκημα της σωματικής βλάβης για κάθε θύμα. Εξαίρεση αποτελεί ο Χρήστος Χατζιδάκης ο οποίος έλαβε ελαφρυντικό και γι΄ αυτόν ζητά ποινή φυλάκισης 6 μηνών για κάθε πράξη.

Για το αδίκημα της οπλοφορίας η εισαγγελέας πρότεινε ποινή φυλάκισης από 6-18 μήνες κατά περίπτωση και χρηματικές ποινές. Μεταξύ των καταδικασθέντων για αυτό το αδίκημα είναι ο Νίκος Μιχαλολιακος, ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο Γιάννης Λαγός, Γιώργος Γερμενής και Νίκος Μίχος.

newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Δίκη Χρυσής Αυγής: Αύριο στις 12 οι ποινές για τους καταδικασθέντες"

Αναίρεση «βόμβα» από την Εισαγγελία του Άρειου Πάγου: «Αντισυνταγματική η κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζιτών για απιστία» που τους δίνει «ασυλία» στις δανειοδοτήσεις

Είναι αντισυνταγματική η άτυπη «ασυλία» που χάρισε ο ισχύων Ποινικός Κώδικας σε τραπεζικούς υπαλλήλους και στελέχη, συμπαρασύροντας στην ατιμωρησία και δανειολήπτες εκατομμυρίων ευρώ.

Με μία αναίρεση «βόμβα» η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αμφισβητεί τη συνταγματικότητα του νέου Ποινικού Κώδικα και του άρθρου που αφαιρεί από τη Δικαιοσύνη το δικαίωμα να διώκει αυτεπαγγέλτως τους τραπεζίτες για απιστία σε βάρος της Τράπεζας τους.

Από το Νοέμβριο του 2019, με τις αλλαγές που έγιναν στο νέο Ποινικό Κώδικα, ως προϋπόθεση για την ποινική τους δίωξη είναι η κατάθεση έγκλησης σε βάρος τους από την ίδια την Τράπεζα όπου εργάζονται.

Στο 4μηνο που ακολούθησε δόθηκε η δυνατότητα στις διοικήσεις των Τραπεζών να εκφράσουν τη βούλησή τους για τη συνέχιση της ποινικής δίωξης σε όλες τις υποθέσεις που εκκρεμούσαν είτε σε εισαγγελικό και ανακριτικό επίπεδο είτε σε ακροατήρια.

Ωστόσο σε ελάχιστες περιπτώσεις οι Τράπεζες ζήτησαν τη συνέχιση της ποινικής διαδικασίας, με αποτέλεσμα εκατοντάδες υποθέσεις με δανειοδοτήσεις σε ολόκληρη την Ελλάδα, να οδηγηθούν είτε σε αρχειοθέτηση είτε σε αθωώσεις.

Σήμερα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Παπαγεωργίου, άσκησε αναίρεση κατά του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών, το οποίο απάλλαξε από κάθε κατηγορία τον πρόεδρο της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών Θεόδωρου Βενιάμη και τους κατηγορούμενους για απιστία υπαλλήλους της τότε Μαρφίν, καθώς η Τράπεζα δεν δήλωσε, εντός της 4μηνης προθεσμίας, την επιθυμία της να αναζητηθούν ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες για δάνεια περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπαγεωργίου κρίνει ότι είναι αντισυνταγματική η εξαίρεση των υπαλλήλων των τραπεζών από τη δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης του εισαγγελέα ώστε να διερευνηθεί ενδεχόμενη απιστία τους σε υποθέσεις δανειοδοτήσεων.

Εν προκειμένω ζητά την αναίρεση του απαλλακτικού βουλεύματος για τον κ. Βενιάμη και τους τραπεζίτες που του έδωσαν τα επίμαχα δάνεια ώστε να κριθεί εάν οι εμπλεκόμενοι πρέπει να δικαστούν επί της ουσίας των κατηγοριών κι όχι επειδή η διοίκηση της Τράπεζας δεν υπέβαλε έγκληση σε βάρος των υπαλλήλων της.

Η αναίρεση του αντεισαγγελέα θα κριθεί από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Αν οι ανώτατες δικαστές υιοθετήσουν το σκεπτικό του κ. Παπαγεωργίου και καταλήξουν σε αντισυνταγματικότητα, η υπόθεση αναμένεται να κριθεί οριστικά από την Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Αν τελικώς κριθεί αντισυνταγματική η ασυλία των τραπεζιτών, τότε εκατοντάδες υποθέσεις δανείων θα βγουν από το αρχείο και απαλλαγέντες κατηγορούμενοι θα ξαναδικαστούν.

Η παρέμβαση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου έρχεται μετά από αντιφατικές αποφάσεις που έχουν εκδώσει δικαστικά συμβούλια. Αλλά έχουν παύσει διώξεις κρίνοντας συνταγματικές τις ρυθμίσεις και άλλα έχουν διατάξει τη συνέχιση της ποινικής διαδικασίας κρίνοντας τις ευνοϊκές για τους τραπεζίτες ρυθμίσεις αντισυνταγματικές.

Το περασμένο καλοκαίρι μάλιστα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, της Αθήνας είχε παύσει την ποινική δίωξη για απιστία και ηθική αυτουργία σε αυτήν όλων των κατηγορουμένων για τα δάνεια του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Τότε, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου είχε ζητήσει να του διαβιβαστεί το σκεπτικό των δικαστών προκειμένου να κρίνει εάν θα παρέμβει ζητώντας αναίρεση για αυτό το σκέλος της απόφασης.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Αναίρεση «βόμβα» από την Εισαγγελία του Άρειου Πάγου: «Αντισυνταγματική η κατ’ έγκληση δίωξη των τραπεζιτών για απιστία» που τους δίνει «ασυλία» στις δανειοδοτήσεις"

Παναγιώτης Φύσσας: Δεν μου φτάνουν τα ισόβια για τον δολοφόνο του Παύλου

«Αισθανόμαστε δικαιωμένοι, αλλά όταν επιστρέφεις σπίτι και η πόρτα κλείνει, η απώλεια παραμένει απώλεια και αυτό δεν περνά» δήλωσε στο Α Πρόγραμμα της ΕΡΑ ο πατέρας του Παύλου Φύσσα, Παναγιώτης.

Λίγες μόνο ώρες πριν την ανακοίνωση των ποινών από το Δικαστήριο, ο Παναγιώτης Φύσσας χαρακτήρισε το χρονικό διάστημα που κράτησε η δίκη «βασανιστικό».

Εξήγησε ότι ήταν πολύ δύσκολο για αυτόν, αλλά και την οικογένεια του να βλέπουν τους κατηγορούμενους να είναι σπίτι τους. «Ειδικά ο δολοφόνος του Παύλου. Η οργή μου ποτέ δεν θα περάσει. Δεν μου φτάνουν τα ισόβια. Θα ήθελα κάτι παραπάνω» είπε.

Μιλώντας για την συμπαράσταση του κόσμου το διάστημα αυτό, αλλά και τη μεγαλειώδη συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια, εξέφρασε την άποψη ότι η φυλάκιση του Ρουπακιά, αλλά και των άλλων χρυσαυγιτών θα είναι ένα δυνατό μήνυμα για όσους πίστεψαν σε αυτή την οργάνωση και πήραν λάθος δρόμο.

Χρειάζεται όμως και η παιδεία για να παραμείνει το μήνυμα αυτό ισχυρό, είπε.

 newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Παναγιώτης Φύσσας: Δεν μου φτάνουν τα ισόβια για τον δολοφόνο του Παύλου"

Υποχρεωτική η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό - Δεν είναι εστία διασποράς τα σχολεία

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς στην συνέντευξη τύπου για την πορεία της πανδημίας επανέλαβε σήμερα ότι από την έναρξη της πανδημίας του κορωνοϊού η μοναδική προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Από χθες μπήκε σε εφαρμογής ο χάρτης και ο κάθε πολίτης γνωρίζει ποια μέτρα ισχύουν για την περιοχή του είπε ο κ. Χαρδαλιάς και σημείωσε ότι με τις νέες τροποιήσεις είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός. Το μέτρο για την μάσκα αφορά ολόκληρη την Ελλάδα και όχι μόνο τις επιβαρυμένες περιοχές σημείωσε επίσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

 

Επανέλαβε το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων και τα όρια για τις συναθροίσεις και τα όρια πληρότητας σε θέατρα, σινεμά και την εστίαση.

Πιο συγκεκριμένα, δεν επιτρέπεται η λειτουργία της εστίασης και των κέντρων ψυχαγωγίας σε όλα τα επίπεδα συναγερμού κατά τις εξής ώρες: Από τη 01.00 έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 1, από τις 00.30 έως τις 05.00 στις περιοχές του επιπέδου 2 και από τα μεσάνυχτα έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές του επιπέδου 3.

Είπε ακόμα ότι ορίζεται ανώτατο όριο ατόμων για τις συναθροίσεις τόσο σε εξωτερικούς, όσο και σε εσωτερικούς χώρους. Συγκεκριμένα, στις περιοχές του επιπέδου 1, το όριο είναι 100 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 2, το όριο είναι τα 50 άτομα. Για τις περιοχές του επιπέδου 3, το όριο είναι 9 άτομα.

Ανέφερε επίσης ότι από την 1η Ιουλίου έως τις 11 Οκτωβρίου έχουν πραγματοποιηθεί 638.879 στοχευμένοι έλεγχοι, ενώ τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στις πύλες εισόδου ανέρχονται σε 1.738.

Πρόσθεσε επίσης ότι το ίδιο διάστημα έχουν διενεργηθεί 421.006 έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων εντοπίστηκαν 14.597 παραβάσεις και επιβλήθηκαν συνολικά πρόστιμα ύψους 6.982.930 ευρώ καθώς και διοικητικές κυρώσεις.

Δεν είναι εστία διασποράς τα σχολεία

Ο κ. Χαρδαλιάς είπε ακόμα ότι είναι κλειστά 20 σχολεία και 129 σχολικές μονάδες μετά από κρούσματα και πρόσθεσε ότι από τα στοιχεία αυτά φαίνεται ότι δεν προκύπτουν τάσεις μεταφοράς του ιού μεταξύ των μαθητών.
Ειδικότερα, ένας μήνας συμπληρώνεται αύριο από την έναρξη λειτουργίας των σχολείων, στα οποία το κουδούνι χτύπησε στις 14 Σεπτεμβρίου.

Από τα επιδημιολογικά στοιχεία, δεν έχει προκύψει τάση μεταφοράς του κορωνοϊού μεταξύ των μαθητών, ενώ δεν παρατηρούνται ενδείξεις διασποράς του στη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά πρωτίστως μεμονωμένα κρούσματα που προέρχονται έξω από τη σχολική μονάδα.

Φαίνεται, όπως είπε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σύμφωνα με τα στοιχεία ότι τα σχολεία αποτελούν ένα ασφαλές επιδημιολογικό περιβάλλον, όπου ακολουθούνται κατά γράμμα τα μέτρα πρόληψης και είναι αποτελεσματικά.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχει ανασταλεί η λειτουργία σε ποσοστό 0,20% των σχολικών μονάδων, δηλαδή 29 σχολικές μονάδες στις περισσότερες από τις 140.000 που υπάρχουν σε όλη τη χώρα.

Επίσης, έχει ανασταλεί η λειτουργία σε ποσοστό 0,25% των σχολικών τμημάτων, δηλαδή 207 σχολικά τμήματα σε πάνω από από 80.000 τμήματα, ως μέτρο πρόληψης κατά του κορωνοιού.


Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας σημνείωσε επίσης ότι η
 συζήτηση για τη λήψη νέων μέτρων δεν βοηθά καθώς προέχει η τήρηση των μέτρων που ήδη  ισχύουν.

Σε ερώτηση αν ανησυχεί για  κάποια άλλη περιοχή της χώρας, εκτός από την Αθήνα, είπε οτι οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι σε κατάσταση «Alert» για τα Ιωάννινα που έχουν 200 ενεργά κρούσματα, για την Κοζάνη με 181 και την Πέλλα με  212 ενεργά κρούσματα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Υποχρεωτική η μάσκα και στους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό - Δεν είναι εστία διασποράς τα σχολεία"

Καυγάς Τσαβούσογλου με τη Σουηδή ΥΠΕΞ: Αλαζονική η ΕΕ – Χρησιμοποιείτε δύο μέτρα και δύο σταθμά

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο σήμερα για «αλαζονεία» της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διάρκεια μιας τεταμένης συνέντευξης Τύπου με τη Σουηδή ομόλογό του αφού η τελευταία «προέτρεψε» την Τουρκία να αποσυρθεί από τη βόρεια Συρία.

«Η χρήση του όρου ‘προτρέπω’ είναι αλαζονική και λανθασμένη στη διπλωματία. Προσπαθείτε να δώσετε μαθήματα διεθνούς δικαίου και ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία (…) αλλά χρησιμοποιείτε δύο μέτρα, δύο σταθμά», είπε, οργισμένος, ο υπουργός, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου
, απευθυνόμενος στη Σουηδή ομόλογό του Αν Λίντε.

Η τελευταία είχε μόλις υπενθυμίσει στη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Μ. Τσαβούσογλου στην Άγκυρα τη θέση της ΕΕ η οποία «προτρέπει» την Τουρκία να αποσυρθεί από τη βορειοανατολική Συρία και είχε επικρίνει την αποστολή από την Τουρκία ενός σκάφους γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο με κίνδυνο να αναβιώσουν οι εντάσεις με την Ελλάδα.

Η Λίντε υπεραμύνθηκε επίσης του δικαιώματος της ΕΕ να έχει επαφές με διάφορες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στη βόρεια Συρία, μια αναφορά σε κουρδικές πολιτοφυλακές οι οποίες θεωρούνται «τρομοκρατικές» από την Άγκυρα λόγω των δεσμών τους με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Από το 2016, η Τουρκία έχει διεξαγάγει τρεις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, κυρίως για να εκδιώξει τους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG), της κυριότερης κουρδικής πολιτοφυλακής στη Συρία.

Κατά την άποψη του Τούρκου υπουργού, η Ευρώπη ζητεί την αποχώρηση της Άγκυρας από τη βόρεια Συρία μόνο για να υποστηρίξει το PKK, το οποίο ωστόσο χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ.

«Ζητάτε από την Τουρκία να αποσυρθεί από το Ιντλίμπ (στη βορειοδυτική Συρία); Όχι. Γιατί σε αυτή την περίπτωση, οι πρόσφυγες θα έρχονταν στην Ευρώπη», εκτίμησε.

«Ως προσκεκλημένη εδώ, δεν θέλω να μπω σε αντιπαράθεση», απάντησε η Λίντε, διευκρινίζοντας πως η συνάντησή της με τον ομόλογό της ήταν «πολύ φιλική και ειλικρινής».

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Καυγάς Τσαβούσογλου με τη Σουηδή ΥΠΕΞ: Αλαζονική η ΕΕ – Χρησιμοποιείτε δύο μέτρα και δύο σταθμά"

Κορωνοϊός: Στα 408 τα νέα κρούσματα, τα 170 στην Αττική - 89 οι διασωληνωμένοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 408 νέα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 58 συνδέονται με γνωστές συρροές και 45 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 23060, εκ των οποίων το 55.7% άνδρες. 3367 (14.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 9364 (40.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Εκτός από την Αττική, που παραμένει στο επίκεντρο, «συναγερμός» υπάρχει και για Κοζάνη, Ιωάννινα και Πέλλα.

Όπως προκύπτει από τη σημερινή ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, στην Κοζάνη υπάρχουν 181 ενεργά κρούσματα, 8 νοσηλευόμενοι και 101 επαφές σε απομόνωση κατά οίκον.

Στα Ιωάννινα είναι 200 τα ενεργά κρούσματα, 24 νοσηλευόμενοι και 147 επαφές επίσης σε απομόνωση.

Στην Πέλλα, 212 είναι τα ενεργά κρούσματα σε στεγανοποιημένο cluster.

Επίσης, η επιτροπή εμπειρογνωμόνων επεξεργάζεται το σχέδιο για τα rapid test σε σχολεία και νοσοκομεία, για να αποτυπώσει την επιδημιολογική εικόνα.

Από τα 356 εγχώρια κρούσματα, τα 58 συνδέονται με γνωστές συρροές. Αναλυτικότερα:

– 45 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας
– 7 εισαγόμενα κρούσμα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο
– 170 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 27 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 13 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 36 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, εκ των οποίων 7 συνδέονται με γνωστές συρροές, ενώ 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αργολίδας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Αχαΐας
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Βοιωτίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Γρεβενών
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Δράμας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας, εκ των οποίων 5 συνδέονται με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηρακλείου
– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 1 κρούσμα στην Π.Ε Καβάλας
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καλύμνου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Καρδίτσας
– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς, εκ των οποίων 3 συνδέονται με γνωστές συρροές
– 6 κρούσματα στην Π.Ε. Κέρκυρας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή
– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Κιλκίς, όλα συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 35 κρούσματα στην Π.Ε. Κοζάνης, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή, ενώ 9 αναφέρουν επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα
– 8 κρούσματα στην Π.Ε. Κορινθίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Μαγνησίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ξάνθης
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πέλλας, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Πρέβεζας, συνδεόμενα με γνωστή συρροή
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων
– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Χαλκιδικής
– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Χανίων
– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χίου, συνδεόμενο με γνωστή συρροή
– 17 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

89 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 69 ετών. 25 (28.1%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 93.3%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 242 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 6 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 462 θανάτους συνολικά στη χώρα. 177 (38.3%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96.5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν, έχουν συνολικά ελεγχθεί 1449231 κλινικά δείγματα ενώ από Μονάδες Υγείας και Κλιμάκια του ΕΟΔΥ που διενεργούν ελέγχους Rapid Ag έχουν ελεγχθεί 27076 δείγματα.

Μαγιορκίνης: Να είμαστε επιφυλακτικοί για τις τάσεις σταθεροποίησης στην Αττική 


Κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης περιέγραψε αρχικά την κατάσταση με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, όπως διαμορφώνεται διεθνώς, σημειώνοντας ότι υπάρχει εικόνα εκθετικής εξέλιξης σε πολλές χώρες.

Στην Ελλάδα, τα νέα κρούσματα παραμένουν στο επίπεδο των 300-400 τις περισσότερες ημέρες, ο αριθμός των διασωληνωμένων περί τους 90 και οι θάνατοι πάνω από 5 την ημέρα συνήθως.

Η Αττική παραμένει στο επίκεντρο της επιδημίας στη χώρα, η εικόνα όμως παρουσιάζει τάσεις σταθεροποίησης. Για αυτή την εικόνα, όμως, όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης, πρέπει να είμαστε αρκετά επιφυλακτικοί, καθώς η πανδημία εξαπλώνεται με ώσεις.

Επίσης, η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι τα μέτρα είναι πιο αποτελεσματικά σε μικρές κοινότητες, παρά σε μεγάλες -ένα φαινόμενο που μπορεί να παρομοιαστεί με εκείνο της αδράνειας στη φυσική: Όσο πιο μεγάλο είναι ένα σώμα, τόσο πιο δύσκολο είναι να σταματήσει.

Όσο μεγαλύτερος ο πληθυσμός -τονισε- τόσο πιο αυστηρή πρέπει να είναι η τήρηση των μέτρων στα αστικά κέντρα.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορωνοϊός: Στα 408 τα νέα κρούσματα, τα 170 στην Αττική - 89 οι διασωληνωμένοι"

Κορονοϊός: Αύξηση στη Σουηδία με 2.203 νέα κρούσματα σε τέσσερις μέρες

Η Σουηδία κατέγραψε 2.203 κρούσματα νέου κορονοϊού τις τελευταίες τέσσερις ημέρες, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα η Υπηρεσία Υγείας.

Από την αρχή της πανδημίας του κορονοϊού τα κρούσματα στη Σουηδία έχουν φτάσει τα 100.654.

Η Σουηδία έχει αποφύγει το μέτρο της καραντίνας, αφήνοντας τα περισσότερα σχολεία, εστιατόρια και καταστήματα ανοικτά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η χώρα κατέγραψε 5 νέους θανάτους από την Παρασκευή, οι οποίοι αυξάνουν σε 5.899 το σύνολό τους. Το ποσοστό θνησιμότητας κατά κεφαλήν στη Σουηδία είναι αρκετές φορές υψηλότερο από τα αντίστοιχα των βορείων γειτόνων της αλλά χαμηλότερο από χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Βρετανία που επέλεξαν να επιβάλουν καραντίνα.

ΑΠΕ ΜΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Κορονοϊός: Αύξηση στη Σουηδία με 2.203 νέα κρούσματα σε τέσσερις μέρες"

Κουρτς: Καταδικάζουμε τις τουρκικές προκλήσεις με Oruc Reis και Βαρώσια

Ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς για να καταδικάσει απερίφραστα τις τουρκικές προκλήσεις στα ελληνικά ύδατα και την Κύπρο, υπογραμμίζοντας ότι εάν η Τουρκία συνεχίσει να παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, θα αντιμετωπίσει κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο κ. Κουρτς ζήτησε επίσης να υπάρξει οριστικό τέλος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Με ανάρτησή του στο Twitter, ο Καγκελάριος της Αυστρίας δηλώνει ότι καταδικάζει πλήρως τις νέες ερευνητικές δραστηριότητες του Oruc Reis στα ελληνικά χωρικά ύδατα και το άνοιγμα του περίκλειστου παραλιακού μετώπου στα Βαρώσια της κατεχόμενης Κύπρου, καθώς και τα δύο αυτά βήματα της Τουρκίας παραβιάζουν σαφώς το διεθνές δίκαιο.

Η δήλωση του Σεμπάστιαν Κουρτς έρχεται δύο μόλις ημέρες πριν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (15 – 16 Οκτωβρίου) όπου οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, όπου εκτός από την πανδημία, τις σχέσεις ΕΕ – Ηνωμένου Βασιλείου και την κλιματική αλλαγή, αναμένεται να συζητηθούν θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανάλογα με τις εξελίξεις.

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » "Κουρτς: Καταδικάζουμε τις τουρκικές προκλήσεις με Oruc Reis και Βαρώσια"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news