facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν

Για τη νέα επιδείνωση του καιρού ενημερώνει τους πολίτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, μετά και την έκδοση Έκτακτου Δελτίου Επιδείνωσης Καιρού από την ΕΜΥ και την  προειδοποίηση για ισχυρές βροχές, ανέμους και πιθανώς και χαλαζοπτώσεις.

Οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται σήμερα Τετάρτη (23-09-2020) στο βόρειο Ιόνιο, θα συνεχιστούν και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας και θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν μέχρι το απόγευμα και την Ήπειρο, ενώ μετά το μεσημέρι σταδιακά θα επεκταθούν και στο νότιο Ιόνιο.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

• Να ασφαλίσουν αντικείμενα, τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

• Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

• Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

• Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

• Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

• Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.

Καταιγίδες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας

Αλλάζει και πάλι το σκηνικό του καιρού από αύριο, Πέμπτη, με την εκδήλωση καταιγίδων, σε μεγάλο μέρος της χώρας.

Συγκεκριμένα, προβλέπονται νεφώσεις με βροχές και τοπικές καταιγίδες στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά και βαθμιαία στην Ανατολική Στερεά, στην Πελοπόννησο και από το μεσημέρι στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή πρόσκαιρη καταιγίδα κυρίως στα βόρεια του νομού και αυξημένη υγρασία τις νυκτερινές και πρώτες πρωινές ώρες στα παραθαλάσσια τμήματα στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 26 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς σχεδόν μέτριους 4 μποφόρ και στο Σαρωνικό τις βραδινές ώρες από βορειοδυτικές διευθύνσεις μέτριοι έως ισχυροί 5-6 μποφόρ.

Διαβάστε Περισσότερα » " Νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού: Βροχές και καταιγίδες - Ποιες περιοχές θα επηρεαστούν"

Ανοιξαν οι ουρανοί στην Πάτρα (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) - Ο καιρός τις επόμενες ώρες

Εντονη βροχόπτωση σημειώνεται στην Πάτρα τις βραδινές ώρες.

Στο ύψος της αερογέφυρας του Αγ. Βασιλείου, επενέβη η αστυνομία καθώς σημειώθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία, από τον όγκο του νερού.

Τη νύχτα προς τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης 24/09, οι βροχές στο Ιόνιο θα ενταθούν και θα εκδηλωθούν και τοπικές καταιγίδες, οι οποίες σταδιακά θα επεκταθούν στα υπόλοιπα δυτικά, στην Πελοπόννησο και πιθανώς στην Ανατολική Στερεά.

2_3.jpg

 

Ο καιρός την Πέμπτη

Στα δυτικά τοπικές βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία τις πρώτες πρωινές ώρες, θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο Ιόνιο, βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Στις υπόλοιπες περιοχές σποραδικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ηπειρωτικά τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.

Η ορατότητα τις βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη, κυρίως στα δυτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, στα υπόλοιπα από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο.

Λίγες νεφώσεις στην Αττική που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες παροδικά θα αυξηθούν και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και στα βόρεια μεμονωμένες καταιγίδες. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 και από το απόγευμα δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 16 έως 30 βαθμούς κελσίου.

Στη Θεσσαλονίκη, λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες παροδικά θα αυξηθούν και πιθανώς να εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα γύρω ορεινά. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, με τη θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ 16 και 28 βαθμούς κελσίου.

 

Ο καιρός στην υπόλοιπη χώρα

Μακεδονία, Θράκη

Λίγες νεφώσεις που βαθμιαία θα αυξηθούν και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και κυρίως στα ορεινά σποραδικές καταιγίδες.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 14 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

 

Νησιά ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα, τα οποία τις πρώτες πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά στο Ιόνιο, βαθμιαία θα εξασθενήσουν και τις βραδινές ώρες θα σταματήσουν.

Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε δυτικούς βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

 

Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος

Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες πρόσκαιρα θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι και μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Στα νότια από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και βαθμιαία στη θάλασσα Κυθήρων τοπικά 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα δυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 15 έως 31 βαθμούς Κελσίου.  

 

Κυκλάδες, Κρήτη

Λίγες νεφώσεις που τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες παροδικά θα αυξηθούν και θα εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στην Κρήτη.

Άνεμοι: Από δυτικές διευθύνσεις 4 με 5 και στα νότια τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

 

Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα

Καιρός: Λίγες νεφώσεις που από τις απογευματινές ώρες θα αυξηθούν και πιθανώς να εκδηλωθούν σποραδικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες.

Άνεμοι: Στα βόρεια μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, πρόσκαιρα νότιοι τοπικά 5 μποφόρ. Στα νότια δυτικοί βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 30 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

tempo24

Διαβάστε Περισσότερα » "Ανοιξαν οι ουρανοί στην Πάτρα (ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ) - Ο καιρός τις επόμενες ώρες"

Γαλλία Covid-19: Πάνω από 13.000 νέα κρούσματα, 43 οι θάνατοι

Για τρίτη φορά μέσα σε έξι μέρες τα ημερήσια κρούσματα του κορονοϊού στη Γαλλία ξεπέρασαν τα 13.000 όπως ανακοίνωσε το βράδυ της Τετάρτης το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Συγκεκριμένα οι αρχές κατέγραψαν 13.072 μέσα σε 24 ώρες, τα οποία ανεβάζουν τον συνολικό απολογισμό σε 481.141.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν υποκύψει από την ασθένεια έφτασε τους 31.459, έπειτα τους 43 νέους θανάτους που ανακοινώθηκαν.

naftemporiki 

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία Covid-19: Πάνω από 13.000 νέα κρούσματα, 43 οι θάνατοι"

Δημοσκόπηση Βεργίνα TV: Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και η έκπληξη για τον πιο πετυχημένο υπουργό

Σε δημοσκόπηση της interview για το κανάλι Βεργίνα TV η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ φτάνει τις 19,5 μονάδες. Ποιον θεωρούν οι πολίτες πιο πετυχημένο υπουργό στον τομέα του.

Η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε από τις 21 έως 23 Σεπτεμβρίου σε 1.075 άτομα.

Συγκεκριμένα στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 39.5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 20,0%, το ΚΙΝΑΛ 7.5%, το ΚΚΕ 4.6%, η Ελληνική Λύση 4.5%, το ΜεΡΑ25 3.0%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν στο 12%.

Στο ερώτημα ποιος από τους υπουργούς είναι ο πιο πετυχημένος στον τομέα του το 30% απάντησε τον «κανένα», με τον Άδωνι Γεωργιάδη να ακολουθεί με 14% και τον Χρήστο Σταϊκούρα με 11%.


Το 59% επιλέγει να αυξηθούν οι δαπάνες για τους εξοπλισμούς, έναντι του 32% που προτιμάει να δοθούν τα αναδρομικά των συντάξεων.

Στο ερώτημα για το αν συνεχιστεί η προκλητικότητα από την Τουρκία, πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ελλάδα, το 63% θέλει να ενταθούν οι διπλωματικές προσπάθειες, ενώ το 36% απάντησε πως θα πρέπει η αντίδραση να είναι στρατιωτική.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Δημοσκόπηση Βεργίνα TV: Η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ και η έκπληξη για τον πιο πετυχημένο υπουργό"

Γαλλία: Θα δεχθεί 500 ανηλίκους μετανάστες από την Μυτιλήνη

Το Παρίσι αποφάσισε να δεχθεί συνολικά 500 ανηλίκους μετανάστες από τον πρώην καταυλισμό της Μόριας στην Μυτιλήνη, ανακοίνωσε σήμερα το βράδυ η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Κλεμάν Μπον.

«Η Γαλλία είχε ήδη αναλάβει μια συγκεκριμένη δέσμευση (για την υποδοχή) 350 ανηλίκων και πρόκειται να δεσμευτούμε για 150 επιπλέον ανήλικους», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Γαλλία: Θα δεχθεί 500 ανηλίκους μετανάστες από την Μυτιλήνη"

Die Welt: Αυτός είναι ο λόγος που ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

Στον πραγματικό λόγο που -σύμφωνα με την ίδια- ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για αύριο 24 Σεπτεμβρίου Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, αναφέρεται σε δημοσίευμά της στην ηλεκτρονική της έκδοση η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι «η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, που επρόκειτο να λάβει χώρα την Πέμπτη, ξαφνικά την Τρίτη το βράδυ ακυρώθηκε. Επειδή δήθεν ένας από τους συμμετέχοντες μολύνθηκε με τον κοροναϊό». Και συμπληρώνει: «Ο αληθινός λόγος πιθανότατα είναι, ότι η Σύνοδος Κορυφής θα αποτύγχανε παταγωδώς. Γιατί προς το παρόν φαίνεται, ότι οι Ευρωπαίοι ζουν σε διαφορετικές πολιτικές πραγματικότητες».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα υπάρχει εύλογα η υποψία, ότι η συνάντηση αναβλήθηκε για τον Οκτώβριο, επειδή τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι διχασμένα στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και υπάρχει κίνδυνος για παταγώδη αποτυχία της Συνόδου Κορυφής. «Όλα εξαρτώνται από την Κύπρο» αναφέρει το δημοσίευμα και συμπληρώνει, ότι «η κυβέρνηση του νησιού δεν θέλει να συμφωνήσει σε κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας».

«Όχι γιατί θεωρεί λανθασμένες τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος εκεί, αλλά γιατί για την κοινή γνώμη στο νησί η Λευκορωσία δεν παίζει κανένα ρόλο» συνεχίσει και σημειώνει, ότι «εκεί συζητείται η διένεξη με την Τουρκία για το φυσικό αέριο. Μόνο αυτή προσθέτει πόντους πολιτικά. Και γι’ αυτό η κυβέρνηση της Λευκωσίας θέλει να μπλοκάρει τις κυρώσεις κατά του Μινσκ, μέχρι να επιβληθούν και κυρώσεις κατά της Τουρκίας».

«Λευκορωσία, Τουρκία, υπόθεση Ναβάλνι, το ανεπίλυτο μεταναστευτικό πρόβλημα, εδώ και εβδομάδες η ΕΕ μάταια αναζητεί απάντηση σε ένα σπάνια μεγάλο αριθμό διενέξεων» αναφέρει το δημοσίευμα και επισημαίνει ότι «κάθε χώρα έχει τη δική της πραγματικότητα». «Πόσο πολύ διαφέρει ο τρόπος θεώρησης του κόσμου εντός της ευρωπαϊκής ηπείρου το καταλαβαίνει κανείς, αν ρίξει μια ματιά σε τέσσερα σημαντικά ευρωπαϊκά κράτη: Γαλλία, Πολωνία, Ιταλία και Σουηδία», καταλήγει το δημοσίευμα.

news

Διαβάστε Περισσότερα » " Die Welt: Αυτός είναι ο λόγος που ακυρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ"

Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών

Με στόχο την εκτέλεση εργασιών κοντά στον κόμβο Λυκοποριάς, προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν στο συγκεκριμένο σημείο του αυτοκινητόδρομου Κορίνθου - Πατρών.

Σύμφωνα με την Ολυμπία Οδό, θα εφαρμοστεί ολιγοήμερος αποκλεισμός κυκλοφορίας του κλάδου εισόδου προς Αθήνα, από την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου έως και την Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου.

Κατά τη διάρκεια των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, η κίνηση των οχημάτων θα εξυπηρετείται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Πατρών και των κόμβων Ξυλοκάστρου και Δερβενίου.

newsbeast

Διαβάστε Περισσότερα » "Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Πατρών"

Επίθεση στο γραφείο του Νότη Μηταράκη – Καταδικάζει η κυβέρνηση

Επίθεση στο κτήριο που στεγάζεται το πολιτικό γραφείο του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότη Μηταράκη, στο Κολωνάκι πραγματοποίησε το απόγευμα ομάδα περίπου πέντε ατόμων.

Όπως έγινε γνωστό από την Αστυνομία, η ομάδα μπήκε στην πολυκατοικία, ανέβηκε στον όροφο που βρίσκεται το γραφείο του κ. Μηταράκη και έγραψε με σπρέι στον τοίχο του διαδρόμου το σύνθημα «Όχι στα σύγχρονα Νταχάου» και αποχώρησαν.

Λίγο αργότερα αναρτήθηκε ανακοίνωση του Ρουβίκωνα, με τίτλο «Να έχετε τη μοίρα τους» στο προφίλ στελέχους της ομάδας, που αναφέρεται στο μεταναστευτικό και στην πυρκαγιά στη Μόρια.

Οι δράστες αναζητούνται από την Αστυνομία.

Την επίθεση καταδίκασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας: «Καταδικάζουμε την αποψινή επίθεση στο Γραφείο του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη. Τέτοιες επιθέσεις δεν πτοούν την Κυβέρνηση και προκαλούν τους πολίτες».

Επίσης, με ανάρτησή του στο twitter ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Τάσος Γαϊτάνης, καταδίκασε την επίθεση: «Απαράδεκτη και καταδικαστέα η επίθεση στο Γραφείο του @nmitarakis. Τέτοιες πράξεις στρέφονται εναντίον της Δημοκρατίας».

 mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "Επίθεση στο γραφείο του Νότη Μηταράκη – Καταδικάζει η κυβέρνηση"

Άσχημα νέα για τα σχέδια του Ερντογάν για τη Λιβύη

Τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη συζήτησαν στο Κάιρο ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, με τον αρχηγό του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ, και τον πρόεδρο του Λιβυκού Κοινοβουλίου, Αγκίλα Σάλεχ.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος επιβεβαίωσε κατά τη διάρκεια της συνάντησης τη σταθερή στάση της Αιγύπτου υπέρ μίας πολιτικής λύσης στην κρίση της Λιβύης, μακριά από ξένες παρεμβάσεις και καλωσορίζοντας τυχόν θετικά βήματα που οδηγούν στην ειρήνη και την ανάπτυξη.

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας, Μπάσαμ Ράντι, χαιρέτισε τα αποτελέσματα των πρόσφατων διεθνών και περιφερειακών συναντήσεων, που αποβλέπουν στην εγκαθίδρυση της ειρήνης και σε μία ολοκληρωμένη πολιτική λύση.

Τέλος, ο πρόεδρος Σίσι κάλεσε όλα τα κόμματα της Λιβύης να συμμετάσχουν θετικά στον δρόμο που οδηγεί στις προεδρικές και κοινοβουλευτικές εκλογές με βάση τα συμπεράσματα της Διάσκεψης Κορυφής του Βερολίνου υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της «Διακήρυξης του Καΐρου», η οποία θα επιτρέψει στον λιβυκό λαό να επιτύχει πολιτική σταθερότητα, ευημερία και ανάπτυξη.

aftodioikisi

Διαβάστε Περισσότερα » "Άσχημα νέα για τα σχέδια του Ερντογάν για τη Λιβύη"

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Αναστασιάδη: Είπα στον Ερντογάν ότι αν δεν σταματήσει τις παρανομίες έρχονται κυρώσεις

Tηλεφωνική επικοινωνία με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Γραπτή δήλωση του αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου κ. Παναγιώτη Σεντώνα αναφέρει ότι κατά την τηλεφωνική τους επικοινωνία, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τα αποτελέσματα της τηλεδιάσκεψης που είχε νωρίτερα σήμερα με τον Πρόεδρο της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν.Η κα φον ντερ Λάιεν ενημέρωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι διαμήνυσε στον κ. Ερντογάν πως αν δεν υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης και τερματισμός των παρανόμων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας, τότε η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι αναγκασμένη να λάβει μέτρα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι επικεφαλής των ευρωπαϊκών Θεσμών για αποκλιμάκωση της κρίσης.

ΑΠΕ/newsit

Διαβάστε Περισσότερα » "Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σε Αναστασιάδη: Είπα στον Ερντογάν ότι αν δεν σταματήσει τις παρανομίες έρχονται κυρώσεις"

24ωρη πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών αύριο

Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία προγραμματίζει για αύριο η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) με συγκέντρωση στις 12:00 στο υπουργείο Υγείας.

Οι νοσοκομειακοί γιατροί διαμαρτύρονται για τις «τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό και υποδομές» τονίζοντας ότι «με ελάχιστες προσλήψεις συμβασιούχων με ημερομηνία λήξης» και «μετακινήσεις προσωπικού και υποδομών από το ένα τμήμα στο άλλο, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, από τα Κέντρα Υγείας στα Νοσοκομεία, με «εντέλλεσθε» για 10 και 15 εφημερίες το μήνα» δεν θωρακίζεται το δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ομοσπονδία εκτιμά ότι βρισκόμαστε «μόλις στην αρχή του δεύτερου κύματος και το, έτσι και αλλιώς, τραγικά υποστελεχωμένο δημόσιο σύστημα υγείας «ζορίζεται», αναφέροντας ότι «το 67% των κλινών ΜΕΘ για Covid-19 είναι ήδη κατειλημμένες και τα δύσκολα είναι μπροστά».

Κάνει λόγο για «αυξομείωση των διαθέσιμων απλών κλινών και κλινών ΜΕΘ για Covid-19, ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών» και για «οn-off στην τακτική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων για τα υπόλοιπα νοσήματα, μετατροπή του συστήματος υγείας σε σύστημα μιας νόσου με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών».

Η ΟΕΝΓΕ ζητά την επίλυση οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, ανάπτυξη και στελέχωση της ΠΦΥ, σχεδιασμό για την ανάπτυξη με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές και τη στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό 3.500 κρεβατιών ΜΕΘ και ΜΑΦ, που έχει ανάγκη η χώρα, καμία απόλυση επικουρικού και συμβασιούχου, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με προτεραιότητα στην Υγεία και την Πρόνοια, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους και στις κλειστές δομές. Επίσης άμεση επίταξη όλων των δομών και υπηρεσιών του ιδιωτικού τομέα Υγείας και Πρόνοιας και ένταξη τους σε ένα ενιαίο κρατικό σχέδιο, για να μπει σε εφαρμογή ανάλογα με τις ανάγκες.

mononews

Διαβάστε Περισσότερα » "24ωρη πανελλαδική απεργία των νοσοκομειακών γιατρών αύριο"

Έκλεισαν την εθνική οδό στα Καμένα Βούρλα: Διαμαρτύρονται για την άφιξη προσφύγων

Αντιδρώντας στην αιφνιδιαστική εγκατάσταση 39 προσφύγων - μεταναστών στο κέντρο των Καμένων Βούρλων, πολίτες της Λουτρόπολης κινήθηκαν προς την εθνική οδό κλείνοντας το ένα ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα.

 

 

Δείτε φωτογραφίες:

lamiareport

Διαβάστε Περισσότερα » "Έκλεισαν την εθνική οδό στα Καμένα Βούρλα: Διαμαρτύρονται για την άφιξη προσφύγων"

Κορωνοϊός: Στα 358 τα νέα κρούσματα, τα 194 στην Αττική - 73 διασωληνωμένοι - 5 θάνατοι

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 358 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων 56 συνδέονται με γνωστές συρροές.

Αναλυτικά η γεωγραφική κατανομή:

43 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας

3 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο

194 κρούσματα στην Περιφέρεια Αττικής , εκ των οποίων 15 συνδέονται με γνωστές συρροές , ενώ 5 αναφέρουν πρόσφατο ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας

– 10 κρούσματα στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αργολίδας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Αχαΐας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ημαθίας

– 4 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Ιωαννίνων

– 3 κρούσματα στην Π.Ε. Καρδίτσας

– 2 κρούσματα στην Καστοριάς

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέας-Κύθνου

– 2 κρούσματα στην Π.Ε. Λακωνίας, εκ των οποίων 2 συνδέονται με γνωστή συρροή

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Λέσβου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με το ΚΥΤ στο Καρα Τεπέ

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Λευκάδας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Μαγνησίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ξάνθης

– 7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας, εκ των οποίων 1 συνδέεται με γνωστή συρροή

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Πιερίας

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρεθύμνου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Ρόδου

– 17 κρούσματα στην Π.Ε. Σάμου, εκ των οποίων 16 συνδέονται με γνωστή συρροή στο ΚΥΤ Σάμου

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Σερρών

– 13 κρούσματα στην Π.Ε. Τρικάλων, εκ των οποίων 6 συνδέονται με γνωστές συρροές

– 1 κρούσμα στην Π.Ε. Χαλκιδικής

– 13 κρούσματα βρίσκονται υπό διερεύνηση

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην χλωρα είναι 16286, εκ των οποίων το 55.8% άνδρες.

Από το σύνολο των κρουσμάτων τα 2.696 (16.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 6808 (41.8%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

73 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 68 ετών. 20 (27.4%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 89.0%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 191 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ


Τέλος, έχουμε 5 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 357 θανάτους συνολικά στη χώρα. 132 (37.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 78 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια επιδημιολογική μελέτη του ΕΟΔΥ

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Κορωνοϊός: Στα 358 τα νέα κρούσματα, τα 194 στην Αττική - 73 διασωληνωμένοι - 5 θάνατοι"

Η Γερμανία ζήτησε από την Τουρκία να καταργήσει το Στρατό του Αιγαίου; - τούρκικο δημοσίευμα

Το διπλωματικό σκάκι αρχίζει να σκληραίνει για την Ανατολική Μεσόγειο μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας!, γράφει τούρκικο δημοσίευμα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα  Sözcü, η Γερμανία που παρενέβη μεταξύ των δύο χωρών για να μειώσει τις εντάσεις, ζήτησε από την Αθήνα «να αποσύρει τα στρατεύματά της από νησιά κοντά στην Τουρκία».

Αλλά, ζήτησε και από την Άγκυρα να καταργήσει τον Στρατό του Αιγαίου.

«Ο Στρατός του Αιγαίου δημιουργήθηκε ανεξάρτητα από το ΝΑΤΟ»

Το τούρκικο δημοσίευμα σημειώνει ότι ο  τουρκικός στρατός του Αιγαίου δημιουργήθηκε  στις 20 Ιουλίου του 1975, χωρίς να έχει σχέση με το ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι από τα τέλη της δεκαετίας του 1960 όταν στην Ελλάδα κυριαρχούσε η Χούντα, εξαιτίας της (τουρκικής εισβολής και κατοχής της )Κύπρου οι εντάσεις με την Ελλάδα είχαν φθάσει στο υψηλότερο επίπεδο, τότε η ελληνική κυβέρνηση άρχισε να οπλίζει τα νησιά του Αιγαίου ενάντια στη συνθήκη της Λωζάνης.

Η Τουρκία την τελευταία εβδομάδα για δύο νησιά που βρίσκονται κοντά στα σύνορά της με βάση της συνθήκης της Λωζάνης εξέδωσε δύο NAVTEX. Το πρώτο δημοσιεύθηκε πριν από λίγες ημέρες για τη Χίο και το δεύτερο δημοσιεύθηκε με την αιτιολογία ότι η Λήμνος είχε οπλιστεί από την Ελλάδα, παραβιάζοντας τη συνθήκης της Λωζάνης, γράφει το κείμενο.

Δηλώσεις Τσαβούσογλου

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσολγου επέκρινε τη Συνθήκη της Λωζάνης σε εκδήλωση που παρακολούθησε την περασμένη εβδομάδα.

«Δώσαμε το Καστελόριζο στους Ιταλούς.  Αυτοί το έδωσαν στην Ελλάδα.

 Έχουν δώσει τα νησιά δίπλα μας. Προσπάθησαν να μας πουν για τις προηγούμενες συμφωνίες ως μια μεγάλη ιστορική επιτυχία στα βιβλία τους. Αλλά, δυστυχώς δεν το βλέπουμε», είπε. Λίγες ώρες μετά την ομιλία του Τσαβούσογλου, είναι αξιοσημείωτο ότι η κυβέρνηση του AKP δημοσίευσε το NAVTEX για τη Χίο με βάση τη Συνθήκη της Λωζάνης, γράφει η τουρκική εφημερίδα.

echedoros-a

Διαβάστε Περισσότερα » "Η Γερμανία ζήτησε από την Τουρκία να καταργήσει το Στρατό του Αιγαίου; - τούρκικο δημοσίευμα"

«Καταιγίδα» στον ΣΥΡΙΖΑ για την Τζάκρη - Σε απολογία η βουλευτής για το χαρακτηρισμό «άπατρις» στον Μητσοτάκη

Διαστάσεις χιονοστιβάδας εξέλαβε η τοποθέτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρας Τζάκρη να χαρακτηρίσει «άπατρι» και «διεθνιστή» τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σε ραδιοφωνική της συνέντευξη, σηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, με πρώτες αυτές στο εσωτερικό του κόμματός της.

Το χορό των αντιδράσεων άνοιξαν στελέχη της αριστερής μειοψηφίας, αποδοκιμάζοντας δημόσια την κ. Τζάκρη, με αναρτήσεις τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Η ανάρτηση του Πάνου Λάμπρου:

«Ο διεθνισμός τίτλος τιμής....

Διάβασα από ανάρτηση ενός αγαπημένου φίλου και συντρόφου ότι η κατηγορία "διεθνιστής" είναι τίτλος τιμής για πολλές και πολλούς από μας. Συμφωνώ απολύτως. Είναι τίτλος τιμής, ταυτοτικό στοιχείο για κάθε αριστερό και αριστερή, οδηγός σε ένα δρόμο δύσκολο, αλλά σίγουρα αναγκαίο.

Κάποιοι, κάποιες, κάποια εντέλει, δεν συμφωνεί μαζί μας. Δικαίωμα...

Δικαίωμα, αλλά να... προσάπτεις στον Κυριάκο Μητσοτάκη διεθνισμό, σαν να είναι περίπου ο νέος Τρότσκι, ε, αγγίζει και ίσως ξεπερνά κάθε όριο. Τον "μακεδονομάχο" Μητσοτάκη. τη Νέα Δημοκρατία των Βορίδη, Πλεύρη και Γεωργιάδη. Ε....

Η κυρία, που τυγχάνει να είναι βουλεύτρια και μάλιστα αναπληρώτρια τομεάρχισσα (!), κάπου σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, έκανε και ένα βήμα παραπάνω, καθώς μας είπε ότι η Τουρκία δεν μαζεύεται με καρότα, παρά μόνο με μαστίγια. Θα μου πείτε δικαίωμα, την άποψή της είπε. Σωστά, αλλά την εξέφρασε σαν να μην πέρασε μέρα, σαν να είναι πάντα στο ΠΑΣΟΚ, το "πατριωτικό", το "βυθίστε...", σαν να μην έχει καταλάβει που βρίσκεται....

Όχι, έχει καταλάβει, αλλά δεν το θέλει, δεν το αγαπάει, δεν το πιστεύει και θέλει πάση θυσία να το αλλάξει. Γι' αυτό και μέσα στο κατακαλόκαιρο χτύπησε και ζήτησε να τελειώνουμε με τις αριστερίζουσες εκκρεμότητες, να μπούμε στην κανονικότητά που έχει στο μυαλό της, σε κάτι "μπατριωτικούς" και κεντρώους αδιέξοδους δρόμους.

Τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη νέα Δημοκρατία έχουμε να τους κατηγορήσουμε για πολλά, για πάρα πολλά. Αλλά θα το κάνουμε, το κάνουμε ήδη, από τη σκοπιά της αριστερής, ριζοσπαστικής, φιλειρηνικής και διεθνιστικής μας αντίληψης.

Αυτά αγαπητή μου....

Μία από τις πολλές, πάρα πολλές, αριστερίζουσες (και αντιεθνικιστικές παρακαλώ) εκκρεμότητες».

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και η πρώην βουλευτής, Αννέτα Καββαδία, επαναφέροντας με τη σειρά της τις «αριστερίζουσες εκκρεμότητες» ως πεδίο σύγκρισης και … σύγκρουσης με τους «πασοκογενείς».



Η ανάρτηση Αννέτας Καββαδία

«Μετά, λοιπόν, τις αριστερίζουσες εκκρεμότητες, να και ο διεθνισμός ως κατηγορία. Μάλιστα… Η ίδια αυτά πιστεύει, αυτά λέει.

Το πρόβλημα έχει να κάνει με το ότι οι απόψεις της επικροτούνται. Γιατί τι άλλο συνιστά η…αναβάθμισή της σε αναπληρώτρια τομεάρχισσα Εξωτερικών, αν όχι επιβράβευση;

Έρχεται τώρα και η…κεντροδεξιά τάση, να συμπληρώσει την εικόνα. Από το καλό, στο καλύτερο…»

Την ίδια ώρα, τη δυσφορία του για τις τοποθετήσεις της κ. Τζάκρη δεν έκρυψε και ο Νίκος Μπίστης, με τα απόνερα των χαρακτηρισμών της βουλευτίνας να φτάνουν μέχρι την τάση «Γέφυρα».



Η ανάρτηση Νίκου Μπίστη

«Στην συζήτηση στη Βουλή για τη συμφωνία των Πρεσπών η Φώφη Γεννηματά για να ενισχύσει την αντίθεσή της δήλωσε «εμείς δεν είμαστε απάτριδες» . Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε και ο τότε ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς της υπενθύμισε ότι «αυτή τη λέξη έχουμε να την ακούσουμε από τα στρατοδικεία του εμφυλίου» . Ότι ειπώθηκε τότε ισχύει μέχρι κεραίας και σήμερα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν είναι άπατρις, είναι πολιτικός μας αντίπαλος και στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής θα τον αντιμετωπίσουμε από την σκοπιά της αριστεράς δηλαδή από θέσεις πατριωτικές και διεθνιστικές».



Ηχηρό άδεισμα Φίλη

Εξηγήσεις από τη συνάδελφό του ζήτησε, μιλώντας στον Θέμα 104,6 και ο βουλευτής του κόμματος, Νίκος Φίλης, ξεκαθαρίζοντας πως στην «ηθική της Αριστεράς και του προοδευτικού κόσμου δεν μπορεί να κατηγορείται κανένας για απάτρις, αυτή ήταν μια εμφυλιοπολεμική κατάρα της δεξιάς που δυστυχώς, προσπάθησε να αναβιώσει ο κ. Μητσοτάκης εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ για τη Συμφωνία των Πρεσπών».

Επιπλέον, ο κ. Φίλης υπενθύμισε ότι «αυτοί οι χαρακτηρισμοί είναι έξω από το δημοκρατικό ήθος της αριστεράς», ενώ ερωτηθείς αν πρέπει να καθαιρεθεί η κ. Τζάκρη, ο πρώην υπουργός ισχυρίστηκε πως «είναι απόφαση του κ. Τσίπρα αλλά η κυρία Τζάκρη οφείλει να δώσει απαντήσεις».



Παρέμβαση Παπαδημούλη

Στο ίδιο μήκος κύματος, με μήνυμά του στα κοινωνικά δίκτυα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπενθύμισε πως «Χιλιάδες αγωνιστές της αριστεράς εκτελέστηκαν η έμειναν για χρόνια σε φυλακές και εξορίες, καταδικασμένοι από το μετεμφυλιακό κράτος της δεξιάς, ως «απάτριδες» και «διεθνιστές». Ο @syriza_gr καταγγέλλει τον Μητσοτάκη για πολλά και δικαίως. Δεν είναι όμως άπατρις, ούτε διεθνιστής!»

Κλήση από την Γεροβασίλη

Υπό το βάρος των μαζικών αντιδράσεων, εξηγήσεις στην ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ παρείχε το πρωί της Τετάρτης η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, καθώς οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε για να επιτεθεί στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προκάλεσαν έντονη δυσφορία στο εσωτερικό του κόμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γραμματέας της ΚΟ, Ολγα Γεροβασίλη, μετά από σχετική εντολή του Αλέξη Τσίπρα κάλεσε στο γραφείο της την κυρία Τζάκρη προκειμένου να παράσχει εξηγήσεις. Από την πλευρά της η βουλευτής ισχυρίστηκε ότι οι δηλώσεις της παρερμηνεύτηκαν.

Τζάκρη: ειρωνικός και εμφατικός λόγος

Λίγα λεπτά μετά την «απολογία» της, η κ. Τζάκρη προέβη σε διευκρινιστική δήλωση, αναφέροντας πως:

«Επειδή ορισμένα μέσα ενημέρωσης εμφανίζουν, σήμερα, αποσπασματικά και διαστρεβλωμένα την κριτική μου, σε χθεσινή μου συνέντευξη, απέναντι στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και του Κ. Μητσοτάκη, δίνοντας την εντύπωση ότι υιοθετώ χαρακτηρισμούς που οι πατριδοκάπηλοι και οι δήθεν εθνικόφρονες της Δεξιάς συνηθίζουν να χρησιμοποιούν εναντίον της Προοδευτικής Παράταξης, καλώ όσους έσπευσαν να με κατηγορήσουν να ακούσουν το ηχητικό.

Έτσι θα κατανοήσουν πως όσα ειπώθηκαν δεν αποτελούν παρά ειρωνικό και εμφατικό λόγο, προκειμένου να αναδειχθούν οι αντιφάσεις της εξωτερικής πολιτικής του Κ. Μητσοτάκη».

Με ανακοίνωσή της για το συμβάν αυτό η Νέα Δημοκρατία απαντά: «Ο κ. Τσίπρας παραμένει σταθερά θεατής» 

«Ο μισός ΣΥΡΙΖΑ παίρνει αποστάσεις από την απαράδεκτη κα Τζάκρη. Ο κ. Τσακαλώτος παίρνει αποστάσεις από την χυδαία κεντρική γραμμή του κόμματος για πολιτικούς απατεώνες. Η Νεολαία τους παίρνει αποστάσεις από τη χρήση μάσκας στα σχολεία, στηρίζοντας τις καταλήψεις! Ο κ. Τσίπρας παραμένει σταθερά θεατής και η απόσταση που τους χωρίζει από τη σοβαρότητα, δυστυχώς για τη χώρα, μεγαλώνει».

protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " «Καταιγίδα» στον ΣΥΡΙΖΑ για την Τζάκρη - Σε απολογία η βουλευτής για το χαρακτηρισμό «άπατρις» στον Μητσοτάκη"

Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών οι ψηφιακές συντάξεις του ΕΦΚΑ

Με τη... μετακόμιση των γραφείων του πρώην επικουρικού ΕΤΕΑΕΠ στις εγκαταστάσεις του ενιαίου πλέον e-ΕΦΚΑ, την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που δίνει τη δυνατότητα σε άνδρες δημόσιους υπαλλήλους να συνταξιοδοτηθούν, υπό προϋποθέσεις, πρόωρα, αλλά και τον ψηφιακό μετασχηματισμό του ενιαίου φορέα ασφάλισης ασχολείται η έκθεση της Κομισιόν, στο κεφάλαιο για το ασφαλιστικό. Και επισημαίνει ότι η πανδημία του κορωνοϊού καθυστερεί την ολοκλήρωση της οργανωτικής εγκατάστασης, ενώ ακόμη είναι υπό εξέταση τα αποτελέσματα του ψηφιακού μετασχηματισμού.

Αναλυτικά, η έκθεση αναφέρει ότι σημειώνεται πρόοδος στην εφαρμογή του σχεδίου δράσης για την οριστικοποίηση της δημιουργίας του Ενιαίου Ταμείου Κοινωνικής Ασφάλισης (EΦΚΑ) και για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Ταμείου έως τα τέλη του 2020.

Το πρώτο στάδιο συγχώνευσης των λειτουργιών του δημόσιου τομέα και των επικουρικών συντάξεων στο Ενιαίο Ταμείο Κοινωνικής Ασφάλισης έχει ήδη υλοποιηθεί μέσω της ανάθεσης εργαζομένων σε νέες θέσεις. Η φυσική μετακόμιση των γραφείων έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας. Η μετακίνηση ξεκίνησε τον Ιούλιο, με το προσωπικό να κινείται αρχικά από πέντε σε δύο ή τρία κτίρια, με σκοπό τη μεταφορά όλων των γραφείων σε ένα κτίριο έως το τέλος του 2020.

Τα υπόλοιπα οργανωτικά μέτρα είναι η ίδρυση τοπικών υποκαταστημάτων για τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους. Εδώ, διαπιστώνεται καθυστέρηση. Ενώ η εγκατάσταση των θυγατρικών για τους αγρότες προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020, η ίδρυση θυγατρικών για αυτοαπασχολούμενους πλέον προβλέπεται να ολοκληρωθεί έως τα μέσα του 2021.

Όσον αφορά την ψηφιακή επεξεργασία αιτήσεων συνταξιοδότησης, το σχέδιο δράσης προβλέπει τη μεταφορά όλων των διασκορπισμένων δεδομένων σε μία πλατφόρμα, η οποία βρίσκεται τώρα σε πιλοτική φάση. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα αποτελέσματα τις πιλοτικής εφαρμογής επί του παρόντος… αναλύονται.

Σύμφωνα με τα όσα έχει παρουσιάσει το υπουργείο στην Κομισιόν, τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν ότι έχει επιτευχθεί ο στόχος της κάλυψης του 30% των βασικών συνταξιοδοτικών αιτήσεων που έχουν υποβληθεί σε ψηφιακή επεξεργασία (από όλες τις ψηφιακές υποβληθείσες βασικές αιτήσεις συνταξιοδότησης) έως τα τέλη Ιουνίου 2020.

Ειδική αναφορά κάνει η Κομισιόν σε μια απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με την οποία δίνεται το δικαίωμα πρόωρης συνταξιοδότησης σε άνδρες δημόσιους υπαλλήλους με μικρά παιδιά. Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Εργασίας είναι ότι οι συνέπειες της απόφασης αυτής θα είναι περιορισμένες. Η δικαστική απόφαση αφορά μόνο εκείνους τους άνδρες με μικρά παιδιά που, το 2010, είχαν τις νομικές προϋποθέσεις να υποβάλουν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση (25 ετών υπηρεσίας και ένα παιδί κάτω των 18 ετών) και είχαν υποβάλει αξίωση για πρόωρη συνταξιοδότηση τότε. «Αυτό επηρεάζει μόνο έναν μικρό αριθμό αξιώσεων. Όλα τα άλλα άτομα που υποβάλλουν αίτηση για πρόωρη συνταξιοδότηση θα αξιολογούνται βάσει των νέων, μεταρρυθμισμένων και λιγότερο γενναιόδωρων συνταξιοδοτικών κανόνων και όχι εκείνων που εφαρμόστηκαν πριν από δέκα χρόνια. Αυτό μετριάζει σημαντικά τον δημοσιονομικό αντίκτυπο της απόφασης», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Όσο για την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τις περικοπές των συντάξεων του 2012 και τα αναδρομικά, αναφέρεται πως η πλήρης δημοσίευση της απόφασης του δικαστηρίου μπορεί να διαρκέσει αρκετές εβδομάδες και, ως εκ τούτου, δεν είναι απολύτως σαφείς όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες της απόφασης σε αυτό το στάδιο.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κόστος για τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και μόνο για τις κύριες συντάξεις ανέρχεται σε 0,8% του ΑΕΠ και επισημαίνει ότι όντας μια εφάπαξ αποζημίωση για περικοπές συντάξεων που πραγματοποιήθηκαν το 2012, το μέτρο δεν έχει αντίκτυπο στην τρέχουσα λειτουργία του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος ούτε στις μελλοντικές συνταξιοδοτικές δαπάνες.

Τέλος, καταλήγει πως μεγάλη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος που πραγματοποιήθηκε τον Μάιο του 2016, ήτοι ο νόμος Κατρούγκαλου, παραμένει άθικτη.

euro2day

Διαβάστε Περισσότερα » "Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών οι ψηφιακές συντάξεις του ΕΦΚΑ"

Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν πρέπει να σπαταλήσει την ευκαιρία που της δίνουμε

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε σήμερα τηλεδιάσκεψη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν τουρκικά ΜΜΕ, ο Ερντογάν ανέφερε ότι η πηγή των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι οι «μαξιμαλιστικοί», όπως τους χαρακτήρισε, ισχυρισμοί της Ελλάδος και της Κύπρου καθώς και το γεγονός ότι «οι Τουρκοκύπριοι αγνοούνται».

Ο Ερντογάν έκανε ξεκάθαρο στην Ευρωπαία αξιωματούχο ότι η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τον διάλογο από την αρχή, είναι έτοιμη για διερευνητικές συνομιλίες με την Ελλάδα και ελπίζει ότι η ευκαιρία για διπλωματία δεν θα υπονομευθεί για ακόμη μία φορά από τις δράσεις της Ελλάδας.

«Πολύ χρήσιμη ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο Ερντογάν σχετικά με τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την προσφυγική κρίση. Χαιρετίζω την έναρξη συνομιλιών με την Ελλάδα, οι οποίες είναι απαραίτητες για τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και για μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ», έγραψε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στο Twitter μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης.

Daily Sabah 

 

Διαβάστε Περισσότερα » "Ερντογάν: Η Ελλάδα δεν πρέπει να σπαταλήσει την ευκαιρία που της δίνουμε"

Deutsche Welle: Η Γερμανία απορρίπτει κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκία

Η γερμανική κυβέρνηση χαιρετίζει τη συμφωνία Αθήνας-Άγκυρας για την έναρξη συνομιλιών. Συμβάλλουν στη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και στη βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας. Γερμανικό όχι σε κυρώσεις.

«Η γερμανική κυβέρνηση επιδοκιμάζει το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να ξαναρχίσουν σύντομα τις διμερείς διερευνητικές συνομιλίες», δήλωσε στο σημερινό μπρίφινγκ στο Βερολίνο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Όπως εκτιμά «πρόκειται για πολύ θετική ένδειξη ότι οι δύο πλευρές έχουν τη θέληση να αναζητήσουν μια λύση στα επίμαχα ζητήματα των θαλασσίων συνόρων στην Ανατολική Μεσόγειο μέσω του διαλόγου και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Η Γερμανία πάντα τόνιζε, σύμφωνα με τον κ.Ζάιμπερτ πως «αποκλιμάκωση και διάλογος όλων των εμπλεκομένων πλευρών είναι ο τρόπος για διαρκείς λύσεις». «Από αυτή την άποψη, η συμφωνία για επανάληψη των συνομιλιών είναι ένα σημαντικό βήμα για τις διμερείς σχέσεις, ανάμεσα στους εταίρους μας, την Ελλάδα και την Τουρκία. Επίσης, πρόκειται και για καλά νέα για τη σταθερότητα της περιοχής όπως και για τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας», υπογράμμισε.

Κατά την άποψη του Βερολίνου, είναι πολύ σημαντικό οι συνομιλίες να ξεκινήσουν πολύ σύντομα διότι θα μπορέσουν να συμβάλουν και στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στην  Ελλάδα και την Τουρκία. 

Στόχος η βελτίωση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας

Στέφεν Ζάιμπερτ: Η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται το ενδιαφέρον για ευρύτερες και εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία

Στέφεν Ζάιμπερτ: "Η γερμανική κυβέρνηση συμμερίζεται το ενδιαφέρον για ευρύτερες και εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία"

Η γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν θέλησε να πάρει άμεσα θέση, στο ζήτημα που προέκυψε με την άρνηση της Λευκωσίας να συμφωνήσει σε κυρώσεις εναντίον της Λευκορωσίας, εάν παράλληλα η ΕΕ δεν αποφασίσει και κυρώσεις κατά της Άγκυρας εξαιτίας των τουρκικών θαλάσσιων γεωτρήσεων στα ανοικτά της Κύπρου. Όπως δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ, το ζήτημα των κυρώσεων θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα. Παραπέμποντας σε δηλώσεις του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, επεσήμανε πως η γερμανική κυβέρνηση «συμμερίζεται το ενδιαφέρον για ευρύτερες και εποικοδομητικές σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία… Η Ευρώπη και η Τουρκία έχουν πολλά κοινά συμφέροντα, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες για στενότερη συνεργασία: ζητήματα οικονομικής συνεργασίας, ζητήματα περιφερειακής σταθερότητας αλλά και μετανάστευσης. Από αυτή την άποψη είναι καλό να υπάρξουν διαβουλεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και την Τουρκία», πρόσθεσε. 

Υπό αυτό το πρίσμα, η ελληνοτουρκική συμφωνία για έναρξη συνομιλιών θα έχει επιπτώσεις στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. «Έχουμε την αίσθηση», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ «ότι μπορεί να βοηθήσει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας». 

Παράλληλα, αναμένει ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ θα εκφράσει την αλληλεγγύη της στην Κύπρο και την Ελλάδα. Ωστόσο από τα συμφραζόμενα συμπεραίνουμε ότι η γερμανική κυβέρνηση θα επιδιώξει να αποτρέψει στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας.

dw

Διαβάστε Περισσότερα » "Deutsche Welle: Η Γερμανία απορρίπτει κυρώσεις της ΕΕ εναντίον της Τουρκία"

Οι Θεσμοί ζητούν αλλαγές στον έλεγχο του Πόθεν Έσχες των πολιτικών

Οι Θεσμοί, στην έβδομη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας τους που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητούν αλλαγές σχετικά με τον τρόπο που γίνεται ο έλεγχος των Πόθεν Έσχες των πολιτικά εκτεθειμένων ατόμων.

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενθαρρύνουν τις ελληνικές αρχές, ώστε να αλλάξουν τον τρόπο ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων των πολιτικά εκτεθειμένων ατόμων, προκειμένου ο έλεγχος να γίνεται βάσει ανάλυσης κινδύνου (risk based approach).

Αναφορικά με την έκθεση για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων του 2018 που ολοκληρώθηκε προ μηνών και οδήγησε στην επιβολή προστίμων σε εννέα πολιτικά κόμματα στις αρχές Αυγούστου, οι θεσμοί εμφανίζονται θετικοί.

«Πρόκειται για μια σημαντική πρόοδο προς την κατεύθυνση της αύξησης της διαφάνειας στον πολιτικό τομέα. Για πρώτη φορά, η έκθεση της αρμόδιας επιτροπής για τον έλεγχο της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες, συμπεριλαμβανομένων των ονομάτων των κομμάτων, τις ακριβείς παραβιάσεις του κανονισμού, καθώς και τα ποσά των δημόσιων πόρων που χρησιμοποιήθηκαν καταχρηστικά», τονίζεται χαρακτηριστικά στην έκθεση.

Ωστόσο, οι θεσμοί υπογραμμίζουν το ότι δεν υπήρξε συνέχεια για τα κακώς κείμενα είχαν διαπιστωθεί στην έκθεση για τη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων του 2017.

«Τα ευρήματα που επισημάνθηκαν στην έκθεση για το έτος 2017 δεν παρακολουθήθηκαν με τόσο διαφανή τρόπο: η επιτροπή εντόπισε στις τρεις προηγούμενες εκθέσεις της μια σειρά περιπτώσεων όπου η κρατική χρηματοδότηση χρησιμοποιήθηκε ακατάλληλα. Ωστόσο, οι αρχές ανέφεραν ότι το νομικό πλαίσιο δεν τους επέτρεψε να τις παρακολουθήσουν την έκθεση που δημοσιεύθηκε στα μέσα του 2020», σημειώνεται στην έκθεση.

Αναφορικά με το 2019, το οποίο ήταν ένα έτος πολλαπλών εκλογών, οι θεσμοί σημειώνουν πως το έργο της επιτροπής έχει καθυστερήσει λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και πως σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να ξεκινήσει τον Οκτώβριο του 2020.

 pronews

Διαβάστε Περισσότερα » "Οι Θεσμοί ζητούν αλλαγές στον έλεγχο του Πόθεν Έσχες των πολιτικών"

Τσακαλώτος «αδειάζει» Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε απατεώνα τον Μητσοτάκη

Αποστάσεις από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα κρατά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και πρώην υπουργός Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Με άρθρο του στο tvxs, ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει με νόημα ότι «πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες», αφήνοντας αιχμές για τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, που είχε πει, αναφερόμενος στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι «ο μεγαλύτερος πολιτικός απατεώνας που έχει περάσει στη χώρα είστε εσείς που υποσχεθήκατε στον ελληνικό λαό ανάπτυξη ισχυρή και φέρατε υπανάπτυξη 15% στο δεύτερο τρίμηνο του 2020».

Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, «από τη μια μεριά, αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Και κάτι χειρότερο: πολλοί ταυτίζουν την πολιτική με αυτό το είδος αντιπαράθεσης και όχι με μια εν δυνάμει δραστηριότητα χειραφέτησης. Από την άλλη, ακριβώς γιατί όλοι οι αντίπαλοι μας δεν είναι, και δε θα μπορούσαν να είναι απατεώνες, αυτή η τακτική υποτιμάει τον αντίπαλο – πάντα επικίνδυνο πράγμα σε όλων των ειδών διαμαχών – και δεν είναι πειστική».


 

Αναλυτικά, ο Ευκλείδης Τσακαλώτης αναφέρει στο άρθρο του:


Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι για τα τελευταία τριάντα χρόνια νεοφιλελεύθεροι οικονομολόγοι, πολιτικοί, στοχαστές, τραπεζίτες και άλλοι πολλοί υπόσχονται ότι το πρόγραμμα τους – φιλελευθεροποίηση και απορρύθμιση των αγορών, χειραφέτηση της επιχειρηματικότητας, μικρότερο κράτος κλπ – θα οδηγήσει σε ευημερία για όλους, αν και όχι στο ίδιο βαθμό για όλους. Και συνεχώς διαψεύδονται οι προσδοκίες με όρους ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας για τους πολλούς, την ίδια στιγμή που ενισχύεται η θέση των πιο ισχυρών οικονομικών παραγόντων.

Μετά από τόσες διαψεύσεις μπορούμε να μιλάμε για απάτη από τη μεριά των υποστηρικτών του όλου εγχειρήματος; Ίσως. Μπορούμε να μιλάμε για απατεώνες; Πιο δύσκολη ερώτηση.

Παλαιότερα αριστεροί και αριστερές στοχαστές ισχυριζόταν ότι ο βασικός ρόλος της εκκλησίας και της θρησκείας είναι να συμφιλιώσει τα λαϊκά στρώματα με τη μοίρα τους – να ελπίζουν για βελτίωση όχι σε αυτή τη ζωή, αλλά στην άλλη. Με λίγα λόγια η θρησκεία δούλευε λειτουργικά για το σύστημα. Δε αμφιβάλλω ότι υπάρχει και αυτή η πτυχή, αλλά η όλη προσέγγιση χωλαίνει για τον ίδιο λόγο που έχουν πρόβλημα πολλές εξηγήσεις του λειτουργισμού (functionalism). Μια εκκλησία που απαρτιζόταν από κυνικούς κληρικούς που δεν πίστευαν στη θρησκεία τους, και είχαν πλήρη επίγνωση ότι εξυπηρετούν άλλους σκοπούς, δε θα μπορούσε να παίξει το ρόλο υποστήριξης του συστήματος. Για να είναι πειστική η θρησκεία χρειάζεται ανθρώπους – ίσως όχι όλους, αλλά τουλάχιστον μια κρίσιμη μάζα – που είναι ειλικρινείς για το ρόλο που εξυπηρετούν.

Το ίδιο, εικάζω, ισχύει και με τους νεοφιλελεύθερους. Βεβαίως πολλοί θα είναι κυνικοί και ξέρουν ακριβώς τι θα είναι τα αποτελέσματα των πολιτικών τους και πόσο τους ευνοεί τους ίδιους. Αλλά δεν μπορεί αυτό να αποτελεί το όλον. Μια κρίσιμη μάζα νεοφιλελεύθερων κοινωνικών επιστημόνων πραγματικά πιστεύουν στις θεωρίες τους – βέβαια άλλοι είναι πιο κυνικοί ή απλώς πάνε με το ρεύμα για να βολευτούν επαγγελματικά. Το ίδιο ισχύει με τους πολιτικούς.

Με αυτή την έννοια πρέπει να είμαστε εξαιρετικά φειδωλοί όταν αποκαλούμε τους αντιπάλους μας απατεώνες. Από τη μια μεριά, αυτό το είδος πολιτικής αντιπαράθεσης αποξενώνει μεγάλο μέρος των πολιτών, και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες. Και κάτι χειρότερο: πολλοί ταυτίζουν την πολιτική με αυτό το είδος αντιπαράθεσης και όχι με μια εν δυνάμει δραστηριότητα χειραφέτησης. Από την άλλη, ακριβώς γιατί όλοι οι αντίπαλοι μας δεν είναι, και δε θα μπορούσαν να είναι απατεώνες, αυτή η τακτική υποτιμάει τον αντίπαλο – πάντα επικίνδυνο πράγμα σε όλων των ειδών διαμαχών – και δεν είναι πειστική.

Οι θεσμοί του καπιταλιστικού συστήματος εξουσίας, συμπεριλαμβανομένων της εκκλησίας και των πολιτικών κόμματων, αποτελούν πολύ σκληρά καρύδια και χρήζουν σοβαρής αντιμετώπισης.

 protothema

Διαβάστε Περισσότερα » " Τσακαλώτος «αδειάζει» Τσίπρα: Δεν μπορούμε να λέμε απατεώνα τον Μητσοτάκη"

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news