facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2019

DW: Πλήρης στήριξη των γερμανικών κομμάτων στην συμφωνία των Πρεσπών

Σημαντικοί γερμανοί πολιτικοί μιλούν στην Deutsche Welle για την κυβερνητική κρίση στην Ελλάδα και τη Συμφωνία των Πρεσπών. Επισημαίνουν πως η κυβερνητική κρίση δεν σημαίνει απαραίτητα και ευρύτερη πολιτική κρίση.

Την πεποίθηση τους ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών εκφράζουν εκπρόσωποι των κομμάτων της γερμανικής βουλής. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα παραμείνει πρωθυπουργός ως το φθινόπωρο. Πάντως κανείς δεν θεωρεί ότι η κυβερνητική κρίση θα μετατραπεί σε πολιτική κρίση της Ελλάδας.
Δεν εκτιμούν ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές
Ο Μάρτιν Σουλτς δεν φοβάται μια διαρκή κρίση στην Ελλάδα
Ο Μάρτιν Σουλτς δεν φοβάται μια διαρκή κρίση στην Ελλάδα
Την ελπίδα ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκεντρώσει στη βουλή τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών για την κυβερνητική πλειοψηφία, εκφράζει ο πολιτικός του κόμματος Η Αριστερά και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Ελλάδας της γερμανικής βουλής, Γκρέγκορ Γκίζι. Σε περίπτωση που το πετύχει, ο κ.Γκίζι είναι πεπεισμένος πως «η κυβέρνηση θα αντέξει μέχρι τις εκλογές το φθινόπωρο - και ας ελπίσουμε και μετά».
Πολύ πιο αισιόδοξος είναι ο σοσιαλδημοκράτης βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Είμαι σίγουρος πως μερικούς μήνες πριν την κανονική ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, η πλειονότητα των βουλευτών δεν θέλει πρόωρες εκλογές». Ο κ. Σουλτς εκτιμά ότι ο Α. Τσίπρας «θα κυβερνήσει με εναλλασσόμενες πλειοψηφίες ως το τέλος της εκλογικής περιόδου. Ο μέχρι τώρα συνασπισμός ήταν σίγουρα κάπως πιο σταθερός αλλά δεν φοβάμαι ότι θα υπάρξει διαρκής κρίση».
Στις ίδιες εκτιμήσεις καταλήγει και ο αντιπρόεδρος της ΚΟ των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ. Παρά την αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση δεν αποκλείει ο Αλέξης Τσίπρας «να εξασφαλίσει τις έξι ψήφους που του λείπουν για την κυβερνητική πλειοψηφία». Σε περίπτωση που δεν τα καταφέρει τότε η χώρα οδεύει, κατά τη γνώμη του, σε πρόωρες εκλογές. «Επειδή όμως τον Οκτώβριο ούτως ή άλλως προβλεπόταν εκλογές δεν μπορεί να γίνεται λόγος για πολιτική κρίση» επισημαίνει. Η κυβερνητική κρίση δημιούργησε μεν μια «σοβαρή κατάσταση αλλά δεν υπάρχει λόγος για υπερβολική ανησυχία» εκτιμά ο πολιτικός των Φιλελευθέρων.
Στήριξη για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Λάμπσντορφ: Ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να μετατρέψει το ονοματολογικό σε προεκλογικό θέμα
Λάμπσντορφ: "Ο Κ. Μητσοτάκης θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να μετατρέψει το ονοματολογικό σε προεκλογικό θέμα"
Πλήρη στήριξη στην ελληνική κυβέρνηση παρέχουν τα γερμανικά κόμματα αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών. «Εύχομαι επιτυχία στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να συγκεντρώσει μια νέα πλειοψηφία στην βουλή προκειμένου να ψηφιστεί η συμφωνία» δηλώνει στην Deutsche Welle ο Γκούντερ Κρίχμπαουμ, Χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Κοινοβουλίου. «Μετά από πολλά χρόνια προέκυψε η ιστορική ευκαιρία να επιλυθεί η διένεξη για το όνομα. Αυτό δεν θα δημιουργήσει μόνο σταθερότητα στις δύο χώρες αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης» τονίζει. «Ο Τσίπρας διαθέτει μια επαρκή πλειοψηφία» εκτιμά ο Μάρτιν Σούλτς στην Deutsche Welle.«Ακόμη και το υπερεθνικιστικό κόμμα ΑΝΕΛ που εγκατέλειψε τώρα την κυβέρνηση, είναι διαιρεμένο σε αυτό το θέμα». 
Για τον δε αντιπρόεδρο της ΚΟ των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ μια απώλεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τον Αλέξη Τσίπρα θα συνιστούσε «πλήγμα στην πορεία για μια λύση» στο ονοματολογικό. Η ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ θα παρέμενε αβέβαιη. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ δηλώνει: «Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να αντισταθεί στον πειρασμό να μετατρέψει αυτό ζήτημα σε προεκλογικό θέμα. Αντιθέτως, θα πρέπει να επιδείξει σε αυτό το ζήτημα αίσθημα ευθύνης και να υποστηρίξει τη γραμμή του πρωθυπουργού ΑλέξηΤσίπρα».
Έκκληση προςτα «προοδευτικά κόμματα»
Σάρατσιν: Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια σημαντική συμβολή της Ελλάδας για το μέλλον της ΕΕ
Σάρατσιν: "Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια σημαντική συμβολή της Ελλάδας για το μέλλον της ΕΕ"
«Πολιτική διορατικότητα και θάρρος» αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών πιστοποιεί στον Αλέξη Τσίπρα ο Μάνουελ Σάρατσιν, βουλευτής των Πρασίνων και μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου. Ο έλληνας πρωθυπουργός «απέδειξε με εντυπωσιακό τρόπο πόσο σημαντική είναι η συμβολή της Ελλάδας για το μέλλον της ΕΕ». Η ΕΕ θα έχει τη δυνατότητα «να συμβάλλει με τον καλύτερο τρόπο στη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη της περιοχής των Δυτικών Βαλκανίων». 
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι όμως «σημαντική και για το εθνικό συμφέρον της Ελλάδας», επισημαίνει ο κ.Σάρατσιν. Ο αντιπρόεδρος της επιστημονικής Εταιρείας Νοτιοανατολικής Ευρώπης εκφράζει την αισιοδοξία ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την επικύρωση της συμφωνίας. Επίσης, εκφράζει «εμπιστοσύνη στα προοδευτικά κόμματα στην ελληνική βουλή ότι θα αντιμετωπίσουν με αίσθημα ευθύνης μια τόσο σημαντική απόφαση όπως την επίλυση της διένεξης για το όνομα που διαρκεί εδώ και δεκαετίες». 
dw

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news