facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018

Οι κοινές ασκήσεις της Κύπρου και του Ισραήλ προκαλούν σύγχυση και εκνευρισμό στην Άγκυρα

Φρενίτιδα έχει κυριεύσει την Άγκυρα μετά τις ανακοινώσεις που εξέδωσε η Κύπρος για επαναλαμβανόμενες ασκήσεις, εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

Η Κυπριακή προειδοποίηση προς την Άγκυρα και το ψευδοκράτος έρχεται μέσα από το πλέον σαφές μήνυμα που εκπέμπει η διμερής άσκηση της Εθνικής Φρουράς με Ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις, μαχητικά και πλοία του ισχυρού κράτους της Μέσης Ανατολής, εντός του FIR Λευκωσίας όπως και σε όλο το μήκος της Κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης.
  • Μια άσκηση που είχε ξεκινήσει τον περασμένο χρόνο και επαναλαμβάνεται από το πρωί της Δευτέρας και με διάρκεια μέχρι την πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα.
Με αυτό τον τρόπο το Ισραήλ έρχεται να πάρει με τον δικό του επιχειρησιακό τρόπο θέση στις προκλητικές δηλώσεις των Τούρκων Αξιωματούχων αλλά και σε πράξεις της Άγκυρας, όπως είναι η έξοδος του ερευνητικού Barbaros στην ανατολική Μεσόγειο και η αναγγελία γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο Fatih το οποίο εν τέλει προχωρά εντός Τουρκικών νερών στην πρώτη γεώτρηση και λειψό από επιστημονικό προσωπικό.
  • Το πιο χαρακτηριστικό της υποχωρητικότητας της Τουρκίας στο θέμα των γεωτρήσεων, τουλάχιστον σ’ αυτή την πρώτη απόπειρα είναι πως ακόμη και οι διθυραμβικοί τίτλοι των μέσων ενημέρωσης της γειτονικής χώρας ήδη μετατράπηκαν σε απλό μονόστηλο με αναφορά πως ξεκινά o Πορθητής την πρώτη προσπάθεια του να τρυπήσει προς άγραν του μαύρου υποθαλάσσιου χρυσού.
Οι σχέσεις Τουρκίας Ισραήλ δεν είναι οι καλύτερες εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, με το δεύτερο να έχει προειδοποιήσει πολλές φορές την Άγκυρα για τις κινήσεις τακτικής στην γεωπολιτική σκακιέρα της ευρύτερης περιοχής και φαίνεται πως οι Τούρκοι αξιωματούχοι, έχουν λάβει αυτό το μήνυμα. Επιπλέον ας μην ξεχνάμε πως έως τα τέλη της εβδομάδας που διανύουμε, στην Ελλάδα βρίσκονται και πετούν καθημερινά μαχητικά F-16 I Soufa του Ισραήλ μαζί με τους ιπταμένους από όλες τις πολεμικές Μοίρες της Πολεμικής Αεροπορίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες σε ανοιχτή γραμμή βρίσκεται επίσης η Κύπρος με την Αίγυπτο η οποία έχει δηλώσει κι αυτή παρούσα στις εξελίξεις στην περιοχή και μάλιστα έχει δώσει ισχυρά δείγματα αποτρεπτικότητας κατά το τελευταίο έτος μέσα από πληθώρα δράσεων με συμμαχικές της δυνάμεις στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσα σ’ αυτές, η χώρα μας και η Κύπρος.
  • Η Μέγιστη ισχύς των συμμαχικών δυνάμεων στη Νέμεσις 2018
Το αντιαεροπορικό αντιτορπιλικό USS Carney είναι το 14ο πλοίο της κλάσης Arleigh Burke και μπορεί να δράσει είτε μεμονωμένα είτε σε ομάδα μάχης για την προστασία ενός αεροπλανοφόρου ή οτιδήποτε άλλο του ζητηθεί. Θεωρείται από τα πλοία με μεγάλη ισχύ πυρός, το ίδιο και το αντιτορπιλικό Burley.
  • Σε ότι αφορά το Βρετανικό HMS Diamond, είναι το 3ο της κλάσης Type 45, επίσης και αυτό όπως τα δυο του Αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, αντιτορπιλικό αεράμυνας του Royal Navy και μάλιστα το συγκεκριμένο πλοίο μπήκε σε επιχειρησιακή υπηρεσία μόλις το 2011.
Τα ραντάρ των συγκεκριμένων μονάδων επιφανείας, τεχνολογίας AESA, αγγίζουν τα 400 χλμ και είναι ικανά να εντοπίσουν ταυτόχρονα εκατοντάδες στόχους τόσο σε αέρα όσο και στην επιφάνεια της θάλασσας.
  • Όπως εξηγούν Αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού, αυτές οι μονάδες ελέγχους με ευκολία τη νοτιοανατολική Μεσόγειο και μπορούν να στοχοποιήσουν όχι μόνο ύποπτα πλοία αλλά οποιοδήποτε αεροσκάφος ή σχηματισμό, παραδείγματος χάριν της Τουρκικής Αεροπορίας εφόσον αποπειραθούν ν’ απειλήσουν συμμαχική μονάδα επιφανείας.
Ο συνδυασμός της άσκησης «Νέμεσις» με τη συμμετοχή Ελλάδας, Ηνωμένων Πολιτειών, Μεγάλης Βρετανίας και Κύπρου, με την Ισραηλινο- Κυπριακή άσκηση σίγουρα αποτελεί ένα επιπλέον φρένο μπροστά στην προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Σαφές μήνυμα για τις επόμενες κινήσεις της Μεγαλονήσου είναι οι κοινές ασκήσεις με τις ναυτικές δυνάμεις κυρίως πάνω στο θέμα της προστασίας μιας θαλάσσιας πλατφόρμας, με τη ναυτική οδηγία που εκδόθηκε από την Κύπρο να φτάνει μέχρι τις 20 Νοεμβρίου.

hellasjournal

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news