facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Δικαστικές Ενώσεις ζητούν την ακύρωση της απόφασης για τις δηλώσεις πόθεν έσχες

Να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η υπουργική απόφαση που καθορίζει το περιεχόμενο των δηλώσεων πόθεν έσχες (περιουσιακής κατάστασης), ως προς το σκέλος που αφορά την δήλωση των φυλασσομένων τιμαλφή , μετρητών, κ.λπ. σε θυρίδες ή εκτός Τραπεζών ζητούν τέσσερεις δικαστικές Ενώσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγαν: 1)Ένωση Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, 2)Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ελεγκτικού Συνεδρίου, 3)Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και 4)Ένωση Διοικητικών Δικαστών.

Οι Ενώσεις στρέφονται ως προς ορισμένες διατάξεις της από 24.11.2015 απόφασης του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, που καθορίζει το περιεχόμενο της δήλωσης πόθεν έσχες και της δήλωσης οικονομικών συμφερόντων.

Συγκεκριμένα ζητούν να ακυρωθεί η επίμαχη υπουργική απόφαση ως προς το σκέλος εκείνο που αναφέρει στη δήλωση περιουσιακής κατάστασης ότι:
1)δηλώνονται τα φυλασσόμενα εκτός των Τραπεζών μετρητά (πάνω από 15.000 ευρώ), τιμαλφή, πολύτιμα είδη και μέταλλα, πολύτιμοι λίθοι συνολικής αξίας πάνω από 30.000 ευρώ,
2)δηλώνονται τα στοιχεία των οικείων συγγενών (ενήλικων και θετών τέκνων, αδελφών, παππούδων και γιαγιάδων, εγγονών, κ.ά., την στιγμή που ο νόμος έχει καταργήσει την υποχρέωση αυτή.
Κατ΄ αρχάς επισημαίνουν οι Ενώσεις ότι αναρμοδίως οι κ. κ. Παπαγγελόπουλος και Τσακαλώτος εξέδωσαν την επίμαχη απόφαση, καθώς αρμόδιος να για αυτό είναι ο πρόεδρος της Βουλής.

Παράλληλα, τονίζουν ότι παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, αλλά και την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας. Την ίδια στιγμή παραβιάζεται και το κατοχυρωμένο από το Σύνταγμα (άρθρο 5) δικαίωμα στην οικονομική ελευθερία, πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν τα χρηματικά ποσά έχουν φορολογηθεί. Εκ των πραγμάτων, εξάλλου, λόγω των capital controls που έχουν επιβληθεί οι πολίτες φυλάσσουν στα σπίτια τους χρήματα για κάποια έκτακτη ανάγκη (ασθένεια, κ.λπ.)

Αναλυτικότερα, σημειώνουν ότι εφόσον καταγραφούν τα ζητούμενα περιουσιακά και προσωπικά δεδομένα στις επίμαχες δηλώσεις, αποκαλύπτουν με τον τρόπο αυτό τα φυλασσόμενα στο σπίτι τους κινητά περιουσιακά στοιχεία, με ότι συνέπεια έχει αυτό για τους ίδιους προσωπικά και τα μέλη των οικογενειών τους (ληστείες, διαρρήξεις, απαγωγές, κ.λπ.).

Ως προς την δήλωση των προσωπικών δεδομένων (επώνυμο, όνομα και πατρώνυμο) των οικείων συγγενών (τέκνα, γονείς, παππούς, γιαγιά, κ.ά.) που υποχρεώνονται να αναφέρουν, τονίζουν ότι η νομοθεσία (νόμος 3213/2003 όπως έχει τροποποιηθεί με μεταγενέστερους νόμους) έχει πλέον καταργήσει την συγκεκριμένη αναγραφεί, αλλά η επίμαχη απόφαση επαναφέρει την υποχρέωση αυτή.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news