facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

ΟΑΕΔ: Ξεκινάει το πρόγραμμα για την απασχόληση 15.000 ανέργων άνω των 50 ετών

Εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΔ και σε 15 – 20 μέρες ξεκινάει το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για την απασχόληση 15.000 μακροχρόνια ανέργων, ηλικίας άνω των 50 ετών, όπως είπε στο “Πρακτορείο 104,9 FM”, η διοικήτρια του οργανισμού, Μαρία Καραμεσίνη.
“Σε 15 – 20 μέρες θα έχει βγει η πρόσκληση στον αέρα”, είπε η κ. Καραμεσίνη, μιλώντας στην εκπομπή “Καθημερινά”, με τους Νικόλ Καζαντζίδου και Χρήστο Μάτη, υπογραμμίζοντας ότι, μέχρι τώρα, τα προγράμματα απασχόλησης δεν είχαν δώσει έμφαση σ’ αυτή την ηλικιακή ομάδα.
“Δεν θα απευθύνεται μόνο σε 15.000 ανέργους, αλλά θα παραμένει ανοιχτό. Αν εξαντληθούν οι θέσεις θα δώσουμε ακόμα περισσότερο προϋπολογισμό για να μπορούν να βρουν θέσεις εργασίας όλοι οι άνεργοι οι οποίοι επιλέγονται από τις επιχειρήσεις”, είπε η κ. Καραμεσίνη και πρόσθεσε: “θα κάνουμε ένα μονίμως ανοιχτό πρόγραμμα γι αυτή την κατηγορία ανέργων”.
Διευκρίνισε, ότι οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι άνω των 50 ετών που επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα,θα πρέπει απαραίτητα, μέσω της ιστοσελίδα του ΟΑΕΔ ή μέσω των ΚΠΑ της περιοχής τους, να συμπληρώσουν, ή να επικαιροποιήσουν τα βιογραφικά τους στοιχεία.
“Είναι πολύ σημαντικό γιατί απ’ αυτό το συγκεκριμένο πρόγραμμα αλλάζουμε και τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η επιλογή των ωφελουμένων από τις επιχειρήσεις” κατέληξε.
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ
«Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 15.000 ανέργων που βρίσκονται σε ιδιαίτερα μειονεκτική θέση, ηλικίας άνω των 50 ετών» ενέκρινε χθες το ΔΣ του ΟΑΕΔ με εισήγηση της Επιτροπής Διαχείρισης του Ενιαίου Λογαριασμού για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ). Μέσω του προγράμματος ο ΟΑΕΔ θα προσφέρει 15.000 νέες θέσεις επιχορηγούμενης εργασίας, πλήρους απασχόλησης, σε ανέργους άνω των 50 ετών που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του για χρονικό διάστημα άνω των 12 μηνών. Πρόκειται για μια ηλικιακή κατηγορία μακροχρόνια ανέργων που αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα επανένταξης στην αγορά εργασίας και την εκπλήρωσης των προϋποθέσεων θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος.
Εργοδότες
Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, συνεταιρισμούς, ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ., και γενικά εργοδότες που ασκούν οικονομική δραστηριότητα.
Στο πρόγραμμα δικαιούνται να συμμετάσχουν επιχειρήσεις που κατά το 12μηνο πριν την ημερομηνία υποβολής της αίτησής τους δεν είχαν προβεί σε μειώσεις προσωπικού. Το πλήθος των εργαζομένων της επιχείρησης υπολογίζεται με βάση τον αριθμό των Ετήσιων Μονάδων Εργασίας (αριθμός εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που έχουν εργαστεί κατά τη διάρκεια των 12 τελευταίων μηνών), μέσα στις οποίες συνυπολογίζεται και το προσωπικό με σχέση μερικής ή εποχικής απασχόλησης (αντιπροσωπεύοντας κλάσμα ΕΜΕ).
Οι προσλήψεις μέσω του προγράμματος πρέπει να αντιπροσωπεύουν καθαρή αύξηση του αριθμού εργαζομένων της επιχείρησης.
Οι εργοδότες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν στο πρόγραμμα υποβάλλουν ηλεκτρονικά  την αναρτημένη στην ιστοσελίδα του Οργανισμού (www.oaed.gr) αίτηση υπαγωγής – εντολή κενής θέσης – υπεύθυνη δήλωση, εφόσον υπάρχουν κενές θέσεις (στο πρόγραμμα).
Ωφελούμενοι
Οι ωφελούμενοι άνεργοι θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει το τυποποιημένο έντυπο εξατομικευμένης προσέγγισης, να διαθέτουν συμπληρωμένο Ατομικό Σχέδιο Δράσης και να είναι Έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους μέλους της ΕΕ ή ομογενείς με δικαίωμα διαμονής και απασχόλησης στη χώρα μας ή πολίτες τρίτων χωρών που έχουν άδεια διαμονής για εξαρτημένη εργασία τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί το πρόγραμμα. Οι άνεργοι δεν υποβάλλουν οι ίδιοι αίτηση, αλλά υποδεικνύονται με συστατικό σημείωμα από την αρμόδια Υπηρεσία ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ, σύμφωνα με όσα αναμένεται να ορίσει η Δημόσια Πρόσκληση.
Οι άνεργοι που εντάσσονται στο πρόγραμμα απασχόλησης προσλαμβάνονται με σχέση πλήρους απασχόλησης και ασφαλιστική κάλυψη.
Επιχορήγηση
Το ύψος της επιχορήγησης ανέρχεται στο 50% του μηνιαίου μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους του ωφελούμενου, με ανώτατο όριο τα 500 ευρώ. Εφόσον ο προσλαμβανόμενος απασχοληθεί (εκτάκτως και με δική του ευθύνη) κάποιον μήνα για λιγότερο από 25 ημέρες, το ποσό της επιχορήγησης που θα λάβει η επιχείρηση για τον μήνα αυτό μειώνεται κατά 1/25 για κάθε ημέρα απασχόλησης λιγότερη των 25. Στο μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος (και στην επιχορήγηση) συμπεριλαμβάνονται οι ακαθάριστες πραγματικές μηνιαίες αποδοχές και οι εισφορές που βαρύνουν τον εργοδότη, μεταξύ των οποίων οι αποζημιώσεις του Δώρου Χριστουγέννων, Δώρου Πάσχα και Επιδόματος Αδείας. Οι αποζημιώσεις αυτές καταβάλλονται τον μήνα στον οποίο αντιστοιχούν, μέχρι συμπληρώσεως του ανώτατου ποσού της επιχορήγησης.
Η συνολική διάρκεια της επιχορήγησης είναι 9 μήνες, ενώ μπορεί να επεκταθεί για επιπλέον 9 μήνες εφόσον ο εργοδότης υποβάλει σχετική αίτηση εντός 30 ημερολογιακών ημερών από τη λήξη της αρχικής επιχορήγησης. Οι εργοδότες δεσμεύονται να διατηρήσουν τις επιχορηγούμενες θέσεις εργασίας καθώς και το προϋπάρχον προσωπικό τους για το οποίο έχουν δεσμευθεί (μέσω της εγκριτικής απόφασης υπαγωγής) τουλάχιστον για τρεις μήνες μετά τη λήξη της επιχορήγησης.
Το πρόγραμμα είναι συνολικού προϋπολογισμού 60.000.000 ευρώ. Χρηματοδοτείται από τον Ενιαίο Λογαριασμό για την Εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών και ειδικότερα από τον προϋπολογισμό του κλάδου ΛΑΕΚ.
aftodioikisi

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news