facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2016

Αξιολόγηση υπό γερμανική επιτήρηση

Νέος γύρος διαπραγματεύσεων και μάλιστα υπό την ασφυκτική επιτήρηση γερμανικού τεχνικού κλιμακίου ξεκινά σταδιακά από σήμερα, ανάμεσα σε δανειστές και ελληνική κυβέρνηση.

Τα ζητήματα-αγκάθια για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι πολλά και το Βερολίνο εμφανίζεται ιδιαίτερα προβληματισμένο για την έκβαση των διαπραγματεύσεων. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η Γερμανία θα αποστείλει διευρυμένο «εθνικό» κλιμάκιο στην Αθήνα, το οποίο θα επιβλέπει την όλη διαδικασία, πραγματοποιώντας παράλληλα ελέγχους στοιχείων στα δημοσιονομικά της χώρας και στην πορεία των αλλαγών στο ασφαλιστικό.

Όσον αφορά στο κουαρτέτο, προς το παρόν δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία άφιξής του, ωστόσο οι εκπρόσωποι των δανειστών θα επισκεφθούν την Αθήνα σύντομα, εντός της τρέχουσας εβδομάδας.

Το ζήτημα που καλούνται να επιλύσουν άμεσα κυβέρνηση και δανειστές δεν είναι άλλο από το ασφαλιστικό, καθώς οι πιστωτές ζητούν ακόμα περισσότερες περικοπές στις συνταξιοδοτικές παροχές. Προτείνουν, δε, την εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τη σύνταξη των 384 ευρώ και τη χορήγησή της στα 20 έτη ασφάλισης.

Το Υπουργείο Εργασίας, πάντως, διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση πως δεν προτίθεται να παραβιάσει τις «κόκκινες γραμμές» που έχει θέσει στο συνταξιοδοτικό και αφορούν στη διατήρηση της εθνικής σύνταξης και την αποφυγή οριζόντιων περικοπών στις κύριες συντάξεις.

Σχετικά με τα δημοσιονομικά οι δανειστές φαίνεται πως σφίγγουν κι άλλο το… ζωνάρι, εισηγούμενοι νέα μέτρα για την κάλυψη των κενών που υπολογίζονται για το 2016.

Η διάρκεια του ελέγχου θα κριθεί από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Ειδικά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εμφανίζεται να ζητεί τη λήψη περαιτέρω μέτρων ύψους 1,8 δις ευρώ (1% του ΑΕΠ), εκτός αυτών που έχουν ήδη συμφωνηθεί.

Χαρακτηριστικές εξάλλου του κλίματος που επικρατεί σε διεθνές επίπεδο είναι οι πρόσφατες δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ούτε λίγο ούτε πολύ απαίτησε η Αθήνα να ολοκληρώσει σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν στο ασφαλιστικό.

Στο πλαίσιο αυτό, η κάθοδος των τεχνικών κλιμακίων -συμπεριλαμβανομένου και του γερμανικού- αναμένεται σταδιακά από σήμερα και εντός της εβδομάδας θα ξεκινήσουν και επίσημα οι διεργασίες για την αξιολόγηση.

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news