facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2015

Πανούσης: Είναι η ώρα των θεσμών

Είναι η ώρα των θεσμών, δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή γύρω στις 10:30 το πρωί της Τετάρτης ο πρώην υπουργός Γιάννης Πανούσης, προκειμένου να καταθέσεις στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

«Σήμερα θα μιλήσω στην επιτροπή και αύριο στον Εισαγγελέα. Είναι η ώρα των θεσμών και όλοι θέλουν την αλήθεια. Πιστεύω ότι η χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι οι αντιεξουσιαστές δεν θα ορίσουν τη ζωή και το θάνατο είναι σημαντική και δείχνει άλλο δρόμο», δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον περίμεναν.

Ο κ. Πανούσης, πρέπει σήμερα να απαντήσει στις ερωτήσεις της προέδρου της επιτροπής Τασίας Χριστοδουλοπούλου, αλλά και στις ερωτήσεις των μελών της, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα στριμώξουν με ερωτήσεις τον πρώην υπουργό Προστασίας του Πολίτη.
Ακόμη, ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτης θα πρέπει να κατονομάσει τους δύο βουλευτές που εμπλέκονται στις καταγγελίες του, αλλά και στους διαλόγους που φέρονται ότι έγιναν μεταξύ ειδικού συμβούλου του γραφείου του υπουργού Δικαιοσύνης Νικόλαου Παρασκευόπουλου και μέλους της τρομοκρατικής οργάνωσης των Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς που είναι έγκλειστο στις φυλακές Κορυδαλλού. Οι συνομιλίες αυτές αφορούσαν την λήψη ευνοϊκών νομοθετικών μέτρων για τους κρατούμενους.

Οι απαντήσεις και τα στοιχεία που θα προσκομίσει ο κ. Πανούσης στην επιτροπή της Βουλής για την τεκμηρίωση των καταγγελιών του, θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα της επιτροπής. Επίσης, από τα επιχειρήματα που θα προβάλει, αλλά και τα στοιχεία που θα επικαλεστεί ο κ. Πανούσης, θα καθορίσουν εάν θα κληθούν για εξηγήσεις ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νικόλαος Τόσκας και ο διοικητής της ΕΥΠ Γιάννης Ρουμπάτης, όπως και εάν θα υπάρξουν περαιτέρω πρωτοβουλίες της επιτροπής.

Πάντως, έμπειροι πολιτικοί ανέφεραν ότι η κλήτευση των κ.κ. Παρασκευόπουλου, Τόσκας και Ρουμπάτη θεωρείται βεβαία, μετά την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε η κυβέρνηση, μέσω των δύο πρώτων, στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Στον αντεισαγγελέα Δημήτρη Δαούτη

Ένα 24ώρο μετά την κατάθεσή του στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, ο κ. Πανούσης θα πάρει το δρόμο για το γραφείο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Δημήτρη Δασούλα. Εκεί ο κ. Πανούσης θα απαντήσει σε ριπή ερωτήσεων του κ. Δαούτη, στο πλαίσιο των δύο ανεξάρτητων προκαταρκτικών ποινικών ερευνών, που διέταξε την περασμένη Παρασκευή η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, για ένα κακούργημα και πέντε πλημμελήματα, σχετικά με τις αποκαλύψεις του κ. Πανούση περί απειλών κατά της ζωής του, κ.λπ.

Πλέον των ερωτήσεων που θα υποβληθούν στον κ. Πανούση θα πρέπει τα καταγγελλόμενά του να θεμελιωθούν με στοιχεία τα οποία οφείλει να καταθέσει στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Οι δύο προκαταρκτικές έρευνες, οι οποίες λόγω της σπουδαιότητας τους ανατέθηκαν σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αφορούν στα στοιχεία που κατέθεσε στην κυρία Κουτζαμάνη ο πρώην υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αλλά και το περιεχόμενο της συνέντευξής του στο Πρώτο ΘΕΜΑ.

Ο κ. Πανούσης, σύμφωνα με τα στοιχεία και τους ισχυρισμούς του, δέχεται απειλές κατά της ζωής του και της ζωής μελών της οικογένειάς του, αλλά κάνει ειδική αναφορά και για εμπλοκή στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», που «φιλοξενούνται» στις φυλακές Κορυδαλλού.

Μέρος της πρώτης δικογραφίας που θα σχηματιστεί αποτελεί η συνέντευξη-«φωτιά» που παραχώρησε ο κ. Πανούσης στο Πρώτο ΘΕΜΑ.

Η κυρία Κουτζαμάνη, ως προς τα στοιχεία που της κατέθεσε ο κ. Πανούσης και το περιεχόμενο της συνέντευξής του στο Πρώτο ΘΕΜΑ, έχει παραγγείλει στον κ. Δασούλα τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προς διακρίβωση διάπραξης τυχόν αξιόποινων πράξεων.

Η κυρία Κουτζαμάνη, παρήγγειλε στον κ. Δασούλα να ερευνήσει εάν έχει διαπραχθεί ένα κακούργημα και δύο πλημμελήματα.

Το κακούργημα αφορά το αδίκημα της βίας κατά «του πολιτικού σώματος ή της κυβέρνησης» (άρθρο 1567 Ποινικού Κώδικα»). Δηλαδή, το αδίκημα καταλαμβάνει όποιον ασκεί βία ή απειλεί βία κατά αρχηγού κόμματος, υπουργών, βουλευτών, μελών της κυβέρνησης, κ.λπ.
Το πρώτο πλημμέλημα που θα ερευνηθεί αφορά το αδίκημα της σωματικής βίας, ή της απειλής σωματικής βίας ή της συμμετοχής σε βία.

Το δεύτερο πλημμέλημα αφορά το αδίκημα της κατάληψης ή συμμετοχής σε κατάληψη δημόσιου κτιρίου, όπως είναι η Πρυτανεία Πανεπιστημίου.

Να επισημανθεί ότι το τελευταίο αυτό αδίκημα αφορά τα περίπου 50 άτομα (και τους ηθικούς αυτουργούς), τα οποία στις 18 Φεβρουαρίου 2009 εισέβαλαν σε αίθουσα του κτιρίου «Κωστής Παλαμάς» (κέντρο κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών) και επιτέθηκαν εναντίον του κ. Πανούση ο οποίος ήτα ομιλητής και τον προπηλάκισαν.

Μετά το εν λόγω επεισόδιο ο κ. Πανούσης είχε μεταφερθεί στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», όπου μετά τις πρώτες βοήθειες που του παρασχέθηκαν και τις ιατρικές εξετάσεις στις οποίες υπεβλήθη, έλαβε εξιτήριο.

Παράλληλα, ως προς την πρώτη αυτή έρευνα η κυρία Κουτζαμάνη παρήγγειλε στον κύριο Δασούλα να αναζητήσει στοιχεία από τις δύο δικογραφίες που έχουν ήδη σχηματιστεί και αφορούν:

α) την κατάληψη στο Πανεπιστήμιο (18.2.2009) και

β) την τοποθέτηση από την τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» εμπρηστικού μηχανισμού στο γραφείο το κ. Πανούση μια εβδομάδα πριν (10.2.2009). Η βόμβα εντοπίστηκε εγκαίρως και εξουδετερώθηκε.

Ακόμη, η κυρία Κουτζαμάνη ανέφερε στον συνάδελφό ότι σε περίπτωση κατά την οποία οι επίμαχες δικογραφίες αυτών των δύο υποθέσεων που αφορούν στον κ. Πανούση έχουν τεθεί στο αρχείο, τότε να ανασυρθούν και να συσχετιστούν με την έρευνα που διεξάγει.
Όμως, η δικογραφία για την επίθεση που δέχθηκε ο κ. Πανούσης στο Πανεπιστήμιο, έχει τεθεί στο αρχείο και δεν μπορεί να ανασυρθεί, καθώς τα όποια πλημμεληματικού χαρακτήρα αδικήματα πιθανά να είχαν διαπραχθεί τότε, έχουν παραγραφεί, λόγω παρέλευσης της 5ετίας.

Η δεύτερη προκαταρκτική έρευνα

Η δεύτερη προκαταρκτική έρευνα που διατάχθηκε από την κυρία Κουτζαμάνη είναι για τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν κατά παντός υπευθύνου ο υπουργός Δικαιοσύνης Νικόλαος Παρασκευόπουλος, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νικόλαος Τόσκας και γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου Μιχάλης Καλογήρου.

Η μηνυτήρια αυτή αναφορά που κατέθεσαν οι κ.κ. Παρασκευόπουλος, Τόσκας και Καλογήρου αφορά τα όσα γράφονται στον Τύπο (έντυπο και ηλεκτρονικό) για συνομιλίες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκράτες,

Συγκεκριμένα, η κυρία Κουτζαμάνη παρήγγειλε στον κ. Δασούλα να διερευνήσει τη γνησιότητα των εγγράφων με τους διαλόγους που αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο, δημοσιεύθηκαν στον έντυπο Τύπο και αναπαράχθηκαν από τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Σε καταφατική περίπτωση, τότε να διακριβωθεί εάν έχει διαπραχθεί η τέλεση αξιοποίνων πράξεων για τουλάχιστον τρία αδικήματα πλημμεληματικού χαρακτήρα, που είναι:

1) της υπεξαγωγής εγγράφων από υπάλληλο που του τα εμπιστεύτηκαν και είναι κάτοχός τους λόγω της υπηρεσιακής ιδιότητάς του ή είναι προσιτά σε αυτόν λόγω της υπηρεσιακής του θέσης που κατέχει (άρθρο 242 Ποινικού Κώδικα).

2) της παράβασης υπηρεσιακού απορρήτου ή της χρησιμοποίησής του από τρίτο πρόσωπο (άρθρο 252 Ποινικού Κώδικα) και

3) της παραβίασης των διατάξεων του νόμου 3649/2008 που αφορά την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και συγκεκριμένα της παραβίασαν του καθήκον της εχεμύθειας, ο διοικητής της Ε.Υ.Π. ή υπάλληλοι της κρατικής αυτής υπηρεσίας.

Μετά την αυριανή κατάθεση του κ. Πανούσης στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, θα κληθούν να περάσουν από το γραφείο του κ. Δασούλα, ο διοικητής της ΕΥΠ, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικά και μη πρόσωπα, καθώς και οι κ.κ. Παρασκευόπουλος και Τόσκας.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news