facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Μέρκελ: Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, στη συνέντευξη που έδωσε μετά τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες, αναφέρθηκε στην πρόθεση των εταίρων να συζητήσουν παράταση αποπληρωμής του χρέους, αλλά πρόσθεσε ότι είναι «εκτός συζήτησης» το ενδεχόμενο κουρέματος του χρέους.

«Ο δρόμος θα είναι μακρύς και δύσκολος», προειδοποίησε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. «Η συμφωνία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα μεταρρυθμίσεων μέσω των οποίων, θεωρώ, ότι η Ελλάδα θα έχει την ευκαιρία να επανέλθει στον δρόμο της ανάπτυξης. Αλλά ο δρόμος θα είναι μακρύς και, εάν κρίνω από τις διαπραγματεύσεις αυτής της νύχτας, δύσκολος», είπε.

Οι διαπραγματεύσεις ήταν δύσκολες και οι προϋποθέσεις που τέθηκαν στην ελληνική πλευρά είναι σκληρές, όμως τελικά επήλθε η συμφωνία μεταξύ των 19 ηγετών, ανέφερε η Άνγκελα Μέρκελ. Η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι επιθυμεί να παραμείνει στην ζώνη του ευρώ και οι χώρες της ευρωζώνης επέδειξαν την αλληλεγγύη τους. Συνέχισε λέγοντας πως από την πλευρά της η Ελλάδα έδειξε βούληση και ετοιμότητα να εφαρμόσει τάχιστα μεταρρυθμίσεις. 

Οι χώρες της ευρωζώνης συμφώνησαν ότι πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και η κυβέρνηση να αναλάβει την «ιδιοκτησία» της εφαρμογής του προγράμματος.

Η Μέρκελ είπε ότι η Ελλάδα συμφώνησε πως μετά τη λήξη του προγράμματος του ΔΝΤ τον Μάρτιο του 2016, παράλληλα με το πρόγραμμα του ESM θα υπάρχει και η συμμετοχή του ΔΝΤ.

Επιπλέον, η Α. Μέρκελ τόνισε ότι ως τις 15 Ιουλίου θα πρέπει να εγκριθούν από τη Βουλή των Ελλήνων τα προαπαιτούμενα που θα αφορούν π.χ. τον ΦΠΑ, το συνταξιοδοτικό, την ανεξαρτησία της ελληνικής στατιστικής υπηρεσίας, την υιοθέτηση της οδηγίας για ανάκαμψη των τραπεζών (BRRD) μέσα σε μία εβδομάδα και μεταρρύθμιση του κώδικα πολιτικής δικονομίας.

Τα δάνεια που θα χρειαστεί η Ελλάδα για ένα τριετές πρόγραμμα είναι της τάξεως των 86 δισ. ευρώ, δήλωσε η Μέρκελ. Για τα ποσά αυτά η εγγύηση θα είναι το ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, αξίας έως 50 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 25 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή της κεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

Όσον αφορά στο ζήτημα της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, η Α. Μέρκελ δήλωσε ότι στη σημερινή συμφωνία αναφέρεται ότι, αν χρειαστεί, θα ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ελάφρυνσή του, όπως π.χ. η παράταση της αποπληρωμής του. Η ίδια, ωστόσο, τόνισε, ότι είναι εκτός συζήτησης το «κούρεμα» του χρέους.

Όσον αφορά το ζήτημα της «χρηματοδότησης-γέφυρας», η Α. Μέρκελ ανέφερε ότι θα συζητηθεί στη σημερινή Σύνοδο των υπουργών της ευρωζώνης. Σημείωσε πως, όταν η Βουλή των Ελλήνων εγκρίνει το νέο πρόγραμμα του ESM, τότε θα διευθετηθεί και το ζήτημα της χρηματοδότησης γέφυρας για να πληρωθεί στις 20 Ιουλίου η ΕΚΤ.

Επιπλέον η Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι μπορεί να συστήσει στο γερμανικό Κοινοβούλιο «με πλήρη πεποίθηση» το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Ελλάδας. 

«Είχαμε πει ότι η συμφωνία θα πρέπει να είναι τέτοια», ανέφερε η Α. Μέρκελ, ώστε «τα πλεονεκτήματα να υπερβαίνουν τα μειονεκτήματα κι ότι η αλληλεγγύη θα πρέπει να συνοδεύεται από την ευθύνη του κράτους που πρέπει να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις». 

Δεν θα τεθεί ερώτημα εμπιστοσύνης στη γερμανική βουλή, ακόμη και με δεδομένες τις σφοδρές αντιδράσεις από το κόμμα της σε ένα νέο πακέτο, δήλωσε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Η καγκελάριος πρόσθεσε επίσης, ότι πρέπει να προχωρήσουμε βήμα-βήμα, και πως η εφαρμογή της συμφωνίας είναι το πρώτο που πρέπει να γίνει για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη. 

Η ελληνική Βουλή πρέπει να εγκρίνει όλους τους όρους προτού συνεδριάσει το γερμανικό Κοινοβούλιο για το θέμα, είπε. Η Μέρκελ δεν είπε πότε θα συμβεί αυτό, αλλά διευκρίνισε ότι θα επιδώσει μια θετική αναφορά στην κοινοβουλευτική επιτροπή αυτή την εβδομάδα. Είναι καλύτερο να μην ανακληθούν οι βουλευτές από τη θερινή τους άδεια πριν βεβαιωθούν ότι πέρασαν οι ελληνικοί νόμοι, είπε.

Συμπλήρωσε πως το Eurogroup είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να χορηγήσει πιο μακρά περίοδο χάριτος και πιο μακρές λήξεις στα δάνεια μετά την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος. 

«Νομίζω ότι αυτά που προτείνονται ευθυγραμμίζονται με τα προγράμματα που έχουμε εφαρμόσει και σε άλλες χώρες. Δεν κάνουμε καμία εξαίρεση για την Ελλάδα, εκτός από το θέμα των τραπεζών, που βρέθηκαν σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με το παρελθόν», δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας, αναφερόμενη στο περιεχόμενο της συμφωνίας που επιτεύχθηκε για την Ελλάδα.

Ερωτηθείσα αν το Plan B (Grexit) είναι ακόμη στο τραπέζι, η Α. Μέρκελ είπε ότι το Plan A, η παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, έχει ήδη συμφωνηθεί και ότι στο Plan B προϋπέθετε να συμφωνήσει και η Ελλάδα, πράγμα που δεν έγινε. Αναγνώρισε ότι η Γερμανία απέσυρε το αίτημα βάσει του οποίου το έγγραφο στο οποίο θα κατέληγε η σύνοδος θα προέβλεπε την προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη εάν δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις της διάσωσης.
«Δεν χρειαζόμαστε σχέδιο Β γιατί εγκρίθηκε το σχέδιο Α» είπε επίσης.

Είπε επιπροσθέτως ότι η Ελλάδα κατέστησε τις συνθήκες χειρότερες για την ίδια τη χώρα μέσω της απότομης επιδείνωσης της οικονομίας το τελευταίο εξάμηνο και το κλείσιμο των τραπεζών τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Στο θέμα της σχέσης με τη Γαλλία και σε ερώτηση αναφορικά με τη συνεργασία της με τον Φ. Ολάντ, η κ. Μέρκελ ουσιαστικά απέφυγε να απαντήσει, καταφεύγοντας απλώς σε καταμέτρηση συναντήσεων που είχε με τον Α. Τσίπρα και τον Φ. Ολάντ. Τόνισε πως ό,τι συμφωνήθηκε, συμφωνήθηκε εν τέλει και από τους υπόλοιπους 17. 

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news