facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Σύνοδος Κορυφής Βρυξέλλες Δηλώσεις -ΒΙΝΤΕΟ

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των κρατών-μελών της Ευρωζώνης πήραν λίγο πριν τις 17:30 (ώρα Ελλάδας) τη σκυτάλη από τους υπουργούς Οικονομικών στις Βρυξέλλες για την πλέον καθοριστική Σύνοδο Κορυφής που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, αλλά και της ίδιας της Ένωσης όπως την γνωρίζουμε έως σήμερα.

Η Σύνοδος Κορυφής διεκόπη περίπου δύο ώρες αργότερα για διαβουλεύσεις. Ο Αλέξης Τσίπρας (μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο) είχε συνάντηση με τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκε εξαιρετικά ασφυκτική πίεση, σύμφωνα με ανταποκριτές διεθνών μέσων.

Περίπου δύο ώρες μετά οι εργασίες της Συνόδου επαναλήφθηκαν και παραμένουν σε εξέλιξη.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, επιλύσαμε πολλά ζητήματα, όμως ορισμένα μεγάλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά» ήταν η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής για να ενημερώσει τους ηγέτες επί της έκβασης της δύσκολης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς κοινό ανακοινωθέν.

Αμέσως μετά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ εισήλθε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

Με το ζήτημα της εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση στην πρώτη γραμμή, στους ηγέτες έφθασε από το Eurogroup προς εξέταση έγγραφο, βάσει του οποίου το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει έως την Τετάρτη σειρά προαπαιτούμενων ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγμάτευσης για νέο πρόγραμμα από τον ESM.

Αναφορά για «πρόοδο» έκανε ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, λέγοντας ότι τα μέτρα θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί έως την Τετάρτη.

Στο κείμενο που προώθησε το Eurogroup βρίσκεται σε αγκύλες (που σημαίνει ότι δεν έχει υιοθετηθεί από το σύνολο) η αναφορά πως «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, στην Ελλάδα θα πρέπει να προσφερθούν γρήγορες διαπραγματεύσεις για 'διάλειμμα' (time out) από την Ευρωζώνη, με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους» -φαίνεται πως αυτή είναι η περίφημη αναφορά Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο. Στο κείμενο, όπως έχει τουλάχιστον διαρρεύσει, δεν αναφέρεται η διάρκεια τέτοιου διαλείμματος.

Το ενδεχόμενο «προσωρινού Grexit» που έχει προβάλλει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρίσκει μεν συμμάχους, αλλά έχει εγείρει μπαράζ αντιδράσεων στην Ευρώπη με τον ίδιο τον Φρανσουά Ολάντ να βγαίνει μπροστά λέγοντας «όχι» και τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν να κάνει λόγο για «απαξιωτική, απαράδεκτη και εντελώς λάθος» πρόταση.

Αντιδράσεις και εντός Γερμανίας με τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να διαφοροποιούνται ανοιχτά και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να αντιμετωπίζει στη Σύνοδο Κορυφής μίας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της πολιτικής της διαδρομής.

Σκληρή επίθεση κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα, λέγοντας ότι «είναι ανεύθυνος, τα πολιτικά παιχνίδια του στοχεύουν ανοιχτά στο Grexit και θέτουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κίνδυνο». Το ΕΣΚ, το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες προ της Συνόδου Κορυφής, τονίζει ξανά ότι λέει «όχι» στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Tο χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη. Μπορούμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό σήμερα αν το θελήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης.

Ζήτημα εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση έθεσε εκ νέου η Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, όχι μόνο γιατί έχει επιδεινωθεί πολύ η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά και γιατί έχει χαθεί το σημαντικότερο νόμισμα, δηλαδή η εμπιστοσύνη».

«Δεν θα έχουμε συμφωνία με κάθε τίμημα» διεμήνυσε η καγκελάριος.

Αποφασισμένος για λύση στη Σύνοδο προσέρχεται από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία απόψε και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit» τόνισε σχετικά με την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε σκληρή γραμμή εμμένει την ίδια στιγμή η Μάλτα με τον πρωθυπουργό Ζοζέφ Μουσκάτ να δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι «η καλύτερη λύση θα είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά όχι με κάθε κόστος».

Σήμερα θα συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα, δήλωσε προσερχόμενος ο Μαλτέζος πρωθυπουργός,, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών και ως προς το εάν μπορεί να δοθεί σήμερα το σήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων υπάρχουν περιορισμοί τουλάχιστον από δύο κράτη-μέλη εξαιτίας των κοινοβουλευτικών τους διαδικασιών.

«Θα εργαστούμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο κι ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία» ήταν η δήλωση με την οποία προσήλθε στη Σύνοδο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ την αναγκαιότητα να υπάρξει σήμερα συμφωνία, προκειμένου να παραμείνει η Ευρώπη όπως την ξέρουμε υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Πρέπει να φθάσουμε σήμερα σε κάποιο συμπέρασμα. Δεν είναι δυνατόν οι αρχηγοί κρατών να αναβάλουν τις αποφάσεις. Δεν πρόκειται για μία ακόμη Σύνοδο. Πρόκειται για μία Σύνοδο αρχηγών κρατών που αποφασίζουν για το μέλλον της Ευρώπης. Πρόκειται για το αν θα υπάρξει η Ευρώπη όπως την ξέρουμε» τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς -ο οποίος παρίσταται για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Πρέπει να υπάρξει απόφαση απόψε, και ελπίζω θα είναι θετική, επανέλαβε σε ακόλουθη συνέντευξη Τύπου ενώ είχαν ήδη αρχίσει οι εργασίες της Συνόδου.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε επίσης πως εναπόκειται πλέον στους ηγέτες της Ευρωζώνης να αποφασίσουν. «Αυτό που επιθυμεί η Κομισιόν είναι να προχωρήσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις και να παραμείνει στην Ευρωζώνη» σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Η επίτευξη συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας ότι η απόσταση για συμφωνία έχει συρρικνωθεί και ότι η Ρώμη θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία. Η κατάσταση στον κόσμο είναι σύνθετη (τρομοκρατία, Ουκρανία, μεταναστευτικό) και γι' αυτό η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει και να κάνει αυτό που οφείλει, σημείωσε.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση δίνει ισχυρότερες δεσμεύσεις για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που είναι θεμελιώδους σημασίας. Επισήμανε πως η Ιρλανδία έχει τη βούληση να υπάρξει σήμερα αποτέλεσμα ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, και οι Έλληνες πρέπει από αύριο να δείξουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι έχουν τη διάθεση και τη σοβαρότητα να νομοθετήσουν προς υλοποίηση του προγράμματος.


Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news