facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

NYT: Η Αθήνα εξέτασε το «Δεν πληρώνω» σε ΔΝΤ και ΕΚΤ

Η Αθήνα έχει εξετάσει τις θετικές και τις αρνητικές επιδράσεις από ενδεχόμενη μη πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αλλά και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σημειώνει η New York Times επικαλούμενη πηγές κοντά στην ελληνική κυβέρνηση.

Σε μια τέτοια περίπτωση, που έχει περιγραφεί ως ύστατη λύση και όχι ως σχέδιο δράσης, η Αθήνα θα συνεχίσει να πληρώνει τα χρέη της προς τους ιδιώτες ομολογιούχους και τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει αύριο, Τρίτη, 750 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ, ενώ μεγάλο πονοκέφαλο συνιστούν και οι πληρωμές προς την ΕΚΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τη στιγμή που η στενότητα στα ρευστά διαθέσιμα της κυβέρνησης εντείνεται.

Στη θεωρία, υπογραμμίζουν οι NYT, τόσο το ΔΝΤ όσο και η ΕΚΤ θα μπορούσαν να διευκολύνουν την Αθήνα, συμφωνώντας σε καθυστέρηση των πληρωμών, ή ακόμη και με κούρεμα μέρους του ελληνικού χρέους. Ομως θεωρούν τους εαυτούς τους ειδική κατηγορία πιστωτών -οι επονομαζόμενοι ύστατοι πιστωτές- που δεν θα πρέπει να προχωρούν σε κούρεμα των απαιτήσεων από τα κεφάλαια που δανείζουν.

Πολλοί εκτιμούν, τονίζει η εφημερίδα, ότι το ΔΝΤ θα έπρεπε να προχωρήσει σε κούρεμα των απαιτήσεών του από τα κεφάλαια που έχει δανείσει στην Ελλάδα,. Αλλωστε, υποστήριξε τις πολιτικές που οδήγησαν την ελληνική οικονομία σε βίαιη απομόχλευση, καθιστώντας δυσκολότερη την εξυπηρέτηση του χρέους.

"Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το ΔΝΤ πρέπει να συμμετάσχει στην ελάφρυνση του χρέους της χώρας", υπογραμμίζει ο Ashoka Mody, καθηγητής του Princeton και πρώην αξιωματούχος του Ταμείου. "Σε κάποια χρονική στιγμή πρέπει να εγκαταλείψεις το 'Ετσι πρέπει να γίνουν τα πράγματα'. Είναι μια ασυνήθιστη περίπτωση".

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news