facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Πέμπτη 14 Μαΐου 2015

Βαρουφάκης: Καμία αλλαγή στο ΦΠΑ έως το τέλος του καλοκαιριού

Δεν θα υπάρξει καμία αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά έως τον Σεπτέμβριο, δεσμεύτηκε από την Βουλή ο Γιάννης Βαρουφάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ταυτοχρόνως πως όποιο φορολογικό καθεστώς και να ισχύει μετά τον Σεπτέμβριο θα δίνει τη δυνατότητα επιστροφής του ΦΠΑ στους μόνιμους κατοίκους των νησιών και θα λαμβάνει υπόψη του τους «ευάλωτους» του τουριστικού κλάδου.

Απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Μάνου Κόνσολα, ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι «δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή μέχρι τον Σεπτέμβριο».

Ο ίδιος αποκάλυψε πως έχει δεχθεί ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις να υπάρξουν αυξήσεις στον ΦΠΑ των νήσων, μάλιστα «σε βαθμό που πρέπει να αναχθεί σε θέμα της ψυχιατρικής», όπως είπε.

«Δεν είναι λογικό να σου βάζουν αυτό το θέμα στην Ουάσιγκτον όπου έχεις τόσο σοβαρά θέματα να συζητήσεις. Υπάρχουν ιδεολογήματα, ιδεοληψίες των θεσμών», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Μάλιστα, διαβεβαίωσε πως ο Αλέξης Τσίπρας «ξόδεψε πολύ καιρό για να εξηγεί στην κ. Μέρκελ ποιο είναι το νόημα του ΦΠΑ στα νησιά».

Ο κ. Βαρουφάκης, πάντως, χαρακτήρισε «σκάνδαλο» το γεγονός ότι πέρσι υπήρξε μείωση των εσόδων από ΦΠΑ, αν και σημειώθηκε αύξηση της τουριστικής κίνησης στην Μύκονο και την Σαντορίνη. 

Σε κάθε περίπτωση είπε πως δεν είναι κακό να υπάρξει εξορθολογισμός του ΦΠΑ, ωστόσο γνωστοποίησε πως μέσω μιας απλής ηλεκτρονικής διαδικασίας και χωρίς να πηγαίνουν στις εφορίες οι μόνιμοι κάτοικοι θα μπορούν να εισπράττουν την διαφορά καταχωρώντας την απόδειξη. 

«Οι νησιώτες δεν θα πληρώσουν περισσότερο ΦΠΑ» δήλωσε κατηγορηματικά ο υπουργός.

Απαντώντας ο κ. Βαρουφάκης, σχετικά με τον λεγόμενο φόρο διανυκτέρευσης σε ξενοδοχεία, απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο οριζόντιας επιβολή του, επισημαίνοντας πως στο σκεπτικό της κυβέρνησης έχει υπάρξει (χωρίς να είναι τίποτα δεδομένο) μία πιθανή προοδευτική κλίμακα επιβολής που όμως να αφορά ξενοδοχεία πολλών αστέρων και πάντως όχι νοικιαζόμενα δωμάτια ή ξενοδοχεία ενός ή δύο αστέρων.

«Δεν θα αφορά τους ευάλωτους ανθρώπους του τουριστικού κλάδου», δήλωσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο ΥΠΟΙΚ αναφορικά με το ζήτημα «της καθυστέρησης της διαπραγμάτευσης», όπως το έθεσε ο ερωτών βουλευτής, είπε πως η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει όσο πιο γρήγορα γίνεται η διαπραγμάτευση, όμως «όταν έχουμε τέτοια αγκάθια είναι πιο δύσκολο».«Και δεν είναι μόνο ο ΦΠΑ είναι άλλα 100 αγκάθια», είπε.

«Πρέπει να ξεφύγουμε από την παγίδα αυστηρότητας»

Στόχος είναι η συμφωνία που θα υπογραφεί με τους εταίρους μας να αποτελεί μία διέξοδο για τη χώρα μας, ένα come back υπογράμμισε, νωρίτερα, ο Γιανης Βαρουφάκης από το βήμα του Economist.


Αναγνώρισε πως δεν πρέπει να μιλάμε για κούρεμα, αλλά ξεκαθάρισε πως το θέμα πρέπει να αντιμετωπιστεί και έβαλε στο τραπέζι το ζήτημα των ομολόγων που διακρατεί η ΕΚΤ. Όπως είπε, πρέπει το καλοκαίρι να πληρωθούν λίγο πάνω από 6 δισ. ευρώ ομολόγων, όμως απομένουν και άλλα 27 δισ. ευρώ ελληνικών τίτλων που κρατά η κεντρική τράπεζα μετά τις αγορές που πραγματοποίησε τα προηγούμενα χρόνια.

«Αυτά πρέπει να πάνε στο μέλλον», είπε ο υπουργός Οικονομικών. Mετά από πέντε χρόνια ενός προγράμματος που έχει αποτύχει, πρέπει να αποδεχθούμε ότι δεν έχει σημασία μόνο η επόμενη δόση, σημείωσε ο Γ. Βαρουφάκης. Η Ελλάδα αν δεν μεταρρυθμιστεί θα βουλιάξει, πρόσθεσε.


Αν απλώς μειωθούν κάποιες επικουρικές συντάξεις, αυξηθεί ο ΦΠΑ μόνο και μόνο για να πάρουμε τη δόση των 7,5 δισ και μετά ξαναπάμε στην ίδια κατάσταση αυτό δεν θα το ήθελε κανείς, ανέφερε ο ίδιος.

Τόνισε ότι δεν θέλει να είναι ακόμα ένας υπουργός Οικονομικών που θα βάλει την υπογραφή του σε μία τέτοια συμφωνία που δεν οδηγεί πουθενά. 

Ο λόγος που οι διαπραγματεύσεις είναι μαραθώνιες δεν έχει να κάνει ότι διαφωνούμε σε μια σειρά θεμάτων, συμφωνούμε στα περισσότερα, αλλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι η συμφωνία πρέπει να υπερβεί την κρίση και να ξεφύγουμε από την παγίδα της αυστηρότητας, είπε ο κ. Βαρουφάκης.





«Το χρέος δεν είναι βιώσιμο»


Απαιτείται εξορθολογισμός του συστήματος του ΦΠΑ, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνοντας κατηγορηματικά ότι καμία αλλαγή δεν πρόκειται να γίνει έως το τέλος του καλοκαιριού.

Οι όποιες αλλαγές γίνουν θα είναι αντιυφεσιακές, πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας και όχι ξεπουλήματος σε ελάχιστες τιμές. 

Μίλησε για ένα λελογισμένο μείγμα ιδιωτικοποιήσεων με διατήρηση μεριδίων από το κράτος που θα χρησιμοποιηθούν ως περιουσιακά στοιχεία που θα υπαχθούν σε μια νέα αναπτυξιακή τράπεζα και θα χρησιμοποιηθούν ως εχέγγυα για επενδύσεις (με ενεργό ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων).

Ο κ. Βαρουφάκης υπογράμμισε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός άμεσων ξένων επενδύσεων που περιμένουν και μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία της χώρας μας με τους εταίρους θα πραγματοποιηθούν. 

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα υπογράμμισε ότι είναι αναγκαίο να απεγκλωβιστεί από τα κόκκινα δάνεια ώστε να συμβάλει στη χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. 

Στο πλαίσιο αυτό, τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που αποτελεί και μέρος της διαπραγμάτευσης.

Αναφορικά με το ελληνικό χρέος, ο ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι πρέπει να ξανασχεδιαστεί, δεν είναι βιώσιμο.

Ερωτηθείς σχετικά με τις προτάσεις που έχουν υποβληθεί προς τους εταίρους μας στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων επισήμανε ότι είναι πάρα πολλές και αφορούν μεταξύ άλλων μια ανεξάρτητη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προτάσεις για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό για την αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, για τα κόκκινα δάνεια κλπ.


Δείτε όλη την ομιλία




Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news