facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

ΔΝΤ: Χτίζεται δίχτυ προστασίας για ελληνική πτώχευση

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επεξεργάζεται με τις εθνικές αρχές των χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης έκτακτα εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση χρεοκοπίας της Ελλάδας, σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους του Ταμείου που επικαλείται η Wall Street Journal. Όπως αναφέρει, πρόκειται για μια σπάνια δημόσια παραδοχή πως οι αρμόδιες αρχές προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο αποτυχίας να υπάρξει συμφωνία για τη συνέχιση της παροχής βοήθειας προς την Αθήνα.

Όπως αναφέρει η WSJ, οι ελληνικές τράπεζες είναι οι μεγαλύτεροι παίκτες σε κάποια από τα γειτονικά χρηματοπιστωτικά συστήματα. Στη Βουλγαρία, οι θυγατρικές της Εθνικής, της Alpha, της Πειραιώς και της Eurobank κατέχουν περίπου το 22% των τραπεζικών assets, περίπου όσο κατέχουν οι ελληνικές τράπεζες στην ΠΓΔΜ. Τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δραστηριοποιούνται επίσης στη Ρουμανία, στην Αλβανία και στη Σερβία.

«Βρισκόμαστε σε διάλογο με όλες αυτές τις χώρες», δήλωσε ο Jörg Decressin, υποδιευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ. «Συζητάμε μαζί τους αναφορικά με τα έκτακτα εναλλακτικά σχέδια που έχουν, ποια μέτρα μπορούν να λάβουν».

Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο των συζητήσεων, το ΔΝΤ έχει ζητήσει από τις εθνικές εποπτικές αρχές να διασφαλίσουν πως οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών διαθέτουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να ανταλλάξουν με έκτακτη χρηματοδότηση από τις δικές τους κεντρικές τράπεζες -στην περίπτωση που η χρηματοδότηση από τις μητρικές τους κοπεί ξαφνικά- και ότι τα κεφάλαια για τη διασφάλιση των καταθέσεων βρίσκονται σε επαρκή επίπεδα.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της προχωρούν με βραδύ ρυθμό, παρά τις προειδοποιήσεις Ελλήνων παραγόντων πως η κυβέρνηση κοντεύει να ξεμείνει από χρήμα. «Θα ήταν ανόητο για οποιονδήποτε στον κόσμο της πολιτικής να μην ανησυχεί σε αυτήν τη φάση», σημείωσε ο Decressin.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν περιμένουν να υπάρξει κάποια πρόοδος στο σημερινό Eurogroup. Αυτό σημαίνει πως οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν υπό πίεση, θα εξαρτώνται από σχετικά ακριβή ρευστότητα από την ΤτΕ και θα κινδυνεύουν με bank run στην περίπτωση που εκφραστούν αμφιβολίες ως προς το αν θα μπορούν να αποπληρώσουν τους καταθέτες, σχολιάζει η WSJ.

Γενικά το ΔΝΤ πιστεύει πως οι θυγατρικές ελληνικών τραπεζών στη νοτιοανατολική Ευρώπη θα μπορούσαν να αντέξουν κατάρρευση των μητρικών τους. «Η εκτίμησή μας για τις ελληνικές τράπεζες στην περιοχή αυτή είναι ότι έχουν σχετικά καλή ρευστότητα, δεν έχουμε δει κάποια μεγάλη εκροή καταθέσεων», ανέφερε ο κ. Decressin. Καθώς είναι θυγατρικές, αντί για υποκαταστήματα, πρέπει να έχουν τα δικά τους κεφαλαιακά μαξιλάρια και μπορούν να αναχρηματοδοτούνται μέσω των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Αυτό θα διευκόλυνε τον διαχωρισμό τους από τις μητρικές, αν είναι απαραίτητο.

Ωστόσο, το ΔΝΤ έχει απευθύνει έκκληση στις εθνικές εποπτικές αρχές και στις κυβερνήσεις να παρακολουθούν στενά την κατάσταση. «Υπάρχει συχνή παρακολούθηση στο επίπεδο των αρχών και η συμβουλή μας είναι ότι αυτό θα πρέπει να συνεχιστεί», είπε ο κ. Decressin.

Το ένα ενδεχόμενο που απασχολεί το ΔΝΤ είναι τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο πανικός για τα οικονομικά της Ελλάδας οδηγούσε τους καταθέτες της περιοχής στο να τραβήξουν τα χρήματά τους από τις ελληνόκτητες τράπεζες.

«Οι τράπεζες αυτές... μπορεί να είναι απολύτως εντάξει, όμως θα μπορούσαν στο μυαλό του λαού να θεωρηθεί πως δεν είναι διότι είναι ελληνικές τράπεζες, και έτσι ο κόσμος να πάει και να επιχειρήσει να αποσύρει τις καταθέσεις του. Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείς να βάλεις σε μοντέλο», σχολίασε.

euro2day

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news