facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Βρυξέλλες: Μπορεί να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα ακόμα και σε 10 μέρες

Με τη λήξη του κρίσιμου Eurogroup, το βλέμμα όλων στρέφεται στην αυριανή σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και φυσικά στις νέες διεργασίες του Brussels Group στις Βρυξέλλες.

Πλέον το ζήτημα είναι η δήλωση του Eurogroup να μεταφραστεί σε απτή πρόοδο των διαπραγματεύσεων που θα ανοίξει το δρόμο για τη τεχνική συμφωνία και τελικά σε ένα νέο έκτακτο Eurogroup.

Από την πλευρά της Επιτροπής, η αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου Μίνα Αντρέγιεβα από τη Βουλγαρία δήλωσε πως οι διεργασίες του Brussels Group θα συνεχίσουν κατά μήκος της εβδομάδας με στόχο να υπάρξει περαιτέρω σύγκλιση το συντομότερο δυνατόν, τονίζοντας πως: «Το Brussels Group θα συνεχίσει τις εντατικές διεργασίες του και θα υπάρξουν εκτενείς διαπραγματεύσεις τις επόμενες ημέρες έτσι ώστε να επιταχυνθεί η εργασία. Στο τεχνικό επίπεδο, η διαδικασία αυτή θα πλαισιωθεί και από πολιτικές επαφές ούτως ώστε να σημειωθεί η απαραίτητη πρόοδος».

Στο εξής, στόχος της Επιτροπής είναι να συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό οι διαπραγματεύσεις, ενώ όπως αναφέρουν κοινοτικές πηγές, θα μπορούσε να υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) ακόμα και σε δέκα ημέρες, αν και υπάρχουν ακόμα κάποια θέματα στα οποία υπάρχουν αποκλίσεις, μεταξύ των οποίων και ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα

Αν και η δήλωση που πέτυχε η ελληνική κυβέρνηση με τη λήξη του χθεσινού Eurogroup είναι μάλλον «χλιαρή», δεδομένης και της ανάγκης της ελληνικής οικονομίας για ανατροπή του κλίματος αδιεξόδου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές ο Πρόεδρος Γιούνκερ και η τεχνική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εργαζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας και είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με αρχηγούς κρατών έτσι ώστε να υπάρξει μια σαφής δήλωση προόδου που θα ανοίξει το δρόμο για μια πρώτη συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο.

Ικανοποίηση εκφράζει συνεπώς η Επιτροπή με το αποτέλεσμα, καθώς κατά τη διάρκεια των διεργασιών του Σαββατοκύριακου δεν ήταν σίγουρο καν πως θα υπάρξει μια θετική δήλωση, κάτι που θα οδηγούσε τη διαπραγματευτική διαδικασία σε ακόμα στενότερα περιθώρια.

Η ίδια πηγή σημειώνει πως τα τεχνικά κλιμάκια από όλες τις πλευρές έχουν σημειώσει μεγάλη πρόοδο, καθώς η αναδιάρθρωση της διαπραγματευτικής ομάδας και η προσθήκη τεχνοκρατών σε συμβουλευτικό ρόλο, έχουν επισπεύσει τους ρυθμούς και όπως σημειώνει και η δήλωση του Eurogroup, «αναμένεται επιτάχυνση των διαδικασιών».

Συνεχίζουν όμως οι διαφωνίες στα δύο θερμά ζητήματα, την εργασιακή μεταρρύθμιση και το ασφαλιστικό, όπου οι θεσμοί ζητούν περικοπές στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και μη ακύρωση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις. Στα εργασιακά βασικό θέμα διαφωνίας είναι οι προτάσεις των θεσμών για απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, το θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ο κατώτατος μισθός.

protothema

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news