facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Σιγή ιχθύος για το φακελάκι

Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος της νομιμοποίησης της δωροδοκίας γιατρών από τη zougla.gr και την εκπομπή «Ρεπορτάζ» του GR, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης απέφυγε κάθε σχόλιο και κάθε εξήγηση.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε η σκανδαλώδης διάταξη που συμπεριελήφθη στον νόμο περί ναρκωτικών και δίδει άφεση αμαρτιών στους γιατρούς που απαιτούν φακελάκι με το πρόσχημα της υλικής παροχής λόγω... ευγνωμοσύνης.

Με το ρεπορτάζ ασχολήθηκε η εκπομπή «Ζούγκλα» του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου, με τους καλεσμένους από τον χώρο της πολιτικής και της υγείας να μένουν άφωνοι, διότι είχαν παντελή άγνοια για την υπόθεση.

Μέχρι αυτήν την ώρα, παρά τις απανωτές οχλήσεις μας τόσο προς τον υπουργό Δικαιοσύνης όσο και προς τον υφυπουργό, ουδείς από την πολιτική ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου έχει δώσει έστω και την παραμικρή εξήγηση για το εδάφιο του νόμου που απαλλάσσει τους δωροδοκούμενους-επίορκους γιατρούς. Επισημαίνεται, δε, ότι ο νόμος δεν καθορίζει τι σημαίνει υλική αμοιβή, ούτε το ύψος ή το είδος αυτής, αφήνοντας έτσι στον κάθε ενδιαφερόμενο το περιθώριο να δικαιολογεί την όποια παράνομη πράξη του.

video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
 To ρεπορτάζ

 Από την ενδελεχή μελέτη του προέκυψε ότι με το άρθρο 68 παράγραφο 3 οι νομοθέτες φρόντισαν να «κοντύνουν» ακόμη περισσότερο την ηθικά παρηκμασμένη και οικονομικά «τσακισμένη» Ελλάδα, καθώς νομιμοποίησαν τη δωροδοκία! Το συγκεκριμένο άρθρο αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «δεν συνιστά δωροδοκία η απλή υλική παροχή προς έκφραση ευγνωμοσύνης». Τα ερωτήματα τα οποία καλούνται να απαντηθούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου είναι πολλά:

 - Ποιος είναι ο εμπνευστής της συγκεκριμένης διάταξης και σε τι απέβλεπε; - Τι σημαίνει «απλή υλική παροχή» και πώς αυτή ορίζεται;
 - Πώς είναι δυνατόν σε μια χώρα, η οποία φέρεται πως επιθυμεί να πατάξει τη διαφθορά και τη διαπλοκή αλλά και να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, να νομιμοποιείται η δωροδοκία καθώς και οι εκτός φορολογικού ελέγχου συναλλαγές;

  video platformvideo managementvideo solutionsvideo player

  Στα κάγκελα οι δικαστικοί λειτουργοί

 Εισαγγελικοί και δικαστικοί κύκλοι όχι μόνο εκφράζουν την απορία τους για τη συγκεκριμένη διάταξη, αλλά μιλούν ευθέως για σκανδαλώδη νομιμοποίηση της δωροδοκίας. Μάλιστα, διατυπώνουν ανοικτά το ερώτημα για το πώς είναι δυνατόν να νομοθετήθηκε κάτι τέτοιο, τη στιγμή που με το ίδιο νομοσχέδιο θεσπίστηκαν σημαντικές διατάξεις που αποσκοπούν στην πάταξη της διαφθοράς, όπως π.χ. «η Λειτουργία Γραφείου Εισαγγελέα για την αντιμετώπιση των εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς».

 Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η εν λόγω διάταξη δίνει το δικαίωμα στην πλειονότητα των προσώπων που εμπλέκονται σε πράξεις ενεργητικής ή παθητικής δωροδοκίας να απαντούν στην κατηγορία της δωροληψίας με την «ανά χείρας» επίκληση της υλικής παροχής «προς έκφραση ευγνωμοσύνης»!

 Όπως μάλιστα προσθέτουν, προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το γεγονός ότι δεν αποσαφηνίζεται και ο χρόνος που εκφράζεται η... «ευγνωμοσύνη» με υλικό τρόπο. Με απλά λόγια, όπως σχολιάζουν, ως έκφραση «ευγνωμοσύνης» μπορεί να θεωρηθεί το φακελάκι στον ιατρό πριν από τη χειρουργική επέμβαση αλλά και το γνωστό «γρηγορόσημο» προς τον πολεοδόμο!

 «Με αυτές τις λογικές επιστρέφουμε στη νοοτροπία η οποία μας οδήγησε στη σημερινή κατάντια. Τότε που κάποιοι νομιμοποιούσαν, δημοσίως, τα δωράκια και επιβράβευαν το γρηγορόσημο» επισημαίνουν. 

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη λογική πρυτάνευσε μέσω των δηλώσεων του Ανδρέα Παπανδρέου τη δεκαετία του '80 προς το τότε μεγαλοστέλεχος της ΔΕΗ Δημήτρη Μαυράκη, τότε δηλαδή που εκείνος ενθυλάκωσε 500 εκατ. δραχμές και ο πρώην πρωθυπουργός είχε πει το ιστορικό: «... Είπαμε να κάνει ένα δωράκι στον εαυτό του αλλά όχι και 500 εκατομμύρια»!

 Παρόμοια «ατάκα» ακούστηκε και τον Ιούνιο του 2005 από το στόμα του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζα, ο οποίος μιλώντας σε εφοριακούς είχε αναφέρει: «Ζητώ τελείως φιλικά και τελείως επιεικώς να περιορίσετε από μόνοι σας και να μειώσετε το γρηγορόσημο» (!) 

Δυστυχώς, στην Ελλάδα της κρίσης του 2013, οι... μνημειώδεις αυτές «ρήσεις» έγιναν πλέον νόμοι του κράτους!

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news