facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Η απόπειρα αυτοκτονίας είναι εργατικό ατύχημα εάν υφίσταται πίεση εργοδότη

Ασπίδα προστασίας των εργαζομένων απέναντι στις εργοδοτικές πιέσεις υψώνει απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία δικαιώνει την 50χρονη εργάτρια που αποπειράθηκε να θέσει τέλος στη ζωή της μέσα στο εργοστάσιο.

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, η απόπειρα αυτοκτονίας στην οποία οδηγήθηκε η εργαζόμενη συνιστά εργατικό ατύχημα, αφού ήταν αποτέλεσμα συνεχούς σφοδρής πίεσης του εργοδότη για πρόσθετη εργασία. Με αυτό μάλιστα το σκεπτικό, της επιδικάστηκε αποζημίωση 60.000 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη, ενώ κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική η απόλυσή της, καθώς έγινε για λόγους εμπάθειας και εκδίκησης.

Επικυρώνοντας τη σχετική εφετειακή απόφαση, ο Άρειος Πάγος έκρινε ότι η απόπειρα αυτοκτονίας της εργάτριας, ακόμη και αν οφειλόταν σε εκούσια πράξη της, αποτελεί εργατικό ατύχημα, αφού «επήλθε από αιφνίδιο και βίαιο συμβάν κατά την εκτέλεση της εργασίας της».

Συγκεκριμένα, η 50χρονη εργάτρια αλλαντοποιίας στη Βόρεια Ελλάδα, που είχε απασχοληθεί σε διάφορες θέσεις στην εταιρεία, υποχρεώθηκε να καθαρίσει τους χώρους άλλης επιχείρησης του ιδίου ομίλου μέχρι να προσληφθεί καθαρίστρια. Επειδή όμως η εργαζόμενη αρνήθηκε, ο εκπρόσωπος της εταιρείας την απείλησε ευθέως με απόλυση. Βγαίνοντας από το γραφείο του απελπισμένη, η 50χρονη πήγε στην κουζίνα, πήρε ένα μαχαίρι και προσπάθησε να κόψει τις φλέβες της.

Σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο, η εργάτρια οδηγήθηκε στην εν λόγω ενέργεια λόγω των ασφυκτικών απαιτήσεων της εταιρείας. «Η συνεχής δε πίεση για την εκτέλεση των καθηκόντων της, η απαίτηση του εργοδότη για αύξηση του όγκου της εργασίας της, με την ανάθεση και άλλης εργασίας σε διαφορετικό μάλιστα εργοδότη, η επιμονή του προς τούτο και η απειλητική και εξυβριστική συμπεριφορά του, προκάλεσαν την ψυχολογική και νευρική κατάπτωση της εργαζομένης, εν όψει μάλιστα και του κινδύνου που αντιμετώπιζε να απολέσει την εργασία της σε περίπτωση πραγματοποιήσεως της απειλής, αφού ήταν ανθρωπίνως αδύνατο να αντεπεξέλθει στην εκτέλεση όλων των καθηκόντων της, της οικονομικής ανάγκης που είχε για την εργασία της και τις εξ αυτής αποδοχές και της αδυναμίας της ή τουλάχιστον της μεγάλης δυσχέρειας εξευρέσεως άλλης εργασίας λόγω του ότι ήταν 50 ετών, με αποτέλεσμα, μη έχοντας την ικανότητα να αποφασίσει λογικά, να δημιουργηθούν σε αυτήν τάσεις αυτοκαταστροφής και να προβεί στον αυτοτραυματισμό της».

zougla

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news