facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 3 Φεβρουαρίου 2013

Το «λάθος» του ΔΝΤ ανοίγει νέο κύκλο συζητήσεων για το πρόγραμμα

Ένας νέος γύρος προβληματισμού έχει ανοίξει μετά την ομολογία του ΔΝΤ  ότι είχε υποεκτιμήσει τις επιπτώσεις του Μνημονίου στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας.

Για το θέμα ρωτήθηκε από το ΒΗΜΑ 99,5 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου τόνισε ότι η διαβούλευση είναι συνεχής. «Όσο φέρνουμε αποτελέσματα αλλάζουν και οι όροι» εξήγησε, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα του ΦΠΑ στην εστίαση.  

«Πρώτα και πάνω από όλα πρέπει να υλοποιήσουμε το σχέδιο που αφορά την ανεξαρτησία της χώρας. Μην ξεχνάτε ότι το ισοζύγιό μας πρέπει να γίνει θετικό ή τουλάχιστον να ισορροπήσει» συνέχισε.

Η Δημοκρατική Αριστερά που στηρίζει την κυβέρνηση ζήτησε από το ΔΝΤ να κοστολογήσει με ακρίβεια τις συνέπειες από το λάθος στον «πολλαπλασιαστή» του μνημονιακού προγράμματος, προκειμένου οι συνέπειες αυτές «να αποτελούν κρίσιμο μέγεθος στις επόμενες διαπραγματεύσεις για την εκτέλεση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος και την πορεία της οικονομίας».

«Η ομολογία του ΔΝΤ για το σοβαρό λάθος στον 'πολλαπλασιαστή' του μνημονιακού προγράμματος επιβεβαιώνει τις αντιρρήσεις που διατυπώθηκαν για τις πολιτικές οι οποίες ακολουθήθηκαν στη χώρα. Πολιτικές που σε συνδυασμό με τα εσωτερικά αδιέξοδα της ελληνικής οικονομίας επέφεραν υψηλούς δείκτες ύφεσης και ανεργίας, αλλά και μεγάλες μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα» αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Χαρακτηριστικός ήταν και ο τίτλος του γαλλικού περιοδικού Marianne, πριν από λίγες μέρες: «Λιτότητα: Έχουμε κάνει λάθος εφ' όλης της ύλης» έγραφε το περιοδικό και συνέχιζε:

«Πρόκειται για την απίστευτη ομολογία! Ο Μπλανσάρ (επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ) αναγνωρίζει αυτό που κάθε πολίτης μπορούσε να αντιληφθεί περπατώντας για λίγο στις ρημαγμένες από τη λιτότητα αγορές των πόλεων της νότιας Ευρώπης».

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο νομπελίστας Πολ Κρούγκμαν με άρθρο του στους Times της Νέας Υόρκης.  

Ο Κρουγκμαν δεν συμμερίζεται την άποψη ότι η έρευνα του Μπλανσάρ είναι παραδοχή εκ μέρους του ΔΝΤ ότι το Ταμείο δεν γνωρίζει τι κάνει.

«Το Ταμείο», εξηγεί, «ήταν στην πραγματικότητα περισσότερο συγκρατημένο για τη λιτότητα από ό,τι άλλοι μείζονες παίκτες […] και πρέπει να του αναγνωριστεί ότι είναι πρόθυμο να επανεξετάσει τη θέση του υπό το φως των δεδομένων».

«Στην πραγματικότητα», καταλήγει ο Κρουγκμαν «βιώσαμε μία κολοσσιαία αποτυχία της οικονομικής πολιτικής και πάρα πολλοί από αυτούς που είναι υπεύθυνοι για την αποτυχία και παραμένουν στην εξουσία και αρνούνται να μάθουν από τις εμπειρίες».

Σύμφωνα με τα Νέα, πηγές στον ακαδημαϊκό και τον τραπεζικό χώρο υποστηρίζουν ότι χρειάζεται μια νέα συμφωνία εξ αρχής, ενώ άλλοι θεωρούν ότι πρέπει να γίνουν επιμέρους διαπραγματεύσεις για μέτρα που δεν αποδίδουν ή είναι εμφανώς άδικα.

Οσον αφορά την ύφεση και το λάθος του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας επισημαίνει τα εξής, απαντώντας σε σχετική ερώτηση: «Το λάθος έχει ήδη ληφθεί υπόψη στο πρόγραμμα. Όταν η ύφεση είναι μεγαλύτερη θα μπορούμε να αναπροσαρμόζουμε τον στόχο του ελλείμματος. Αυτό έγινε άλλωστε ήδη και το 2012, όταν το πρωτογενές έλλειμμα προβλεπόταν να κλείσει στο 1% του ΑΕΠ αλλά τελικά, λόγω μεγαλύτερης ύφεσης, έφτασε στο 1,5% του ΑΕΠ και οι εταίροι μας το έκαναν δεκτό.

» Επιπλέον αυτό το γεγονός, της μεγαλύτερης ύφεσης, είναι που οδήγησε τους εταίρους μας στην απόφαση για περαιτέρω μείωση του χρέους».

Οι ειδικοί στους οποίους απευθύνθηκε η εφημερίδα αναφέρουν ως παράδειγμα κάποια θέματα που θα μπορούσαν να επανεξεταστούν, όπως τον εξορθολογισμό των φόρων, ιδίως στον τομέα των ακινήτων, την ενίσχυση του αναπτυξιακού σκέλους του προγράμματος μέσω της ενίσχυσης των δαπανών που τονώνουν την οικονομία, όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Στο θέμα των ακινήτων, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι κυβερνητικοί εταίροι αναμένεται να συμφωνήσουν για το αφορολόγητο.

Οι τελικές αποφάσεις δεν πρόκειται να ανακοινωθούν πριν τη νέα συνάντηση εκπροσώπων των κυβερνητικών εταίρων με το οικονομικό επιτελείο.

Οι αντιδράσεις της Αντιπολίτευσης

Το mea culpa του ΔΝΤ προκαλεί αντιδράσεις και στα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Ο Νότης Μαριάς των Ανεξάρτητων Ελλήνων δήλωσε το Σάββατο ότι «τα κροκοδείλια δάκρυα των κυβερνητικών συνεταίρων δεν πείθουν πλέον κανέναν, καθώς ο ελληνικός λαός γνωρίζει καλά ποιοι εφαρμόζουν το αποτυχημένο μνημόνιο και ποιοι απέρριπταν εδώ και μήνες την πρόταση των ΑΝΕΛ να αποζημιώσει η Τρόικα την πατρίδα μας για την οικονομική διάλυση που της επέφερε.»

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του καλεί το λαό να μην αποδεχθεί τον εμπαιγμό περί «λάθους» του ΔΝΤ.
«Το ΔΝΤ, όπως και η ΕΕ, συμφωνούν και προωθούν τα βάρβαρα μέτρα παντού, ανεξάρτητα από το επίπεδο του χρέους και του ελλείμματος. Άλλωστε, ανεξάρτητα από το όποιο 'λάθος' ισχυρίζεται ότι έκανε το ΔΝΤ, συνεχίζει το ίδιο τροπάρι ότι τα μέτρα πρέπει να εφαρμοστούν» επισημαίνει.

in

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news