facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Δευτέρα 16 Ιανουαρίου 2012

Στην... πλάτη της Ελλάδας

Για κίνδυνο ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας κάνει ανοιχτά λόγο ο ξένος Τύπος, αφού οι κερδοσκόποι βρίσκονται σε ανοιχτό "πόλεμο" με την Κομισιόν και το ΔΝΤ και ελπίζουν σε κατάρρευση των συνομιλιών για το κούρεμα του ελληνηκού χρέους ώστε να αποκομίσουν υπερκέρδη.

Σκληρή γραμμή για το θέμα του "κουρέματος" τηρεί και η Γερμανία, αφού έχει υιοθετήσει πλήρως την άποψη του ΔΝΤ ότι το επιτόκιο σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεπεράσει το 3%, την ώρα που οι τράπεζες ζητούν πάνω από 5%.

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έστειλε μήνυμα μέσω του γερμανικού ραδιοφώνου στους τραπεζίτες να μη θέσουν σε κίνδυνο τη διαδικασία του ελληνικού "κουρέματος" με παράλογες απαιτήσεις, τονίζοντας ακόμη ότι οι δηλώσεις από την πλευρά των τραπεζών γίνονται για να ασκηθούν πιέσεις στη διαδικασία.

Το "κούρεμα" ανάγεται σε βασικής προτεραιότητας ζήτημα για τη Γερμανία, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του MEGA στο Βερολίνο Παντελή Βαλασόπουλο. Πηγές της καγκελαρίας αναφέρουν ότι το Βερολίνο έχει αποφασίσει τη μεγαλύτερη εμπλοκή του στις διαπραγματεύσεις για το PSI, έχοντας ήδη θέσει "κόκκινες γραμμές" για το επιτόκιο, ενώ τονίζουν συνεχώς ότι η ελληνική περίπτωση είναι μοναδική.

Οι "Financial Times" γράφουν ότι οι ιδιώτες θα ζητήσουν την παράμβαση Μέρκελ-Σαρκοζί ώστε να αρθεί το αδιέξοδο.

Στην ίδια εφημερίδα, ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών (IIF) Τσαρλς Νταλάρα, που ηγείται των διαπραγματεύσεων, καταγγέλλει τους εταίρους των Ευρωπαίων, φωτογραφίζοντας το ΔΝΤ, ότι άλλα συμφώνησαν και άλλα κάνουν.

"Η κ. Μέρκελ, ο κ. Σαρκοζί και όλοι οι ευρωπαίοι ηγέτες δήλωσαν ότι επιθυμούν συμφωνία με 50% κούρεμα σε εθελοντική βάση. Κάποιοι από τους δικούς τους εταίρους δεν ακολουθούν αυτή την απόφαση. Όσοι περιμένουν από τους ιδιώτες να δεχθούν παράλογες ζημιές, δεν αντιλαμβάνονται τη φύση της εθελοντικής συμφωνίας" δηλώνει ο κ. Νταλάρα.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του MEGA στην Ουάσιγκτον Μιχάλης Ιγνατίου, ο Τσαρλς Νταλάρα έχει ζητήσει επιπλέον διευκρινίσεις από την τρόικα και σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προτίθεται να αναχωρήσει για την Αθήνα προτού τις λάβει. Πηγές που επικαλείται ο Μ.Ιγνατίου, έλεγαν ότι το θέμα είναι στάσιμο, ότι το πρόβλημα είναι το επιτόκιο και ότι ελπίζουν σε πραγματική πρόοδο για να μπορέσουν να συνεχιστούν οι συνομιλίες.

Σε δηλώσεις του αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι τόνισε ότι "η εκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους της 26ης Οκτωβρίου πρέπει να επιβεβαιωθεί κατά πόσον είναι αξιόπιστη, δεδομένου ότι το ελληνικό πρόγραμμα -εξαιτίας πολύ χαμηλότερης ανάπτυξης και ελλιπούς εφαρμογής- δεν αποδίδει τα αναμενόμενα της 26ης Οκτωβρίου".

"Αυτό το στοιχείο -πρόσθεσε ο Ντράγκι- οπωσδήποτε αποτελεί τμήμα της τρέχουσας διαπραγμάτευσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των ιδιωτών πιστωτών. Θα δούμε σε τι θα συμφωνήσουν. Ρεαλιστικό θα ήταν ένα αποτέλεσμα που θα απέφερε -με έναν ικανοποιητικό βαθμό ρεαλισμού- μια σχέση χρέους ως προς το ΑΕΠ στο 120% μέχρι το 2020. Αυτό είναι το ρεαλιστικό αποτέλεσμα".

Για δηλώσεις σκοπιμότητας από τους ιδιώτες είχε κάνει νωρίτερα λόγο ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιέ Μπαϊγί, επισημαίνοντας ότι "δηλώσεις σε κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων είναι μέρος των ίδιων των διαπραγματεύσεων".

Η κυβέρνηση στέλνει στην Ουάσινγκτον την Τετάρτη τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων και τον επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ σε μια προσπάθεια να ξεκινήσει και πάλι η διαδικασία και να αρθούν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ.

Την ίδια ώρα, πάντως, ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, σε συνέντευξή του στο CNBC -την πρώτη από την ανάληψη της πρωθυπουργίας- δηλώνει αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει σύντομα και θα ολοκληρωθεί εγκαίρως και ότι η έξοδος από το ευρώ δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα, καθώς την έχει απορρίψει η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Όπως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, "ο πρωθυπουργός έχει αφαιρέσει από το πρόγραμμά του όλα τα άλλα θέματα και είναι προσηλωμένος στις προσπάθειες για το PSI και τη δανειακή σύμβαση". "Θα είναι σε επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς και τηλεφωνικά τις επόμενες ημέρες" είπε ο Παντελής Καψής.

megatv.com

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news