Όπως δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε σημερινή του εφ' όλης της ύλης συνέντευξη προς τη γερμανική εφημερίδα Rheinische Post, «αυτό που μπορώ να πω στην παρούσα φάση είναι ότι δεν πρόκειται να υπάρξει χρεοκοπία στην Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει αναπόσπαστο κομμάτι της ευρωζώνης».
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα έχει ακόμη μακρύ δρόμο μπροστά της. Δεν υπάρχει ακόμη η αναγκαία σαφήνεια για συγκεκριμένα μεταρρυθμιστικά σχέδια, εντούτοις κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση».
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κομισιόν, οι προσπάθειες όλων των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Σε αντάλλαγμα βέβαια, πρόσθεσε, η ελληνική πλευρά θα πρέπει να τηρήσει τις συμφωνίες που έχει συνάψει με το Γιούρογκρουπ και να εφαρμόσει μια βιώσιμη και αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική.
Η Ελλάδα μπορεί να αντλήσει τρία δις
Η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να λάβει μόνο αυτή τη χρονιά έως και τρία δις ευρώ», δήλωσε ο Ζ. Κ. Γιούνκερ
Αναφερόμενος στο επενδυτικό πρόγραμμα της Κομισιόν, το επονομαζόμενο «Σχέδιο Γιούνκερ», τόνισε ότι με αυτό επιδιώκεται η προσέλκυση επενδύσεων συνολικού ύψους 315 δις ευρώ, ώστε με βάση το τρίπτυχο «δημοσιονομικής υπευθυνότητας, διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων» να καταστεί δυνατή η κάλυψη ενός επενδυτικού κενού εκατοντάδων δις ευρώ στην Ευρώπη, με απώτερο στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης και της ανάπτυξης. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ επισήμανε ότι επισπεύδονται οι διαδικασίες στα νομοθετικά όργανα, ώστε το μέχρι το προσεχές καλοκαίρι να είναι εφικτή η εκταμίευση χρημάτων για τα πρώτα έργα.
Κάνοντας ειδική αναφορά στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της Κομισιόν διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «μπορεί να λάβει μόνο αυτή τη χρονιά έως και τρία δις ευρώ, τα οποία σε διαφορετική περίπτωση -και χωρίς ορθή υποβολή αίτησης- θα μπορούσαν να χαθούν». Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξήρε το έργο της Task Force που συστάθηκε πριν από περίπου ένα μήνα υπό τη διεύθυνση του αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις προκειμένου «να στηρίξει την ελληνική κυβέρνηση ώστε να εκμεταλλευθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο υπάρχοντες πόρους της ΕΕ».
«H EE έχει ηθική και ανθρωπιστική ευθύνη» στο θέμα των προσφύγων
Ο πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε όμως και στο επιτακτικό ζήτημα της διαχείρισης των προσφυγικών ρευμάτων με αφορμή της πρόσφατες τραγωδίες στη Μεσόγειο. «Η διατήρησε του status quo δεν αποτελεί πια επιλογή», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι «το σύνολο της ΕΕ έχει την ηθική και ανθρωπιστική ευθύνη να δράσει. (…) Πρέπει όλοι να καταβάλουμε προσπάθειες, ώστε να αποτρέψουμε να υπάρξουν νέα θύματα».
Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την πεποίθηση ότι απαιτείται «μία ρύθμιση ποσόστωσης για την υποδοχή ανθρώπων από χώρες εκτός της ΕΕ. Σε αυτό το ζήτημα χρειαζόμαστε πραγματική ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τα κράτη-μέλη πρέπει να αναλάβουν ευθύνες».
dw
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου