facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Γλέζος: Υπογραφή Συνθήκης Ειρήνης με Γερμανία για να υποχρεωθεί να πληρώσει

Μια νέα διάσταση στο θέμα των ελληνικών διεκδικήσεων για τις Γερμανικές Οφειλές ανέδειξε ο κ. Μανώλης Γλέζος:«Το αίτημά μας σήμερα είναι ένα: Υπογραφή συνθήκης ειρήνης με τη Γερμανία που αποφεύγουν να υπογράψουν οι πάντα νομότυποι Γερμανοί, γιατί μόνο τότε θα υποχρεωθούν να πληρώσουν τις οφειλές τους στην Ελλάδα», είπε ο επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα κ. Μανώλης Γλέζος χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΑ. Οι Γερμανοί, όπως εξήγησε ο κ Γλέζος, είναι νομότυποι.

Δεν έχουν υπογράψει συνθήκη ειρήνης ακόμη με την Ελλάδα. Έχουνε υπογράψει απλά συνθήκη μη εμπόλεμης κατάστασης.Γιατί αν υπογράψουν συνθήκης ειρήνης θα πρέπει να πληρώσουν τις γερμανικές αποζημιώσεις. Και αυτό δεν τους συμφέρει Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του Εθνικού Συμβουλίου, «70 χρόνια μετά τη λήξη της Κατοχής έχει έλθει, επιτέλους, η ώρα για τη δικαίωση της θυσίας του ελληνικού λαού. Μιας θυσίας, που συνέβαλε τα μέγιστα στην απελευθέρωση της Ευρώπης και της ίδιας της Γερμανίας από τον ναζιστικό ζυγό. Κάτι που η Γερμανία οφείλει να μη λησμονεί».

Το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα στην συνέντευξη τύπου με θέμα: «Μετά τη συγνώμη του Γερμανού Προέδρου κ. Γιόαχιμ Γκάουκ: από την αναγνώριση του ηθικού χρέους της Γερμανίας στην απόδοση δικαιοσύνης», έκανε απολογισμό της επίσκεψης του Γερμανου Προέδρου κ Γκάουκ και της δικής του παρεμβασης στις Λιγκιάδες και παρουσίασε τις επόμενες δράσεις και πρωτοβουλίες του.

Ο Μ. Γλέζος, παρουσία προέδρων Πανελλήνιων Αντιστασιακών Οργανώσεων, ανέλυσε μεταξύ άλλων τις κατηγορίες οφειλών της Γερμανίας α) προς το Ελληνικό Δημόσιο (ζημιές στην ελληνική οικονομία, κατοχικό δάνειο, ληστεία σε αρχαιολογικούς θησαυρούς και έργα τέχνης) β) προς τον ελληνικό λαό, υπογραμμίζοντας πως το ύψος των οφειλών σχετικά με τις ζημιές στην ελληνική οικονομία είναι ορισμένο από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι το 1946.

Ο Μανώλης Γλέζος ανέλυσε τις κατηγορίες οφειλών της Γερμανίας και προς το ελληνικό Δημόσιο (ζημιές στην ελληνική οικονομία, κατοχικό δάνειο, ληστεία σε αρχαιολογικούς θησαυρούς και έργα τέχνης) και προς τον ελληνικό λαό, υπογραμμίζοντας πως το ύψος των οφειλών σχετικά με τις ζημιές στην ελληνική οικονομία είναι ορισμένο από τη Διασυμμαχική Επιτροπή στο Παρίσι το 1946. «Είναι τρομερή η προσπάθεια νοθείας των ποσών που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα», σημείωσε ο κ. Γλέζος, αφήνοντας αιχμές προς τον κ Φλάισερ - αν και δεν τον κατονόμασε. «Η Γερμανία έχει πληρώσει όλες τις χώρες εκτός από την Ελλάδα. Πριν τρεις μήνες αποφάσισε να συνταξιοδοτήσει τα θύματα εβραϊκής καταγωγής που βρίσκονται στο Ισραήλ. Μας εκδικείται η Γερμανία; Γιατί;». Παράλληλα, τόνισε πως «ο όρος «πολεμικές αποζημιώσεις» δεν υπάρχει στο διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν οφειλές προσδιορισμένες από διεθνή συμβούλια. Οφειλές προς το Δημόσιο και προς τους πολίτες».Μίλησε για έναν αγώνα που έχει ηθική, πολιτική και νομική διάσταση και αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η Ιταλία και η Βουλγαρία να έχουν αποζημιώσει την Ελλάδα και η Γερμανία, χωρίς την οποία δεν θα ήταν δυνατή η εισβολή τους στην Ελλάδα, να αυτοεξαιρείται των υποχρεώσεών της.

Η απόφαση για το Δίστομο είναι εκτελεστή

Αίσθηση έκανε η τοποθέτηση της νομικού Χριστίνας Σταμούλη, μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία κάνοντας αναδρομή στο χρονικό της δικαστικής απόφασης για το Δίστομο και στην άρνηση των υπουργών Δικαιοσύνης από το 2000 μέχρι και σήμερα να εκτελέσουν τη δικαστική απόφαση, τονισε πως, «ανεξάρτητα από τον προβληματισμό για το αν έπρεπε να παρέμβει ή όχι η Ελλάδα στη Χάγη, πρέπει να παραδεχθούμε ότι από το βήμα του Διεθνούς Δικαστηρίου τα δίκαια των ελληνικών μαρτυρικών χωριών ακούστηκαν στα πέρατα του κόσμου». Για να υπογραμμίσει ότι η αμετάκλητη και τελεσίδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Λειβαδειάς, που επικύρωσε η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, υπέρ των θυμάτων του Διστόμου, παραμένει εκτελεστή στην Ελλάδα αναμένοντας την έγκριση του Υπουργού Δικαιοσύνης. Τέλος αναφέρθηκε στη γνωμοδότηση των Καθηγητών Γιώργου Κασιμάτη, Κώστα Μπέη και Κώστα Χρυσόγονου σύμφωνα με την οποία το άρθρο 923 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας είναι αντισυνταγματικό.«Δεκαοχτώ χρόνια πριν οι Γερμανοί μιλούσαν για συμπάθεια, τώρα μιλάνε για συγγνώμη», είπε σε άλλο σημείο για τους Γερμανούς.

Τη συνέντευξη Τύπου συντόνισε ο Στέφανος Ληναίος, συντονιστής της Γραμματείας που αναφέρθηκε στους αγώνες του Εθνικού Συμβουλίου τα πέτρινα χρόνια και παρατήρησε ότι σήμερα, μετά από΄πολυετή προσπάθεια των Ενώσεων Θυμάτων, των Μαρτυρικών Δήμων και του Εθνικού Συμβουλίου, το θέμα έχει πάρει φωτιά σε όλη την Ελλάδα.Παρενέβη μέσω skype ο καθηγητής Ιστορίας του Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Βρέμης Κριστόφ Σμίνγκ - Γκουστάβους.

«Είναι εύκολο να ζητήσει κάποιος συγγνώμη, αν δεν θέλει να αναλάβει τις συνέπειες και να πάρει αποφάσεις», είπε στο μήνυμά του ο Κριστόφ Σμικ - Γκουστάβους, ο οποίος τεκμηρίωσε και ανέδειξε το Ολοκαύτωμα στους Λιγκιάδες, σημειώνοντας πως χωρίς πίεση από την Ελλάδα στο θέμα των διεκδικήσεων η κατάσταση δεν θα αλλάξει ποτέ.Διαβάστηκε επίσης μήνυμα υποστήριξης του αγώνα μας της Ομάδας Δράσης από το Αμβούργο, στο οποίο αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Ο Πρόεδρος κ. Γκάουκ εξήγησε πως «Πραγματική επανόρθωση – το ξέρουμε – δεν μπορεί να υπάρξει». Σε αυτό αντιτάσσουμε: Αποζημίωση των θυμάτων – αυτό ζητάμε – πρέπει να δοθεί».

Τα επόμενα βήματα

Ο Κ. Αριστομένης Συγγελάκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής έκανε απολογισμό της δυναμικής παρέμβασης του Εθνικού Συμβουλίου στους Λυγκιάδες και της αντινομίας ανάμεσα στην γερμανική συγγνώμη από τη μια και την πείσμονα προσπάθεια διαφυγής από την έμπρακτη μεταμέλεια και την ανάληψη της ευθύνης για τα εγκλήματα του Γ’ Ράιχ στην Ελλάδα.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «ο αγώνας μας πρέπει να κλιμακωθεί σε τρία επίπεδα:

-(α) ελέγχοντας την Κυβέρνηση για την αβελτηρία της,

-(β) αξιώνοντας την άμεση συγκρότηση και ενεργοποίηση της διακομματικής επιτροπής της Βουλής,

-(γ) ενημερώνοντας τον Ελληνικό Λαό, τη Νεολαία και τη διεθνή κοινή γνώμη».

Τέλος, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία ηθικής και πολιτικής δέσμευσης των υποψηφίων στις Ευρωεκλογές, τις Δημοτικές και Περιφερειακές Εκλογές, να στηρίξουν ενεργά τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών.

Ο επιζήσας του Διστόμου και αγωνιστής Αργύρης Σφουντούρης, με παρέμβασή του εξέφρασε την ελπίδα του για δικαίωση λόγω και του αυξανόμενου ενδιαφέροντος της γερμανικής νεολαίας στον αγώνα μας, χωρίς να παραλείψει να αναφερθεί και στο παράπονό του για την εγκατάλειψη των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας από τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης Βασίλης Μπρακατσούλας, ο Πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ Χρήστος Τζιντζιλώνης.

Παρέστησαν επίσης οι Βουλευτές Νότης Μαριάς, Μαρία Κανελλοπούλου, Σοφία Σακοράφα, Κώστας Τριαντάφυλλος, Πάρης Μουτσινάς, Νίκος Σταυρογιάννης, η τέως βουλευτής και υποψήφια Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου.

Συμμετείχαν επίσης ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδόσης Πελεγρίνης και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του, μετά την εκλογή του.

onalert

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news