facebook-twiter

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΑΝΑΡΤΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΛΕΞΤΕ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΕΙΡΑΣ

Τρίτη 14 Μαΐου 2013

«Διπλή δόση» προς την Ελλάδα - Πρώτο πακέτο βοήθειας στην Κύπρο

Το Eurogroup αποφάσισε τη Δευτέρα την εκταμίευσης διπλής δόσης ύψους 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η οποία θα γίνει τμηματικά –εντός των ημερών και μέσα στον Ιούνιο θα δοθούν τα ποσά– και θα συνδεθεί με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων του οικονομικού προγράμματος.

Όπως αποφασίστηκε, εντός των ημερών 4,2 δισ. θα δοθούν «εντός των επόμενων ημερών» μετά την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών και των προαπαιτούμενων πράξεων (prior actions).

Τον Ιούνιο θα εκταμιευτούν άλλα 3,3 δισ. ευρώ τα οποία συνδέονται με την υλοποίηση στόχων του προγράμματος, όπως έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και της τρόικας.

Όπως είχε αναφέρει νωρίτερα τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η τρόικα θα επιστρέψει πλέον τον Οκτώβριο.

Η είδηση αυτή έρχεται να προστεθεί στις δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών για πολύ θετικό κλίμα απέναντι στην Ελλάδα, ενώ νωρίτερα είδε το φως της δημοσιότητας επιστολή του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών, Στέφεν Κάμπετερ, προς το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, περί συμφωνίας της Γερμανίας να εγκριθεί η διπλή δόση, ύψους 7,54 δισ. ευρώ, για την Αθήνα.

Την ίδια στιγμή η Κομισιόν προϊδεάζει για ανάγκη λήψης νέων μέτρων, ύψους περίπου 8 δισ. ευρώ, τη διετία 2015-16, προκαλώντας ποικίλα σχόλια στον εγχώριο και διεθνή Τύπο περί αποδοτικότητας και επιτυχίας του ελληνικού προγράμματος.

Ειδικότερα, η Επιτροπή επισημαίνει ότι στο πλαίσιο της σημερινής οικονομικής συγκυρίας, θα απαιτηθούν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος πρόσθετα μέτρα που θα αναλογούν στο 1,8% του ΑΕΠ το 2015 και στο 2,2% του ΑΕΠ το 2016.

Πάντως το υπουργείο Οικονομικών σπεύδει να καθησυχάσει, επισημαίνοντας σε σχετική ανακοίνωση ότι «το μνημόνιο συνεργασίας που επικαιροποιήθηκε δεν έχει καμία αναφορά σε συγκεκριμένο ύψος νέων μέτρων για το 2015-16. Το αντίθετο έχει σαφείς αναφορές στις καλύτερες από τις εκτιμήσεις επιδόσεις της χώρας».

Σε κάθε περίπτωση, τονίζει το ΥΠΟΙΚ, «όπως αναφέρει και το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, που πρόσφατα ψηφίστηκε και ήταν προαπαιτούμενο για να πάρουμε δόση του δανείου, το όποιο τυχόν δημοσιονομικό κενό για το 2015-16 εκτιμούμε ότι θα καλυφθεί από τις καλύτερες επιδόσεις του 2013-14».

Σε κάθε περίπτωση, όπως επισημαίνει και η Κομισιόν, οι συζητήσεις για δημοσιονομικές αποκλίσεις και για μέτρα την περίοδο 2015 - 2016 θα εξεταστούν στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων του προϋπολογισμού το 2014, το ερχόμενο φθινόπωρο, οπότε τα νέα μακροοικονομικά στοιχεία θα επιτρέψουν μια πιο πλήρη εικόνα για το εύρος της απόκλισης, που θα πρέπει να καλυφθεί.

Τέλος στο μαρτύριο της αξιολόγησης

Για τερματισμό του γνωστού «θρίλερ» με τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις πριν την έγκριση κάθε δόσης του δανείου, μίλησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, επισημαίνοντας ότι η τρόικα έκανε ήδη πολύ ευνοϊκή έκθεση.

Η τρόικα θα επιστρέψει τον Οκτώβριο, είπε ο πρωθυπουργός από το βήμα του ΣΕΒ. Μέχρι τώρα η επιστροφή της τρόικας ήταν προγραμματισμένη για τον Ιούνιο μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης τον Απρίλιο.

«Έχουμε ήδη εξασφαλίσει ότι η χρηματοδότηση της Ελλάδας – οι περιβόητες «δόσεις» – θα συνεχιστούν κανονικά» επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

«Εξασφαλίσαμε ή εξασφαλίζουμε τώρα όλα τα υπόλοιπα «προαπαιτούμενα» για να πάρουμε τις υπόλοιπες δόσεις ως και τη δόση του Ιουνίου. Η Τρόικα έκανε ήδη πολύ ευνοϊκή έκθεση και θα σταματήσει αυτό το γνωστό «θρίλερ» με την εδώ επιστροφή της Τρόικας κάθε τρεις μήνες.

»Μείζων διαπραγμάτευση θα γίνει ξανά τον Οκτώβριο, με τον Προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς. Κι ως τότε ελπίζουμε και πασχίζουμε η εικόνα της χώρας μας να είναι ακόμα καλύτερη».

Γερμανία: εκταμιεύστε τα 7,5 δισ. ευρώ

Την συγκατάθεσή της για την εκταμίευση της δόσης των 7,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα έδωσε η γερμανική κυβέρνηση, σύμφωνα με επιστολή του υφυπουργού Οικονομικών Στέφεν Κάμπετερ προς το ομοπονδιακό Κοινοβούλιο.

«Η τρόικα εκτιμά ότι η Ελλάδα πληροί τους περισσότερους από τους όρους του προγράμματος διάσωσης για το πρώτο τρίμηνο», επισημαίνει ο κ. Κάμπετερ και διευκρινίζει ότι μόνο τρία από τα προαπαιτούμενα δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά, όπως λέει, «αυτό αναμένεται να γίνει σύντομα».

«Εν όψει της επιτυχούς εφαρμογής του προγράμματος κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2012 και το πρώτο τρίμηνο του 2013 και υπό την προϋπόθεση της επιβεβαίωσης από την τρόικα για την εφαρμογή των προαπαιτουμένων, η κυβέρνηση εγκρίνει την καταβολή της επόμενης δανειακής δόσης στην Ελλάδα», αναφέρεται στην επιστολή του Γερμανού υφυπουργού Οικονομικών.

Με βάση τα όσα αναφέρει ο κ. Κάμπετερ, οι πληρωμές προς την Ελλάδα περιλαμβάνουν μια δόση 4,2 δισ. ευρώ στις 17 Μαϊου και μια δόση 3,3 δισ. ευρώ τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με την επιστολή του γερμανικού υπουργείου, ο στόχος για το έλλειμμα έχει αναθεωρηθεί ελαφρά προς τα κάτω, στο 4,4% του ΑΕΠ από 4,6% το Δεκέμβριο.

Ο στόχος του ελλείμματος για το 2014 παραμένει σταθερός στο 3,5%.

Στο ίδιο κείμενο, ο κ. Κάμπετερ τονίζει ακόμη ότι η τρόικα θεωρεί την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών σχεδόν ολοκληρωμένη.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι το μειωμένο εργασιακό κόστος και οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, και εκτιμά ότι ο στόχος για μείωση του κόστους εργασίας κατά 15% το 2012-2014 πιθανότατα θα επιτευχθεί.

Η βοήθεια στην Κύπρο

Ταυτόχρονα, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) ενέκρινε την πρώτη δόση της χρηματοοικονομικής βοήθειας για την Κύπρο, ύψους 3 δισ. ευρώ, η οποία θα εκταμιευθεί σε δύο τμήματα.

Το πρώτο μέρος της δόσης, ύψους 2 δισ. ευρώ εκταμιεύθηκε τη Δευτέρα, ενώ η δεύτερη, ύψους 1 δισ. ευρώ, πρόκειται να εκταμιευθεί πριν από την 30ή Ιουνίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε ο ESM από το Λουξεμβούργο.

«Τα δύο τμήματα της δόσης θα καταβληθούν σε μετρητά και θα χρησιμοποιηθούν για τις γενικότερες ταμειακές ανάγκες της Κυπριακής κυβέρνησης, καθώς και για την αναχρηματοδότηση του χρέους» αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, σημείωσε ότι «τα δάνεια του ESM συμβάλλουν στη διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας στην ευρωζώνη και αγοράζουν χρόνο για την Κύπρο. Ο χρόνος αυτός δίνει την ευκαιρία στην Κύπρο να εφαρμόσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ώστε να ξαναχτίσει την οικονομία της σε υγιή βάση».

Στην ανακοίνωση του ευρωμηχανισμού υπενθυμίζεται ότι «σε συνέχεια των αποφάσεων που ελήφθησαν από το Eurogroup της 25ης Μαρτίου, η Κύπρος θα λάβει συνολική βοήθεια 10 δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια.»

»Ο ESM αναμένεται να συνδράμει με 9 δισεκατομμύρια ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο περίπου με ένα δισεκατομμύριο, υπό την αίρεση των σχετικών εγκρίσεων από το Διοικητικό του Συμβούλιο».

tovima

Δημοφιλεις αναρτησεις

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ BLOGS

ΔΕΙΤΕ ΤΟ

inblogsgr news